ACHROMÁT
- VooDooMaster
- Věk: 51
ACHROMÁT
Dekuji za odpoved a odkaz , bohuzel Vixen jiz 140mm verzi nenabizi max prumer NA je 130mm , jeste jsem uvazoval o zrcadlo cockovem dalekohledu Vixen VC200L, ale priznam se, ze uz se v tom prestavam orientovat a hlavne tento typ asi na astrofotografii nebude vhodny. Jaky na to mate nazor ?
Esprit 100ED, QHY268C ......
- PavelM
- Kontaktovat uživatele:
ACHROMÁT
Ohledně toho VC200L by byl jiného názoru. Prý je právě na astrofotografii dobrý. Tedy alespoň z těch katadioptrických typů. Obraz je prý lepší než například v klasických Schmitt-Cassegrainech a má taky o něco větší světelnost (f9). O tomhle dalekohledu do budoucna uvažuji.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
ACHROMÁT
Na astrofoto (myslim ted mlhoviny, galaxie..., ne planety) bych jako nejzazsi rozumnou svetelnost videl tak f/6.5 (f/8 snad uz jen v krajnim pripade). Optimum je tak mezi f/4 az f/5, cim mene svetlene, tim vice se nacekas. V zasade to vede na reflektor a nebo kvalitni APO o prumeru alespon 100 nebo spise 150mm. S prihlednutim k cene je volba jasna. Vyhral by Newton korigovany komakorektorem. Cena lidova, kresba srovnatelna ci lepsi nez u nektreych univerzalnich SCT se svetelnosti f/10 az f/6.3 I kdyz tem VC200L by spatny byt nemusel. Ale preci jen svetelnost f/9 je jeste relativne mala.
Mimochodem, kdyz tady uvazujes o foceni, co montaz ? Ta je snad jeste dulezitejsi nez dalekohled.
Mimochodem, kdyz tady uvazujes o foceni, co montaz ? Ta je snad jeste dulezitejsi nez dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- VooDooMaster
ACHROMÁT
MMys napsal: Na astrofoto (myslim ted mlhoviny, galaxie..., ne planety) bych jako nejzazsi rozumnou svetelnost videl tak f/6.5 (f/8 snad uz jen v krajnim pripade). Optimum je tak mezi f/4 az f/5, cim mene svetlene, tim vice se nacekas. V zasade to vede na reflektor a nebo kvalitni APO o prumeru alespon 100 nebo spise 150mm. S prihlednutim k cene je volba jasna. Vyhral by Newton korigovany komakorektorem. Cena lidova, kresba srovnatelna ci lepsi nez u nektreych univerzalnich SCT se svetelnosti f/10 az f/6.3 I kdyz tem VC200L by spatny byt nemusel. Ale preci jen svetelnost f/9 je jeste relativne mala.
Montz jsem jiz vybral, chtel bych prave Sphinx od Vixenu. Mimochodem nekde jsem na foru zaslechl, ze krome pripravovanych EDecek od celestronu , maji byt k dispozici i sestipalcova EDecka sice o neco pozdeji, ale pokud by byla cena zajimava.
Tak ted to vidim nakonec asi pouze na tu montaz na ni pridelam ten muj laciny 8 cm refraktor a zkusim neco nafotit, pote bych mohl poridit nejakou kvalitnejsi OTA (Borg, Vixen nebo treba to na forech zminovane 6palcove EDecko od Synty)
Montz jsem jiz vybral, chtel bych prave Sphinx od Vixenu. Mimochodem nekde jsem na foru zaslechl, ze krome pripravovanych EDecek od celestronu , maji byt k dispozici i sestipalcova EDecka sice o neco pozdeji, ale pokud by byla cena zajimava.
Tak ted to vidim nakonec asi pouze na tu montaz na ni pridelam ten muj laciny 8 cm refraktor a zkusim neco nafotit, pote bych mohl poridit nejakou kvalitnejsi OTA (Borg, Vixen nebo treba to na forech zminovane 6palcove EDecko od Synty)
ACHROMÁT
Jeste jedna moznost : TAL. Typy 150K a 200K ( Klevcov-Cassegrain ) pouzivaji podobny princip, jako ten Vixen VC200L ( modifikovany Maksutov s meniskem pred sekundarem ) a podle recenzi je zobrazeni velice dobre, lepsi, nez u SCT. Jen ta svetelnost neni na deep-sky nic moc ( u TALu f/10, Klevcov sam pise, ze sestavu lze korigovat do f/8, se specialnimi skly f/7 ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- VooDooMaster
ACHROMÁT
Jeste me napadla takova myslenka, neni v urcitem smeru lepsi nez nejaky maly ED nebo APO refraktor si na foceni poridit kvalitni APO objektiv primo k danemu typu zrcadlovky ? Nicmene pokud by se napriklad takova alternativa k 80mm refraktoru nasla tak asi cenove bude ve stejne rovine , nebo se mylim ?
- PavelM
- Kontaktovat uživatele:
ACHROMÁT
No s tím objektivem nevím. Záleží jakou ohniskovou vzálenost a světelnost máš na mysli. Ale cenově bych řekl že takový kvalitný objektiv bude ještě dražší než ED nebo APO refraktor ve stejném průměru a ohn. vzdálenosti.
ACHROMÁT
VooDooMaster napsal: Jkvalitni APO objektiv primo k danemu typu zrcadlovky ?
alternativa k 80mm refraktoru nasla tak asi cenove bude ve stejne rovine , nebo se mylim ?
Nedavno jsem si delal takovy pruzkum a pokud ma byt objektiv opravdu kvalitni a s prumerem aspon 90mm a ohniskem aspon 500mm, pod 100kKc se nedostanes ( vetsinou nad 150kKc ). Objektivy byvaji korigovane na zhruba stejne rozliseni v celem zornem poli a cenou za slusnou ostrost a male zkresleni v rozich byva horsi ostrost ve stredu pole.
Vzdycky jsem si myslel, ze solidni objektiv od Zeisse ( v bazarech za lidove ceny ) bude kreslit lepe, nez bezny achromaticky dalekohled. Ale pak jsem zjistil, ze v tomto smeru je nejvetsi pouzitelny objektiv asi Sonnar 4/300, cokoliv vetsiho je bud mene kvalitni, nez dalekohled ( Rubinary, Exakty, nektere Sigmy, Tamrony apod. ), nebo hrozne drahe ( napr. Nikon 4/500 : 300kKc ).
alternativa k 80mm refraktoru nasla tak asi cenove bude ve stejne rovine , nebo se mylim ?
Nedavno jsem si delal takovy pruzkum a pokud ma byt objektiv opravdu kvalitni a s prumerem aspon 90mm a ohniskem aspon 500mm, pod 100kKc se nedostanes ( vetsinou nad 150kKc ). Objektivy byvaji korigovane na zhruba stejne rozliseni v celem zornem poli a cenou za slusnou ostrost a male zkresleni v rozich byva horsi ostrost ve stredu pole.
Vzdycky jsem si myslel, ze solidni objektiv od Zeisse ( v bazarech za lidove ceny ) bude kreslit lepe, nez bezny achromaticky dalekohled. Ale pak jsem zjistil, ze v tomto smeru je nejvetsi pouzitelny objektiv asi Sonnar 4/300, cokoliv vetsiho je bud mene kvalitni, nez dalekohled ( Rubinary, Exakty, nektere Sigmy, Tamrony apod. ), nebo hrozne drahe ( napr. Nikon 4/500 : 300kKc ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ACHROMÁT
JTyles napsal: Jak se do skolimovat achromat??
Existuje naka jednoducha metoda??
Je nekde na netu odkaz??
DikJednu takovou domácí metodu jsem zde již popsal, takže ješťě jednou: Vezmeš laser. kolimátor stejný jako na Newtona vložíš místo okuláru a seřídíš okulárový výtah tak, aby ti paprsek vycházel středem objektivu. Druhá část je trošku složitější, paprsek ti jednak projde středem objektivu a jednak se ti ode všech ploch objektivu odrazí částečně zpět, tuto odraženou část musíš vysledovat a naklápěním objektivu ji dopravit do výchozího bodu. Je dobré si čelní plochu kolimátoru udělat bílou a v šeru nebo po tmě je na ní dobře vidět poloha odraženého paprsku, pokud bys ho tam neviděl, je odražený paprsek vržen někam na stěnu tubusu a rozosení je značné a dá to více práce. Další možností je navštívit nějakého prodejce, myslím že většinou mají zařízení na kontrolu kolimace refraktoru.
Existuje naka jednoducha metoda??
Je nekde na netu odkaz??
DikJednu takovou domácí metodu jsem zde již popsal, takže ješťě jednou: Vezmeš laser. kolimátor stejný jako na Newtona vložíš místo okuláru a seřídíš okulárový výtah tak, aby ti paprsek vycházel středem objektivu. Druhá část je trošku složitější, paprsek ti jednak projde středem objektivu a jednak se ti ode všech ploch objektivu odrazí částečně zpět, tuto odraženou část musíš vysledovat a naklápěním objektivu ji dopravit do výchozího bodu. Je dobré si čelní plochu kolimátoru udělat bílou a v šeru nebo po tmě je na ní dobře vidět poloha odraženého paprsku, pokud bys ho tam neviděl, je odražený paprsek vržen někam na stěnu tubusu a rozosení je značné a dá to více práce. Další možností je navštívit nějakého prodejce, myslím že většinou mají zařízení na kontrolu kolimace refraktoru.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.