Širší souvislosti

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
michal.b

Širší souvislosti

Příspěvek od michal.b »

Svetelne znecisteni ma puvod i v tech oblastech lidskeho konani, ktere maji s astronomii pramalo spolecneho. Proto je zrejme, ze se diskuze muze stocit smerem, ktery se k astronomii jako takove primo nevztahuje. Pokud se ve svych prispevcich budeme drzet v rozumnych mezich a zachovame obecna pravidla slusnosti, nevidim duvod proc by tu nemohlo byt vlakno venujici se sirsim souvislostem.
michal.b píše:Pri brouzdani internetem jsem se nahodou dozvedel, ze nedaleko meho pozorovaciho stanoviste na Primde ma u dalnice vyrust obri komplex skladu :o :o :o
Vzhledem k tomu, jak katastrofalni je dopad osvetleni podobnych arealu na okoli, myslim, ze muzu pozorovani na tomto miste definitivne zabalit Obrázek

Doufam, ze ropa co nejdriv bude alespon za 500 USD/barel, protoze jinak se z tech kamionu, silnic, prekladist a nesmyslneho prevazeni zbozi z jednoho konce sveta na druhy  po***** >:(
dvader
Věk: 58

Širší souvislosti

Příspěvek od dvader »

Takže opět k tématu:
Já jsem právě psal o balené vodě, protože mi přijde jako zářný příklad! Třeba v případě tak často kritizovaných jablek nebo obdobné komodity se dá ještě jakžtakž argumentovat jinou chutí ale v případě balené vody... vždyť pokud nejde o speciální minerálku, tak jsou všechny stejné!!!
Navíc používání balených vod je často zhůvěřilost sama o sobě - většina měst v ČR má kvalitu vody z kohoutku na stejné úrovni. Sám piju normální vodu se štávou a balenou si kupuji jen když mám někde po cestě žízeň - a např. tu Slovenskou nebo Francouzskou si z principu nekupuji vůbec! >:(
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
kavka
Věk: 70

Širší souvislosti

Příspěvek od kavka »

To Algol77 : Omlouvám se, že jsem původní výrok zkreslil.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Širší souvislosti

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

To michal.b: mě naštěstí to jinde ještě zbylo, chápu, že pro obyvatele větších aglomerací (i Plzeň), to může být značný problém, my sice máme město osvětlený jak kolotoče, ale 15 km od města do kopečků se zdrhnout dá...tam samozřejmě jezdím autem, protože nejsem zvědavý se zapotit jak cyp a pak ležet celou noc venku, to bych tak maximálně usnul.... ;D
To kavka: nic se neděje.... ;)
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
ladis
Věk: 45

Širší souvislosti

Příspěvek od ladis »

MMys napsal:
Na to je jediná pomoc - dojde ropa a plyn. A čím dřív, tím líp. Bude to sice možná drastické, ale planetu to do té doby nezlikviduje. Proč si to myslím ? Všechny tyhle zdroje pocházejí z biomasy, tedy z prvků, které v zemské kůře a atmosféře byly. Sice může být dočasný problém, že je uvolníme ve velmi krátkém časovém horizontu, ale myslím si, že se s tím ekosystém vypořádá, byť za cenu jistých ztrát. A až dojdou, už nebude z čeho produkovat emise.

Spíš mám vážné obavy, že to povede k nepokojům, válkám a to by při současném arzenálu a mentalitě zemí, kde tyhle klíčové suroviny leží, mohl být daleko větší problém...
Tak tak. Lepsi emise, nezli nuklearni zima a radioaktivni spad...

Dodnes si pamatuju, jak jsem v prvaku na vejsce kdesi narazil na internetu na clanek nejakeho vedce, ktery psal clanek o pravdepodobnosti jaderne valky a po vsech sofistikovanych modelech a uvahach rekl na konci kratce - jaderna valka bude 100%, jen je otazkou kdy...

Btw videl jste nekdo film "Threads"? (z 80.let od BBC, film byl kvuli naturalistickemu zobrazeni a nasledne reakci sokovanych beznych lidi na mnoho let v UK zakazan...)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
3J

Širší souvislosti

Příspěvek od 3J »

dvader napsal: Takže opět k tématu:
Já jsem právě psal o balené vodě, protože mi přijde jako zářný příklad! Třeba v případě tak často kritizovaných jablek nebo obdobné komodity se dá ještě jakžtakž argumentovat jinou chutí ale v případě balené vody... vždyť pokud nejde o speciální minerálku, tak jsou všechny stejné!!!
Navíc používání balených vod je často zhůvěřilost sama o sobě - většina měst v ČR má kvalitu vody z kohoutku na stejné úrovni. Sám piju normální vodu se štávou a balenou si kupuji jen když mám někde po cestě žízeň - a např. tu Slovenskou nebo Francouzskou si z principu nekupuji vůbec!  >:(SRANDA JE, ŽE TA BALENÁ JE ČASTO PLNĚNA Z TOHO KOHOUTKU, kterým lidé opovrhují ;D
Chef
Věk: 43

Širší souvislosti

Příspěvek od Chef »

SRANDA JE, ŽE TA BALENÁ JE ČASTO PLNĚNA Z TOHO KOHOUTKU, kterým lidé opovrhují ;D
Jo to už jsem taky někde slyšel a proto radši piju vodu z kohoutku :)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
ladis
Věk: 45

Širší souvislosti

Příspěvek od ladis »

Balena voda je preci stacena z ryze prirodnich pramenu uprostred nedotknutych hvozdu, kde brumlaj jen medvedi a lisky davaji dobrou noc! ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MilAN
Věk: 76

Širší souvislosti

Příspěvek od MilAN »

Nechtěl bych se nikoho dotknout, ale pokud jste přesvědčeni, že toto vlákno alespoň okrajově patří do astronomie, přesuňte ho do Všeobecně.
Vliv kvality  balené vody   na světelné znečistění a pozorování  by se dobře hodil spíš do humoru. Trochu se to dobře a vážně míněné téma zvrhlo, ve Všeobecné diskusi by mu ale bylo lépe než v Pozorování
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Širší souvislosti

Příspěvek od Habl »

michal.b napsal: Svetelne znecisteni ma puvod i v tech oblastech lidskeho konani, ktere maji s astronomii pramalo spolecneho. Proto je zrejme, ze se diskuze muze stocit smerem, ktery se k astronomii jako takove primo nevztahuje. Pokud se ve svych prispevcich budeme drzet v rozumnych mezich a zachovame obecna pravidla slusnosti, nevidim duvod proc by tu nemohlo byt vlakno venujici se sirsim souvislostem.

Též mám za to, že ty "širší souvislosti" trochu vybočily.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
michal.b

Širší souvislosti

Příspěvek od michal.b »

Neni problem presunout diskuzi kamkoliv, ovsem myslim, ze je celkem jedno, jestli je toto (do znacne miry off-topic) vlakno zde, nebo ve Vseobecne diskuzi. Budiz znovu jasne receno, ze to co se napise v tomto vlakne, nemusi mit zadny primy vztah k astronomii nebo pozorovani.
Pokud mate nejake pripominky tykajici se (ne)vhodnosti diskutovanych temat, piste mi je prosim pomoci soukromych zprav.
Ostatni prosim aby se snazili zachovat ony "rozumne meze" a jiz dale nerozvijeli detaily byznysu v oblasti balene vody ;)
michal.b

Širší souvislosti

Příspěvek od michal.b »

Algol77 napsal: To michal.b: mě naštěstí to jinde ještě zbylo, chápu, že pro obyvatele větších aglomerací (i Plzeň), to může být značný problém, my sice máme město osvětlený jak kolotoče, ale 15 km od města do kopečků se zdrhnout dá...tam samozřejmě jezdím autem, protože nejsem zvědavý se zapotit jak cyp a pak ležet celou noc venku, to bych tak maximálně usnul.... ;D
To kavka: nic se neděje.... ;)
Plzen je na tom v tomto ohledu take jeste relativne dobre, protoze je to jedine velke mesto v kraji, 4/5 rozlohy tvori male obce do 2 tisic obyvatel, ktere zadne rozsahle svetelne znecisteni neprodukuji a ani v budoucnu by se to nemelo rapidne zhorsovat. Stale mi staci 30 minut jizdy autem (nebo 40 minut autobusem) abych mel MHV lepsi nez 6. Prusvih je ta dalnice, na kterou se nabaluji ruzna logisticka centra a podobne :-/
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Širší souvislosti

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

To michal.b: logistická centra vynikají naprosto ukázkovým a zbytečným plýtváním energie na osvětlení. Máš to celkem slušný, u nás v úvale je problém, Přerov a Prostějov jsou 20 a 30 km daleko, roztahaný Zlín a Otrokovice taktéž, Kroměříž je něco podobného, nikde žádné kopce...ale na hvězdárně, vlastně v zástavbě (na takovém plácku 100x200 m) se za příznivých podmínek dostanu na 6,3, mimo město pak na 6,5....staví se dálnice, takže přibudou i ta logistická centra a různé průmyslové zóny na vyrábění bazmeků ve stále horší kvalitě...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
grajda

Širší souvislosti

Příspěvek od grajda »

No fuj. Tomu říkám katastrofický scénáře. Já by jsem to s LP až tak tragicky neviděl. Kdesi jsem četl o výzkumech na krysách (melatonin a tak). Pak taky moje matka dlouhou dobu pracovala ve zdravotnictví, sice to není žádná velká statistika, říkala, že rakoviny přibývá a umírají mladší a mladší. No a s tou ekonomickou katastrofou a nukleární válkou to řeším překvapivě jednoduše! Nečumím na bednu, neposlouchám zprávy v rádiu a kašlu na všechny ty blbosti. Dokud mám na dlabanec, není co řešit a když na něho mít nebudu, tak mě sledování "dění ve světě" nepomůže- leda, že by jsem na jídlo neměl, ale na cestu do ráje na druhým konci světa (tj. ameriky :o :o) měl. 8)

EDIT: vulgarni vyrazy na forum nepatri, diky za pochopeni. Moderator

Omlouvám se za svoje vulgární slova- trochu jsem se rozjel. Od teť budu zase používat převážně spisovné češtiny, která má výhodu, že jí rozumí každý.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
kavka
Věk: 70

Širší souvislosti

Příspěvek od kavka »

Algol77 napsal: To michal.b: pokud by stála ropa 500 USD za barel, nebudeš mít problém, jak pozorovat, ale jak nezdechnout hladem,  Obávám se, že těch 500 USD za barel tu bude dříve, než se nadějem. Jestliže se ceny budou nadále vyvíjet tímto tempem, je to otázka maximálně dvou let.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Odpovědět