Po koupi Paracorru jsem zjistil, že budu muset vyvážit svého SW dobsona.
Vyřešil jsem to tak, že jsem na spodní část tubusu nasunul klasický upinací kruh a tubus vyvážil v poloze cca 45° od země, bez jakékoli přítlačné aretace které jsou u SW dobsonů.
Zajímavé je, že když jsem dalekohled namířil skoro k obzoru, tubus sám dojel do vodorovné polohy. Naopak, když jsem tubus namířil blíže k zenitu, tak dalekohled sám dojel do zenitu. Jak je to možné?
ťažisko pre Newton
ťažisko pre Newton
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Honza Ebr (honza42)
ťažisko pre Newton
Ten kruh jak neni v ose, tak podporuje svislou polohu, protože je pro něj rozhodně lokální minimum energie. Od nějaký polohy tohle asi převáží nad obyčejnym vyváženim, kde samotná těžišťová hmota paracoru asi o trochu vyhrává, pokud je to v mezipoloze vyvážený.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
ťažisko pre Newton
Možné to je z prostého důvodu - tubus není vyvážen korektně. Na straně okuláru je zátěž mimo osu a na straně protilehlé je v ose. ( osu je míněna podélná osa roury tubusu). Přitom osu otáčení ponecháváš na původní poloze (kříží se s osou tubusu) Buď musí být osa otáčení posunuta tak, aby procházela opět těžištěm , nebo je potřeba protizávaží posunout a umístit tak , aby vzniklé těžiště padlo opět do původního. To v tvém případě prostě není.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ťažisko pre Newton
Díky, tohle teda asi vyřeším vhodným umístěním magnetu na spodní část tubusu, na protilehlé straně výtahu/možná i hledáčku.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
ťažisko pre Newton
Jen mala poznamka k urceni polohy teziste.
Kdysi sem zamlada pri poznavani sveta cetl o tezisti a jeho urcovani.
Je to velmi snadne u 2d objektu, u 3d uz to chce vic laborovani a predstavivosti.
Princip je ten, ze se dany objek jednoduse zavesi na provazek, a hledane teziste lezi ve smeru virtualniho prodlouzeni provazku smerem do objektu.
Pote objekt zavesite za libovolny dalsi bod objektu a pokud to provedete 2 a vice krat, tyto virtualni provazky se protnou prave v tezisti objektu.
Kdysi sem zamlada pri poznavani sveta cetl o tezisti a jeho urcovani.
Je to velmi snadne u 2d objektu, u 3d uz to chce vic laborovani a predstavivosti.
Princip je ten, ze se dany objek jednoduse zavesi na provazek, a hledane teziste lezi ve smeru virtualniho prodlouzeni provazku smerem do objektu.
Pote objekt zavesite za libovolny dalsi bod objektu a pokud to provedete 2 a vice krat, tyto virtualni provazky se protnou prave v tezisti objektu.