No pokuď si to četl do konce tak psali, že se to rozjelo normálně i s GO-TO. Dokonce tam je příspěvek ze včerejška kde recenzuje tenhle typ. A vypada to docela dobře
TSC/SKY NWT 305/1500mm 12” DOBSON AUTOTRACK
Tak jsem se nakonec po chvilce pátrání (samotného mě to zajímalo) dozvěděl, že s GOTO to je bledé a patrně vůbec nebude k dispozici.
No pokuď si to četl do konce tak psali, že se to rozjelo normálně i s GO-TO. Dokonce tam je příspěvek ze včerejška kde recenzuje tenhle typ. A vypada to docela dobře
. No ono bude stejně asi nejlepší si ještě počkat jak se to bude vyvíjet do budoucna.
Do konce jsem to četl, ale že by to někdo rozjel s GOTO jsem se tam nedočetl... Nevím, možná jsem slepej, ale všiml jsem si jenom toho, že na SGL 4 star party rozjeli auto-track funkci (sledování objektu) a že fungovala dobře. Ale ani slovo o GOTO... Možná mi něco uniká - neměl bys přímý link na ten příspěvek? Myslíme pořád stejné vlákno?
Každopádně myslíme stejné vlakno.
link: http://stargazerslounge.com/sponsor-ann ... uto-2.html
No možná jsem to pochopil špatně já. Asi mě zmát ten poslední příspěvek. Každopadně se mi líbí ta recenze nad tím.
link: http://stargazerslounge.com/sponsor-ann ... uto-2.html
No možná jsem to pochopil špatně já. Asi mě zmát ten poslední příspěvek. Každopadně se mi líbí ta recenze nad tím.
Po dnešním povídání s panem Zahajským to v blízkém okolí zatím není, nicméně jsme se zhodli, že autotrack může být opravdu zajímavou variantou. Ta cena opravdu není nikterak hrozná za tak zajímavou velikost zrcadla. Je pravda dle jeho informací, že ovladač Autotrack byl viděn jen na výstavě. Tak uvidíme.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
Podle info na webu TS to skutečně vypadá, že se bude jednat o full-goto systém opatřený jak enkodéry, tak i servo-motory (i s možností manuálního ovládání dalekohledu bez ztráty ustanovení). To je za tu cenu skutečně vynikající, prakticky všechna podobná řešení jsou cenově úplně jinde. Ještě bych si počkal na nějaké reference/zkušenosti, ale osobně si myslím, že bude-li vše fungovat tak, jak by mělo, půjde o dost slušnou sestavu (až unikátní v poměru cena/výkon).
Na stránkách skywatcheru zatím nic není. Tuto informaci má už více prodejců na svých stránkách, takže na tom něco bude Tak uvidíme,kdy to bude k dispozici Nicméně na koukání, po tomto pošilhávám hodně, myslím s variantou Goto.
Orion UK 150/750, Celestron CG-5 Adv. GT, Willam Optics 3,6,12.5mm SPL, 7mm UWA, filtry BDR 1.25",2", Astronomik UHC PROFI 2", BDR 2" MPCC Koma korektor Foto/Visual
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Info pro nedockavce na dobsony s autotrackem. Podle informaci od p.Zahajskeho by mely prijit prvni kusy pristii tyden v utery.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se informoval na Autotrack a podle informaci nejde s tubusem otacet rucne, ale pouze pres ovladac (motory), coz je skoda :-/
Hodinovy strojek taky nebude asi zadna slava, hodne bude zaviset na presnem nastaveni tubusu podle vnitrni stupnice na dobson.bedynce podle mista pozorovani.
Tyto informace jsou pouze informativni, nejdrive jsem uvazoval ze bych do toho i sel, ale rozdil cca 16000,- a to jen za hodinovy strojek se mi zda docela dost, skoda, ocekaval jsem od toho asi moc :-/
Hodinovy strojek taky nebude asi zadna slava, hodne bude zaviset na presnem nastaveni tubusu podle vnitrni stupnice na dobson.bedynce podle mista pozorovani.
Tyto informace jsou pouze informativni, nejdrive jsem uvazoval ze bych do toho i sel, ale rozdil cca 16000,- a to jen za hodinovy strojek se mi zda docela dost, skoda, ocekaval jsem od toho asi moc :-/
ale rozdil cca 16000,- a to jen za hodinovy strojek se mi zda docela dost,Vzhledem k tomu, že pouhou výměnou ovladače se má získat Goto (viz. popis Supra), nepůjde jenom o hodinový strojek, ale musí to mít i enkodéry.
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
Enkodery to ma, vymena rucky s GoTo bude za dalsi mrzlk peniz. Nechci zavest spekulaci, ale podle informaci by ta rucka mohla byt za 7000,- .
Samozrejme zalezi kdy rucka s GoTo bude k dispozici a jaka bude cena podle kurzu a pod.
Samozrejme zalezi kdy rucka s GoTo bude k dispozici a jaka bude cena podle kurzu a pod.
Nevim jak u Vas, ale u me je hledani DSO dle star-hopingu pulka zabavy...
Osobne bych uvital jen moznost trackovani, goto vidim z meho hlediska jako zcela zbytecne. Chapu ale, ze jej nekteri mohou privitat.
Do budoucna to z 200mm vidim spise rovnou do 400-450mm ze "stare skoly".
Osobne bych uvital jen moznost trackovani, goto vidim z meho hlediska jako zcela zbytecne. Chapu ale, ze jej nekteri mohou privitat.
Do budoucna to z 200mm vidim spise rovnou do 400-450mm ze "stare skoly".

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Já patřím taky k té staré škole, kterou baví vyhledávání objektu podle mapy. V Zubří jsem měl ale možnost pohrát si pár desítek minut s motorizovanou 450kou od Honzy Zahajského a už vím, že pokud si někdy pořídím většího dobsona, tak právě s touhle navgací. Ta efektivita je neskutečně jiná (pokud teda Go-to funguje) v porovnání s ručním vyhledávání (hlavně když člověk stojí na schůdkách). Trackování je taky velká pomoc a jemné pohyby taky (což je to, co mi u Dobsona chybí nejvíc). Ne že by to nešlo bez těch motorů, ale myslím, že s touhle navigací ten velký dobson opravdu prokouknul (skoro se mi začal líbit).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
- biker.fm
- Kontaktovat uživatele:
s motorizovanou 450kouEch, copak to ma, je nejake info na webu ? GoTo me ani nezajima, hlavne se mi libi motorizovane jemne pohyby a trackovani.
nemel Honza Zahajsky na 450ce spise push-to + trackovani?

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Ahoj na foru,
podle informací co mi p.Zahajský řekl, když jsem se byl na Autracka podívat, tak se vlastně jedná o tohle:
- Autotrack má jenom elektrické pohyby a nelze s ním pohybovat ručně.
- Ustavuje se na severní horizont, vlastně podobně jako je CPC.
- GO-TO to nemá, ale někdy možná ano, na výstavě to prý k vidění bylo.
- nejrychlejší pohyb tam byl 600x
- tubus je v podstavě jinak uchycený (na jedné straně)
- napájení je 12V
podle informací co mi p.Zahajský řekl, když jsem se byl na Autracka podívat, tak se vlastně jedná o tohle:
- Autotrack má jenom elektrické pohyby a nelze s ním pohybovat ručně.
- Ustavuje se na severní horizont, vlastně podobně jako je CPC.
- GO-TO to nemá, ale někdy možná ano, na výstavě to prý k vidění bylo.
- nejrychlejší pohyb tam byl 600x
- tubus je v podstavě jinak uchycený (na jedné straně)
- napájení je 12V
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm