Nohy od EQ5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
FunTomas

Nohy od EQ5

Příspěvek od FunTomas »

Liliputan napsal: ... Po naskenovani vo vysokom rozliseni na vojenskom kartografickom ustave boli snimky ostre.....To je celkom možné, ale uvedom si, že klasický film už zďaleka nestačí na rozlíšenie súčasných digizrkadloviek. Keby to skenovali neviem akým super skenerom, nevytiahnu z toho viac ako veľkosť zrniek filmu. Pixle sú ale v súčasnosti menšie ako tie zrnká.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Liliputan

Nohy od EQ5

Příspěvek od Liliputan »

Som si vedomi ze sucasne pixle mazu byt cca rovnake az 2x mensie.
Liliputan

Nohy od EQ5

Příspěvek od Liliputan »

Pre predstavu co spomynany software dokaze je tu http://www.planetarium.sk/Skvrna.bmp obrazok aktivnej oblasti v Halfa, rozlisenie 0.7" na pixel. Nalavo je 1 z vstupnych framov Tv CCD napravo vysledok po spracovani.
Najviac mi robi vrasky okrem toho stativu ostrenie. Zatial to mam vyriesene tak, ze dany objektiv ma 2 vystupy (klasicky 1.25" okularovi a zavit na fotak) ktore sa prepinaju preklopnym zrkadlom. Do okularoveho davam 7mm Televu Nagler parfokalizovany trubkov z barlova k fotaku. Ostrit potom mozem na naku slnecnu skvrnu (ak bude) alebo pomocou pripravku.
MilAN
Věk: 76

Nohy od EQ5

Příspěvek od MilAN »

Nevím, jak kvalitní Flip Mirror máš,, ale tahle zařízení k tomu nejsou určená. Poloha zrcátka není až tak přesně definovaná a fixovaná, aby se na ní dale ostřit - a to opakovaně se stejnou polohou. Cesta přes zrcátko je zamýšlená pro použití kontrolního okuláru, a to nevyžaduje žádnou velkou přesnost. Pro zaostření bych určitě volil přímou cestu = tu, kde bude kamera.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Liliputan

Nohy od EQ5

Příspěvek od Liliputan »

Tento system mam z doby ked tam bol fotak s kinofilmom. Dnes sa da pri digitaku ostrit priamo, len aby bolo na co. Najlepsie naka slusna skvrna na slniecku, ale pri tom ako sa to "Slnecne pocasie" v poslednej dobe sprava veru neviem. Idealne by bolo pouzitie takejto hracky http://www.optecinc.com/optec_015.htm mozem si nechat zdat. ;D
MilAN
Věk: 76

Nohy od EQ5

Příspěvek od MilAN »

Mám jen odzkloušeno, že jak od Vixenu, tak i od Baaderů nelze pro účel ostření použít u jejich výrobků optickou cestu od zrcátka.Ta nepřesnost je dost velká.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Liliputan

Nohy od EQ5

Příspěvek od Liliputan »

Zdravim vospolok. Tak moj umysel definitivne pochovalo ostrenie. Jednak je s danym objektivom vcelku problem zaostrit aj na hviezdy tak aby bol obraz aj vo full rozliseni ostry (teda do hranice kde ho obmedzi chvenie atmosfery), este tazsie je to na mesiaci a na Slnku prakticky bez skvrn to uz je vpodstate nemozne. Dalsi problem je, ze zaostrena sustava sa rychlo rozostruje uz pri par stupnovom rozdieli teplot, za co nesie hlavnu mieru zotpovednosti kovovy tubus. Takze tento plan odkladam do suplika s tym, ze sa k nemu vratim pri pripravach na zatmenie o rok v Cine (ak sa vsetko podari), pricom ak by som ho realizoval tak objektiv urcite doplnim preciznym elektronickym fokuserom schopnym kompenzovat aj rozostrenie vplyvom zmeny teploty a na snimanie budem uvazovat o pouziti rychlej kamery bez mech. uzavierky. V rusku pouzijem kratsie ohnisko a standardne snimanie celej korony v zornom poli. Vsetkym dik. To Roman alias Ceres: ten "drift" montaze co si popisoval z Turecka som za 5 min pokusu nezaznamenal, aspon nie v ramci toho kam ma pustil seeing. (Snimal som Mesiac a potom zatym ucelom aj jasne hviezdy.) Ustavenie montaze som robil pomocou na to urcenej funkciie v menu cg5. Celu montaz som doladil mechanicky aj pomocou el. funkcii v menu (kompenzacia zbytkovych voli prevodov etc.). Je to zdlhave, ale evidentne to splnilo ucel.
Odpovědět