Foceni pro zacatecniky

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
hamr
Věk: 65

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od hamr »

Pro Ory,
právě jsem dobudoval něco podobného o čem píšeš. Mám doma starší EQ-1 a teď jsem si k ní pořídil pohon hodinové osy a hodlám experimentovat s mým foťákem s 15s expozicemi. Jak to funguje ti bohužel neřeknu, protože to počasí si z nás už dělá od začátku prosince "srandu". Věřím, že to pro těch mých 15s bude fungovat dobře i se zoomem 6x foťáku ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN
Věk: 76

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od MilAN »

Sky sensor 2000 - pokud se moc nepletu, poslední cena když se ještě prodával, přesahovala 30.000Kč Tím se celkem dost zdvihne hodnota montáže za cca 1.000Kč :D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
PetrV

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od PetrV »

Zdravím. K obrázku, který Ory níže uvádí, upozorňuji, že k montáži je pro účely připojení foťáku přes fotografický závit ještě potřeba připojit nějaký nástavec. Dobře je to vidět na linku http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... tativ.html, kde je tatáž hlava na polním stativu. Adaptér je na stránce dole v doporučeném příslušenství. Pokud někdo bude prodávat EQ 1 ze setu "malokuk" (o což se v současnosti pokouším), ten adaptér u toho nebude.

PetrV

P.S.: to stana - dalekohled 80/400 bych taky neprodal - je vyborny (a unese ho muj fotostativ).
Vabra

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Vabra »

Pro Ory,
právě jsem dobudoval něco podobného o čem píšeš. Mám doma starší EQ-1 a teď jsem si k ní pořídil pohon hodinové osy a hodlám experimentovat s mým foťákem s 15s expozicemi. Jak to funguje ti bohužel neřeknu, protože to počasí si z nás už dělá od začátku prosince "srandu". Věřím, že to pro těch mých 15s bude fungovat dobře i se zoomem 6x foťáku ;).
Nevim jake eq. ohnisko je ten 6x zoom, ale APS DSLR fotim sirsimi ohnisky (17mm *1.6) 15s i z pevneho stativu  8-)

Cekal bych ze s el. pohonem by to melo jit i do 30-60s na ohniscich okolo eq. 200mm. Alespon podobne se mi chovala Astro-3 z lidlskopu, ktera mi prisla srovnatelne robustni (odpad by u 60s expozic byl okolo 50%, u 30 jen 20-30%).

Bez polarniho hledacku bude trosku slozitejsi polarni ustaveni, ale i to se zvladne (nejjednodusi povolit v RA ose, fotak namirit na pol a udelat 15s expozici za otaceni oklem osy, tak zjistis presne bod okolo ktereho se ti to otaci a budes do nej dohanet Polarku). Driftova metoda by  zrejme vyzadovala prohazovat fotak a dalekohled s rizikem poruseni ustaveni...

Bohuzel je na valnou vetsinu digikompaktu je i tech 15s docela malo (cest "jednookym" vyjimkam hlavne od Fuji, ktere zvladnou i trochu vyssi nez zakladni hodnotu ISO s "rozumnym" sumem).

Druhym predpokladem ke spokojenosti je oprostit se od ocekavani super vysoke kvality a bodove ostrych/symetrickych hvezd pri prohlizeni na 100% pixelu na monitoru.

Na druhou stranu to muze byt idealni cestovni reseni...I ten AstroTrack se slusnym stativem a dvema foto "hlavami" je podstatne mene kompaktni (i kdyz urcite podstatne presnejsi).
Pavel Vabrousek
hamr
Věk: 65

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od hamr »

Pro Vabra,
15s bez zoomu z fotostativu mi funguje. Když jsem dal ale ten max. optický zoom 6x a zkoušel M42, byla už mázlá a pokud se pamatuju i hvězdy už nebyly bodíky, ale čárečky. On ten zakoupený typový pohon k EQ-1 se musí vyladit v otáčkách, je tam vlastně jen motorek a nějaký vestavěný potenciometr, který reguluje otáčky. Na EQ jsem přimontoval destičku, kde na jedné straně je přidělaný kompakt a na druhé mám přimontovaný hledáček 9x50 s křížem. No budu si s tím hrát až to počasí dovolí, takže to bude asi někdy v létě >:(.

p.s. ještě jsem se schválně kouknul do manuálu foťáku, ten zoom 6x je ekvivalent 210mm

Extra kvalitu od toho samozřejmě nečekám, ale budu se tím bavit. Je to můj první foťák se delší expozicí (to jako těch 15s - víc nemá) ;).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Ory

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Ory »

Mitovka: Člověk v odkaze píše, že montáž nezvládá expozici delší než 10 sekund. Ale to asi myslí expozice ccd kamerou v primárním ohnisku jeho dalekohledu. Nechá se říct, jak se projeví poměrně velká periodická chyba této montáže (> 100 arc sec) na fotkách normálním fotografickým objektivem?

PetrV: Díky za upozornění. Na celestron.cz jsem našel produkt ACC/TS LIŠTA KRÁTKÁ S FOTOŠROUBEM. To by mělo být totéž co ten adaptér na německých stránkách.

PetrV

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od PetrV »

to Ory: Ta lišta, co jste našel na stránkách Supry, je nejspíš tahle http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html

MYslím, že do EQ1 pasovat nebude, protože má profil běžné lišty "Synta". EQ1 na upínání těchto lišt není dělaná, počítá s osazováním dalekohledy se zvláštní lištou, nejspíš na ní jdou přímo upnout také kruhy bez lišty, a nebo pak ten adaptér, o kterém jsem psal včera.

Přeju hezký den
PetrV
Bandi

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Bandi »

Ahojte!

Uvažujem nad kúpou SW N 150/750 na astrofoto. Máte už niekto skúsenosti s týmto typom na astrofoto? Dostanem sa so DSLR do primárneho ohniska? Pri tejto svetelnosti je už potrebný komakorektor?

Díky!
Bresser Messier N 130/1000  Bresser Visiomar R 60/700  MEADE ETX 70 AT  FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D  Triéder 10x50
Vabra

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Vabra »

Dalekohledem N150/750 (Celestron) mam neco malo nafoceno a v pomeru vykon cena to vubec neni spatne. Fotit DSLR bez komakorektoru se da, ale musis pocitat s tim ze od poloviny uhlopricky jiz bude koma viditelna (ale krome rohu nijak dramaticky).
Jako zacatecnik budes vice bojovat se zaostrenim, pointaci, a dalsimi detaily nez ti zacne primarne vadit koma.

Pak je dobre se zamerit na takoveho Newtona, ktery bude mit kvalitni 2" okularovy vytah do ktereho v budoucnu nebude problem komakorektor poridit. Obvykle se prodavaji o par sto az tisicikorun draze jako "AstroFoto" specialy.
Pavel Vabrousek
Bandi

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Bandi »

Díky za rady! Ten okulárový výťah je fakt len 1,25-ka. Na tom Celestrone 150/750 si sa vedel dostať do primárneho ohniska?
Na mojom Messieri N130/1000 sa bez úprav výťahu nedá fotiť v primárnom ohnisku... Preto zvažujem tento typ 150/750, len chcem mať istotu, že to pôjde bez úprav.
Pokiaľ niekto máte SW N150/750, dá sa tam dostať do primáru s DSLR?

Vopred díky!
Bresser Messier N 130/1000  Bresser Visiomar R 60/700  MEADE ETX 70 AT  FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D  Triéder 10x50
Glein

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Glein »

Nevite nekdo, kde se daji najit rozmery standardu list Synta/Celestron? Mohu tuto listu upnout do montaze MON2, ve ktere je puvodni lista, jejiz lichobeznik ma rozmery cca 44 mm delsi, 35 mm kratsi a 15 mm vyska?
Vabra

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Vabra »

Díky za rady! Ten okulárový výťah je fakt len 1,25-ka. Na tom Celestrone 150/750 si sa vedel dostať do primárneho ohniska?
Pokiaľ niekto máte SW N150/750, dá sa tam dostať do primáru s DSLR?
Ano u Celestronu 150/750mm je i bez uprav ohnisko dostatecne daleko, aby se dalo fotit v primarnim ohnisku. Predpokladam, ze u jinych znacek to bude stejne. Jedinou vec kterou musis dokoupit tje T2 redukce na tvoji DSLR.
Par drobnych uprav jsem ale stejne udelal:
- uriznul cca 2,5cm vytahu (pri foceni byl hodne "zanoren" do tubusu a zasahoval do opticke cesty.
- uchyceni primaru na silikon bez standardnich "pacicek", ktere take zasahovaly do opticke cesty a tvorily difrakcni obrazce
- vylepeni sametovou cernou tapetou.
Pri investici do noveho dalekohledu bych ale opravdu poporucoval jit do drazsiho modelu s 2" Crayfold vytahem. Pri rozdilu cen 5000 vs. 7500 si myslim ze to porad stoji za to (hlavne s ohledem na budouci moznost dokoupit komakorektor).
Pavel Vabrousek
Vabra

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Vabra »

Nevite nekdo, kde se daji najit rozmery standardu list Synta/Celestron? Mohu tuto listu upnout do montaze MON2, ve ktere je puvodni lista, jejiz lichobeznik ma rozmery cca 44 mm delsi, 35 mm kratsi a 15 mm vyska?Nejsem ted doma a nemuzu ji omerit, ale z hlavy mi ty rozmery jsou velmi povedome a myslim ze jsou spravne. Pokud se neozve nikdo drive, zitra ji zmerim a dam to sem.
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od MilAN »

Je to 44/37 , tl. 15, respektivě odklon boční plochy od kolmice na základnu je 14°
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bandi

Foceni pro zacatecniky

Příspěvek od Bandi »

Ešte k tej 150-ke... Samozrejme, najlepšie by sa asi hodil N200/1000, ale zatiaľ mám len motáž EQ MON-1, do ktorej som len nedávno dokúpil krokový RA-motor. Na stránkach predajcov uvádzajú, že MON-1 by mala uniesť N 150-ku bez problémov. No a cena 3.700,- Kč za SW 150/750 u Binoxu je lákavá... Chcem najprv z MON-1 vyažiť čo najviac, a potom prípadne prejdem na niečo väčšie ;)
Zostava: SW N 200/1000 na EQ5 sa hodí aj na foto?
Odpovědět