Newton 168 f/4
Newton 168 f/4
Objímku na zrcadlo jako takovou vůbec nepotřebuješ, máš-li možnost zkus se podívat jak řeší uložení menších zrcadel p. Drbohlav, myslím, že při vhodném materiálu / dural / , ti stačí dvě kruhové desky cca 6 mm silné, na jedné je pevně chyceno zrcadlo s úchyty a druhá je pevně spojena s tubusem, pomocí seřizovacích šroubů se deska se zrcadlem naklání proti desce spojené s tubusem, je to jednoduché a pevnostně vyhovující. Já jsem si ještě vyřízl středy desek , takže mám mezikruží, je to ještě trochu lehčí a tubus dobře větrá. Také uložení zrcadla má pro malé dalekohledy vyřešeno velmi jednoduše a plně bez funkčních problémů a možností pohybu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Newton 168 f/4
Chcel by som uložiť zrkadlo na trojramenný kríž z laminátu. Čo vy na to, môže to fungovať? Potrebujem mať totiž teleskop čo najľahší, ale dostatočne tuhý. Celé by sa to malo uchytiť troma dvojicami skrutiek o kruh (laminát) pevne spojený s tubusom.
Newton 168 f/4
Ověřeno to nemám, ale asi by to fungovalo. Ale musíš podložku udělat hodně silnou, aby objímka nepružila, jinak se bude měnit poloha zrcadla s náklonem tubusu. Také nevím, jakou technologií to laminovat. Laminát je totiž důležité pořádně stahnout nebo slisovat, aby v něm nebylo zbytečně moc pryskyřice, jinak to bude podobné jako už zmíněné odlévání.
Stejně bych věřil spíše tomu duralu. Jak už psal Vla, není vlastně nutná ani celá objímka, ale spíše jen podložka s úchyty a nemusi být ani kruhová. Např. podložku pro zrcadlo Maksut. fotokomory (prum. 265mm) mam vyrobenou ve tvaru duteho trojuhelníku s tupými rohy. Ten trojúhelník je vyroben z 2mm duralu (horní a dolní plocha), prošroubovaného se ctvercovými jekly 15x15mm (ty tvoří jádro). Pokud máš tu možnost, bylo by asi lepsi to svarit. Dutá duralová podložka (skořepina s žebry) je velmi pevná a přitom lehká.
Stejně bych věřil spíše tomu duralu. Jak už psal Vla, není vlastně nutná ani celá objímka, ale spíše jen podložka s úchyty a nemusi být ani kruhová. Např. podložku pro zrcadlo Maksut. fotokomory (prum. 265mm) mam vyrobenou ve tvaru duteho trojuhelníku s tupými rohy. Ten trojúhelník je vyroben z 2mm duralu (horní a dolní plocha), prošroubovaného se ctvercovými jekly 15x15mm (ty tvoří jádro). Pokud máš tu možnost, bylo by asi lepsi to svarit. Dutá duralová podložka (skořepina s žebry) je velmi pevná a přitom lehká.
Newton 168 f/4
Chcem to laminovat, lebo to zvladnem aj sam. Chcem na rovnu dosku nasrobovat alebo nalepit kolmo dosky tak, aby vytvorili negativnu formu. Do nich dam pasy skelnej tkaniny, poriadne nasytim epoxidom, a na to dalsiu dosku, ktorou sa to cele poriadne stiahne, takze prebytocny epoxid sa vytlaci. Podobne chcem urobit aj ten kruh. Neviem, ci by bol ten tenky dural dostatocny na 295mm zrkadlo.
Newton 168 f/4
igi napsal: Chcem to laminovat, lebo to zvladnem aj sam. Chcem na rovnu dosku nasrobovat alebo nalepit kolmo dosky tak, aby vytvorili negativnu formu. Do nich dam pasy skelnej tkaniny, poriadne nasytim epoxidom, a na to dalsiu dosku, ktorou sa to cele poriadne stiahne, takze prebytocny epoxid sa vytlaci. Podobne chcem urobit aj ten kruh. Neviem, ci by bol ten tenky dural dostatocny na 295mm zrkadlo.Já myslel, že se bavíme o dalekohledu 164/f4, u průměru 300 mm samozřejmě řešení , které jsem navrhoval by moc vhodné nebylo, tam jsem to řešil trochu jinak, opět kvůli váze dvě mezikruží z vodovzdorné překližky tl 22 mm a k tomu výložníčky asi 70 mm, takže hlavní deska spojená s tubusem je uchycena kvůli pevnosti jednak přímo k tubusu a jedna ve vzdálenosti 70 mm ještě pomocí výložníčků, takže jako by to byla mísa vysoká 70 mm uchycená k tubusu na horním a spodním okraji. Mělo to být provizorní, než udělám dural. objímku ale je to natolik stabilní / alespoň pro vizuální pozorování /, že už jsem to nechal.
Newton 168 f/4
Tak mám konečně hotový tubus.
Pokud někoho zajímá, jak jsem laminoval, vše je popsáno tady: http://fotografiefk.3web.cz/Astrofoto/V ... newton.htm
Zbývá dodělat a nakoupit věci pro optiku a další věci. Ikdyž teď řeším, kde vzít chechtáky na nové auto, doufám, že v létě budu na stavbě zase pokračovat.
Pokud někoho zajímá, jak jsem laminoval, vše je popsáno tady: http://fotografiefk.3web.cz/Astrofoto/V ... newton.htm
Zbývá dodělat a nakoupit věci pro optiku a další věci. Ikdyž teď řeším, kde vzít chechtáky na nové auto, doufám, že v létě budu na stavbě zase pokračovat.
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Newton 168 f/4
Gratuluji ke stávajícímu vznikajícímu dalekohledu. Vypadá to velmi pěkně a kvalitně provedené. S danými parametry to bude na focení tak akorát, jak na film, tak digitálně.
Přeji hodně úspěchů.
Přeji hodně úspěchů.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Newton 168 f/4
Vok napsal:
K pointování:
Budu používat pointační dalekohled....V tom pripade si dobre vymysli a zhotov uchytenie oboch tubusov. Moze sa ti stat, ze sa ti pri pozorovani jemne preklznu tubusy voci sebe navzajom. Pri danych ohniskovych vzdialenostiach je aj nepatrne sklznutie (okom nepozorovatelne) viditelne na fotografii. Inak je to podla mna skutocne lepsia metoda ako mimoosovy pointer. Vzajomny posuv tubusov sa totiz eliminovat da, no problemy spojene s velkou vzdialenostou ohniskovej roviny od tubusu su prilis komplikovane.
K pointování:
Budu používat pointační dalekohled....V tom pripade si dobre vymysli a zhotov uchytenie oboch tubusov. Moze sa ti stat, ze sa ti pri pozorovani jemne preklznu tubusy voci sebe navzajom. Pri danych ohniskovych vzdialenostiach je aj nepatrne sklznutie (okom nepozorovatelne) viditelne na fotografii. Inak je to podla mna skutocne lepsia metoda ako mimoosovy pointer. Vzajomny posuv tubusov sa totiz eliminovat da, no problemy spojene s velkou vzdialenostou ohniskovej roviny od tubusu su prilis komplikovane.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Newton 168 f/4
Vok napsal: ...Pro zvýšení tuhosti jsem se právě rozhodl pro laminování (budu to však dělat poprvé, takže rád uvítám ještě nějaké info). Tloušťka tubusu bude 3 mm. Navíc tuhost chci zvýšit ještě clonami uvnitř tubusu, které tam nebudou vlepeny jednotlivě, ale na jakési "kýlové" konstrukci. Těžko se to popisuje, ale konstrukce clon bude vypadat jako nepotažený trup lodi - čtyři podélné nosníky, které jsou při pohledu zpředu / zezadu od sebe 90° a na nich ve vypočítaných vzdálenostech clony ("žebra trupu lodi"). To celé se pak vsune do tubusu a zalepí.Toto je podla mna prilis komplikovane. Laminat sam o sebe je dostatocne tuhy na to aby ti stacili len clony, bez tych rebier. Navyse ak chces vkladat do tubusu clony, nemusis ani laminovat. Postaci ti papierovy (kartitovy - tiez laminat ale namiesto skla je to papier) tubus. Je lahsi ako laminatovy a tie clony sposobia taku istu tuhost ako pri laminovani. Sam som si robil laminatovy tubus, no nakoniec som ho vymenil za papierovu formu na beton. S laminatom je prilis vela prace a komplikacii, ktorym sa mozes vyhnut.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Newton 168 f/4
FunTomas napsal:
Toto je podla mna prilis komplikovane. Laminat sam o sebe je dostatocne tuhy na to aby ti stacili len clony, bez tych rebier. Navyse ak chces vkladat do tubusu clony, nemusis ani laminovat. Postaci ti papierovy (kartitovy - tiez laminat ale namiesto skla je to papier) tubus. Je lahsi ako laminatovy a tie clony sposobia taku istu tuhost ako pri laminovani. Sam som si robil laminatovy tubus, no nakoniec som ho vymenil za papierovu formu na beton. S laminatom je prilis vela prace a komplikacii, ktorym sa mozes vyhnut.
Už je dolaminováno... Je fakt, že s tím byla práce a nějaké komplikace, ale to je podle mě se vším, co děláš poprvé. Pokud už víš jak na to, zas tak pracné a komplikované to není. Sice jsem taky chvíli přemýšlel o papírovým tubusu proseceným pryskyřicí, ale moc jsem tomu nevěřil. Jelikož je (bude) dalekohled určen hlavně pro fotografování, chtěl jsem mít tubus spíš "předimenzován" a mít jistotu, že se nebude prohýbat a pružit.
Co se clon týče, od konstrukce, kterou jsem plánoval, jsem nakonec upustil a clony jsem do tubusu vlepil samostaně.
Toto je podla mna prilis komplikovane. Laminat sam o sebe je dostatocne tuhy na to aby ti stacili len clony, bez tych rebier. Navyse ak chces vkladat do tubusu clony, nemusis ani laminovat. Postaci ti papierovy (kartitovy - tiez laminat ale namiesto skla je to papier) tubus. Je lahsi ako laminatovy a tie clony sposobia taku istu tuhost ako pri laminovani. Sam som si robil laminatovy tubus, no nakoniec som ho vymenil za papierovu formu na beton. S laminatom je prilis vela prace a komplikacii, ktorym sa mozes vyhnut.
Už je dolaminováno... Je fakt, že s tím byla práce a nějaké komplikace, ale to je podle mě se vším, co děláš poprvé. Pokud už víš jak na to, zas tak pracné a komplikované to není. Sice jsem taky chvíli přemýšlel o papírovým tubusu proseceným pryskyřicí, ale moc jsem tomu nevěřil. Jelikož je (bude) dalekohled určen hlavně pro fotografování, chtěl jsem mít tubus spíš "předimenzován" a mít jistotu, že se nebude prohýbat a pružit.
Co se clon týče, od konstrukce, kterou jsem plánoval, jsem nakonec upustil a clony jsem do tubusu vlepil samostaně.
Newton 168 f/4
Tak je (konečně) téměř hotovo. První výsledek je tady (obligátní M45
):
4x5 min, EOS 300D (modifikovaný); UV/IR cut filtr + Moon&SkyGlow; M45 cca 35° vysoko, navíc v místě, kde svítí Hostinné; mlha
Zásadní problém - celková nesymetrie v zobrazení hvězd, která je patrná:
1/ rozdílným tvarem komy na pravé a levé straně snímku (komu neřeším, při f/3,8 a MPCC komakorektoru to, myslím, lepší nebude),
2/ asymetrickou polohou reflexních paprsků kolem hvězd (jsou pouze na jedné straně hvězdy, dle polohy hvězdy jsou natočeny jiným směrem).
Vše je lépe patrno z RAWu, který je zde: http://fotografiefk.net/3_rgbi.jpg (odečteny blackframe a flatfield, 950kB!)
Myslím si, že příčina je v uložení sekundáru (resp. jeho držáku), protože ať seřizuju, jak seřizuju, výsledek dopadne takto:
červeně je označena plocha, která, dle mého, způsobuje ty asymetrické paprsky u hvězd.
Jak si myslím, že mám uložený držák sekundáru, jsem pro názornost nakreslil (pohled z předu do tubusu):
Nevím však, je-li toto příčina i té asymetrické komy v různých částech obrázku. Poradí někdo? Popřípadě potvrdí mou domněnku špatného uchycení sekundáru?
4x5 min, EOS 300D (modifikovaný); UV/IR cut filtr + Moon&SkyGlow; M45 cca 35° vysoko, navíc v místě, kde svítí Hostinné; mlha
Zásadní problém - celková nesymetrie v zobrazení hvězd, která je patrná:
1/ rozdílným tvarem komy na pravé a levé straně snímku (komu neřeším, při f/3,8 a MPCC komakorektoru to, myslím, lepší nebude),
2/ asymetrickou polohou reflexních paprsků kolem hvězd (jsou pouze na jedné straně hvězdy, dle polohy hvězdy jsou natočeny jiným směrem).
Vše je lépe patrno z RAWu, který je zde: http://fotografiefk.net/3_rgbi.jpg (odečteny blackframe a flatfield, 950kB!)
Myslím si, že příčina je v uložení sekundáru (resp. jeho držáku), protože ať seřizuju, jak seřizuju, výsledek dopadne takto:
červeně je označena plocha, která, dle mého, způsobuje ty asymetrické paprsky u hvězd.
Jak si myslím, že mám uložený držák sekundáru, jsem pro názornost nakreslil (pohled z předu do tubusu):
Nevím však, je-li toto příčina i té asymetrické komy v různých částech obrázku. Poradí někdo? Popřípadě potvrdí mou domněnku špatného uchycení sekundáru?
Re: Newton 168 f/4
Tvá úvaha bude správná. Stačí si změřit i na monitoru délku ramen držáku od okraje tubusu k sekundáru. Ve směru kolmém na osu okulárový výtah/offset by měla být ramena stejně dlouhá a ve druhé ose +/- offset
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Newton 168 f/4
Pekne Plejady, gratuluji. Je toho tam opravdu vice nez co vylezlo co z meho "tovarniho" Celestrona 152/750mm (ve vedlejsim foru se snimky M45)...
Na druhou stranu bych cekal vetsi rozdil kvuli:
- malinko vetsimu zrcadlu a svetelnosti
- vice nez dvojnasobnou expoziccni dobou
- lepsi pointaci (vs zadna )
- modifikaci Canona (vs neupravena 20D)
Myslim, ze ani v postprocesu nejsem zadna hvezda a tak jsem to jen skladal v DeepSkyStackeru, ktery mi na pochopeni a ovladani prisel jednodussi nez ostatni zde zminovane programy...
Na druhou stranu bych cekal vetsi rozdil kvuli:
- malinko vetsimu zrcadlu a svetelnosti
- vice nez dvojnasobnou expoziccni dobou
- lepsi pointaci (vs zadna )
- modifikaci Canona (vs neupravena 20D)
Myslim, ze ani v postprocesu nejsem zadna hvezda a tak jsem to jen skladal v DeepSkyStackeru, ktery mi na pochopeni a ovladani prisel jednodussi nez ostatni zde zminovane programy...
Pavel Vabrousek
Newton 168 f/4
Začal bych kontrolou optických os, stačí aby ti optická osa okulár. výtahu neprotínala optickou osu tubusu (primáru) a máš dost problém to pořádně zkolimovat i když budeš mít sekundár na optické ose primáru.