DIGIKOMPAKT-kvalita objektivů,srovnání,výběr...

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Milan,
dovolil bych si trošku oponovat. Podle mě je Registax a skládání videa "mocná a účinná zbraň". Jednotlivý snímek se občas povede, ale je to věc náhody, jak kompakt zaostří, jaký je seeing a řada dalších faktorů. Takový snímek se povede jednou z několika set. Hovořím z vlastní zkušenosti. Povedlo se mi z těch x stovek pokusů o jednotlivý snímek Saturnu snad jen 2x. Tady je jeden z nich:

Kdežto natočením videa se z toho, pokud není katastrofický seeing, většinou něco vytáhne. Ty jednotlivé snímky jdou, ale je tam podle mě mizivé procento úspěšnosti. Aspoň jsem ho měl s kompaktem s automatickým zaostřováním. Teď mám nový kompakt s manuelním ostřením (Canon 720is), tak uvidím co z toho poleze. Dosud jsem teda měl lepší zkušenosti s tím videem a skládáním??

Tady je složenina (je to o rok později). Ta složenina je přesto chabá, protože jsou složeny jen snímky než Saturn přeběhl přes ZP Dobsona (nebylo jich tuším ani 100, myslím kolem 70ti).

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To Damillo :

S výdrží akumulátoru je to u nové F100fd dost bída,zvlášť,když ho člověk používá v těch nejnároč.režimech - tzn.často ostří,prohlíží na monitoru,zoomuje - to je pak na pár hodin.. F100 má tu baterii totiž poloviční,než starší F31. Taky ten čip 12M má větší spotřebu než 6M. Já osobně to řeším náhradní baterií. Jakou baterku má F60 nevím.

Pozor - F100fd nemá manuální režim nastavování clony a času. Nemá ani prioritu clony nebo času.Není to nezbytně nutné - na Měsíci vůbec ne,a pokud bodové měření u malých kotoučků planet nestíhá,použiji korekci expozice. Má také k dispozici spoustu motivových programů,které simulují všechny možné kombinace času a clony. F31 a F60 je na tom lépe.

Filtr není,bohužel,na co nasadit - jen na vysunutý objektiv,čili jen při zapnutém foťáku,lze vymyslet,jak frikčně na tu chvíli upevnit vysoustružený kroužek se závitem a s přísluš.filtrem. Já to takto u F100fd dělám s polarizačním fitrem u krajinářské fotografie. Lezu s tím po horách a abych filtr neztratil,je na provázku,na jehož druhém konci je šroub zašroubený do stativového závitu na spodku těla.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

hamr napsal: Pro Milan,
dovolil bych si trošku oponovat. Podle mě je Registax a skládání videa "mocná a účinná zbraň". Jednotlivý snímek se občas povede, ale je to věc náhody, jak kompakt zaostří, jaký je seeing a řada dalších faktorů. Já vím, že to je z videa s Registaxem jednodušší,
ale tady nějak vzniká dojem, že to snad jinak nejde. Samozřejmě s kompaktem, který má všechno automatické, to je problém, ale u manuálu mám takřka vše pod kontrolou. I ten seeing mohu sledovat na displeji. Mám daleko vyšší rozlišení než z videa, takže není třeba tolik zvětšovat a může být i podstatně kratší čas. Můžu jet sekvenční focení, nebo jednotlé snímky - to také dovede většina kompaktů. Takže potom není tan poměr vyhozených snímků už tak katastrofální ( a oproti filmu to nic nestojí :D).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
SIRIUS_758

Ahoj Luďku !

Máš samozřejmě pravdu..a pokrok nejde zastavit..Ale já chápu Milana,že za tím,co napsal ( i proto,že stejně jako já,se této problematice věnuje už pár desítek let.. ) je i toto - dnešní začátečníci,hl.mladí,by všechno chtěli hned a to hlavně v souvislosti s vymoženostmi moderní techniky - a nechápou,že špičková technika se nerovná zaručený úspěch. Oproti nám už starším mají okolo té techniky nevýhodu - my museli začínat se Zenitama a Praktikama,kde jak u jednoho,tak druhého,děsně mlátilo zrcadlo ( to by rozkmitalo snad i EQ6-ku  ;D ), byly jsme nuceni pochopit,co je clona,čas,atd...zkrátka jsme začínali od píky a to byla úžasná škola,která nás naučila z relativní bídy vytlouct maximum.. Když se mé dítě začíná zajímat o fotografování -pořídím mu jednoduchý foťák,aby ho to nutilo myslet..Až potom něco moderního..
 Vzpomeň si Luďku na tvé začátky - na první vyfocený Měsíc,atd. Taky jsi začínal od jednoduchého,hodně jsi se tím naučil,a teď už máš nesrovnatelně lepší představu o astrofocení a dokážeš daleko líp využít možnosti,které ti technika nabízí.. ( až na ten zeleňoučký Saturn  ::) ,co jsi sem teďka dal - ten se hodí tak k vodníkovi v princezně ze Mlejna  ;D ,a ne k takovému skoromazákovi,jako jsi ty.. )

Taky si všimni,kdo nejvíc ocení mé snímky - především zkušení,jako Aquarius,Milan,.. protože vědí,o co jde,co se za tím skrývá,že to není jen tou technikou..
 Taky měl Milan na mysli i fotografování Měsíce,nejen planety..Proti Registaxu nic nemám,ani webkamerám a pod..Snad jen to,že to chce počítač u dalekohledu.. Taky si časem pořídím nějakou lepší ccd kameru.. Ale jsem si jist,že nikdy nezanevřu na jednoduché věci,jako je afokální foto..

Luďkův registaxovaný Saturn po úpravě :
mitovka

Příspěvek od mitovka »

takze to bolo zrkadielko!!!!

spominam si ako teraz, ked som sa snazil pred 15 rokmi odfotit fazu venuse (primarne ohnisko newtona), pomaly som skracoval expoziciu, az na minimum, myslim ze 1/500s? to bolo (zenit E) a za kazdym som poctivo v tme odstrihol policko filmu, vyvolaval, zvacsoval......

a stale bola trosku pohnuta....

mozno to malo svoje caro, ale dnes by som to teda uz neskusal ani za trest....

pri citani tohto vlakna sa mi dako znovu zapacilo afokalne fotenie, a to som pred dvoma dnami odmontoval z dalekohladu afokalny drziak. tak ho tam mam normalne chut ist namontovat nazad

mitovka

P.S. ja som dost farboslepy, dufam ze mi tiez napisete ak budem okazovat nejake planety zvlastnych farieb
mitovka
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

To SIRIUS_758: Tak to s tebou absolutně nesouhlasím :-/ Když jsem si loni koupil svůj první dalekohled a začínal jsem v létě pokukovat po něčem na co by se dalo fotit, zvolil jsem webovou kameru a snímání na čip v prim. ohnisku. Začal jsem focením Měsíce a Jupitera a už půl roku se v tom koupu a beztak mi to nejde. Není to o tom, že bych chtěl všechno hned když sem vložím nějakou nepovedenou fotku a optám se co je špatně. Snažím se něco naučit a jsem ochotnej přijmout kritiku všeho směru.

Dnes začínat fotit na Praktiku a Zenita je už malinko stranou. Zkrátka si nemyslím , že by ti bylo nějak ukřivděno, když jsi na těchto strojích začínal. Ono za 10-20 let bude technika úplně někde jinde a mi na tom budeme stejně jako ty onehdá a budu tvrdit, že jsem začínal o píky.

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
SIRIUS_758

Ahoj Kubo !

Myslím,že jsme se vzájemně úplně nepochopili.. Já přece netvrdím,aby někdo začínal stařičkým Zenitem ! ::)
Pošlu Ti e-mail..
Damillo

Příspěvek od Damillo »

to Caribic: Nikdo přece netvrdí, že bys měl začít Zenitem. Ale pravda je, že to byly fotoaparáty, které hodně naučily. Dneska si někdo koupí digizrcadlo a za 14 dní je z něj težkej borec, protože "ono to přece fotí samo a bodejď ně, když to stálo takový prachy" Jenže ona je kvalita a kvalita.Takový člověk neví, jak funguje závěrka, neví jaký je vztah clony vůči času závěrky a světlu. A o tom to celý je. Pokud chceš něco umět, aby to i ostatní ocenily, pokud chceš svoji techniku využít co nejefektivněji a na maximum, tak ty základy prostě znát musíš. A nejen si je přečíst, musíš si je i "zažít" v praxi. To je realita a "přes to nejede vlak" ;D

Neber to nijak zle, to je jen dobře míněná rada

P.S: Já fotím - byť s přestávkami cca 18 let. Začínal jsem se Zenitem, pak Praktika, Minolta, Canon...
EOS 500n mám dodnes, je to výbornej aparát. Dneska fotím na digitál, ať už v atelieru, který mám doma, nebo venku, hlavně letadla. Když jdu fotit na letiště, udělám za 2-3 hodiny cca 600 snímků a výtěžnost bych řekl, že mám docela slušnou. Ale ani tak bych dneska neměl odvahu tvrdit, že vím o fotografování vše, nebo že svoji techniku dokážu ždímat naplno
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
Damillo

Příspěvek od Damillo »

to Sirius: Máš pravdu, teď na to koukám znovu. Manuál a priority času a clony má F60fd. ;)
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Damillo napsal: to Caribic: Nikdo přece netvrdí, že bys měl začít Zenitem. Ale pravda je, že to byly fotoaparáty, které hodně naučily. Dneska si někdo koupí digizrcadlo a za 14 dní je z něj težkej borec, protože "ono to přece fotí samo a bodejď ně, když to stálo takový prachy" Jenže ona je kvalita a kvalita.
Ono já jsem to možná taky i blbě napsal. Nadruhou stranu to z příspěvku no.18 tak vyznělo. Kdo zkrátka neovládá tyto už "staré" stroje prakticky jako kdyby nefotil. Taky jeden takový starý kousek mám , a neodvážím se sním fotit, protože jak píšeš kompakt mi fotí sám. Před lidmi kteří tady prezentují svoji snímky, rady a tipy hluboce smekám, protože mi je jasné že takový obrázek člověku nezpadne doklína. Všechno chce svůj čas a já si radši počkám a budu to zkoušet tak dlouho dokud mi to taky tak nepůjde 8) V tom to ale není, i s kompaktem se dá fotit špatně, ale i taky skvělé snímky.
Asi nemám chuť se pouštět do techniky staré X let. Focení objektů noční oblohy jsem si vzal jako takovou výzvu, nebo spíš zpestření pokud se mi zrovna nebude chtít jenom lelkovat u dalekohledu. 8) 8) 8)

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
mitovka

Příspěvek od mitovka »

zsitil som ze na AF je vlastne dost ludi ktori rozumeju digikompaktom (celkovo elektronike)

mozno mi bude vediet niekto povedat preco sa moj fotak (Panasonic LS-60) sprava cudne pri nahravani planet na AVI (MOV)

proste mam planetu velmi jasnu, co mi je dost cudne, ked natiahnem ohnisko na dake 4m, cakal by som ze budem mat saturn taky tmavy ako mal napriklad rick vo vlakne saturn 2009.

a aj ked nastavim -2EV (a pritom robi 30 framov za sekundu!) je to strasne jasne a zanikaju akekolvek detaily.

vid jeden saturn z pred par dni

na jupiteri to bolo este horsie

mitovka
mitovka
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud je foťák plný automat, těžko to ovlivníš. Jediná možnost je natáhnout ohnisko tak, aby bylo světla tak akorát. A ty 4m jsou rozhodně málo. Zkus použít kratší okulár, aby planeta vyšla větší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mitovka

Příspěvek od mitovka »

skusal som aj kratsi okular, ale iba na jupiteri ale nepomohlo. ten jas by ma az tak netrapil, ak by sa dal potom stiahnut.

podstatne je (a zle som sa vyjadril v otazke) ze ma trapi ten prepaleny stred planet (teda takmer az po okraj). pri okraji to je relativne dobre. neviem proste pochopit ako to vznika, preco. ten stred sa neda stmavit

preto som prestal skusat planety afokalne (teda okrem jednotlivych snimkov.

ale preco potom LPI na 20cm dalekohlade pri f/23 potrebuje expozicie 1s?
mitovka
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

na LPI si nastavuješ expozici sám, u digiikomaktu při videosekvenci se nastavuje v podstatě zesílení tak, aby došlo k celkovému proexponování celého formátu na určitou úroveň. A protože máš objekt malý, strašně to zesílí. Zase záleží na foťáku, jak velká je měřící plocha - zdali měří bodově nebo ve velkém středu. Tohle neovlivníš jinak, než že ten obraz planety bude velký
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

mitovka: je mi ľúto, že ti to snímanie takto zle vychádza s kompaktom :(. Hádam to bude lepšie s webkou pri dobrom seeingu.

Čo sa týka LPI, tá expozícia samozrejme nebola 1s. Ako som sa dozvedel, tá 1s je už zloženina niekoľkých snímkov, ktorých dĺžka expozície je dohromay 1s (teda, môže to byť napr. 10 spriemerovaných snímkov s expozíciou 1/10s).

Čo sa týka toho kompaktu, nie je iná možnosť, ako použiť kratší okulár a max zoom fotoaparátu (krajným riešením by bolo pripevniť sivý filter pred objektív fotoaparátu).

Ja používam 6mm okulár a väčšinou 12 násobný zoom (bodové meranie expozície a vypnuté kontinuálne zaostrovanie).

edit:
U toho môjho Saturna z 3.1. mi výsledné ohnisko vychádza na 9,2 metra.
Odpovědět