Koupím Ronchi
Koupím Ronchi
elbi napsal: Když to budu mít tedy takhle pěkně vytištěné, asi bych to měl nějak mechanicky upevnit do okuláru...?
Jak to udělám? Já mám dojem, že tohle vše nebude asi na 5 min...Fakt jsem původně neměl chuť něco takového bastlit.Času je fakt málo...
Zatím a dík za rady.Elbi
Ronchiho okulár je okulár s mřížkou místo čoček, nejjednodušší je plastová dóza od kinofilmu 35 mm, otvor v jejím dně a přes něj nalepená mřížka.
Test je zaměření dalekohledu na jasnou hvězdu, výměna normálního okuláru za Ronchi okulár, posun okulárového výtahu tak, aby se ve světle objevilo tak 3 až 5 čar, jedno před ohniskem pak za ohniskem (intra- a extrafokalně) a posuzování a posunování...
Za dne se Ronchi tester se umístí přibližně do středu křivosti zrcadla (= 2x ohnisková vzdálenost), ze zdroje světla hned vedle oka (světelná dioda) se přes mřížku nasvítí zrcadlo, oko přes tutéž mřížku obraz v zrcadle pozoruje, zase se posunem vyrobí potřebný počet čar a posuzuje... ::)
Standa
Jak to udělám? Já mám dojem, že tohle vše nebude asi na 5 min...Fakt jsem původně neměl chuť něco takového bastlit.Času je fakt málo...
Zatím a dík za rady.Elbi
Ronchiho okulár je okulár s mřížkou místo čoček, nejjednodušší je plastová dóza od kinofilmu 35 mm, otvor v jejím dně a přes něj nalepená mřížka.
Test je zaměření dalekohledu na jasnou hvězdu, výměna normálního okuláru za Ronchi okulár, posun okulárového výtahu tak, aby se ve světle objevilo tak 3 až 5 čar, jedno před ohniskem pak za ohniskem (intra- a extrafokalně) a posuzování a posunování...
Za dne se Ronchi tester se umístí přibližně do středu křivosti zrcadla (= 2x ohnisková vzdálenost), ze zdroje světla hned vedle oka (světelná dioda) se přes mřížku nasvítí zrcadlo, oko přes tutéž mřížku obraz v zrcadle pozoruje, zase se posunem vyrobí potřebný počet čar a posuzuje... ::)
Standa
Re: Koupím Ronchi
Pravda, omlouvám se, nejmenší se tedy doporučuje tak těch 100 lpi = 4 l/mm = 2 lp/mm.Malicka technicka poznamka:
Jen pozor na jednotky.
Cary na mm [l/mm]neni to same co periody na mm [lp/mm]. Spise je zazito pouzivani te prvni [l/mm].
Jinak samozrejme cim je vlakno slabsi, tim je vysledny rastr presnejsi. Lze zakoupit napr vlasec sestku (d=0.06mm), obcas i slabsi.
Ale s tím doporučením 8 až 10 lp/mm to, myslím, platí (?):
http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... t=all&vc=1
a hustota se váže na postřehnutelnost chyb nebo můžeš, Zdeňku, dát doporučení? ???
Standa
Koupím Ronchi
greatgig napsal: Ronchiho okulár je okulár s mřížkou místo čoček, nejjednodušší je plastová dóza od kinofilmu 35 mm, otvor v jejím dně a přes něj nalepená mřížka.Standa jaka by mela byt vzdalenost oka od mrizky?
petr(zavinac)fajkos.com
Koupím Ronchi
Tak tedy oko by melo byt co nejblize za mrizkou, ale popravde receno kriticke to neni. Ja mel prichycenu mrizku pred objektiv digitalu a takto pohodlne odfotil obrazec na zrcadle.
Z.
Z.
Koupím Ronchi
peta napsal:
jaka by mela byt vzdalenost oka od mrizky?
Natěsno, co nejblíž... Díváš se skrz mřížku.
Standa
jaka by mela byt vzdalenost oka od mrizky?
Natěsno, co nejblíž... Díváš se skrz mřížku.
Standa
Koupím Ronchi
zdenek napsal: Ja mel prichycenu mrizku pred objektiv digitalu a takto pohodlne odfotil obrazec na zrcadle.
Z.Keď už existuje nejaký konkrétny obrázok, vedel by si ho prosímťa stručne popísať a zverejniť? To aby sme si my, opticky menej študovaní, vedeli urobiť obraz o tom, čo sa dá z takého obrázku vyčítať.
Mimochodom, plocha zrkadla nemala vplyv na testovanie?
Z.Keď už existuje nejaký konkrétny obrázok, vedel by si ho prosímťa stručne popísať a zverejniť? To aby sme si my, opticky menej študovaní, vedeli urobiť obraz o tom, čo sa dá z takého obrázku vyčítať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Koupím Ronchi
diky za tipy, kdysi jsem timhle okularem koukal, presne si uz jej ale nepamatuju.. jsem zvedavy coze jsem to vlastne koupil za zrcadlo, s inzerovanou presnosti lambda /11 

petr(zavinac)fajkos.com
Koupím Ronchi
K hustote car (Shodam me uz asi opravdu :behead:, je to celkem mimo rubriku):
Pozadovana hustota car zavisi zejmena na pozadovanem stupni rozliseni. Pro dopredne odzkouseni lze pouzit i free soft (emulator Ronchiho testu) - http://members.aol.com/RonWin20/.
Strucne lze rici, ze cim je vyssi hustota, tim mohu volit mensi ofset (vzdalenost testu od polomeru krivosti zrcadla) a tim je tento test citlivejsi. Citlivosti jako napr. u Foucolta ale nikdy nedosahnes.
K ciselnym doporucenim (opravdu jen zhruba, zalezi na D i f zrcadla): pro rychle zakladni posouzeni se predpoklada hodnota kolem 15 l/mm (car na mm, tj. opravdu cca kolem 8 lp/mm). Pro hrube posouzeni staci i mene - obvykle do 10l/mm. Takovouto mrizku lze pohodlne udrzet v ruce a pozorovat obrazec bez viditelneho chveni. Naopak pro presnejsi stanoveni se pouzivaji mrizky o 20 l/mm i vice. Pro praci s nimi je pak uz ale celkem nutne pevne uchyceni mrizky a u tech nejvetsich hodnot i vyreseni presneho posuvu.
Pozadovana hustota car zavisi zejmena na pozadovanem stupni rozliseni. Pro dopredne odzkouseni lze pouzit i free soft (emulator Ronchiho testu) - http://members.aol.com/RonWin20/.
Strucne lze rici, ze cim je vyssi hustota, tim mohu volit mensi ofset (vzdalenost testu od polomeru krivosti zrcadla) a tim je tento test citlivejsi. Citlivosti jako napr. u Foucolta ale nikdy nedosahnes.
K ciselnym doporucenim (opravdu jen zhruba, zalezi na D i f zrcadla): pro rychle zakladni posouzeni se predpoklada hodnota kolem 15 l/mm (car na mm, tj. opravdu cca kolem 8 lp/mm). Pro hrube posouzeni staci i mene - obvykle do 10l/mm. Takovouto mrizku lze pohodlne udrzet v ruce a pozorovat obrazec bez viditelneho chveni. Naopak pro presnejsi stanoveni se pouzivaji mrizky o 20 l/mm i vice. Pro praci s nimi je pak uz ale celkem nutne pevne uchyceni mrizky a u tech nejvetsich hodnot i vyreseni presneho posuvu.
Koupím Ronchi
FunTomas napsal:
???? Omlouvam se ale nerozumim otazce ????
Testem se zjistuje prave kvalita plochy (a tim i zobrazeni).
Re: Koupím Ronchi
To bych samozrejme mohl, ale proc delat jiz udelane. Mrkni na http://www.users.bigpond.com/pjifl/ronchi_index.html. Mas tam celkem podrobny popis Ronchiho testu, interpretaci vysledku i nejaky soft na vyhodnocovani.Keď už existuje nejaký konkrétny obrázok, vedel by si ho prosímťa stručne popísať a zverejniť?
Popr. zjednodusene napr. zde: http://www.btinternet.com/~mike.hanlon/ ... esting.htm
Koupím Ronchi
zdenek napsal:
Ach ja hlava makova :banghead: (ved som pisal, ze tu nie sme vsetci inteligenti ) ;D
Ja som to pochopil tak, ze si testoval objektiv toho fotaku. No ale aj tak by ma zaujimal taky obrazok s komentarom ak je to samozrejme mozne.
Ach ja hlava makova :banghead: (ved som pisal, ze tu nie sme vsetci inteligenti ) ;D
Ja som to pochopil tak, ze si testoval objektiv toho fotaku. No ale aj tak by ma zaujimal taky obrazok s komentarom ak je to samozrejme mozne.
Koupím Ronchi
FunTomas napsal:
No ale aj tak by ma zaujimal taky obrazok s komentarom ak je to samozrejme mozne.Prepac, pises rychlejsie ako ja...
No ale aj tak by ma zaujimal taky obrazok s komentarom ak je to samozrejme mozne.Prepac, pises rychlejsie ako ja...

Koupím Ronchi
greatgig napsal:
Pravda, omlouvám se, nejmenší se tedy doporučuje tak těch 100 lpi = 4 l/mm = 2 lp/mm.
Počkat, možná jsem zazmatkoval a musím si odpovědět sám, protože jsme to asi zamotal já tím přimícháním lpi a jedná se o totéž ;D:
Pod výrazem lp/mm se myslí páry černá-bílá, t. j. vlákno-mezera, Zdeněk říká l/mm, čímž se však asi zase myslí, čáry černá-černá, t. j. vlákno-vlákno, což pak vyjde nastejno a l/mm se rovná lp/mm a těch
100 lpi = 4 l/mm = 4 lp/mm :finger:
I ty mřížky a jejich popis tomu, myslím, odpovídají.
Takže svět je snad zase v pořádku... :rotflmao:
Standa
Pravda, omlouvám se, nejmenší se tedy doporučuje tak těch 100 lpi = 4 l/mm = 2 lp/mm.
Počkat, možná jsem zazmatkoval a musím si odpovědět sám, protože jsme to asi zamotal já tím přimícháním lpi a jedná se o totéž ;D:
Pod výrazem lp/mm se myslí páry černá-bílá, t. j. vlákno-mezera, Zdeněk říká l/mm, čímž se však asi zase myslí, čáry černá-černá, t. j. vlákno-vlákno, což pak vyjde nastejno a l/mm se rovná lp/mm a těch
100 lpi = 4 l/mm = 4 lp/mm :finger:
I ty mřížky a jejich popis tomu, myslím, odpovídají.
Takže svět je snad zase v pořádku... :rotflmao:
Standa
Koupím Ronchi
zdenek napsal: K hustote car (Shodam me uz asi opravdu :behead:, je to celkem mimo rubriku):
Tak ať zřídí novou sekci Optika a přesune to tam!
Tak ať zřídí novou sekci Optika a přesune to tam!