Urban astronomy

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
stana

Urban astronomy

Příspěvek od stana »

Hele, ty dvě galaxie jsem dnes našel!! Takové dvě světlé nic moc, ale zářez na pažbě to je! A ještě M 109 u kola velkého vozu, ale to už bylo jen tak tak a spíš jsem ji vyšvidral než cokoliv víc...Ale taky bod!! A už i tu Činku jsem objevil!! Na závěr M13 úplně nad hlavou a trochu bitva s Dobsonem..
Díky za tu třicítku!! Aspoň jakš takš je tím i ve městě něco vidět.. A to je díky osvětlení a odrazům od fasád domů spíš pološero než tma.. ;D
P.S. Abych nemusel furt mhouřit jedno oko, tak používám čepici a krabičku od cigaret pod ní zastrčenou místo pásky přes oko... ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
deavi

Urban astronomy

Příspěvek od deavi »

To MMys:
tak to musím jen souhlasit, při fotografování ve městě není problém světelné znečištění, dá se fotit i 20m od lampy, ale daleko větší problém je rozptýlené světlo v tubusu a z použitím filtrů je to smrtelná kombinace.
Zrovna tedka v sobotu proběhla přednáška v Plzni s p. Druckmullerem o fotografování Slunce a právě bylo ke konci zmíněný tento fakt, že je velmi nutné odstranit veškeré boční,rozptýlené světlo v tubusu a to tak, aby svazek světla šel přímo rovně až na senzor. Následně byl ukázán obrázek světelné clony, tak jak by měla vypadat. Což je pro mě zásadní informace o které jsem nevěděl.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
ceres

Urban astronomy

Příspěvek od ceres »

To all:
Som rad, ze so mnou v podstate suhlasite. Najlepsie moje pocity vystihol MilAN - pozorovat a fotit sa da odkialkolvek cokolvek a kedykolvek za aspon trochu jasneho pocasia, ked sa zvoli spravna metodika a spravny objekt. Najma pri foteni pri radovo 1°-vom poli totiz to svetelne znecistenie vplyva inak, ako pri pohlade volnym okom ci foteni sirokacom. Ked sa pozeram na weby a vysledky prace napriklad Christiana Buila ci Pedra Re, ktori fotia a testuju priamo z mesta zo svojich balkonov ci cez stresne okno, a ich prace obdivujeme, je vidno, ze to nie je len a len o oblohe... MMys a deavi (mas ten nakres spravnej clony?) to vystihli - treba odstranit rusive svetlo: ked sa na cip ci do oka dostane len svetlo objektu, nie je handicap mestskej oblohy az taky vyrazny. Preto je rozhodne lepsie pozorovat 5-krat mesacne pod horsou oblohou, ako 5-krat do roka pod excelentnou. Navyse, pioniersky pristup ("vzdy pripraveny") je v astronomii najucinnejsi :D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
vlastofka

Urban astronomy

Příspěvek od vlastofka »

aquarius napsal: Za vše, co jsem nafotil, vděčím balkónu.  :)

Ostrava-největší sídliště.Ja jsem na tom dost podobne, z balkonu sice nepochazi vse, ale velka vetsina mych snimku ano.

Co se tyka pozorovani, tak i to se da, jen musim chvilku cucet do okularu a ani koutkem oka jinam, abych se rozkoukal. Na zacloneni druheho oka pouzivam vetsinou stare slunecni bryle s hodne velkym a hodne tmavym sklem (samozrejmne jen jednim :]).

Pozorovani z balkonu na presvetlenem sidlisti ma, krome vzdalenosti od postele, jeste jednu vyhodu.. zatim jsem nemusel pouzit cervenou svitilnu na koukani do mapy :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
dvader
Věk: 59

Urban astronomy

Příspěvek od dvader »

Tak tady máte tu pravou "Urban astronomy":
http://urbanvtipy.szm.com/1cast/15_doktor_ma.html
Když vám nestačí český název Pozorování ve městě... ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Chef
Věk: 44

Urban astronomy

Příspěvek od Chef »

dvader napsal: Tak tady máte tu pravou "Urban astronomy":
http://urbanvtipy.szm.com/1cast/15_doktor_ma.html
Když vám nestačí český název Pozorování ve městě... ;D
Tak ten je dobrej
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
deavi

Urban astronomy

Příspěvek od deavi »

ceres napsal:
deavi (mas ten nakres spravnej clony?)

Tady je nákres, je nutné všechny vnitřní plochy začernit černou matnou barvou na tabule, nebo polepit černou tapetou. Je to učiné při použití CLS, UHC filtru a jim podobné
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Urban astronomy

Příspěvek od Sasa3 »

Já jsem na pozorování ve městě prakticky vyrost (ten 16cm Newton vlastní výroby jsem nebyl schopen vytáhnout dál než před panelák). Šlo s ním vidět docela dost věcí, nějlíp fakt asi ty kulovky a planetární mlhoviny. Na galaxie jsem prostě mohl zapomenout. Když jsem měl ale možnost pozorovat pod slušnou oblohou, vídával jsem v mnohem menších dalekohlech daleko víc. Takže stejně jako MMys si myslím, pokud je slušná obloha a člověk má možnost někam vyjet, tak to stojí za to.
Teď z města pozoruji taky, pouze 80mm dalekohledem a bez filtrů. Nejraději planety a Měsíc, ale kupodivu jsem viděl i pár galaxií (za některých obzvláště dobrých nocí i M101), asi je říčanská obloha mnohem lepší než ta karvinská ze začátku 90-tých let. Pokud jde o focení, tak po prvních zkušenostech s úzkopásmovými filtry (zatím jenom Halfa, OIII je na cestě) bych řekl, že to je způsob jak se dopracovat ke kvalitní fotografii i z města.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
hamr
Věk: 65

Urban astronomy

Příspěvek od hamr »

Já se asi díky přestěhování na venkov (7km od Tábora)k astronomii po letech vrátil.Přispěla k tomu revoluce a otevření obchodu s dalekohledy, jinak by k tomu možná ani nedošlo (a jsem tomu hrozně rád :)). Ne že by to tu bylo bůh ví co, ale když vypnou ve 23 VO tak to jde. Třeba v Táboře si to nedovedu dost dobře představit. Když občas hlídám rodičům psa (když někam jedou) a podívám se na oblohu triedrem, který si sebou beru, je to hodně bídný. Asi by to chtělo někdy odtud zkusit kouknout aspoň třeba Makem, abych to moh porovnat s pozorováním z domova. Na druhé straně jsem ještě nevytáh paty ze dvora. Musím to v létě zkusit poprvé vyjet za tmou a asi budu překvapen ::).
Někteří kolezi tou městskou astronomii dokazují, že to taky lze, zvlášť u focení, namátkou planety a Měsíc Aqariuse a DSO Vlastofky. Ty jejich fotky jsou bomba a je to z "balkonu"!!!!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
vlastofka

Urban astronomy

Příspěvek od vlastofka »

MaG napsal:
A nebo slabé mlhoviny, Pelikán, řasovky apod. každému podle toho, co chce fotit. Tak jsem si teda rasovku z balkonu zkusil a nic moc. Cekal jsem, ze to diky poloze dopadne lip nez orli mlhovina a nezadarilo se.

Info o snimku na klik
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Odpovědět