TNC/SKY NWT Dobson 203 vs. 254/1200
Tedy, vybrat si dalekohled je mnohem složitější, než jsem čekal. Krom toho nechtěl jsem zakládat nové vlákno pro vcelku triviální dotaz, že?
Konečně jsem našetřil na mého vysněného dobsona, to jest 200/1200 tsc/sky, kterého budou mít někdy v polovině září, pak druhá varianta by byla to samé od GSO -C, má valivé ložisko a účinný větráček, hledáček je menší a je bez okuláru 10mm, pak ještě nechápu proč to má zrcadlo z BK-7. Krom toho je o 400Kč dražší.
A má otázečka je, bylo by lepší si počkat, nebo to je úplně jedno? A předem děkuju aspoň za nějáký ohlas, pač mě to dilema zabijí. Mimochodem nedokážu si koupit ani ponožky tak mně odpuste.
Shqwert...
Konečně jsem našetřil na mého vysněného dobsona, to jest 200/1200 tsc/sky, kterého budou mít někdy v polovině září, pak druhá varianta by byla to samé od GSO -C, má valivé ložisko a účinný větráček, hledáček je menší a je bez okuláru 10mm, pak ještě nechápu proč to má zrcadlo z BK-7. Krom toho je o 400Kč dražší.
A má otázečka je, bylo by lepší si počkat, nebo to je úplně jedno? A předem děkuju aspoň za nějáký ohlas, pač mě to dilema zabijí. Mimochodem nedokážu si koupit ani ponožky tak mně odpuste.
Shqwert...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
shqwert: no to mas tezky, protoze ja bych si na Tvem miste taky neumel vybrat. Zalezi na tom, zda to do pulky zari vydrzis nebo uz ne jestli jo, tak neni o cem diskutovat. Jinak BK-7 je jen takova berlicka, jak poukazat na to, ze mam "lepsi" vyrobek, ale myslim, ze v praxi se zas o nejakou zasadni vyhodu nejedna (prevlada zazity nazor, ze temperace skla BK-7 je rychlejsi, coz asi neni uplne pravda, spis jde o teplotni stabilitu, ktera je vetsi - mensi roztaznost). Bezvyznamny duvod pro GSO by bylo treba, ze se chces od davu lisit a chces neco co nema kazdy (SW mame vsichni), ale me se zas bily SW libi vic. 10mm okular u techto dobsonu stoji za prd, takze ho stejne nahradis necim jinym (pozdeji). Tak a jsi z nejhorsiho uvnitr. Vic me nenapada...
Konihlav napsal: Jinak BK-7 je jen takova berlicka, jak poukazat na to, ze mam "lepsi" vyrobek, ale myslim, ze v praxi se zas o nejakou zasadni vyhodu nejedna (prevlada zazity nazor, ze temperace skla BK-7 je rychlejsi, coz asi neni uplne pravda, spis jde o teplotni stabilitu, ktera je vetsi - mensi roztaznost). No, hezky jsi to pomotal ;D
BK-7 je optické sklo ( na rozdíl od no-name skel v některých výrobcích) , u kterého se předpokládá kvalitní vychlazení a je dobře opracovatlné.
Pro všechny vlastnosti, o kterých tu píšeš, platí ale pro sklo BK- 7 pravý opak. Ty Tebou uváděné vlastnosti platí pro skla typu Pyrex, Simax...
BK-7 je optické sklo ( na rozdíl od no-name skel v některých výrobcích) , u kterého se předpokládá kvalitní vychlazení a je dobře opracovatlné.
Pro všechny vlastnosti, o kterých tu píšeš, platí ale pro sklo BK- 7 pravý opak. Ty Tebou uváděné vlastnosti platí pro skla typu Pyrex, Simax...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ooops ;D jsem to hlava derava, ja mel za to, ze BK7 je Pyrex kazdopadne dilema je to velke a shqwert to bude muset sam nejak poresit 
No to mi povídej, sám jsem jedno dilema už vyřešil, a to mezi dobsonem a newtonem 150/750 na EQ-5. Jinak jsem nevěděl, že BK-7 je tedy opracovávatelnějši a pravdpodobně i stejnorodější. Myslel jsem si, že jen má menší disperzi, která je k nepotřebě u zrcadel.
Shqwert napsal: Jinak jsem nevěděl, že BK-7 je tedy opracovávatelnějši a pravdpodobně i stejnorodější. Myslel jsem si, že jen má menší disperzi, která je k nepotřebě u zrcadel. Nemáš na mysli spíše sklo BaK-4 ?
Ne, plavená a olovnatá. Tedy jestli se ještě vyrábějí.
Nezlob se na mě, ale co to má společného se sklem BK-7 , o kterém byla řeč ???
Nemáš na mysli spíše sklo BaK-4 ? Tak buďto se budu muset naučit základ optiky, což by mimochodem nevadilo, a nebo zbyteně matu lidi, ale každopádně se to zamotalo hodně scesně.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
ladis napsal: nakonec dulezite je vice jak prumer to, aby to nakonec nestalo doma v koute...
Zlatá slova, to už se mi také jednou stalo. Nakonec jsem skončil u přenosnějších dalekohledů...Ne že by některé dobsony byly nepřenosné.
Zlatá slova, to už se mi také jednou stalo. Nakonec jsem skončil u přenosnějších dalekohledů...Ne že by některé dobsony byly nepřenosné.
Lectorem iustus...
U mě taky zvítězila přenosnost....na zádech batoh s 2kg dalekohledem, v ruce stativ a Tuleň kráčí noční krajinou na louku na kopci .... 
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Ahoj,
nemáte někdo přesnější informace o tom kdy bude možné v ATC objednávat Dobsony? Na stránkách mají napsáno, že jsou pozastaveny kvůli zemětřesení v Číně, ale přitom v Supře je mají...
nemáte někdo přesnější informace o tom kdy bude možné v ATC objednávat Dobsony? Na stránkách mají napsáno, že jsou pozastaveny kvůli zemětřesení v Číně, ale přitom v Supře je mají...
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
johnna napsal: Ahoj,
Proč nepošleš E-mail s dotazem? Kontakt tam na té stránce je!

Proč nepošleš E-mail s dotazem? Kontakt tam na té stránce je!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
já vim, posílal jsem ho tam, ale je mi trapné se dotazovat každé dva týdny. Myslel jsem jestli tam náhodou někdo zrovna nepsal, že by mi dal hlašku. 8)
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
to johnna:
Jsi si jistý, že v supře je mají, nedávno jsem do SUPRY volal a dostal jsem stejnou odpověd jako u ATC.
Jsi si jistý, že v supře je mají, nedávno jsem do SUPRY volal a dostal jsem stejnou odpověd jako u ATC.