Vox populi - prosim, mam otazky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
grajda

Příspěvek od grajda »

Vypadá to, že ne, ale tak trochu sleduju tohle vlákno (i když jen povrchně). Nemůžu se totiž dočkat, až tohle, co tak na internetu chybělo, bude konečně k dispozici! Fantastickej a záslužnej nápad. Aby s tím neměl příliš moc práce jeden člověk, chtělo by to umožnit všem fotografům, co se konihlava dotážou a dostanou svolení, se zaregistrovat a svoje aktuální fotky vkládat (ale radši ne mazat) do těchto stránek. A povinně vyplnit např. tabulku typu:

extinkce (počasí slovně)
seeing
objektiv, korektory a pod
montáž
pointace
zpracování
poznámky
.
.
.
?

Takhle se tam dostane opravdu hodně fotek a materiálů k porovnávání i omrknutí.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ad offtopic: me to dela obcas taky, ted na grajdovo avataru, ale uz se mi stalo, ze ani muj jsem nevidel... asi nejaky bug :-/ vice OT pres SZ - tohle taky pripadne smazu.

grajda: to vse jiz mam hotove, ale pravda, na zdurazneni popisu pripadneho korektoru jsem pozapomnel, pridam tam (nejspis) nejakou radku navic - promyslim to, kam uvest korektor ci reduktor (objektiv, ohnisko a svetelnost tam samozrejme mam). Podminky a pocasi se bude uvadet v poznamce "pod carou". Formular je hotov, muzu Ti poslat ukazku mailem, kdyz mi das maila - pres SZ. Par lidem, co foti a tudiz "vi", jsem uz napsal a trosku konzultoval, nemuzu preci sam vse vymyslet napoprve uzasne :D

diky za nazory, prave makam na tech kategoriich, generuji checkboxy a parsuji pole, abych nejak strojove mohl zpracovat kategorie - priklad: zakliknete Venuse, musi se mi automaticky udelat tag i pro kategorii Planety apod. Jen to asi nebudu kontrolovat javascriptem (da to silene moc prace) a budu spolehat, ze autor, ktery fotku vklada, rozumne zvoli kategorie, ktere k sobe patri Vsak se pokusim dat tam navod a nejaky priklady...
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Star trails bych dal zvlast a ne pod souhvezdi. Muj osobni nazor.

A pak jeste co znamena "jine hvezdy"? Kazda hvezda patri do nejakeho souhvezdi.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

poupravil jsem nasledujici dve kategorie:
Souhvězdí a jiné hvězdy
   Star trails
Technika / Vybavení
jsem zmenil na:
Souhvězdí a hvězdy jinak
   Star trails
Techniké vybavení fotografa
ve formulari pro vlozeni fotografie jsem pod "Dalekohled / Objektiv" pridal policko "Reduktor / Rovnac / Korektor" :-)

ozvu se, az budu potrebovat dobrovolniky - testery a rovnez zvazuji vlozit sem par screenshotu formularu, jeste nez bych spustil testovaci fazi.

P.S.: pozitivni je, ze kazdy den udelam neco pozitivniho (nejakou funkcionalitu) a vsak to uz brzy bude :D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ukazka EER diagramu:
grajda

Příspěvek od grajda »

Díky za vyjádření- nevěděl jsem, jak konkrétně to už je rozpracováno, protože jsem tohle vlákno nepřečetl dostatečně pozorně. Jen by jsem se ještě přimluvil k tomu co nejlepšímu popisu počasí. Na kvalitu fotky, má přece minimálně seeing v mnoha (netvrdím, že všech) případech obrovský vliv, ne? A znovu opakuju- hrozně moc se na první funkční verzi těším!!! :D

PS: Émajla posílám v SZ, i když asi nebude potřeba... Těžko můžu být užitečným v oboru, do kterýho nedělám, v astrofotografii...

Jo, a cosi se tady zřejmě psalo i o tom mým obrázku v profilu. Dal jsem ho na server, co tady někde doporučoval LaBa a čím dál, tím častěji to nefunguje, nevím, proč. Když dám obrázek na svoje stránky, tak se nezobrazí vůbec (nikdy), a jak jsem zjistil, některým se nezobrazí ani obrázek, co vložím ze svých stránek do textu (v opeře až po načtení a zmáčknutí F5, IE, ani MF nepoužívám, google chrome jsem jen párkrát zkusil). Už kdysi jsem apeloval na pořešení vkládání vzorců do AF a někteří jiní zase psali leccos o vkládání fotek. Kdyby radši pánové řešili něco víc, než jenom vzhled... Hluboce, monumentálně a srdceryvně se omlouvám za kritický názor.
SW 2''-80°-20/50/96
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem stravil spustu casu takovymto primitivnim vystupem:

proc? protoze jsem musel vymyslet kodove oznaceni pro kategorie a mechanismus premistovani v seznamu, aniz by doslo k poruseni integrity dat, zaroven to umoznuje do budoucna jednak kategorie pridat a rozclenit a jednak zmenit poradi, ve kterem se vypisuji v tomto okenku, ostatne viz ukazka nahore :)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nemohl bys to trochu popřeházet, trochu do logického řazení ( např. od Slunce k DSO), aby nebyly třeba družice za kometama a blesky za DSO a před mléčnou drahou ? A nakonec to trochu graficky oddělit.
Předpokládám, že to není definitivní, takže jsou možné ještě úpravy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
grajda

Příspěvek od grajda »

Ještě- fotky slunce, prosím, trochu víc rozdělit. Na protuberance, korónu, h-alfa a podobně.

Atmosférické jevy- neměl by někdo i fotky refrakčních jevů? (Západ slunka, možná i refrakční spektrum, videa scilintace)

Galaxie zkusit rozdělit na SA, SB, E, Ir, popř. nezařazené.

Jsu otravnej... [smiley=laugh.gif]
SW 2''-80°-20/50/96
Habl

Příspěvek od Habl »

Ještě by asi chtělo zařadit třeba "zodiakální světlo" (nepatří do atmosferických úkazů), "sluneční a měsíční halo" a podobné úkazy.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
grajda

Příspěvek od grajda »

Polární záře... :o
SW 2''-80°-20/50/96
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

problem teto na prvni pohled trivialni ulohy je to, ze co clovek to nazor (druhy problem je to, ze to prave trivialni uloha neni, nybrz zcela naopak). Jelikoz ja odbornikem v astronomii zdaleka nejsem, prisel jsem si sem pro radu/rady.

Takze definitivni to neni, lze s tim hybat - efektivne lze preskupovat a premistovat. V pripade pridani kategorii, resp. vetveni, lze to rovnez udelat snadnym zpusobem.

Tento mini-formular bych rad, aby nebyl moc velky a vesel se i nam, co surfujeme na Internetu s rozlisenim 1024x768 pokud mozno prehledne stale na jednu stranku prohlizece.

O alespon trochu logicke razeni jsem se z pocatku snazil, viz seznam tech kategorii, ale pokud chci, aby se mi to veslo na jednu obrazovku a nemel jsem velikost pisma 6 (kdo by to cetl s lupou), rozdelil jsem to do dvou sloupcu - no a pak dilema, zda kdyz kategorie presahuje (deep-sky objekty), zda to neprohodit s necim jinym... no a nastava galimatias :D

Takze ja jdu momentalne od toho, protoze mam tuny jine prace (dnes navic mam po praci i jine povinnosti), a nechavam volnou ruku dobrovolnikum !

Zde je odkaz na puvodni seznam kategorii:
http://www.apogee.cz/tmp-dir/pavel/misc/kategorie.txt
a jelikoz to mam v utf-8, tak zde konverze do jinych "cestin" ;-)
http://www.apogee.cz/tmp-dir/pavel/misc ... in1250.txt
http://www.apogee.cz/tmp-dir/pavel/misc ... 8859-2.txt

a jeste odkaz na vygenerovany html (bez doctype a hlavicek, ale pouzitelny pro vizualni test):
http://www.apogee.cz/tmp-dir/pavel/misc ... egory.html

dobrovolniky prosim o vlastni pohrani si s kategoriemi a jejich zobrazovanem poradi (logicka souslednost)...

diky
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

grajda: diky za komentare i za SZ ci maila.

nepatri polarni zare mezi atmosfericke ukazy?
slunecni a mesicni halo bych zaradil do halovych jevu.

kam a co se zodiakalnim svetlem nevim, protoze ho sam nedokazu poznat (vlastne ani nevim co to presne je ;D )

detaily u slunce tu moc lidi zatim nefoti, takze bych nechal jednu kategorii (kam se podel blackhaz alias Maxim Usatov nevim, ale jeho fotky byly spickove).

galaxie bych nedelil, vsak pro ucely astrofotografie to nema vyznam... si myslim. Musi to byt jednoduche a vsepostizitelne... :)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Ešte by som poprosil o doplnenie tzv. ohybových javov (fotky irizácie, koróny a pod.), keďže tie nepatria do halových javov.

Viac na : http://ukazy.astro.cz/ohybove-jevy.php

Inak, držím ti palce v tejto práci. Je to fakt super vec, ktorá mi tu dosť chýbala ;)
grajda

Příspěvek od grajda »

galaxie bych nedelil, vsak pro ucely astrofotografie to nema vyznam... si myslim. Musi to byt jednoduche a vsepostizitelne... :)Já zase jo, nejde přece jen o astrofotografii. Nebo aspoň myslím, že by jít nemělo. Ale je to Tvoje práce a nemám právo Tě komandovat, co a jak udělat...

PS: Avík mě opravil MaG. Díky. 8-)
SW 2''-80°-20/50/96
Odpovědět