Problem s komou ?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Tak jsem se kouknul na ten sekundar a mas naprostou pravdu. To, co jsem si myslel, ze plast neni, tak to plast je. Dalsi vec.. sekundar vycniva sice nad drzak, ale dost velka cast je v tom plastu utopena a to jsem si minule nejak nevsiml.
Takze prvni vec, kterou budu resit, je jiny zpusob uchyceni sekundaru a to prilepenim.
Na ukazku jsem sekundar taky vyfotil. Mas nejakej tip, cim to bude nejlepsi ? Nerad bych, aby mi behem foceni sekundar odpadl a nedej boze jeste treba roztriskal primar.
Zatim diky za nakopnuti (nejspis) spravnym smerem.

NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
MP

Problem s komou ?

Příspěvek od MP »

Je to stejny drzak, jako mam ja. Cerny plisek drzi zrcatko, ktere je v drzaku jen vlozene. Plisek jsem sundal a zrcatko prilepil - delalo to ma fotkach jasnych hvezd divne difrakcni jevy.

Pri te prilezitosti jsem drzak rozrezal, zkratil a zvetsil asi o milimetr ofset ( tim jsem dostal symetricky obraz i s rovnobeznymi paprsky pavouka ). To zkracemi - posunuti sekundaru dal od primaru - bylo kvuli snizeni vinetace a bylo samozrejme spojene s vymenou vytahu za nizsi, take posunuty o kousek dal od primaru.

Totez jsem udelal s hlavnim zrcadlem - odmontoval drzaky a prilepil ho silikonem, jako distancni podlozky jsem pod nim nechal ten korek, co tam je uz z vyroby.

Muj problem byl ( krome komy, na kterou vazne stacilo najit spravnou vzdalenost korektoru ) astigmatismus, zpusobeny deformaci primaru. A nebylo to jen drzaky, ale take aretacnimi srouby, ktere deformovaly objimku i se zrcadlem - objimka je prilis "odlehcena" a sily nezachyti, nybrz je prenasi na zrcadlo. Takze jsem si zvykl po pozorovani/foceni vzdycky aretacni srouby uplne povolit a pred dalsim pozorovanim/focenim je utahovat velmi zlehka a divat se pritom na jasnou hvezdu 2.5mm okularem a sledovat, co delaji difrakcni krouzky. Je uzasne, jak z nich ty aretacni srouby i pri jemnem dotazeni udelaji difrakcni elipsy nebo i trojuhelniky.

Objimka v tubusu je opravdu dost "nafest", ale ta vnejsi je docela masivni, tak se nemusis bat do toho oprit. Hrube nasili nedoporucuji, ale jemne je zcela na miste ( treba paceni sroubovakem mezi plechem tubusu a objimkou ). A udelej si nejdriv znacku na objimce, kde je sev tubusu, at to pak slozis stejne a nemusis to natloukat kladivem :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ladaS

Problem s komou ?

Příspěvek od ladaS »

Ahoj, jojo, to je ten plastový držák. V mém případě tam bylo zrcátko poměrně dost narvané a ještě utažené tím černým plíškem.
Idální je nový držák z duralu a je klid. Pokud nemáš možnost soustružení, tak tu udělej jednoduše, vyndej držák a zrcátko. Když opatrně zrcátko vyndáš z držáku, tak zjistíš, že je položené na rovině a okolo je rantl, stejně vysoký jako je tlusté zrcátko.Ten rantl prostě uřízni a zrcátko přilep na ten spodek. Funguje to taky, taky jsem to tak měl.
P.S. pokud jde zrcátko vyndat lehce, tak je to dobré a asi to tolik obraz nedeformuje, ale pokud to pujde opravdu špatně, tak i tam bude problém s deformováním plochy zrcátka a obrazu.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Ahoj, uz zase jsem tu pro radu.
Demontoval jsem sekundarni zrcatko a z toho plastovyho drzaku slo sice hur, ale asi to bylo tou oboustrane lepici paskou, ktera ho ze spoda na trech mistech drzela.

Kazdopadne, zrcatko bych chtel prilepit a zbavit se toho plisku.

Co myslite, ze bude pro lepeni skla na plast lepsi ? Mam tu Chemopren Extrem bez toluenu, nebo dvouslozkovy Pattex Super Epox.
Nebo mam shanet radsi neco uplne jinyho ?
Predem diky za odpovedi.
D.
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
MilAN
Věk: 76

Problem s komou ?

Příspěvek od MilAN »

Dej tam zase oboustrannou pásku. Nebo přilep na silikon nebo polyuretan, na silné "body", více jak 1 mm tlusté.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Ten polyuretan proc ? Aby nedochazelo k pnuti pri zmene teploty ? A cim ho teda nejlip prilepit ?
Ty oboustrany pasky se trochu bojim, aby treba nepovolila a sekundar mi nespadl na primar, kdyz uz tam nebude ten plisek jako pojistka
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
MilAN
Věk: 76

Problem s komou ?

Příspěvek od MilAN »

Silná oboustranná páska (seženeš u sklenářů- lepí se tím běžně tabulová zrcadla-) ta to udrží bez problémů. Zrovna jako silikonové nebo polyuretanové lepidlo. Všechny tyto materiály jsou pružné a nebudou deformovat zrcadlo. Neměj z toho strach-jinak se to dnes v podstatě nedělá
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Problem s komou ?

Příspěvek od MMys »

Kup si třeba tu pásku na lepní doplňků na karoserii auta. Ta vydrží i venkovní podmínky (vedro, vlhko, mráz). Dá se koupit v prodejně s autopotřebami. Mě se osvědčila, drží mi za ni celkem velký 80mm sekundár, a drží to tak, že nemám šanci to rukou utrhnout.

Jo, a doma mi tím za dva čtevrečky 50x50mm drží už asi 7 let v koupelně na zdi velký zrcadlo ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

V tom pripade jdu do ty oboustrany pasky, moc vam dekuju za odpovedi.
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Tak jsem pro prilepeni sekundaru pouzil oboustranou pasku Ceys a po 20ti minutach by snad udrzela i certa :] Pisou, ze 1cm2 zvladne 1,4kg.

Nicmene v sekundaru problem taky nebyl, obraz vypada vicemene porad stejne (viz. moje posledni foto M42).

Po foceni, kdy uz po nekolika hodinach urcite nebyl problem s temperaci, jsem koukal na difrakcni krouzky a vsiml jsem si, ze to nejsou porad jen krouzky. Pri rozostrovani za ohnisko obraz vypadal v celku dobre, ale pri rozostrovani pred ohnisko se z krouzku mirne vytvarelo cosi mezi elipsou a trojuhelnikem. Dost mi to pripomelo, co tu psal MP v reakci #16. Mohlo by bejt pricinou jeste neco jinyho, nez primar pokrouceny drzakem?
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
gsokuba

Problem s komou ?

Příspěvek od gsokuba »

já bych řekl že to bude tou deformací primáru já jsem pořád nemohl zkolimovat dalekohled sice se zkolimovaně tvářil ale při pohledu na hvězdu to nebylo ono tak jsem si našel tohle a šrouby všechny povolil první jsem utáhnul šrouby co prim. držej ale fakt jenom minimálně a pak jsem teprve zkolimoval zrcadlo a tentokrát to vyšlo báječně dokonce se mi i vyrovnaly ladící šrouby tak že nemusej bejt tak utažený respektive předtim musel bejt jeden šroub o hodně víc utaženej než ostatní.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
vlastofka

Problem s komou ?

Příspěvek od vlastofka »

Ahoj, tak jsem tu zase a prosim vas o dalsi radu...

Na dalekohledu jsem udelal postupne nekolik uprav:

1) Prilepeni sekundarniho zrcatka oboustranou paskou a oriznuti rantlu drzaku, takze zrcatko se ted nikde niceho nedotyka (krome oboustrane lepici pasky na zadni strane)

2) Prilepeni primarniho zrcadla oboustranou lepici paskou (zbavil jsem se tri kumovych drzaku), takze uz ani na primar nikde nic nepusobi tlakem.

3) Zacloneni primaru na 180mm (F/4.44). Pouzil jsem clonu vyriznutou z tenke plastove tabulky.

Az po tom zacloneni bych rekl, ze se obraz trochu zlepsil. Urcite se podarilo odstranit problem, ktery popisuju v moji predchozi zprave. Ted uz pri rozostrovani pred i za ohnisko vypadaji difrakcni krouzky jako krouzky.

Nicmene porad bych rekl, ze obraz nevypada tak, jak by mel a napadaji mne uz jen dva duvody proc:

1) Delam neco spatne pri kolimaci (protoze vada je nejpatrnejsi vlevo nahore), ale nevim co.

2) Chyba je v komakorektoru, ale to se mi moc nezda

Tady je snimek 1:1 http://astrofoto.hnizdo.cz/fotky/test/koma2.jpg

Napada vas nekoho, co bych jeste mohl mit spatne ?
Popr. nasel by se zde nekdo z Prahy s newtonem F/4, kdo by mohl odzkouset muj korektor a potvrdil, ze mam hledat chybu v dalekohledu?

Predem vsem dekuju, za jakykoliv napad
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
ZV

Problem s komou ?

Příspěvek od ZV »

IMHO, pokud jde o moje zkušenosti s MPCC, tak už to asi lepší nebude. Tenhle korektor má prostě nějakou zbytkovou komu vždycky. Můžeš být rád, že je aspoň symetrická. Viz třeba http://www.atc-astro.cz/komakorektor/test-koma.html.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
astar
Věk: 68

Problem s komou ?

Příspěvek od astar »

Z kontroluj kolimaci, bez korektoru, přímo na hvězdě, při zvětšení alespoň 2xD spíš víc . Doufám že, víš jak ? Ideální je to při mírném rozostření . Pak zkus ten korektor.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Problem s komou ?

Příspěvek od MMys »

Mě se taky zdá, že je to nesymetrické. MPCC sice není zas až tak velký zázrak, ale v kraji pole určitě kreslí líp než co je na tom snímku. Je fakt že znám stav při světelnosti f/4.76 (210/1000) ale to už snad zas tak propastný rozdíl oproti f/4.44 nebude.

Mě to s uvedeným newtonem kreslí takhle:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/Hi_res ... hi_res.jpg

A je to docela razantně zpracované, takže vylezlo kdeco, jen ne koma na kraji. Sice jsou tam hvězdičky poněkud větší než na ose, ale stále jsou docela kulaté.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět