Jednoduchý dalekohled Galileiho typu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

To MaG:
Mozna mam jeste jednu brylovou cocku doma z doby, kdy jsem taky stavel brejlak. Nic neslibuju, podivam se. Ale radsi se pripomen. A pak mam taky spojku prumer 20cm f/4 ;)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
VK

Příspěvek od VK »

Problém Galileova dalekohledu je v tom, že má skutečně malé zorné pole a v tomto malém zorném poli ještě navíc vady šikmých paprsků. Například patrné je zkreslení.

Neporovnatelně lepší výsledek se získá s použitím Huygensova okuláru (až na převrácený obraz). Myslím tím při stejné ohniskové vzdálenosti objektivu a okuláru a při stejném průměru objektivu.

Mám vyzkoušené, že brýlová spojka se nehodí na jednoduchý objektiv. Brýlová spojka 6 - 10 Dpt. se ale hodí na kolektivní čočku Huygensova okuláru (správně by měla být ploskovypuklá, ale menisková poslouží stejně dobře).

Objektiv - pokud už byste za každou cenu chtěli dělat z brýlových čoček - lze obejít stavbou symetrického objektivu: dvě brýlové čočky poloviční optické mohutnosti symetricky kolem clony uprostřed. Výsledný objektiv je sice mnohem složitější, než jediná čočka, ale dochází ke vzájemné korekci poměrně velké sférické vady a vad šikmých paprsků, takže systém je pak méně náročný na kolimaci (pozor, ta hraje roli i u takovýchto dalekohledů!). Barevnou vadu takovýchto jednoduchých objektivů lze potlačit jedině malým relativním otvorem. Například koupí 2 spojek +0,5 Dpt. lze získat objektiv s f = 1 metr. Pokud clona uprostřed bude mít průměr 4 cm, výsledný relativní otvor bude 1:25. Při ohniskové vzdálenosti okuláru 7 až 10 cm (který vznikne z brýlové čočky a ploskovypuklé lupy) bude zvětšení 10x až 14x. Barevná vada bude sice viditelná, ale nebude příliš rušit při pozorování.

Něco o konstrukci těchto okulárů jsem dal na http://www.planetary.cz/clanky/aojo.htm

V. K.
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Začínal jsem kdysi také s "brejlákem".
K výše napsanému mohu jenom dodat, že se vyplatí mít sadu clonek před objektiv.
Pro DSO se mi tehdy osvědčil průměr asi 40 mm a zvětšení cca 12x, na Měsíc a planety jsem clonil na 20 mm a optimální zvětšení bylo 1,5 D, tedy 30 x.
Používal jsem čočku +1D, "finest quality", za 14 Kčs, tubus - novodurová trubka průměru 60 mm, stativ starý malířský.
Čočku - objektiv jsem měl asi 20 cm hluboko v tubusu.
Ještě si vzpomínám, že jsem tehdy někde vyčetl, že pro korekci je nejlepší, je-li poloměr křivosti konvexní plochy 6x menší než u plochy konkávní.
To už se ale blíží zde doporučované čočce ploskovypuklé.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Vidím, že brejlařů je nás tady tuna:) Taky jsem tak začínal, tak zkusím přihodit svůj postup - i když to nebyl "galileiho" dalekohled, protože s tou rozptylkou jako okulárem to vážně byla traghédie.

Jestli už dneska čočky v optice neprodávají, tak je to problém, já koupil tu svojí (v čase cca T-10 let?) na Hájích, ta optika tam ještě je, takže by se možná dala zkusit. Čočka byla dutovypuklá (snad je to dobrý termín) 1D, "montáž" byla ze stavebnice Merkur (měl jsem jí asi 5 sad, takže z toho šlo udělat celkem monstrum), tubus z papíru.

Těžko hodnotit, jak dobrá ta čočka byla, ale zjistil jsem, že okulárem se toho dá hodně dohnat. Nejdřív jsem používalo objektiv z divadelního kukátka, to mělo zvětšení někde okolo 10x, později jsem za 300 Kč (to bylo sposuta peněz pro mě, čočka stála 70!) koupil u nějakého pána na Spojovací okulár, tedy dvě čočky (jedna ploskovypulká, druhá dvojvypuklá, lepená ze dvou různých, obě dost tlusté). Ty se daly používat buď spolu (ale to bylo obří zvětšení snad 40x) a nebo i jen ta ploskovypulká ta dávala taky slušný pohled.

Souhlasím s cloněním objektivu, při clonění na 2,5 cm jsem s tím novým okulárem jasně viděl prstence, pruhy na Jupiteru atd. (i když oproti Galileimu to byl dost podvod).

Popravdě řečeno bych si asi nikdy nedokázal vyrobit dalekohled z nějakého "běžného materiálu", ty trubky atd., s tím jsem nikdy nedokázal vytvořit nic kloudného, ale ten Merkur, kde se všechno krásně sešroubovalo do připravených dírek, ten mi to dokonale umožnil.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Nejakych T - 35rokov (odhadometricky) bol v "abicku" (pre mladasov vysvetlenie: casopis ABC) navod na "brejlak" zlozeny so styroch okuliarovych skiel, zvacsenie bolo 18x, co na tu dobu bol vykon presahujuci vsetky dostupne triedre. Sam som jeden postavil a dva dalsie spravili o par rokov podla tohto navodu moji kruzkari, obraz bol skutocne velmi slusny, podotykam "na tu dobu". Nasa konstrukcia vyuzivala novodurovu trubicu ako tubus a ostatne diely boli bud zo silonu, hlinika alebo textitu,
dokonca to malo zaostrovanie na zavit.
Skoda, ze ten navod uz nemam, mozno, ked bude cas tak by som sa poobzeral v nejakych archivoch po starych abickach, mozno by som v ramci spomienok na davnu minulost postavil takyto "retrodalekohlad" :)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
VK

Příspěvek od VK »

Možná jsme si nerozuměli. Účelem clony v symetrickém objektivu je definovat vstupní pupilu. Vycházel jsem z představy čočky o průměru 6 cm, proto jsem psal průměr clony 4 cm. Samozřejmě kdyby někdo použil čočku průměr 8 cm, mohla by být clona i větší.

Samozřejmě, protože se tady "omezujeme" na jednoduché čočky, musíme malý relativní otvor volit kvůli alespoň částečnému potlačení barevné vady.

Jde o to, že když už se bude někdo namáhat se stavbou takového dalekohledu, tak aby mu ten dalekohled poté k něčemu byl. Aby s ním ten člověk něco viděl. Ze zkušenosti vím, že Jupiterovy galileovské měsíce jsou ve městě vidět dobře až při zvětšení 10x a průměru objektivu 5 cm. Zv. 7x a průměr třeba 3 nebo 4 cm může být málo. Navíc samotný objev byl umožněný teprve systematickým pozorováním většího počtu lidí. Málo se mluví o Simonu Mariovi a Rudolfu Scheinerovi, zatímco o Galileim se mluví hodně. Ve skutečnosti jsou objevitelé všichni tři. A první byl vlastně S. Marius. Dalekohled, který sice bude Galileův, ale nebude s ním téměř nic vidět, vlastně svůj účel neplní - primárním účelem je připomenout si (oslavit) práci Galileiho (Maria, Scheinera).

V. K.

P. S.: použitím nějaké lepší soustavy samozřejmě nebudeme mít to, co měl Galilei, ale - dejme tomu - něco, co měl Huygens.
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

honza42 napsal: Jestli už dneska čočky v optice neprodávají, tak je to problém, já koupil tu svojí (v čase cca T-10 let?)
Asi už neprodávájí..... Byl jsem se po Plzni různě zeptat a koukali na mě jak na blbce, co že to po nich chci. Ještě zkusím u nás jednu drogérii a optiku, jsou na malým městě a tam by mohli být ochotní. Nevíte někdo, kde by se dnes dali koupit čočky? :)

PS.: V jedné knížce o astronomii z roku 1953 píšou o stavbě dalekohledu a možnosti zakoupení čoček v každé drogerii... To již dneska nejde :D
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jacquess napsal:

Asi už neprodávájí..... Byl jsem se po Plzni různě zeptat a koukali na mě jak na blbce, co že to po nich chci. Ještě zkusím u nás jednu drogérii a optiku, jsou na malým městě a tam by mohli být ochotní. Nevíte někdo, kde by se dnes dali koupit čočky? :)

PS.: V jedné knížce o astronomii z roku 1953 píšou o stavbě dalekohledu a možnosti zakoupení čoček v každé drogerii... To již dneska nejde  :D
Nevím, proč js sháněl čočky v drogerii. Zrovna tak je určitě neseženeš ve foto - kino ( kromě lup). Ale když bys je nedostat v oční optice, co by tam vlastně prodávali a z čeho by dělali brýle?
Nezdá se vám celé to brečení o tom, že brýlové čočky nemají tam, kde se brýle dělají, jako nesmysl ? Rádi Ti seženou jakoukoliv brýlovou čočku, zrovna tak, jako Ti ji i zabrousí.  
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:

Nevím, proč js sháněl čočky v drogerii. Zrovna tak je určitě neseženeš ve foto - kino ( kromě lup). Ale když bys je nedostat v oční optice, co by tam vlastně prodávali a z čeho by dělali brýle?
Nezdá se vám celé to brečení o tom, že brýlové čočky nemají tam, kde se brýle dělají, jako nesmysl ? Rádi Ti seženou jakoukoliv brýlovou čočku, zrovna tak, jako Ti ji i zabrousí.  
Jistě, ale zkus je poprosit, že si chceš nějakou jen vyzkoušet nemají na vyzkoušení jediné brýle. Jen obroučky. To jsem např. před 10 - 15 lety nezažil. Ale chápu je, optika, jak jsem zjistil, je taky pěkný byznys.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

MilAN napsal:
Rádi Ti seženou jakoukoliv brýlovou čočku, zrovna tak, jako Ti ji i zabrousí.  

Jěště zkusím tu optiku u nás ve městě, až jse tam dostanu, paní co jí má, je dost ochotná. Jinak by jses divil jak rádi pomužou.... Ptal jsem se ve dvou optikách, a nic, že brousí pouze plastové čočky a to jenom tak, aby se vešly do obrouček.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
cacik

Příspěvek od cacik »

ivanmsk napsal: Nejakych T - 35rokov (odhadometricky) bol v "abicku" (pre mladasov vysvetlenie: casopis ABC) navod na "brejlak" zlozeny so styroch okuliarovych skiel, zvacsenie bolo 18x, co na tu dobu bol vykon presahujuci vsetky dostupne triedre. Sam som jeden postavil a dva dalsie spravili o par rokov podla tohto navodu moji kruzkari, obraz bol skutocne velmi slusny, podotykam "na tu dobu". Nasa konstrukcia vyuzivala novodurovu trubicu ako tubus a ostatne diely boli bud zo silonu, hlinika alebo textitu,
dokonca to malo zaostrovanie na zavit.
Skoda, ze ten navod uz nemam, mozno, ked bude cas tak by som sa poobzeral v nejakych archivoch po starych abickach, mozno by som v ramci spomienok na davnu minulost postavil takyto "retrodalekohlad"  :)
Ahoj,i já jsem ten dalekohled stavěl.....vzpomínám si,dokonce tam byla nějaká překližková krabička na zrcátko a návod,jak pomocí acetonu odstranit tu zadní hnědou stranu - pak přišla vylepšení v podobě okulárové čočky z rozebraného objektivu od fotoaparátu Pionýr...... Ale původní brýlák jsem také stavěl z čoček z optiky +1D a tvaru "(" a spojky +6D coby okulár. To byly holt časy......
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
cacik

Příspěvek od cacik »

Ahoj,i já jsem ten dalekohled stavěl.....vzpomínám si,dokonce tam byla nějaká překližková krabička na zrcátko a návod,jak pomocí acetonu odstranit tu zadní hnědou stranu   - pak přišla vylepšení v podobě okulárové čočky z rozebraného objektivu od fotoaparátu Pionýr...... Ale původní brýlák jsem také stavěl z čoček z optiky +1D a tvaru "(" a spojky +6D coby okulár. To byly holt časy......  
Ještě si vzpomínám,že se tam používala ke stavbě prádná plechovka od kávy a do ní se dle plánku umisťovaly clony ;D
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Kdyby mel byt problem s brylovou cockou, da se stejne pouzit makro predsadka pro fotoaparat (mam 77mm +2D). v bazaru jsou k mani okolo par stovek obycejne a obcas jde narazit i na achromat, ale ten byva vyrazne drazsi (novy i drazsi nez cely Lidlskop ;D ).
Na druhou stranu uz je v objimce se zavitem a po ukonceni Galileovske nostalgie je lze zase pouzit k ucelu ke kteremu byly navrzeny...

Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pánové, většina příspěvků tady řeší brejlák s okulárem  se spojnou čočkou nebo spojnou soustavou. Proč ve vláknu, které má název Galileův dalekohled ? To je snad dost velký rozdíl, ne ?

Před několika lety sestavil pan RNDr. Pavel Ambrož kopii  Galileova dalekohledu, když před tím  shromáždil  veškeré dostupné  historické podklady.
pohled tímto přístrojem byl - pro astronomy - určitě velmi zajímavý. Miniaturní zorné pole, silná berevná vada. I když byl dalekohled připevněn na slušném  fotografickém stativu, bylo velké umění dostat do zorného pole Jupitera a chvíli se na něj dívat. Trvalo několik minut, než člověk v dalekohledu něco našel a v rámci možností si i prohlédl.
Jako zkušenost to je určitě  velmi zajímavá. Pokud bude dodávaná inteligentně menší sestava čoček, bude i pohled dost  reálný.  Jen si myslím, že bude potřeba velké nadšení pro to, aby mládež , pro kterou je akce určena , tímto přístrojem i chvíli pozorovala.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět