Připomínky k fóru pro začátečníky

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
KDan

Příspěvek od KDan »

Abych někoho neurazil: touto větou ze Shreka mě vždycky večer láskyplně vyprovází moje žena, když sebou táhnu svoji trubičku 200/1000.

:D
michal.b

Příspěvek od michal.b »

KDan: tebou navrhovana sestava mi nepripada prilis kompromisni, ale jednoznacne zamerena na foceni.

Ty kresby objektu v ruzne velkych dalekohledech jsou fajn napad, ale taky spousta prace. Pokusim se na tom trochu zapracovat, ale je to spis na delsi dobu.
KDan

Příspěvek od KDan »

michal.b napsal: KDan: tebou navrhovana sestava mi nepripada prilis kompromisni, ale jednoznacne zamerena na foceni.

Ty kresby objektu v ruzne velkych dalekohledech jsou fajn napad, ale taky spousta prace. Pokusim se na tom trochu zapracovat, ale je to spis na delsi dobu.
Já jsem si pořídil jako první kupovanou sestavu Newton 200/1000 na HEQ-5 a dlouho jsem na focení nepomýšlel. Zpočátku jsem jen pozoroval, což na EQ montáži bylo velice komfortní, a teprve o dost později jsem začal fotit. Máš ale pravdu, že dalekohled bych doporučoval zmenšit z N200/1000 na N150/750 hlavně kvůli zkušenostem z focení.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Já si taky myslím, že neexistuje universální začátečnický přístroj. Navrhoval bych spíš navrhnout několik sestav pro modelové případy (obdobně jako navrhuje dvader). Newton 150/750 je ale podle mne jinak docela dobrá volba, přesně z důvodů, které KDan uvádí. Má už relativně velký průměr, takže je vhodný na DSO. Pravda není nejideálnější na planety, ale i s takovým dalekohledem lze na nich vidět spoustu pěkných věcí. Ale nevím, jestli bych k němu doporučoval i ty slušnější paralaktické montáže a 2" okulárový výtah. Prostě bych u začátečnického dalekohledu úplně rezignoval na focení. Mě přijde třeba jako dobrá volba Omni 150XLT od Celestronu (dá se pořídit kolem 7500Kc, upozorňuji, nikdy jsem ho neměl v ruce).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
KDan

Příspěvek od KDan »

Já bych ten požadavek univerzálnosti rekonfiguroval do trochu praktičtější podoby: Šlo mi o vytipování přístroje, s nímž začátečník minimalizuje pravděpodobnost, že střelí kozla.

Znovu opakuju - skoro nic není univerzální, takže bez uznání jistých kompriomisů je podobná diskuze naprosto zbytečná.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Je zbytečné, abych opakoval nebo se snažil doplnit či upřesnit to, co tu velmi srozumitelně napsal honza 42.
Kdyby existovslo nějaké univerzální řešení, už by tu dávno bylo a t za všeobecného nadšení amatérů. Mohlo by být třoeba ve 2 rozměrových a cenových alternativách - jenže ono se jaksi nenabízí.
to KDan : Nemuhu posoudit, jaké máš praktické zkušenosti s pozorováním různými přístoji, ale na univerzálním dalekohledu se nemohou shodnout ani ti, kteří mají zkušenosti se vším, čím se dá dívat.
A je otázkou, co budu doporučovat začátečníkovi - pro něho bude ideální úplně něco jiného, než pro pokročiléko, který bude navíc mít už i trochu vyhraněnější zájmy a z toho vyplývající nároky na techniku. Ani pro jednu skupinu ale nebude vhodný tenTvůj "univerzlní "přístroj
Můj ideální ( a NE univerzální !) přístroj pro začátečníky je krátký refraktor . Dříve bych doporučovalů achromat 80/480, dnes, po cenové nivelizaci bych za velmi podobnou cenu doporučoval přímu nějaké krátké ED-ko. A pro začátek určitě na azimutální montáži. A pokud si již od začátku myslí, že bude trochu fotit, potom může sáhnout po nové EQ-3-2
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

KDan napsal: Znovu opakuju - skoro nic není univerzální, takže bez uznání jistých kompriomisů je podobná diskuze naprosto zbytečná.Ale Ty jsi chtěl vyvrátit "mýtus" o tom, že neexistuje univerzální dalekohled ;D Takže, je to mýtus ? ;D ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Příspěvek od KDan »

To MilAN:

Ach jo. Napsal jsem přesně pokud vím tohle:

KDan napsal: Myslím si ale, že tohle všechno je pravda jen zčásti a že je to zde na fóru jeden z nejčastěji šířených mýtů.
Takže znovu opakuju: je to pravda jen zčásti.

Jednoduchým sylogismem tedy docházím ke snadněji pochopitelné formulaci: Jde mi o dalekohled, se kterým začátečník minimálně riskuje, že střelí kozla.

Kdybychom ta rizika obodovali, třeba bych tak daleko od pravdy nebyl.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Tedy pánové...
Já jsem se snažil opravdu nějaký ten úvodní přehled dalekohledů napsat. Čekal jsem nějaké reakce, kde mám pravdu, kde mne rozcupujete, atd... Ale NIC !!!
Těmito s prominutím "kecy" nic nikdy dohromady nedáme.
Vždyť je tady na fóru určitě dost zkušených a znalých lidí (a mnohem více než já), kteří by s tou tabulkou/přehledem mohli pomoci... To se nikdo nenajde, kdo by chtěl něco opravdu dělat a ne jen plkat >:(
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
KDan

Příspěvek od KDan »

To MilAN:

Mimochodem, k čemu ten "můj univerzální přístroj" vlastně konkrétně nebude vhodný? Pokud neberu přirozená omezení, daná průměrem?
KDan

Příspěvek od KDan »

dvader napsal: To se nikdo nenajde, kdo by chtěl něco opravdu dělat a ne jen plkat  >:(
Já jsem to nebral jako plky, na to nemám čas. Prostě mám tenhle názor. Jiní ho nemají, tak o tom normálně chvíli diskutujeme. Téma jsem založil před pouhými pár hodinami, proto snad není nutné mít hned hotovou tu tabulku.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

OK, np.
Ale příště nechme Shreka Shrekem a pišme sem jen věcné připomínky.

Mne ještě dodatečně napadlo, že jako alternativa k refraktoru v na paralaktice je i Newton 150/750 na paralaktice. Na koukání to není špatný dalekohled a je stále poměrně mobilní. Asi by byl v cenové hladině, která by se překrývala mezi těmi refraktory a dobsony...

Ano, MiLAN tu psal, že pro začátečníka by doporučoval azimutální montáž, což je z určitého úhlu pohledu pravda. Sám s tím mám zkušenosti... Ale techničtěji založený začátečník nemusí mít s paralaktikou problém a naopak může ocenit možnost hodinového stroje - což je zase nevýhoda azimutálky, že se musí objekt "honit" v okuláru.  ;)

Prostě jak azimutální montáž na stativu, tak paralaktika a dobson mají svá specifika a rozhodně by mělo být uvedeno, že optimální pro zájemce je si to někde na nějakém setkání odzkoušet a zjistit, co mu bude nejlépe vyhovovat...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Duk

Příspěvek od Duk »

dvader napsal:

Ano, MiLAN tu psal, že pro začátečníka by doporučoval azimutální montáž, což je z určitého úhlu pohledu pravda. Sám s tím mám zkušenosti... Ale techničtěji založený začátečník nemusí mít s paralaktikou problém a naopak může ocenit možnost hodinového stroje - což je zase nevýhoda azimutálky, že se musí objekt "honit" v okuláru.  ;)

Prostě jak azimutální montáž na stativu, tak paralaktika a dobson mají svá specifika a rozhodně by mělo být uvedeno, že optimální pro zájemce je si to někde na nějakém setkání odzkoušet a zjistit, co mu bude nejlépe vyhovovat...

No vida, založením nové sekce budeme opět rozebírat to, co se tu už tisíckrát rozebíralo.
njn, jen tak dál. :-/
Začíná to tu vypadat jako u Bucků !!!
stana

Příspěvek od stana »

Mě by jako člověka se zájmem o amatérskou astronomii a teda koupi dalekohledu, by spíš zajímaly důvody, proč každý tu z přispěvatelů má ten a ten dalekohled, jak je s ním spokojený, kolik ho stál, jak je tranportovatelný atd..
Toto když každý kdo chce a napíše krátký pokec, a psalo by se to snadno i s pár zážitky, tak určitě by to bylo vodítkem pro nového potencionálního kupce..Třeba by se v tom popisu našel a řekl si, jo chci toto... ;)
Hledání nějakého "univerzálního" kočko-psa je asi hloupost..
Teda nechci se do toho starým matadorům plést, jsem jen amatérský pologramota..Ale asi zase možná mám blíž k tomu, co tu nejspíš někteří úplně začínající hledají..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
KDan

Příspěvek od KDan »

Nehledám žádného kočkopsa. Prostě vycházím z toho, že ne každý chce mít doma hned dva nebo tři dalekohledy. Nemám žádné ambice dohadovat se o slovíčkách. Jsem zvyklý přemýšlet před tím, než něco napíšu, a myslel jsem docela vážně, že by můj názor mohl pár zájemcům pomoct, nic víc.

Asi jsem to vzal za nesprávný konec.

Mrzí mě, že každá podobná diskuze zde má téměř konfrontační charakter. Člověk zde skoro nemůže nic říct. Pokud se nejedná o potvrzení notoricky známých skorodogmat, vždycky se jeho názory začnou hned cupovat bez jakéhokoliv náznaku ochoty nad nimi přemýšlet i z druhé strany.

Odpovědět