QHY9 - KAF8300
QHY9 - KAF8300
je to tady, QSI prislo take s kamerou s timto cipem takze je z ceho vybirat na sirokouhle fotky kratkym ohniskem je ten cip myslim idealni.
Vice viz http://qsimaging.com/583-overview.html
P.S.: Deliveries will begin in March, 2009.
Vice viz http://qsimaging.com/583-overview.html
P.S.: Deliveries will begin in March, 2009.
-
-karneades-
QHY9 - KAF8300
Kup si staryho Olympuse E-500 za par kacek a ten cip KAF-8300 (v barvě CD) muzes otestit, ne, to samozrejme myslim ve srande, stve me, co za ty kamery vyrobci chteji, napr u tohoto typu CCD cipu je to nehoraznost, chtelo by to nejakeho sikovneho vyvojare a usit chlazenou kameru za par kacek, vyjma CCD cipu je to otazka za soucastkovou zakladnu max.- 3000.- Kc, k tomu mechanicke osaceni a kdyz nebudu chtit zazraky, tak se musim vejit do 15.000.- i se ziskem pro vyrobce-kdyz tedy nepujde o jeden kus, ta cena chlazenych kamer je obycejna zlodejina, kdyz neberu v potaz kusovy odber CCD cipu od vyrobce (protoze tam je potom taktez cena zlodejska)
QHY9 - KAF8300
jo Petre mas naprostou pravdu ale vsak zde v ceskych luzich a hajich jsou sikovne rucicky (a ne jenom jedny - P.S.: moje to nejsou ) ktere se snazi o stavbu svepomoci a ja jim fandim a drzim palce, protoze se jedna o pocin zcela unikatni! konec OT hlaseni
ad QSI no me se ta jejich kamerka libi, fakt, ted je u me na prvnim miste ve vyberu nove CCD, coz nebude do leta (mozna na podzim), protoze proste ted musim setrit dukaty, krize je krize
ad QSI no me se ta jejich kamerka libi, fakt, ted je u me na prvnim miste ve vyberu nove CCD, coz nebude do leta (mozna na podzim), protoze proste ted musim setrit dukaty, krize je krize
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
QHY9 - KAF8300
karneades: s tím se nikdo dělat nebude, protože se to prostě nevyplatí. S vývojem kamery se stráví spousta času a ve finále se to ani nezaplatí. HonzaS a MMys dělají vývoj kamery, kde se to vyplatí vzhledem k ceně podobného typu a pokud by se to mělo dělat seriově se všemi zárukami a servisem, tak ta kamera bude stát kolem 200-250 tisíc. MMys vyvinul autoguider, ale prapůvodně jenom pro sebe, nicméně pokud by si tím měl vydělávat na živobytí, byla cena úplně jinde. Zrovna tak místní výrobce kamer Morovské přístroje má samotné kamery za cca stejné ceny jako Sbig USA. Ovšem stačí se podívat na prodejce v Německu (Baader) a z cen se chce omdlít, jaký to je rozdíl oproti USA. Bohužel vše se odvíjí od počtu prodaných kusů a v ČR se toho opravdu moc neprodá.
QHY9 - KAF8300
Za 15000 se nic postavit nedá. KAF8300 při odběru do 25 kusů při dnešním kurzu vychází bez daně a cla na nějakech 8500,-Kč a kde je převodník, procesor a podpůrné obvody pro čip, chlazení šasi. Kodak má sice programovatelnej obvod pro časování všech svých CCDček ale ten dokonce jinak neprodává než po 25 ks á $25. A navíc prodávají jen napřímo. No a kdyby jsme chtěli nějakou slušnou dynamiku (víc než 75dB) tak si cenu čipu můžem rovnou vynásobit 9x.
-
-karneades-
QHY9 - KAF8300
Ja tech 15000.- bral bez CCD cipu, jenom zelezo a ostatní HW, ( a bez karuselu) na te kamere neni co vymyslet, to uz je vymylsleno vyrobcem CCD cipu- max. navrhnout plosny spoj a mechaniku, jak chladit aby se to nerosilo.....atd., a ty mnozstevni rabaty jsou take zname, nic noveho na svete, nedavno jsem objednaval kvadraturni smesovac a musel jsem jich take vzit 10 ks a nasledne vnutit do sveta ostatnim kolegum radioamaterum, nechci polemizovat o tom, jestli je mozne, nebo neni vyrabet st. CCD kamery levneji, myslim si jenom, ze sikovny elektroterchnik zvladne vyrobu podstatne levneji, nerad bych tuto diskuzi jiz dal rozvijel, Martin Myslivec zajiste nev. kameru jenom proto, aby usetril, ale proto, ze ten kousek bude umet i jine-nadstandardni veci oproti konkurenci
QHY9 - KAF8300
Je to jen o schopnostech, komunikaci - ochotě a o domluvě. Myslím si, že pokud by se zde někdo hodně šikovný našel, kdo by byl schopen a ochoten nějakou chlazenou kameru vyrobit a prodat, pak tuším, že by se zde našlo hodně zájemců, protože ceny komerčně vyráběných chlazených kamer jsou i s ohledem na ceny jednotlivých dílů ze kterých se skládají hodně nadsazené...... :o
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
QHY9 - KAF8300
Ja tech 15000.- bral bez CCD cipu, jenom zelezo a ostatní HW, ( a bez karuselu) na te kamere neni co vymyslet, to uz je vymylsleno vyrobcem CCD cipu- max. navrhnout plosny spoj a mechaniku, jak chladit aby se to nerosilo.....atd., a ty mnozstevni rabaty jsou take zname, nic noveho na svete, nedavno jsem objednaval kvadraturni smesovac a musel jsem jich take vzit 10 ks a nasledne vnutit do sveta ostatnim kolegum radioamaterum, nechci polemizovat o tom, jestli je mozne, nebo neni vyrabet st. CCD kamery levneji, myslim si jenom, ze sikovny elektroterchnik zvladne vyrobu podstatne levneji, nerad bych tuto diskuzi jiz dal rozvijel, Martin Myslivec zajiste nev. kameru jenom proto, aby usetril, ale proto, ze ten kousek bude umet i jine-nadstandardni veci oproti konkurenci
Jenom pro upřesnění, když už to tady Pepa vyventiloval ;)
Kameru (tedy elektroniku), nevyvíjím já, ale HonzaS. Já budu mít tentokrát na svědomí zase celou mechanickou část. Upozorňuji, že to bude ještě dlouhá cesta, a cena bude i tak hodně vysoká (to je dané cenou senzoru KAF 9000). Samozřejmě oproti komerčnímu výrobku to vyjde značně levněji a ještě to bude umět něco navíc, ale to je dáno tím, že nikdo z nás nepočítá do ceny práci (a že jí je !), nemusí platit zaměstnance, jejich mzdy, pojištění a jiné náklady. Je to prostě "bastl" pro osobní potřebu, byť na špičkové technologické úrovni.
Možná se HonzaS podělí víc. A pokud jo tak v odpovídajícím nově založeném tématu, tady by to bylo dost OT.
Jenom pro upřesnění, když už to tady Pepa vyventiloval ;)
Kameru (tedy elektroniku), nevyvíjím já, ale HonzaS. Já budu mít tentokrát na svědomí zase celou mechanickou část. Upozorňuji, že to bude ještě dlouhá cesta, a cena bude i tak hodně vysoká (to je dané cenou senzoru KAF 9000). Samozřejmě oproti komerčnímu výrobku to vyjde značně levněji a ještě to bude umět něco navíc, ale to je dáno tím, že nikdo z nás nepočítá do ceny práci (a že jí je !), nemusí platit zaměstnance, jejich mzdy, pojištění a jiné náklady. Je to prostě "bastl" pro osobní potřebu, byť na špičkové technologické úrovni.
Možná se HonzaS podělí víc. A pokud jo tak v odpovídajícím nově založeném tématu, tady by to bylo dost OT.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
QHY9 - KAF8300
na te kamere neni co vymyslet, to uz je vymylsleno vyrobcem CCD cipu- max. navrhnout plosny spoj a mechaniku, jak chladit aby se to nerosilo.....atd.
No, to bych tak netvrdil Možná pokud chceš navrhnout průměrnou kameru. Pokud to chceš top, tedy limitované pouze parametry senzoru, není to zas taková sranda (hlavně analogová část, drivery CCD) A napsat firmware - to bude největší žrout času...
No, to bych tak netvrdil Možná pokud chceš navrhnout průměrnou kameru. Pokud to chceš top, tedy limitované pouze parametry senzoru, není to zas taková sranda (hlavně analogová část, drivery CCD) A napsat firmware - to bude největší žrout času...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
QHY9 - KAF8300
Ahoj,
rád bych se zdejších CCD fotičů optal na jednu drobnost kterou nikde nemůžu vyčíst.
Proč se u QHY9 a obecně i u některých ostatních CCD používá mechanická závěrka? Jak se její životnost liší od závěrky u DSLR? Znepokojuje mě hlavně situace při nastavování kompozice kdy závěrka neustále cvaká. Závěrku jsem viděl na fotkách a nepůsobí zrovna bezporuchovým dojmem Mate mě i situace u QSI která nabízí kameru založenou na stejném senzoru (KAF-8300), ale v parametrech je uváděná jak elektronická, tak mechanická závěrka. Konkrétně u QSI 583S (Medium body configuration with built-in mechanical shutter and fast electronic shutter. ). Je taky možné, že jsem u QHY9 nějakou featurku přehlídl.
Díky za vysvětlení.
rád bych se zdejších CCD fotičů optal na jednu drobnost kterou nikde nemůžu vyčíst.
Proč se u QHY9 a obecně i u některých ostatních CCD používá mechanická závěrka? Jak se její životnost liší od závěrky u DSLR? Znepokojuje mě hlavně situace při nastavování kompozice kdy závěrka neustále cvaká. Závěrku jsem viděl na fotkách a nepůsobí zrovna bezporuchovým dojmem Mate mě i situace u QSI která nabízí kameru založenou na stejném senzoru (KAF-8300), ale v parametrech je uváděná jak elektronická, tak mechanická závěrka. Konkrétně u QSI 583S (Medium body configuration with built-in mechanical shutter and fast electronic shutter. ). Je taky možné, že jsem u QHY9 nějakou featurku přehlídl.
Díky za vysvětlení.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
QHY9 - KAF8300
jestli tomu dobre rozumim, tak mechanicka zaverka je vhodna k tomu, ze diky ni nemusis pri tvorbe dark framu zakrytovavat dalekohled (a modlit se, ze nejaky light leak odjinud neprijde), nebot zaverka zamezi pristupu svetla na cip a zaroven umi exponovat Takze kdyz si naprogramujes sekvencni snimani pres filtry, muzes si naprogramovat i automaticke foceni dark framu, aniz by ses vzbudil, sel k dalekohledu, zakrytoval...
Elektronickou zaverku maji vsechny levnejsi CCD kamery. (edit: chtel jsem napsat s interline senzorem
, ktere byvaji vetsinou levnejsi, kdezto profi CCD maji mechanickou zaverku a byvaji drazsi - v modelove rade).
Zni to mozna "zmatecne" s ohledem na DSLR, ale je to tak
Jinak jeste je ted v akci rada MicroLine od FLI viz optcorp.com.
Elektronickou zaverku maji vsechny levnejsi CCD kamery. (edit: chtel jsem napsat s interline senzorem
Zni to mozna "zmatecne" s ohledem na DSLR, ale je to tak
Jinak jeste je ted v akci rada MicroLine od FLI viz optcorp.com.
QHY9 - KAF8300
nebo bych pro seriozni astrofotografy z CR vyckal na G3 od MII, kde ocekavam slusnou kamerku s cipem KAI-11000.
QHY9 - KAF8300
...a ještě to bude umět něco navíc...A môžeš martin aj naznačiť nejaké to "navíc"? Prípadne aj ako SZ. Ja uvažujem nejaký čas o kamere a ak tá kamera bude vedieť také triky, ktoré by sa mi hodili, tak radšej podporím domáci produkt ako zaoceánsky. Aj keby som mal ešte čakať. Veď to zase tak nehorí. 
mail to:fun2mas(at)gmail.com
QHY9 - KAF8300
KAF 11000 je sice moc pěkný, ale už teď ti můžu říct, že na něco takového peníze mít nebudu.
Podle jejich popisu mi přijde, že mechanická závěrka je kvalitnější než elektronická - což pořád nemůžu pochopit, protože mám v hlavě životnost závěrek z DSLR. Jde mi čistě o spojitost při živém náhledu. Chápu, že pro pořizování DF/Biasu je to lepší.
(The Slim body is the thinnest version and can be used with CCDs incorporating an electronic shutter. The Medium body provides additional space for an internal mechanical shutter, and the Full body allows the installation of both the shutter and a five position filter wheel with interchangeable filters. )
Docela by mě zajímala praktická zkušenost s 1,25" filtry v QSI583WS. Jestli se vinětace na tak velký senzor díky blízké vzdálenosti neprojevuje. Cena by při přímém přepočtu vyšla na nějakých 80 000 i s interním filtrovým kolem. Na těch 2" filtrech by se dalo hodně ušetřit .. otázkou pro mě opět je, jak to za tu cenu dostat do naší banánové republiky.
Podle jejich popisu mi přijde, že mechanická závěrka je kvalitnější než elektronická - což pořád nemůžu pochopit, protože mám v hlavě životnost závěrek z DSLR. Jde mi čistě o spojitost při živém náhledu. Chápu, že pro pořizování DF/Biasu je to lepší.
(The Slim body is the thinnest version and can be used with CCDs incorporating an electronic shutter. The Medium body provides additional space for an internal mechanical shutter, and the Full body allows the installation of both the shutter and a five position filter wheel with interchangeable filters. )
Docela by mě zajímala praktická zkušenost s 1,25" filtry v QSI583WS. Jestli se vinětace na tak velký senzor díky blízké vzdálenosti neprojevuje. Cena by při přímém přepočtu vyšla na nějakých 80 000 i s interním filtrovým kolem. Na těch 2" filtrech by se dalo hodně ušetřit .. otázkou pro mě opět je, jak to za tu cenu dostat do naší banánové republiky.
Web: http://www.space-walk.info
QHY9 - KAF8300
...Podle jejich popisu mi přijde, že mechanická závěrka je kvalitnější než elektronická - což pořád nemůžu pochopit, protože mám v hlavě životnost závěrek z DSLR...Ale Honzo, tieto dve uzávierky nemôžeš porovnávať. Mechanická uzávierka z DSLR je na to aby si dokázal presne exponovať v širokom rozmedzí časov (od 1/8000 po x ), je spriahnutá so zrkadlom a ešte musí vedieť synchronizáciu s bleskom a podobné vtákoviny. Je to skrátka celá veda v tom malom mechanizme. Naopak uzávierka v CCD kamerách je veľmi jednoduchá. Ide len o mechanické zakrývanie priezoru na čip, aby bolo možné vyčítavať obrázok bez problému s ďalším dopadom svetla naň. V podstate sa to robí (v jednoduchom prípade) ako rotačná výseč otáčaná servomotorčekom na okraji kotúča. To naozaj mechanicky nezničíš a nemusíš sa báť limitu ako majú DSLR. Je fakt, že QSI ňou exponujú aj krátke expoxičné časy, no vo väčšine prípadov to fungovalo ako "elektronický kryt na objektív" (napríklad niektoré modifikácie AUDINE).
http://www.gxccd.com/image?id=697&thumb=on
pekný obrázok je aj tu
http://www.astrovid.com/technical_docum ... G_402E.pdf
a úplne ukážkový tu
http://ccd.mii.cz/image?id=525
http://www.gxccd.com/image?id=697&thumb=on
pekný obrázok je aj tu
http://www.astrovid.com/technical_docum ... G_402E.pdf
a úplne ukážkový tu
http://ccd.mii.cz/image?id=525
mail to:fun2mas(at)gmail.com