Počítačová montáž nebo normální?
Patriot napsal: A jak se s Dobsonem pozorují planety?Jak se vlastně projevuje velká světelnost při pozorování planet?Je velký rozdíl v kvalitě při pozorování planet mezi zrcadlem a refraktorem?Dekuji za vase odpoědi.Vlastní zkušenost je taková, že kvalitní refr. průměr 80 mm se vyrovná hravě Newtonu 200/1000, ovšem jen na jasných planetách, s refrakt. používám max. zvětšení 210x, to je asi hranice použitelnosti pro vizuální pozorování vzhledem k velikosti výstupní pupily.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Dobrý den.
Rád bych přispěl do diskuze z jiného pohledu - co se nosí někde jinde. Sleduji již léta amatérskou astronomickou literaturu ve Francii s dospěl jsem k závěru, že nejčastější amatérskou konstrukcí je dalekohled typu NEWTON se zrcadlem o průměru 150 - 250 mm na motoricky hnané ekvatoriální montáži vidlicového typu. Pokud by byl zájem, mohu kopii článku a konstrukční řešení uvést na stránce k tomu určené http://www.grecner.cz/astro/astro-techn-c.htm
Tak v knize REALISEZ VOTRE TELESCOPE od J-M Lecleire je zveřejněn detailní konstrukční návod a dokumentace na zhotovení dalekohledu "T250 Newton équatorial motorisé". Je zřejmé, že vidlice musí být patřičně robustní a stejně tak ložiska ve kterých se otáčí.. Vznikají tak na první pohled dosti velké a těžkopádné konstrukce, které však již byly mnohokrát a opakovaně s úspěchem realizovány. A minimálně, lze z nich převzít mnoho dobrých konstrukčních nápadů.
Zdraví
Jan
Rád bych přispěl do diskuze z jiného pohledu - co se nosí někde jinde. Sleduji již léta amatérskou astronomickou literaturu ve Francii s dospěl jsem k závěru, že nejčastější amatérskou konstrukcí je dalekohled typu NEWTON se zrcadlem o průměru 150 - 250 mm na motoricky hnané ekvatoriální montáži vidlicového typu. Pokud by byl zájem, mohu kopii článku a konstrukční řešení uvést na stránce k tomu určené http://www.grecner.cz/astro/astro-techn-c.htm
Tak v knize REALISEZ VOTRE TELESCOPE od J-M Lecleire je zveřejněn detailní konstrukční návod a dokumentace na zhotovení dalekohledu "T250 Newton équatorial motorisé". Je zřejmé, že vidlice musí být patřičně robustní a stejně tak ložiska ve kterých se otáčí.. Vznikají tak na první pohled dosti velké a těžkopádné konstrukce, které však již byly mnohokrát a opakovaně s úspěchem realizovány. A minimálně, lze z nich převzít mnoho dobrých konstrukčních nápadů.
Zdraví
Jan
Tekže pokud chci univerzální dalekohled(pozorování planet v poměru k DEEP-SKY 60:40)bude pro mě asi ideální refraktor.Myslíte si,že 100mm refraktor stačí na planety a že je i uspokojivý pro pozorování DEEP-SKY.Děkuji za vaše odpovědi.
Patriot
1. "Univerzalni" dalekohled v cene do 5000 USD neexistuje
2. 100mm je na deep-sky zatracene malo.
Je mi lito, ale je to tak ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Považuji za skvělý universální dalekohled Maksutov-Cassegrain 185 mm od p. Drbohlava za 35tis. Kč (dělám si na něj v budoucnu zálusk).
MP napsal: 1. "Univerzalni" dalekohled v cene do 5000 USD neexistuje
Preco? Za 5000 USD by sa urcite dal najst velky refraktor apochromat, ktory bude mat vyborny priemer na DeepSky a zaroven bude umoznovat silne zvacsenie na pozorovanie planet.
Ked nie tak sa daju urcite za tie peniaze zohnat dva specialne dalekohlady
100mm sa mi zda dost, ved somet binar ma takisto 100mm a pozorovatelia si ho vychvaluju.
Preco? Za 5000 USD by sa urcite dal najst velky refraktor apochromat, ktory bude mat vyborny priemer na DeepSky a zaroven bude umoznovat silne zvacsenie na pozorovanie planet.
100mm sa mi zda dost, ved somet binar ma takisto 100mm a pozorovatelia si ho vychvaluju.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas napsal:
Velky skutecny APO refraktor s dostatecnou svetelnosti na rozlehle deep-sky stoji vic.
Dva specialni dalekohledy ( i vice ) se za ty penize sehnat daji a take to tak vetsina lidi ( vcetne mne ) dela.
K tomu Maksutovu - dobre, ale na velke deep-sky opet mala svetelnost.
Velky skutecny APO refraktor s dostatecnou svetelnosti na rozlehle deep-sky stoji vic.
Dva specialni dalekohledy ( i vice ) se za ty penize sehnat daji a take to tak vetsina lidi ( vcetne mne ) dela.
K tomu Maksutovu - dobre, ale na velke deep-sky opet mala svetelnost.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&