Jak odstranit chvění (nekvalitního) stativu?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
grajda

Příspěvek od grajda »

Čtyři 0,5 kg závažíčka na moji montáž a dalekohled nebudou podle mě na závadu, protože jedna věc je použitelné zatížení a druhá skutečná nosnost. No, a na menší dalekohled menší závaží, ne?? 8)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
KDan

Příspěvek od KDan »

grajda napsal: Nemyslím si, že by můj nápad byl až tak ambiciózní, ale je pravda, že jako jediný, kdo je ochotný to, co si namyslím postavit jsu já, jenže čas není a není- momentálně dělám na úplně obyčejné konstrukci měniče pro napájení notebooku, protože ho zkrátka potřebuji ze všeho nejvíc a co nejdřív a antivibrační zařízení není zkrátka na seznamu priorit.
Nejjistější cesta, jak takový vachrlatý stativ učinit stabilním, by byla postavit ho do starého plechového barelu a celé to zalít až po stativovou hlavu betonem. Každopádně, přivěšováním různých závaží se sice změní frekvence parciálních rezonancí, ale když se takto závažími ověšenému stativu udělí vhodný impulz, bude se zas na oplátku mrcasit hezky dlouho. A když o některé z těch závaží nechtěně zavadíš, budeš mít taky o radost postaráno.

Jinak, já jsem svůj komentář k Tvému nápadu nemyslel ve zlém.  ;)

Vývojem elektroniky se zabývám profesionálně a tak vím, o čem mluvíš. Někdy je ale od myšlenky k praktické realizaci dlouhá a obtížná cesta - o tom jsem mluvil.

Jaký měnič k noteboku vyrábíš? Pokud z nějakých cca 12V, pak univerzální měnič s přepínačem výstupního napětí po 2V od 14V do asi 28V/3.5A stojí bratru tři stovky a funguje velmi solidně.
KDan

Příspěvek od KDan »

grajda napsal: A teť je otázka, na jakým principu vlastně to zvýšení stability funguje.

Tady bych řekl, že se uplatňuje zákon zachování momentu hybnosti.
grajda

Příspěvek od grajda »

Já jsem všude hledal ceny měničů a nejlevnější, co dodá 5A jsem viděl za 600. Tak jsem se rozhodnul, že si postavím svůj a na oplátku za tu práci bude útěcha, že takový měnič bude spolehlivější, odolnější vůči vysokým teplotám, a dodá až 6A i při podpětí 9,5V... Ale to už je offtopic.

Já popravdě dělám vývoj elektroniky de facto amatérsky (jsem strojař), a to i v rámci zaměstnání a můžu potvrdit to o té dlouhé cestě. Když člověk něco postaví, neodzkouší na zkušební desce kvůli nedostatku času a najednou neví, zda to nejede kvůli chybě v návrhu, nebo jen kvůli chybě osazení, je to na zešílení. A ještě, když vím, že dělám často vynucený kompromisy, jako třeba u toho měniče... No, pěkně jsem se s ním natrápil. A když už jsem zjistil, kde jsou chyby a všechno fungovalo jak má, zjistil jsem, že mě měnič natolik ruší obvod ochrany proti přepólování, přepětí a podpětí, že ochranu budu muset z DPS vypájet, místo toho osadit filtr, o kterém jsem věděl, že tam správně MUSÍ být, ale nedal ho tam kvůli nedostatku místa na DPS- používám free eagle a obcházení různými triky by byla další časová komplikace- a obvod ochrany (s MOSFEŤákama) půjde na samostatnou DPS. I když tohle byla i moje nezkušenost s vf rušením- nejsu profík, ale myslím si, že tady už výpočty, aspoň ty lidskými silami vykonatelný, nic moc nezmůžou a nastupuje zkušenost. :-/ No, hrůza hrůzoucí- většinou mě věci jedou tak, jak jsem je navrhnul, ale tady jsem se hódně natrápil a kdyby jsem věděl, kolik na tom promarním času, asi by jsem si ten měnič koupil. :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

PS: V aplication notes a datasheetu MC34063 je špatně udané spodní napětí na časovacím kondenzátoru 0,75V. Správně má být asi 0,45V- to potvrzuje i oscilogram datasheetu. Dále má tento obvod ne zrovna elegantně řešené proudové omezení, ale v datasheetu o tom není ani zmínka, to až v application notes- pouze se zvyšuje nabíjecí proud časovacího kondenzátoru, což může vést při vyšších zatíženích až ke spadnutí napětí a práci výkonového tranzistoru do přesycené tlumivky, tj. de facto do zkratu. Řešení je v sériovém spojení časovacího kondenzátoru s rezistorem asi 390R a nový výpočet kmitočtu- podle mezních napětí 0,45V a 1,25V- nikoli podle těch špatně v datasheetu udaných. :o

Alle to si jen tak nadávám na život, kdyžtak to moderátor smaže... ;D
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

KDan napsal:

Tady bych řekl, že se uplatňuje zákon zachování momentu hybnosti.
HMM. To rozhodně, ale nemusí to právě být jediný vliv- jak jsem už napsal.
SW 2''-80°-20/50/96
Odpovědět