Vzájemné úkazy Jupiterových měsíců 2009-2010
Jde přeci o sledování změn jasností daného měsíce.
1/Jasnost - poměrně jasné objekty - není třeba výkonný přístroj
2/Rychlost změn - klidný průběh změn -nevyžaduje ani rychlou registraci, ani velmi dlouhé období, kdy by se projevovala např. opblačnost
3/Přesnost : není vyžadována přesnost běžných pozorování proměnných hvězd pokud jde o amplitudu, pokud jde o čas, bohatě postačuje přesnost v sekundách
4/ identifikace objektu -bezproblémová
5/ srovnávací objekt - lze použít další měsíc
V čem je pro proměnáře problém?
1/Jasnost - poměrně jasné objekty - není třeba výkonný přístroj
2/Rychlost změn - klidný průběh změn -nevyžaduje ani rychlou registraci, ani velmi dlouhé období, kdy by se projevovala např. opblačnost
3/Přesnost : není vyžadována přesnost běžných pozorování proměnných hvězd pokud jde o amplitudu, pokud jde o čas, bohatě postačuje přesnost v sekundách
4/ identifikace objektu -bezproblémová
5/ srovnávací objekt - lze použít další měsíc
V čem je pro proměnáře problém?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Právě v tom vhodném srovnávacím objektu. Měsíc nemusí být vhodný. A když je na druhé straně od Jupitera, tak už vůbec.
Velmi jasný Jupiter docela vadí.
V. K.
Velmi jasný Jupiter docela vadí.
V. K.
Ten Jupiter tam bude vadit všem - takže všem ovlivní přesnost. Ale v relativních hodnotách to bude porovnatelné a časy to neovlivní.
Ale kdo jiný by měl umět udělat fotometrii , když ne proměnáři ?
Nebo to je pod jejich důstojnost,, že nebudou mít měření v 0.01 mag ? To my se tím zase trápit nebudeme, ale je škoda nevyužít toho vybavení a zkušeností.
Ale kdo jiný by měl umět udělat fotometrii , když ne proměnáři ?
Nebo to je pod jejich důstojnost,, že nebudou mít měření v 0.01 mag ? To my se tím zase trápit nebudeme, ale je škoda nevyužít toho vybavení a zkušeností.
Přiznám se, že mě napadají podobné myšlenky.
V. K.
V. K.
Ptal jsem se Vládi, co na daném pozorování vadí proměnářům, protože vím, že se kolem proměnek pohybuje dost dlouho. To , co by mělo vadit jim, by mělo vadit asi i nám, proto to je zajímavé, a je dobré o tom dopředu také vědět. Nejsem proměnář, ale jsem schopen svoji technikou to nasnímat i vyhodnotit a připravuji se na to.
Zatím se příspěvky týkaly problematiky, až na Tvůj...
.........................
Samozřejmě bych chtěl znát názor i ostatních proměnářů k uvedené problematice
Zatím se příspěvky týkaly problematiky, až na Tvůj...
.........................
Samozřejmě bych chtěl znát názor i ostatních proměnářů k uvedené problematice
MilAN napsal:
2/Rychlost změn - klidný průběh změn -nevyžaduje ani rychlou registraci, ani velmi dlouhé období, kdy by se projevovala např. oblačnostZáleží na délce úkazu, u většiny postačí méně než hodina.
3/Přesnost : není vyžadována přesnost běžných pozorování proměnných hvězd pokud jde o amplitudu, pokud jde o čas, bohatě postačuje přesnost v sekundáchTady MilANe nemáš pravdu - setiny magnitudy jsou rozhodně žádoucí (úkazy mají mnohdy jen malou amplitudu a nemusí mít hladkou křivku, protože se projevují jednotlivé povrchové útvary na měsíčcích a bere se to v úvahu i při redukcích) a přesný čas je pro CCD zpravidla ten největší kámen úrazu. Požadovaná přesnost je lepší než pouhé sekundy : "As for all the observations of phenomena, the knowledge of the time scale within an accuracy better than 0.1 second of time is necessary.".
Je potřeba se podívat na odkazy uvadené na začátku vlákna - v Technical notes je vše potřebné.
mn
2/Rychlost změn - klidný průběh změn -nevyžaduje ani rychlou registraci, ani velmi dlouhé období, kdy by se projevovala např. oblačnostZáleží na délce úkazu, u většiny postačí méně než hodina.
3/Přesnost : není vyžadována přesnost běžných pozorování proměnných hvězd pokud jde o amplitudu, pokud jde o čas, bohatě postačuje přesnost v sekundáchTady MilANe nemáš pravdu - setiny magnitudy jsou rozhodně žádoucí (úkazy mají mnohdy jen malou amplitudu a nemusí mít hladkou křivku, protože se projevují jednotlivé povrchové útvary na měsíčcích a bere se to v úvahu i při redukcích) a přesný čas je pro CCD zpravidla ten největší kámen úrazu. Požadovaná přesnost je lepší než pouhé sekundy : "As for all the observations of phenomena, the knowledge of the time scale within an accuracy better than 0.1 second of time is necessary.".
Je potřeba se podívat na odkazy uvadené na začátku vlákna - v Technical notes je vše potřebné.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
To ano, ale když se podíváš na výsledné křivky, reálné výsledky jsou daleko, daleko hrubší. Nakonec jsou použitelné i vizuální odhady.
Samozřejmě, čím vyšší přesnost jak amplitudy, tak času, je vždy žádoucí.
V neposlední řadě jsou to úkazy, které strojí za to i vidět a jakkoliv si je zaznamenat, bez ambicí na vědecký přínos.
Samozřejmě, čím vyšší přesnost jak amplitudy, tak času, je vždy žádoucí.
V neposlední řadě jsou to úkazy, které strojí za to i vidět a jakkoliv si je zaznamenat, bez ambicí na vědecký přínos.
Pozitivna informacia je, ze v tom iste neostaneme sami, MilAn sa tiaz chysta a iste ajn niekdo dalsi, kto do AF nepise. Samozrejme, ze merania sa budu robit s co najvyssou moznou presnostou poklesu jasnosti a casoveho rozlisenia. Mozno pripravim aj specialnu clonku v strede pola CCD kamery, aby som aspon ciastocne eliminoval jas Jupitera.
Ad uvahy o tom, preco sa premenarom do toho nechce: nechcem nijako polemizovat, ale myslim si, ze v konecnom dosledku sa po prvych uspesnych pozorovaniach "nepremenkarov" pridaju k pozorovaniam. Ze nemaju skusenosti? A kde a kedy ich chcu ziskat?
Ad uvahy o tom, preco sa premenarom do toho nechce: nechcem nijako polemizovat, ale myslim si, ze v konecnom dosledku sa po prvych uspesnych pozorovaniach "nepremenkarov" pridaju k pozorovaniam. Ze nemaju skusenosti? A kde a kedy ich chcu ziskat?
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
ivanmsk napsal: Pozitivna informacia je, ze v tom iste neostaneme sami, MilAn sa tiaz chysta a iste ajn niekdo dalsi, kto do AF nepise.Já do toho také půjdu. Povedlo se přispět před 5 lety, tak to zkusím i teď, kdy mám sice kratší ohnisko, ale mám zas pohodlnější pozorovací možnosti. Uvidíme co balkón dá.
mn
mn
Sezóna už začala, objevují se první výsledky. Kromě světelných křivek je tu i jedna >>animace<<, u které mi opravdu poklesla čelist. Pořídil ji v Austrálii Anthony Wesley 13.1" Newtonem. Je to přechod Europy (0.8") před Ganymedem (1.4").
mn
mn
Sezóna už začala, objevují se první výsledky. Kromě světelných křivek je tu i jedna >>animace<<, u které mi opravdu poklesla čelist. Pořídil ji v Austrálii Anthony Wesley 13.1" Newtonem. Je to přechod Europy (0.8") před Ganymedem (1.4").
mnTo video je úžasné. Jen má autor v textu napsaný Io místo Europy a na fotce rok 2008. Ale kouknul jsem se do ročenky a správně je to opravdu Europa s Ganymedem
ahoj
Petr
mnTo video je úžasné. Jen má autor v textu napsaný Io místo Europy a na fotce rok 2008. Ale kouknul jsem se do ročenky a správně je to opravdu Europa s Ganymedem
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Pekny zakryt, v tu dobu byl u nas bohuzel pod obzorem. Ale v prubehu roku nas cekaji dalsi
http://cassi.astronomie.cz/forum/phemu09.txt
http://cassi.astronomie.cz/forum/phemu09.txt
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Dnes ráno 26.5. (předpověď 1h 22m 33s UT) se mi povedlo první pozorování sezóny - zatmění Callisto stínem Io. Předběžná křivka je >>ZDE<<. Je to asi 38 minut videa, kde do grafu jsou body kvůli množství sdruženy po 16. Pokles je cca 0.31 magnitudy a trvání toho částečného zatmění přibližně 8 minut - je to ten pokles zhruba v oblasti 750-1250 na vodorové ose.
mn
mn
- thynek
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem byl v rámci ČR upozorněn na hvězdárnu v Ostravě, že tam pozorovali planety, ale když jsem jim napsal, dostal jsem velmi skromnou odpověď, že s tím nemají žádné zkušenosti a že si na to vůbec netoufají.
Je to dobrá zpráva, že se tomu taky někdo věnoval na Slovensku ;)
V. K.
Tak to je docela zvláštní, protože má odpověď byla přesně opačná. Oslovil jste kromě mne také někoho jiného od nás z hvězdárny? Má odpověď myslím si nebyla skromná a vůbec ne o tom, že bychom si netroufali. Naopak, začínala těmito slovy: "...děkuji, za nabídku, takovéto pozorování by mě zajímalo a rád se zúčastním, pokud to bude možné,..." dále jsem popisoval možný problém s výškou stromů, které by mohly pozorování znemožnit. Takže zájem je, ale ty stromy asi budou opravdu problém...
Ještě mne napadá možnost využít menší přenosnou sestavu - RF 100/1000 + 2x barlow a připojit LPI, notebook.
T.H.
Je to dobrá zpráva, že se tomu taky někdo věnoval na Slovensku ;)
V. K.
Tak to je docela zvláštní, protože má odpověď byla přesně opačná. Oslovil jste kromě mne také někoho jiného od nás z hvězdárny? Má odpověď myslím si nebyla skromná a vůbec ne o tom, že bychom si netroufali. Naopak, začínala těmito slovy: "...děkuji, za nabídku, takovéto pozorování by mě zajímalo a rád se zúčastním, pokud to bude možné,..." dále jsem popisoval možný problém s výškou stromů, které by mohly pozorování znemožnit. Takže zájem je, ale ty stromy asi budou opravdu problém...
Ještě mne napadá možnost využít menší přenosnou sestavu - RF 100/1000 + 2x barlow a připojit LPI, notebook.
T.H.
https://www.darkskybeskydy.cz, https://www.facebook.com/Vecerypodhvezdami, 16" Ritchey-Chrétien, montáž Planewave L-500, kamera MII C3-61000, Lunt LS80T Halfa
T.H.
Aha, tak to se velice omlouvám za to, že jsem to tak dezinterpretoval.
Jak jste řekl "rádi bychom to zkusili" - jsem si to vyložil jako "nemáme žádné zkušenosti" - je to celkem logické, proč byste to jinak rádi zkusili, kdybyste už zkušenosti měli, že?
No a ten problém s výškou stromů jsem si vyložil jako "nemáme na to podmínky" - to je zase logické, protože planeta za stromy = nepozorovatelná (větve vadí a my nejsme schopni to precizně korigovat).
Já už jsem potom nikoho dalšího nekontaktoval, protože tak, jak jsem tu odpověď pochopil, to vypadalo špatně. Ještě přes Vámi jsem hovořil s Hanou Kučákovou - ta mě ovšem odkázala na Vás.
Za to se ještě jednou omlouvám.
Ta přenosná sestava by šla přinejmenším vyzkoušet.
Jinak dál se mnou, prosím, komunikujte přes e-mail. Nechodím sem pravidelně a nespoléhám se na to, co je zde napsané. Proto mi také trvalo tak dlouho (skoro 3 týdny), než jsem zareagoval na Váš příspěvek.
Vladimír Kocour