Pozorovateľňa, nadm. výška a jej (ne)výhody.
Ja som uvažoval asi takto. Miesto je naozaj odlahlé, čo je problémom pri realizácii zámeru, alezaroveň tvorí i miernu ochranu. Stavbička by musela odolať nožom turistov a sekerkám zálesákov(pozink. plech cca1mm?), samozrejmé žiadne okná, a nejeka pancier. dvere
. No ked sa niekdo fakt. naštve a zapne to za lesný traktor ,alebo príde s autogénom tak nepomôže nič. My geodeti občas používame na odstrašenie rôzne výstrahy o rádioaktivite, žiarení atď. ale toho sa neboja už ani deti. Otázka je ,či sa dá spoľahnúť na nejaké poistenie. Moja skúsenosť z iných pripadov je ,že dá, pokial sa nič nestane. Dúfam že u niečoho malého ľahšie docielim vyššiu odolnosť ???. Tie riziká s porastom som už rozoberal s lesným spravcom a nevidel to kriticky. No samozrejme že ideal to nieje, láka ma tá výška a JUH bez LP. No neviem...

Myslíš T 54 ? Tam by ti kudličkou nic neudělali. A měl bys i otočnou věž na stejném ložisku, jako mají v Ondřejově na 2 metru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Maringotka, by bola dobrá vec, ale asi by som ju musel tak či tak zabetonoveť, inak by som ju určite muse o pár dni hladať v nejakej uplne inej nadm. výške.Aj pilier by som rád nezávislý od búdy... . T54 to už je iná nehnutelnosť(nemovitost). Skoda že v tychto miestach nebola tanková bitka, mohol by som to poňať ako pamatník ;D. Myslite si že njeje šanca spraviť to "hovadovzdorné"?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mám obavy, že pouze do doby, než nějaké hov..o zjistí, že je v tom zavřeno několik desítek kilo "lehkých kovů" :'( To je tady u nás v ČR teď taková móda, všchno recyklovat. Nevím jak u sousedů...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
osim napsal: Maringotka, by bola dobrá vec, ale asi by som ju musel tak či tak zabetonoveť, inak by som ju určite muse o pár dni hladať v nejakej uplne inej nadm. výške.Aj pilier by som rád nezávislý od búdy... . T54 to už je iná nehnutelnosť(nemovitost). Skoda že v tychto miestach nebola tanková bitka, mohol by som to poňať ako pamatník ;D. Myslite si že njeje šanca spraviť to "hovadovzdorné"?Jako si tam ty krámy schováš a hotovo..Zní to líp i pro jednání s majitelem a když se majitel po čase začne cukat, tak ji zase odtáhneš..Mě to koneckonců jako úplná blbost nepřipadá..A nějak ji lehce časem nenápadně postavit na špalky a ukotvit by snad nebyl problém..Na to určitě krom souhlasu majitele žádné povolení nepotřebuješ..
Byl to jen takový nápad..S tím tankem jsem myslel, že si dělá ze mě Milan legraci... ;D
P.S. Bouda nebo oplechovaná maringotka..Stejně se ti do toho zloději dostanou..
Byl to jen takový nápad..S tím tankem jsem myslel, že si dělá ze mě Milan legraci... ;D

P.S. Bouda nebo oplechovaná maringotka..Stejně se ti do toho zloději dostanou..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mít to tam schované a "jenom" to vyndat a sestavit ale už ztrácí tu eleganci Přijdu - zapnu - otevřu střechu/kopuli - pozoruju/fotím - zavřu - vypnu - odejdu.
Je už celkem jedno, jestli to mám vytahovat z auta nebo z maringotky, pak sestavovat, ustavovat, zapojovat...
Je už celkem jedno, jestli to mám vytahovat z auta nebo z maringotky, pak sestavovat, ustavovat, zapojovat...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
O.K. Nechte to plavat.. Obávám se, že to bude tak či tak přímo magnet na zloděje..Bohužel..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys ma pravdu, ido oto mať to všetko nastavené a pripravené na štart, ďalekohlad odparkovaný, zapneš a do 30 sec. ideš
. Bohužial ma asi pravdu aj stým hovadom. Ma niekto skúsenosti s poistením aparatury. Myslím si že mať ničo podobné na chate, alebo samote je pre poisťovňu to iste?

V případě stavby pozorovacího domečku by jsem asi volil kompromis v trochu zabydlené oblasti i za cenu lepší přístupnosti, kde tolik neruší osvětlení a je dobrý výhled především od východu na západ i za cenu nižší nadmořské výšky.
Ten fakt, že přijdeš, odtahneš střechu a můžeš pozorovat neb fotografovat, by jsem neměnil pouze za možnost uskladnění přístrojů.
Bohužel většina dosud vybudovaných privátních pozorovatelen u nás je na zahradách u vlastních domů, neb u chalup. "A že jsem jich již pár viděl".
Habl
Ten fakt, že přijdeš, odtahneš střechu a můžeš pozorovat neb fotografovat, by jsem neměnil pouze za možnost uskladnění přístrojů.
Bohužel většina dosud vybudovaných privátních pozorovatelen u nás je na zahradách u vlastních domů, neb u chalup. "A že jsem jich již pár viděl".
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Zvažujem aj možnosť ostať niekde doma. Bývam v osade 360m.n.m kde je asi 30 domov a 10 lámp, svietia poriadne, také nechutnážiarivková trubice, rosvetcuju sa asi nejakým centrálnym čidlom. Možno by sa to dalo občas odstaviť. Horší je ten kameňolom, tam osvetluju zdola nahor celu stenu vysoku asi 200 m a široku 1 km a celý areal no hrôza >:(. Ale úplne beznádejné to neni ani doma. Ked sú umňa Trenčania zda sa im to super. Bolo by to odosť jednoduchšie, ako tam hore, hlavne ten prístup. Ale to uz njeje taká výzva ;D.Ale asi aj tu platí to, že najlepšia pozorovatéľna je tá v ktorej (práve )pozoruješ !
O něčem podobném jako kolega od Trnavy začínám uvažovat také. Svoji zahradu u RD na Mělníce rovnou vynechávám a rozhlížím se po Kokořínsku (zatím neúspěšně).
Jako ideální lokace se mi jeví bývalý trachytový lom těsně pod vrcholem Vrátenské hory (500m n.m.), který mi dobře slouží jako výjezdní pozorovací plocha. Bohužel je to uvnitř CHKO, takže si nejsem jist zda bych měl vůbec nějakou alespoň teoretickou šanci.
Podle katastru pozemek patří Sdružení obcí Kokořínsko a je chráněn jako lesní, menší a rozsáhlé chráněné území...
Výhodou by mohlo být existující rozhledna s tisícem antén a tudíž i přívodem elektřiny ve vzdálenosti cca 100m.
Realističtější mi potom přijde spíše jiný vhodný pozemek na kraji vhodné obce či přestavba nějaké chaty. Problem bych pak tušil nejvíce u památkářů, neboť hodně obcí v oblasti má chráněné roubenky a plechová kopule v pozadí by mohla být vnímána jako problém...
Nicméně zatím jsem spíše ve stavu připravenosti "dreaming"

Jako ideální lokace se mi jeví bývalý trachytový lom těsně pod vrcholem Vrátenské hory (500m n.m.), který mi dobře slouží jako výjezdní pozorovací plocha. Bohužel je to uvnitř CHKO, takže si nejsem jist zda bych měl vůbec nějakou alespoň teoretickou šanci.
Podle katastru pozemek patří Sdružení obcí Kokořínsko a je chráněn jako lesní, menší a rozsáhlé chráněné území...
Výhodou by mohlo být existující rozhledna s tisícem antén a tudíž i přívodem elektřiny ve vzdálenosti cca 100m.
Realističtější mi potom přijde spíše jiný vhodný pozemek na kraji vhodné obce či přestavba nějaké chaty. Problem bych pak tušil nejvíce u památkářů, neboť hodně obcí v oblasti má chráněné roubenky a plechová kopule v pozadí by mohla být vnímána jako problém...
Nicméně zatím jsem spíše ve stavu připravenosti "dreaming"

Pavel Vabrousek
Stejný sen o vlastní pozorovatelně mám taky v pozorovacím stanovišti Norberčany:
http://dslr-astrophotography.cz/norbercany.html
problém je ale hlavně v elektřině cca do 0.5km. Místo se nachází v k.ú. Trhavice a majitelem je Pozemkový fond ČR. Asi to zůstane fakt jen můj sen. Nakonec to dopadne tak, že pozorovatelnu vybuduji na zahradě a budu čučet na Olomóc.
MartinV
http://dslr-astrophotography.cz/norbercany.html
problém je ale hlavně v elektřině cca do 0.5km. Místo se nachází v k.ú. Trhavice a majitelem je Pozemkový fond ČR. Asi to zůstane fakt jen můj sen. Nakonec to dopadne tak, že pozorovatelnu vybuduji na zahradě a budu čučet na Olomóc.
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Som rád že niesom sám zo svojimi snamy. Vidím že beriete vážne problem zdroja energie. U mňa je vysielač a anteny vzdialený asi 500 m, takže ťahať niečo tak ďaleko asi nemá cenu. Myslíte, že system malý činsky agregat z tesca, nabijačka a 2 ks auto baterii to nezvládnu? To by znamenalo len občas doliať trochu benzinu... no priamu skúsenosť s tým nemám, vždy som išiel len zo zapalovača, a nevyhrieval som rosnicu, a notebook išiel na baterky.
Zdravím nejen stavitele budoucích pozorovatelen,
já, jsem se už pustil do stavby pozorovacího domečku.Bude mít 2,5x2,5m. Bydlím 600m.n.m ve vesničce, kde jsou dva domy a celkem 10 obyvatel, žádné pouliční osvětlení, žádná sousední vesnice.Tptální tma. Prostě nic!!!Tak proto ta volba. Dnes jsem si na nečisto zkoušel, jak to bude vypadat na našem rodinném hřišti
.
Zdraví LuKo78
já, jsem se už pustil do stavby pozorovacího domečku.Bude mít 2,5x2,5m. Bydlím 600m.n.m ve vesničce, kde jsou dva domy a celkem 10 obyvatel, žádné pouliční osvětlení, žádná sousední vesnice.Tptální tma. Prostě nic!!!Tak proto ta volba. Dnes jsem si na nečisto zkoušel, jak to bude vypadat na našem rodinném hřišti

Zdraví LuKo78

LuKo78 napsal: Zdravím nejen stavitele budoucích pozorovatelen,
já, jsem se už pustil do stavby pozorovacího domečku.Bude mít 2,5x2,5m. Bydlím 600m.n.m ve vesničce, kde jsou dva domy a celkem 10 obyvatel, žádné pouliční osvětlení, žádná sousední vesnice.Tptální tma. Prostě nic!!!Tak proto ta volba. Dnes jsem si na nečisto zkoušel, jak to bude vypadat na našem rodinném hřišti ;).
Zdraví LuKo78
Ty Lukáši
to nás chceš asi naštvat viď , když tu píšeš něco o totální tmě ;). Nezbývá než ti závidět. Já jsem momentálně také začal kreslit plány na novou pozorovatelnu. Lokalita v n.m.v. asi podobná, jen s tím svět. znečištěním na tom budu o poznání hůře. Pozorovatelna bude stát na kopci. Několik lamp v údolí cca. 40m pod pozorovatelnou. Nejbližší, na zneškodnění zralá lampa cca. 150m vzdušnou čarou. Dále za zády na severu 10 tis. město cca. 6km a 5 tis město západně cca.3,5km. Kromě inkriminovaných lamp v údolí je jih téměř bez znečištění a běžně jsem tímto směrem fotografoval i přímo z okna RD, který se taktéž nachází v údolí. Co se elktřiny týká, tak jedná se o vzdálenost RD - pozorovatelna cca. 120m. To bude drahý kabílek. Snad to rozpočet unese :'(.
Pavel Gaugg
já, jsem se už pustil do stavby pozorovacího domečku.Bude mít 2,5x2,5m. Bydlím 600m.n.m ve vesničce, kde jsou dva domy a celkem 10 obyvatel, žádné pouliční osvětlení, žádná sousední vesnice.Tptální tma. Prostě nic!!!Tak proto ta volba. Dnes jsem si na nečisto zkoušel, jak to bude vypadat na našem rodinném hřišti ;).
Zdraví LuKo78

Ty Lukáši

to nás chceš asi naštvat viď , když tu píšeš něco o totální tmě ;). Nezbývá než ti závidět. Já jsem momentálně také začal kreslit plány na novou pozorovatelnu. Lokalita v n.m.v. asi podobná, jen s tím svět. znečištěním na tom budu o poznání hůře. Pozorovatelna bude stát na kopci. Několik lamp v údolí cca. 40m pod pozorovatelnou. Nejbližší, na zneškodnění zralá lampa cca. 150m vzdušnou čarou. Dále za zády na severu 10 tis. město cca. 6km a 5 tis město západně cca.3,5km. Kromě inkriminovaných lamp v údolí je jih téměř bez znečištění a běžně jsem tímto směrem fotografoval i přímo z okna RD, který se taktéž nachází v údolí. Co se elktřiny týká, tak jedná se o vzdálenost RD - pozorovatelna cca. 120m. To bude drahý kabílek. Snad to rozpočet unese :'(.
Pavel Gaugg
http://gaugg.astronomy.cz
Montáže: EQ6 SS, EQ5. Foto: EOS 300D ATC-CL1.
Objektivy: 50mm f/1,8 a 200mm f/2,8. Dalekohledy: N 200/1000mm, R 80/600mm.
Montáže: EQ6 SS, EQ5. Foto: EOS 300D ATC-CL1.
Objektivy: 50mm f/1,8 a 200mm f/2,8. Dalekohledy: N 200/1000mm, R 80/600mm.