Aký Triedr?
Aký Triedr?
Taky jsem se rozhodoval mezi 9x60 Forester-Fomei( vrstvy MC,cena 2 870,-) a 9x63 Ranger-Fomei (vrstvy FMC,cena 6 999,-). Po vyzkoušení jsem dal přednost Rangeru před Foresterem.Důvod byl v lepším kontrasu,lepší kresbě v detailech a lepší držení při pozorování- Forestera jsem musel držet dál od očí abych viděl celé pole a nemohl se opřít o gumové očnice.
KOvář JAROslav
Aký Triedr?
Ahoj , co si myslite a nebo mate dokonce skusenosti s timto binokularem od TS http://www.teleskop-service.de/Fernglas ... TS1580.htm
jde mi o pozorovani prirody a na pozorovani nocni oblohy z foto stativu, je vystupni pupila 5,3 vhodna treba na NGC 7000. A HLAVNE je to vubec triplet , je to tam napsane ale zname obchodniky.
jde mi o pozorovani prirody a na pozorovani nocni oblohy z foto stativu, je vystupni pupila 5,3 vhodna treba na NGC 7000. A HLAVNE je to vubec triplet , je to tam napsane ale zname obchodniky.
nosim si hvezdarnu na zadech
Aký Triedr?
Ahoj ,prosim napiste co si myslite , podle meho triplet objektiv zajisti snad dobry obraz nebo nee.Dik za kazdy nazor...
nosim si hvezdarnu na zadech
Aký Triedr?
norslav napsal: Ahoj ,prosim napiste co si myslite , podle meho triplet objektiv zajisti snad dobry obraz nebo nee.Dik za kazdy nazor...
Triplet objektiv asi bude lepsi nez dublet (jinak by ho tam nedavali), ale na dobrem obrazu se krome objektivu podili taky okulary. Muzes mit dokonaly objektiv, ale pokud k nemu das nevhodny okular, tak bude obraz stejne stat za starou backoru.
Triplet objektiv asi bude lepsi nez dublet (jinak by ho tam nedavali), ale na dobrem obrazu se krome objektivu podili taky okulary. Muzes mit dokonaly objektiv, ale pokud k nemu das nevhodny okular, tak bude obraz stejne stat za starou backoru.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Aký Triedr?
norslav napsal: Ahoj ,prosim napiste co si myslite , podle meho triplet objektiv zajisti snad dobry obraz nebo nee.Dik za kazdy nazor...
Ahoj, vidím že zdejší odborníci moc nereagují, tak teda napíšu svůj názor aspoň já, i když jsem asi větší laik než Ty a když napíšu blbost tak mě jistě opraví a pořádně sprdnou.
Myslím si, že v zásadě triplet oproti dubletu jenom lépe koriguje barevnou vadu a v tom bude ten obraz lepší. Nicméně hodně záleží na tom jaký je to triplet, zrovna se o tom něco psalo tady http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1131570106 . Taky je potřeba si uvědomit, že objektiv může a taky má víc vad než jenom chromatickou aberaci a na ty triplet moc vliv nemá.
Ahoj, vidím že zdejší odborníci moc nereagují, tak teda napíšu svůj názor aspoň já, i když jsem asi větší laik než Ty a když napíšu blbost tak mě jistě opraví a pořádně sprdnou.
Myslím si, že v zásadě triplet oproti dubletu jenom lépe koriguje barevnou vadu a v tom bude ten obraz lepší. Nicméně hodně záleží na tom jaký je to triplet, zrovna se o tom něco psalo tady http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1131570106 . Taky je potřeba si uvědomit, že objektiv může a taky má víc vad než jenom chromatickou aberaci a na ty triplet moc vliv nemá.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Aký Triedr?
No, ED triplet by asi u triedru byl dost zbytecny 
Podle meho nazoru pri zvetseni 15x neni barevna vada ( krome extremne kontrastnich rozhrani ) videt ani v dobre udelanem dubletu, takze je to asi skoro zbytecny prepych. Samozrejme je to asi kvalitou obrazu o stupen vys, nez bezne dublety, jde ale o to, jestli to u triedru clovek vubec pozna.
Jinak triplet nemusi znamenat jen korekci barevne vady. Umoznuje zkratka korigovat soustavu podle vice parametru. Jestli toho konstrukter vyuzije pro minimalizaci barevne vady, nebo treba zkresleni na okraji pole, to zalezi na nem. Pokud se uvadi, ze jde o apochromaticky triplet, pak asi prioritou konstruktera byla ta barevna vada. U tohoto triedru se vsak nic takoveho nepise, takze je mozne, ze ma treba prave mensi zkresleni ( to je jedine, co mne napada, ze by bylo i u triedru uzitecne ). Chtelo by to podivat se skrz nej.

Podle meho nazoru pri zvetseni 15x neni barevna vada ( krome extremne kontrastnich rozhrani ) videt ani v dobre udelanem dubletu, takze je to asi skoro zbytecny prepych. Samozrejme je to asi kvalitou obrazu o stupen vys, nez bezne dublety, jde ale o to, jestli to u triedru clovek vubec pozna.
Jinak triplet nemusi znamenat jen korekci barevne vady. Umoznuje zkratka korigovat soustavu podle vice parametru. Jestli toho konstrukter vyuzije pro minimalizaci barevne vady, nebo treba zkresleni na okraji pole, to zalezi na nem. Pokud se uvadi, ze jde o apochromaticky triplet, pak asi prioritou konstruktera byla ta barevna vada. U tohoto triedru se vsak nic takoveho nepise, takze je mozne, ze ma treba prave mensi zkresleni ( to je jedine, co mne napada, ze by bylo i u triedru uzitecne ). Chtelo by to podivat se skrz nej.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Aký Triedr?
MP napsal: Podle meho nazoru pri zvetseni 15x neni barevna vada ( krome extremne kontrastnich rozhrani ) videt ani v dobre udelanem dubletuj.
Tomuhle úplně nerozumím, barevná vada se projevuje více s rostoucí světelností soustavy, a triedr je světelnej poměrně dost. Mám tomu rozumět tedy tak, že při malém zvětšení, je "malý" obraz a tedy i "malá" barevná vada?
Tomuhle úplně nerozumím, barevná vada se projevuje více s rostoucí světelností soustavy, a triedr je světelnej poměrně dost. Mám tomu rozumět tedy tak, že při malém zvětšení, je "malý" obraz a tedy i "malá" barevná vada?
Re: Aký Triedr?
Tak nejak. Nemam triedr se zvetsenim 15x, ale v mych triedrech 10x50 a 10x60 mi barevna vada rozhodne nevadi.ddd píše:Mám tomu rozumět tedy tak, že při malém zvětšení, je "malý" obraz a tedy i "malá" barevná vada?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Aký Triedr?
V létě jsem se byl podívat u TS v Německu, koukal jsem triedrem s triplet objektivem, ale že bych viděl rozdíl mezi dubletem a tripletem tak to zaručit nemohu, nakonec i cena je prakticky stejná.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Aký Triedr?
MP napsal:
Tak nejak. Nemam triedr se zvetsenim 15x, ale v mych triedrech 10x50 a 10x60 mi barevna vada rozhodne nevadi.
Somet Binar 25x100 ma tiez farebnu chybu a tiez mi nevadi
Tak nejak. Nemam triedr se zvetsenim 15x, ale v mych triedrech 10x50 a 10x60 mi barevna vada rozhodne nevadi.
Somet Binar 25x100 ma tiez farebnu chybu a tiez mi nevadi

Aký Triedr?
Dnes jsem při čekání na auto ze servisu náhodně koupil triedr Bresser 10x50 (výrobce uveden Meade Instruments Europe, avšak skutečně je to vyrobeno jak jinak - v Číně).
Zatím jsem tímto triedrem pozoroval pouze pozemské cíle za denního světla, ale mohu-li subjektivně hodnotit celkový dojem, tak z těch nemálo triedrů co mi kdy prošlo rukama se mi tento zamlouvá asi nejvíce (poměr kvalita/výkon, přijatelné zvětšení, subj. hodnocení optiky, dílenské zpracování, ...).
Cena byla více než příjemná - 599,- Kč vč. DPH a prodávali jej v Lidlu (v Hodoníně, na polici bylo cca ještě 20 ks).
Zatím jsem tímto triedrem pozoroval pouze pozemské cíle za denního světla, ale mohu-li subjektivně hodnotit celkový dojem, tak z těch nemálo triedrů co mi kdy prošlo rukama se mi tento zamlouvá asi nejvíce (poměr kvalita/výkon, přijatelné zvětšení, subj. hodnocení optiky, dílenské zpracování, ...).
Cena byla více než příjemná - 599,- Kč vč. DPH a prodávali jej v Lidlu (v Hodoníně, na polici bylo cca ještě 20 ks).
Aký Triedr?
Já ten triedr v Lidlu taky zahLidl a docela mě překvapilo, že tam píšou sklo BaK4. Nebo jsem se přehLídl. Cena dalekohledů s těmahle hranolama je všude nepoměrně vyšší - v tom případě je to superkauf.
Aký Triedr?
Tiez som si ho dnes kupil, prisiel som domov a zistil som, ze ak sa nim divam, tak mi obraz nejako nejde spojit dokopy, stale som videl obrazy dva. Zistil som, ze bola krivo uchytena jedna cast (nasrubovana cez zavit) siel som to vymenit, bez slova mi dali dalsi, ten je uplne v pohode. Obraz je velmi pekny, ostry, skoda, ze vonku husto snezi, hned by som ho vyskusal aj na oblohu 

Re: Aký Triedr?
Ano hranoly jsou opravdu z BaK-4 ;D
....
Jo a v přední části za ostřícím kolečkem je pod krytkou klasický závit pro uchycení na běžný fotostativ ;D
....
Jo a v přední části za ostřícím kolečkem je pod krytkou klasický závit pro uchycení na běžný fotostativ ;D
Aký Triedr?
Jo a v přední části za ostřícím kolečkem je pod krytkou klasický závit pro uchycení na běžný fotostativ Je však potřeba redukce :-/http://www.vltava2000.cz/optik/goodsdet ... odsID=0002
Pokud by se povedlo sehnat matici, která by pasovala na šroub fotostativu, tak stačí úhelník s plechu jako to dělá Nikon http://www.vltava2000.cz/optik/goodsdet ... sID=538310 a našinec ušetří 490 Kč ;D
tedy skoro jeden triedr lidledr
Pokud by se povedlo sehnat matici, která by pasovala na šroub fotostativu, tak stačí úhelník s plechu jako to dělá Nikon http://www.vltava2000.cz/optik/goodsdet ... sID=538310 a našinec ušetří 490 Kč ;D
tedy skoro jeden triedr lidledr