Vcelku s Michalem souhlasím, jenom bych byl nerad, aby se Bortle stupeň stal pouze "přepočtem SQM hodnot", ale aby byl vždy buďto určován samostatně, anebo vůbec. Kdybych totiž v momentě, kdy naměřím například hodnotu 21.00, rovnou napsal Bortle 4, ztratil by tak trochu svůj smysl... Myslím si, že stejně jako MHV by měl být dalším, nezávislým ukazatelem kvality oblohy. Ono i SQM je "omylné", vezměme si jenom odchylky 0.1 mag v jejich kalibracích a pak třeba to, co s SQM -L udělá například Mléčná dráha... Bohužel ani SQM není dokonalé

.
Jinak pro sebe osobně mám ozkoušené, že hodnoty pod cca 21.35 se mi jeví jako horší Bortle 3 - vidím vše z popisu stupně 3, ale až při vyvinutí jistého úsilí. Hodnoty kolem 21.4 se mi jeví jako slušný Bortle 3 - bez problémů pod takovou oblohou vidím M33, vypsané hvězdokupy a zvířetníkové světlo je opravdu "do očí bijící". Nejlepší hodnoty, které jsem na Šumavě naměřil, byly kolem 21.51 a to je pro mě osobně většinou stupeň lepší 3. Od hodnocení stupněm 2 mě odrazuje žádný náznak airglow a také to, že nejvyšší oblačnost je o něco malinko světlejší než obloha, a to prakticky ve všech směrech (možná jen mimo zenit, bohužel nemám ozkoušené). Střední a nejnižší oblačnost jsou však skutečnými "dírami do nebe". Kdyby i vysoké cirry byly tmavší než obloha, asi už bych se uchýlil ke stupni horší 2.
Jo a jinak si myslím, že naměřit vysněných 22 MSA je umění i pod Bortle 1 oblohou. Samotní výrobci SQM jednou psali Pavukovi, že nejtmavší naměřené hodnoty, které oni osobně zažili, se pohybovaly kolem 21.8. Navíc jsem kdesi narazil na konstatování, že tak zvaná TDS začíná na cca 21.5 MSA.
Toť ale jen můj skromný názor

.