Jak uchranit elektroniku v noci venku?

Otázky, rady, tipy, návody...
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Já bych ho teda prostě reklamoval, pokud nefunguje. Věci mají něco vydržet, ne?:)

Ne, važně. Už jsem zažil tolik potvor, který odmítli oprávněnou reklamaci, že se neštítím přijít kamkoliv s čímkoliv a TADY TO MÁTE! (výjimkou byl snad jedn foťák, co mi upadl na betonovou zem, tak to bylo příliš blatantní...). Není to sice o elektronice, ale asi největší úspěch bylo, když mi po dvou letech vyměnili pohory za 5500 víceméně prostě proto, že byly ochozené:)

Pokud to přineseš jako reklamaci, je samozřejmě možné to neuznat, ale v žádném případě ti nemůžou nic účtovat za opravu bez předchozí domluvy o ceně, stejně tak nelze za vyřízení reklamace požadovat poplatky (jak to někteří přesto dělají).

Teď se zrovna chystám reklamovat desku, která odešla zřejmě proto, že si moje drahá polovička kdysi hrála s plazmovou koulí:)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
grajda

Příspěvek od grajda »

Pokud elektronika příliš zvlhne, je to poznat podle toho, že se chová jinak, než se chovat má. Nevypínat, nehýbat s tím, na nic nemačkat, okamžitě vyndat ze zásuvky, pokud v tom jsou baterie, tak taky hned vyndat a sušit. Teplotu bych volil podle odolnosti plastovýho krytu tak <=80°C, dobu několik hodin. Ale i tak může být pozdě.

Jinak v provozních podmínkách se v návodech udává nějaký rozsah teplot i s poznámkou bez kondenzace. Pokud má notebook pracovat v mraze, zkusil by jsem zakrýt větrací otvory- ale až na tom mraze.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nedělal bych z toho vlhka zase takovou tragédii. Ta elektronika je poměrně odolná. Klíčovým momentem po větším namočení/utopení je vyjmout baterie. Jinak hrozí elektrolýza a destrukce (koroze) vodivých dílů. Pokud dojde jenom k orosení či zmoknutí, jsou podle mne současné DSLR zatěsněné natolik, že by mělo stačit usušení v teple. Případně usušení v lehce rozebraném stavu, aby mohla vlhkost lépe ven.

Jeden příklad - náš (tehdy dvouletý) synek vymáchal manželce kompakt (Sony Cybershot DSC-W30) v záchodové míse  ;) Když se na to přišlo, (několik minut po akci) manželka ho zkusila zapnout, když nešel, napadlo ji vyndat baterky a začala ho sušit na topení. Já se vrátil asi za dvěhodiny, voda byla i v objektivu, prostě všude. Tak jsem ho rozebral na prvosoučástky, usušil a zase složil, a funguje doteď. A to bylo opravdu ponoření a máchání, dle popisu čtyřleté neteře v zapnutém stavu, s vyjetým objektivem :-)

Myslím, že by to mělo být určitě usušitelné, případně opravitelné (otázkou je cena). Každopádně nemá cenu to tajit, stejně to bude jasné. Pokud bude cena nepřijatelná, učinil bych pokus o opravu vlastními silami (nebo přes něko zdatného), a pokud ne, tak holt smůla a ponaučení pro příště.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

grajda napsal:
Jinak v provozních podmínkách se v návodech udává nějaký rozsah teplot i s poznámkou bez kondenzace. Pokud má notebook pracovat v mraze, zkusil by jsem zakrýt větrací otvory- ale až na tom mraze.
Proč v mrazu zakrývat větrací otvory ??? Naopak, chlazení bude účinnější. A rosení chladiče (kondenzace) nehrozí. Pokud studený vzduch s určitou relativní vlhkostí ohřeji (na tom chladiči) relativní vlhkost naopak klesne, nikoli stoupne.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
grajda

Příspěvek od grajda »

MMys napsal:

Proč v mrazu zakrývat větrací otvory ??? Naopak, chlazení bude účinnější. A rosení chladiče (kondenzace) nehrozí. Pokud studený vzduch s určitou relativní vlhkostí ohřeji (na tom chladiči) relativní vlhkost naopak klesne, nikoli stoupne.
To bylo myšleno tak, že v mraze už počítač tolik nehřeje, aby to stačilo k zabránění rosení některých částí. Aspoň tak jsem pochopil tohle vlákno, píše se zde i o zarosení notebooku. Zakrytím počítač zbytečně neztrácí teplo, a protože je mráz, tak by na druhé straně mělo chlazení stačit.

Ještě k té elektronice- taky si myslím, že většinou to vydrží, ale pokud se nevyndají všechny zdroje, co jen vydělat jdou, může někde spojení některých bodů zapojení vodou udělat pořádnou paseku. Tak radši chraňme.
SW 2''-80°-20/50/96
Miloš Hroch

Příspěvek od Miloš Hroch »

to Grajda:

Tady se trochu pletou fakta. Čím nižší je teplota vzduchu, tím menší množství vlhkosti pojme a je tedy sušší. Na mrazu se nedostane do NB více vlhkosti než třeba doma. Je to přesně naopak, právě tím, že je doma vzduch teplejší, je více nasycen vodní parou ale ta zkondenzuje až na povrchu, který má teplotu pod rosným bodem daného prostředí.

Je to jako když si spousta lidí myslí, že v lednici je vyšší vlhkost, právě kvůli tomu, že věci z ní vyndané jsou orosené ;D. Ale to už je off-topic
grajda

Příspěvek od grajda »

hroch napsal: to Grajda:

Tady se trochu pletou fakta. Čím nižší je teplota vzduchu, tím menší množství vlhkosti pojme a je tedy sušší. Na mrazu se nedostane do NB více vlhkosti než třeba doma. Je to přesně naopak, právě tím, že je doma vzduch teplejší, je více nasycen vodní parou ale ta zkondenzuje až na povrchu, který má teplotu pod rosným bodem daného prostředí.

Je to jako když si spousta lidí myslí, že v lednici je vyšší vlhkost, právě kvůli tomu, že  věci z ní vyndané jsou orosené  ;D. Ale to už je off-topicA právě proto, když se v noci ochlazuje, tak padá rosa. I na počítač, pokud je zvenčí příliš studený. A jak ho zvenčí zahřát? No, co třeba o trochu teplejším vnitřkem (zakrytím chlazení).
SW 2''-80°-20/50/96
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj,

já bych se pro změnu rád zeptal těch, kteří s tím již mají zkušenost, na to, jak chrání elektroniku ve svých pozorovatelnách.

Jde mi o 3 zařízení které ve věži budu určitě nechávat, nemají takřka žádnou hodnotu a jsou zatraceně těžké na přenášení.

Stará televize určená na pointaci, PC sloužící k ostření a možná i přísupu přes nějakého Remote admina ke snímkům z domu a také montáž, která bude driftově ustavena.

Vlhkost asi zařízením nebude dělat dobře a tak by mě zajímalo, jak to řešíte. Napadlo mě vyrobit pro Case+TV nějaký chlíveček řeba z polystyrenu+fólie a montáž přykrýt pytlem/plachtou. Řešíte to někdo podobně, jinak?

Díky za info

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ja mam zatim na laptop zespoda chlivecek z polystyrenu a shora prehazuji bublinkovou folii, ale nemam trvalou pozorovatelnu :D
Habl

Příspěvek od Habl »

Ochranna před kondenzací v pozorovatelně:

Objektivy, okuláry - temperování v rosnici před objektivem neb v očnici okuláru s přiměřeným výkonem.Objektiv cca 9W, okulár cca 2 W. Nezávislý okruh příkonu pro temperování.

Elektronika - zakrytí folií, tak, aby se zkondenzované kapičky vody nedostali dovnitř do rozvodů, případně trafa, mikrofiší a pod.

Střechu pozorovatelny odsunout bezprostředně před pozorováním neb fotografováním. Je vhodné znát hodnotu relativní vlhkosti vzduchu v pozorovatelně.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MP

Příspěvek od MP »

Vidim, ze se ke svym notebookum chovam velice macessky. Nicim je nechranim a rosa zatim nikdy nebyla problem, jen musim obcas otrit displej, kdyz na nej kvuli rose nebo jinovatce nevidim. Vnitrek notebooku je opravdu vyrazne teplejsi, nez povrch, takze k zadne poruse funkcnosti kvuli kondenzaci vody zatim nedoslo.

Jednou jsem mel s notebookem problem, a to po foceni krajiny s bleskem (prirodnim, byla z toho tahle fotka), kdy mi pak notebook hlasil prepeti na (prazdnem) USB portu apod. A to byl pri tom foceni vypnuty.

Jeden notebook jsem ovsem pri foceni zlikvidoval - a to pri foceni zatmeni Mesice letos v unoru. Fotil jsem jen dirami v mracich a na notebook asi pul hodiny prselo. To uz bylo prece jenom moc, voda natekla dovnitr, castecne zkratovala zdroj a odesla koncova dvojice MOSFET tranzistoru v menici napeti. Vzhledem k tomu, ze tato soucastka v hodnote cca 20Kc neni nikde v prodeji a ekvivalenty nejsou presne ekvivalentni, byl to konec onoho notebooku ...

Takze moje doporuceni k tematu : na zapnute pocitace nelijte proudem vodu nepretrzite dele, nez nekolik minut. Jinak zadny problem :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MP: ;D ;D ;D dele nez nekolik minut opravdu ne :D
grajda

Příspěvek od grajda »

To: MP: Vždycky se nějaký mosfeťák najde... mebo se mýlím?
SW 2''-80°-20/50/96
MP

Příspěvek od MP »

grajda napsal: To: MP: Vždycky se nějaký mosfeťák najde... mebo se mýlím?Nejaky jo, ale tohle je dvojice v jednom pouzdre, jine se tam nevejde (tenky notebook s dokonale resenym rozmistenim soucastek pro usporu mista) a ty, co se sezenou, maji bud jine parametry nebo jine pouzdro. Na muj dotaz prodejce prohledal katalogy vsech potencialnich dodavatelu a pak mi sdelil, ze je to normalni - vyrobci elektroniky si takove obvody nechavaji dodavat exkluzivne, aby veskere opravy musely jit pres jejich servisy (kde proste vymeni celou desku za cenu noveho notebooku).

Aspon jsem mel duvod tu starou sunku zlikvidovat ;)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Pocitac, CRT monitor, Tv, dalekohled (CPC i EQ6) v pozorovatelne (odsuvna strecha, tak ze kdyz je odsunuta je vse pod nebem nechranene) - ochrana veskera zadna. V lete, zime, vse funguje jak ma.
Opravdu v tom nehledejte zadny problem elonika vydrzi pomerne dost.
Odpovědět