Binokulár Skymaster 25x100

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jo, jsem pro, já jsem jen reagoval na to, že chtěl původně  bino průměr  100 na denní pozorování. ( a tam je váha pro přímohled 5 kg)
Potom tedy :  http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ation.html
a dokoupit okuláry pro větší zvětšení  = požadavek  mušketýra.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mušketýr

Příspěvek od mušketýr »

děkuji za odpovědi....připomíná mi to ten co mám po otci,ale je nefunkční..je z druhé svět.války a rusové mu rozbili přední čočky..dole má rybinu a nahoře překlopný zaměřovač jednou jsem ho viděl ve filmu měl ho Romel..omlouvám se asi to sem nepaří....já ho chci na srub,tak ho nebudu nosit....když zvolím zvětšení 50x nebude to tmavé,když to má 70mm. Máte s tím zkušenosti?Neberte mne prosím jako otravu,chci mít dobrý pocit z pozorování a raději se zeptám ...ještě otázka,má tento tip v Čechách prodej.zastoupení nebo ho musím dovést...děkuji
Peťa

Příspěvek od Peťa »

když zvolím zvětšení 50x nebude to tmavé,když to ma 70 mm
nemělo by - i 70mm monokular zvlada s dost velkou rezervou zvetseni 100x bez nejakeho vyznamneho tmavnuti, pokud je zvetseni mensi nez prumer objektivu v milimetrech, tak mas stale obrovskou rezervu vyuzitelnou treba za svitani a soumraku.Vseobecne se jako limitni zvetseni udava dvojnasobek prumeru objektivu. Se stoupajicim prumerem triedru se obvykle zhorsi dalsi parametry, barevna vada atd., tech 70mm je idealnich, urcite ti ho doveze firma Supra.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Taky to budou dva objektivy, což je lepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Zvětšení 2D ve dne, na pozemské cile ? To snad nemyslíš ani vážně.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ale na jinou věc bych si dal pozor: jednak v tomto dalekohledu nemusí jít zaostřit každý okulár, a taky některé (i velmi kvalitní) okuláry nejsou moc vhodné na denní pozorování.  Některé vady které ruší ve dne v přírodě nevadí v noci na obloze a naopak (třeba zkreslení přímek do oblouků vadí ve dne, neostrost na kraji pole spíš v noci).  Nejlepší by bylo domluvit se na výběru a odzkoušení okulárů při převzetí v obchodě. Pokud by se ti povedlo sehnat na zkoušku  Pentax XF 8.5mm, tak se skrz ně napřed podívej, a až pak se zeptej na cenu za pár :-). Párek Hyperionů Zoom by měl taky své přednosti ale bez vyzkoušení nebo jiného ověření že to půjde zaostřit nic nekupuj.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Zvětšení 2D ve dne, na pozemské cile ? To snad nemyslíš ani vážně.  

Přijde na to. Pokud lovím detaily na fasádě protějšího domu nebo šmíruju mravence lezoucí po blízké borovici za slunečného dne tak klidně 2D, u vzdáleného vysílače nebo lodí na horizontu končím něco přes 1D. Chápu, že neexistuje jednotná definice, kdy obraz ještě ujde a kdy už ne, to má každý hozené jinak, ale požadované zvětšení 0.7D a ještě binokulárně je zcela jistě rozumně dosažitelné.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Bavíme se stále o triedru - binokuláru se světelnými objektivy ? O použití ve dne a nějakém 2D ? O běžném přízemním seeingu a pozorování třeba na 500 m , vodorovně v terénu ?
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Bavíme se stále o triedru - binokuláru se světelnými objektivy ? O použití ve dnea nějakém 2D? O běžném přízemním seeingu a pozorování třeba na 500 m , vodorovně v terénu ?
Vodorovně v terénu, 30-100m, nejrůznější malé refraktory od f/4 po f/13. Abych jen nelovil z paměti staré dojmy, tak jsem vyběhl na balkón, a pokusil jsem se nasimulovat alespoň polovinu malého triedru. Vzal jsem achromát 6cm s ohniskem 250mm, k tomu amici prizma nikterak speciální kvality, achromatický barlow a ortho okuláry. Díval jsem se na 100 metrů vzdálené nápisy, při 1.5D mě ještě obraz přes barevnou vadu neurážel, při 2D už ano - světla bylo stále dost, ale ostrost šla do háje. Takže pro triedr ty 2D beru zpět, a odhaduji, že limit bude u 1.5D plus mínus hodně dle typu triedru a tolarance pozorovatele.
deneb

Příspěvek od deneb »

Peťo, Milanovi nejde ani tak o optické vlastnosti triedru, jako místa užití. teplý vzduch přes den, ideálně sledovat přes rozpálenou silnici
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Peťa: Já mám teda zkušenost jinou- přes den se dá na větší vzdálenost použít zvětšení tak 50-60x. Už tam se ale dost projevuje právě teplý vzduch, jak píše MilAN. Ostatně nebude náhodou, že většina i velice drahých přístrojů (spektivů) pro terestr. pozorování končí maximálním zv. právě kolem těch 60x, i když by optika možná snesla 2D... Dále jde o rozlišovací schopnost oka- ta je ve dne větší než po tmě a 1D je akorát (no a s přihlédnutím k běžným průměrům objektivů u spektivů se zase dostáváme na těch cca. 60x a myslím že to taky nebude náhoda...)

Mušketýr: Myslím že TS vozí Supra.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Problém přeci nezní " co se tam dá všechno nacpat ?", ale od kterého zvětšení už tam neuvídím více detailů. Protože potom to větší zvětšení nemá smysl a obrazu jen škodí.
mušketýr

Příspěvek od mušketýr »

Vážení přátelé,děkuji za informace v klidu vše promyslím a rozhodnu se,ale asi zvolím 50x70 mušketýr....
mušketýr

Příspěvek od mušketýr »

[  Pentax XF 8.5mm,
ahoj..díval jsem se na něj....2kusy by stály dost....máš s nimi zkušenost,podle ceny by mohli být kvalitní...asi se mi nepovede se přes ně podívat než bych je koupil...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Zkus se podívat na Omegon LE okuáry
Odpovědět