MilAN napsal: Tohle je celkem akceptovatelné u refraktoru. Místo průměru řekněme 120 mm, vlastně využiješ jen průměr 80 mm ( mohl by sis tedy klidně vzít dalekohled průměru 80 mm, a výsledek by byl stejný) . U reflektoru je to také tak. S jedním ale . A tím je stínění sekundárem . Takže budeš-li mít výst. pupilu 9 mm, 33% stínění sekundárem, tak bude ve výstupním svazku měřit tmavé kolečku sekudáru 3 mm- No a pokud tvoje oční pupila bude 5 mm, je Ti jasné, co z toho vznikne.
Souhlas...
Napíšu praktickou zkušenost, co mám s 254/1200 dobsonem, s kterým jsem dříve pozoroval - mohlo by se to ostatním hodit:
Používal jsem s úspěchem okulár Hyperion Aspheric 31mm. Zvětšení 39x, skutečné zorné pole cca 1,8° a výstupní pupila 6,5 mm. Je mi 42 let a při denním koukání byl stín sekundáru jasně patrný...
Nicméně v noci jsem s tím problém neměl a pro přehlídku oblohy, vyhledávání, otevřené hvězdokupy a konjunkce to byla naprosto super kombinace!

Jakou mám svojí oční pupilu netuším... Procento zastínění u toho dobsona je 23%, tedy stín sekundáru bude ze svazku zabírat cca 1,5 mm. Nicméně já jsem subjektivně žádné problémy nezaznamenal...

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis