Dobson Skywatcher: flextube vs klasika

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Vždyť se jedná v podstatě o klasickou anglickou rámovou montáž s modifikací horního ložiska podkovou - prostě klasickou paralaktiku, 100% využitelnou pro focení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Příspěvek od Habl »

MMys napsal:
Proč jenom o pozorovací ?
Text se týká pro danný odkaz v příspěvku. Samozřejmě, že jsou v principu takto řešené paralaktické montáže i pro další záznamové činnosti.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
vsw

Příspěvek od vsw »

Omlouvam se za zopakovani dotazu, ale zapadlo to bez odpovedi v rade dalsich prispevku trochu na jine tema.

Nemate nekdo prakticke zkusenosti s Flex Tube? Je soucasti setu i nejaky latkovy rukav? Jak casto je potreba kolimovat?
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Flextuby jsou novinka, takze mnoho majitelu / praktickych zkusenosti asi nebude. Doporucuji obratit se s dotazem primo na prodejce, urcite ti poskytne dostatek informaci.

A taky mam ten dojem, ze o techto dalekohledech je vlakno na CN, tam bys mohl take neco najit.
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Tak jsem ještě jednou pohledal, co jsem o nich kde v poslední době četl (vzpomněl jsem si, že jsem četl i přímo recenzi), a zde jsou ony odkazy tak nějak seřazené podle užitečnosti:

Recenze 12" Flex-tube (docela dobrá, i když mi připadá trošku "dealersky" lazená, zvláště pak ta slova na konci: "Like it? I love it!"... Tam už chybí jenom: "And you! Will you buy it?" :))
Spousta vypovídajících fotek

Vlákna na CN:

Skywatcher Collapsible 12" Dob Review coming up
Early Christmas gift (Sky-Watcher 12" Collapsible)
SkyWatcher 12" FLEX truss-tube Dobsonian
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Jo, ta poncentka se mi taky líbí :). Motorizoval ji SW motůrkem pro EQ1/2, což se mi jako nápad dost líbí. Ten motůrek stojí pár stovek a prakticky řeší převody, potenciometr, vypínání a zapínání... Zajímalo by mě, jestli ho má ještě nějak zpřevodovanej, moc tam o tom nepíše... Docela inspirativní :).

EDIT: Podle téhle fotky ho ale má asi úplně napřímo.
vsw

Příspěvek od vsw »

Dik za prime linky, nemam na CN registraci, takze jsem nemohl vyhledavat. Ohlasy pozitivni, jen tam vesmes porizuji 300vky Potesilo me, ze ty bile obruby zevnitr na tubusech jsou jen na fotkach, dalekohledy se prodavaji zevnitr cerne.

Ohledne zakryti tubusu, slo by to udelat z karimatky? Latka se mi nejak moc nezda.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

stana: to ja mam cernouska ;D
http://s7d5.scene7.com/is/image/Orion/3 ... 8943?scl=1}
ale bohuzel jenom 8cku (8")
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Já jsem modrého Maka a Novodurový refraktor "přeblafnul" bílou samolepící tapetou. Já chtěl naopak bílé, abych si je po tmě "nepovalil". Černá tapeta existuje taky např Baumax:

No a nebo jak říkáš přestříkat ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Tharos

Příspěvek od Tharos »

vsw napsal: Ohlasy pozitivni, jen tam vesmes porizuji 300vky Potesilo me, ze ty bile obruby zevnitr na tubusech jsou jen na fotkach, dalekohledy se prodavaji zevnitr cerne.

Ohledne zakryti tubusu, slo by to udelat z karimatky? Latka se mi nejak moc nezda.
Pořizují 300vky, protože ono u těch 250tek je flex-tube opravdu na hranici přínosnosti :). Můj osobní názor je takový, že u 250ky flex-tube konstrukce přidá více potíží než užitku, ale je to opravdu jenom můj osobní názor. Navíc záleží, podle jakých kritérií hodnotíme - já jsem totiž ryze praktik a za sebe nijak zásadně neberu v potaz třeba "krásu dalekohledu". Líbí se mi oba, i když hezčí ty flex-tuby asi trošku jsou, to je pravda :). Ale já v nich vidím spíš čas strávený kolimací, skládáním a rozkládáním, natahováním rukávu... Ale když se někomu celotubusová 254ka třeba nevejde do auta (tzn. má třeba smarta nebo tak :)), o něco kratší skutečně je.

Z karimatky lze taky rukáv udělat, pokud seženeš tak širokou (což by na flex-tube 254ku neměl být problém), ale opravdu bych jako první vyzkoušel pevnou, hustě tkanou černou látku - je to standardní a má přece samé výhody - je skladnější, lehčí...
vsw

Příspěvek od vsw »

Sem se nepresne vyjadril. Cetl jsem recenze na flexky a mimo jine z tech textu vyplyvalo, ze kupuji zrcadla (jakekoliv) 300vky, ne 250tky.
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Taky bych souhlasil s tím, že přínos flex-tube je u 10" minimální. Standardní trubka není zase tak obrovská a více neskladný je vlastní podstavec což se u flex-tube nezmění...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Navíc u 10" je u flex-tube ještě tubus o 2,6 kg težší než klasika ( 12.4kg)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Příspěvek od KDan »

Příspěvky nesouvisející s tématem byly vymazány.
bartanusm

Příspěvek od bartanusm »

Flex tube mi dosiel v piatok, avsak zatial som ho len zlozil, pocasie pozorovaniu nepraje....

Kratke postrehy:
- vrch tubusu sa iba vytahuje zo spodku a rozlozenie trva tak dvadsat sekund, usetri sa cca 50 cm dlzky tubusu
- kupil som aj kolimator avsak nebolo potrebne menit nastavenie, s kolimatorom trvala kontrola minutku
- prilozene okulare vyzeraju byt "o nicom" - ciste amaterske porovnavie s inymi na stole
- loziska trecie, hladacik nie je pravouhly

Predbezne som spokojny, rozkladaci mi viac vyhovuje. Len keby bola podstava mensia...

Uz nech je len lepsie pocasie... :-/
Dobson Flex-Tube 254/1200, binokular 7x35, Hyperion 13 & UHC Profi
Odpovědět