Počítačová montáž nebo normální?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
vla

Příspěvek od vla »

Patriot napsal: A jak se s Dobsonem pozorují planety?Jak se vlastně projevuje velká světelnost při pozorování planet?Je velký rozdíl v kvalitě při pozorování planet mezi zrcadlem  a refraktorem?Dekuji za vase odpoědi.Vlastní zkušenost je taková, že kvalitní refr. průměr 80 mm se vyrovná hravě Newtonu 200/1000, ovšem jen na jasných planetách, s refrakt. používám max. zvětšení 210x, to je asi hranice použitelnosti pro vizuální pozorování vzhledem k velikosti výstupní pupily.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jan

Příspěvek od Jan »

Dobrý den.
Rád bych přispěl do diskuze z jiného pohledu - co se nosí někde jinde. Sleduji již léta amatérskou astronomickou literaturu ve Francii s dospěl jsem k závěru, že nejčastější amatérskou konstrukcí je dalekohled typu NEWTON se zrcadlem o průměru 150 - 250 mm na motoricky hnané ekvatoriální montáži vidlicového typu. Pokud by byl zájem, mohu kopii článku a konstrukční řešení uvést na stránce k tomu určené http://www.grecner.cz/astro/astro-techn-c.htm

Tak v knize REALISEZ VOTRE TELESCOPE od J-M Lecleire je zveřejněn detailní konstrukční návod a dokumentace na zhotovení dalekohledu "T250 Newton équatorial motorisé". Je zřejmé, že vidlice musí být patřičně robustní a stejně tak ložiska ve kterých se otáčí.. Vznikají tak na první pohled dosti velké a těžkopádné konstrukce, které však již byly mnohokrát a opakovaně s úspěchem realizovány. A minimálně, lze z nich převzít mnoho dobrých konstrukčních nápadů.  

Zdraví
Jan
Patriot

Příspěvek od Patriot »

Tekže pokud chci univerzální dalekohled(pozorování planet v poměru k DEEP-SKY 60:40)bude pro mě asi ideální refraktor.Myslíte si,že 100mm refraktor stačí na planety a že je i uspokojivý pro pozorování DEEP-SKY.Děkuji za vaše odpovědi.
Patriot
MP

Příspěvek od MP »

1. "Univerzalni" dalekohled v cene do 5000 USD neexistuje
2. 100mm je na deep-sky zatracene malo.

Je mi lito, ale je to tak ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
GaN

Příspěvek od GaN »

Považuji za skvělý universální dalekohled Maksutov-Cassegrain 185 mm od p. Drbohlava za 35tis. Kč (dělám si na něj v budoucnu zálusk).
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MP napsal: 1. "Univerzalni" dalekohled v cene do 5000 USD neexistuje
2. 100mm je na deep-sky zatracene malo.

Je mi lito, ale je to tak ...
Preco? Za 5000 USD by sa urcite dal najst velky refraktor apochromat, ktory bude mat vyborny priemer na DeepSky a zaroven bude umoznovat silne zvacsenie na pozorovanie planet.
Ked nie tak sa daju urcite za tie peniaze zohnat dva specialne dalekohlady :D
100mm sa mi zda dost, ved somet binar ma takisto 100mm a pozorovatelia si ho vychvaluju.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MP

Příspěvek od MP »

FunTomas napsal:
Preco? Za 5000 USD by sa urcite dal najst velky refraktor apochromat, ktory bude mat vyborny priemer na DeepSky a zaroven bude umoznovat silne zvacsenie na pozorovanie planet.
Ked nie tak sa daju urcite za tie peniaze zohnat dva specialne dalekohlady :D
100mm sa mi zda dost, ved somet binar ma takisto 100mm a pozorovatelia si ho vychvaluju.
Velky skutecny APO refraktor s dostatecnou svetelnosti na rozlehle deep-sky stoji vic.

Dva specialni dalekohledy ( i vice ) se za ty penize sehnat daji a take to tak vetsina lidi ( vcetne mne ) dela.

K tomu Maksutovu - dobre, ale na velke deep-sky opet mala svetelnost.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět