Pro Ory,
právě jsem dobudoval něco podobného o čem píšeš. Mám doma starší EQ-1 a teď jsem si k ní pořídil pohon hodinové osy a hodlám experimentovat s mým foťákem s 15s expozicemi. Jak to funguje ti bohužel neřeknu, protože to počasí si z nás už dělá od začátku prosince "srandu". Věřím, že to pro těch mých 15s bude fungovat dobře i se zoomem 6x foťáku

.
Nevim jake eq. ohnisko je ten 6x zoom, ale APS DSLR fotim sirsimi ohnisky (17mm *1.6) 15s i z pevneho stativu 8-)
Cekal bych ze s el. pohonem by to melo jit i do 30-60s na ohniscich okolo eq. 200mm. Alespon podobne se mi chovala Astro-3 z lidlskopu, ktera mi prisla srovnatelne robustni (odpad by u 60s expozic byl okolo 50%, u 30 jen 20-30%).
Bez polarniho hledacku bude trosku slozitejsi polarni ustaveni, ale i to se zvladne (nejjednodusi povolit v RA ose, fotak namirit na pol a udelat 15s expozici za otaceni oklem osy, tak zjistis presne bod okolo ktereho se ti to otaci a budes do nej dohanet Polarku). Driftova metoda by zrejme vyzadovala prohazovat fotak a dalekohled s rizikem poruseni ustaveni...
Bohuzel je na valnou vetsinu digikompaktu je i tech 15s docela malo (cest "jednookym" vyjimkam hlavne od Fuji, ktere zvladnou i trochu vyssi nez zakladni hodnotu ISO s "rozumnym" sumem).
Druhym predpokladem ke spokojenosti je oprostit se od ocekavani super vysoke kvality a bodove ostrych/symetrickych hvezd pri prohlizeni na 100% pixelu na monitoru.
Na druhou stranu to muze byt idealni cestovni reseni...I ten AstroTrack se slusnym stativem a dvema foto "hlavami" je podstatne mene kompaktni (i kdyz urcite podstatne presnejsi).