Poznámka pod čarou: S tou Sovou v Medvědici...Tím testuju, jak je na tom Hanácká smogová "deka"...Když ji najdu a něco z ní vyšilhám, /bez filtru/ tak je to docela good night na pozorování.. Holt Haná a přesvětlené město není nic moc na pozorování DSO..
Pardon za jeden off-topic...Kreslit neumím/nechce se.. ;D
Každopádně jsem rád za "každý DSO úlovek"
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tak jsem se díval na kresbu NGC3628, ale obrázky mají natolik malý rozlišení, že jsem toho moc nerozeznal. Konkrétně tato galaxie by mě zajímala, protože jsem k ní napsal toto:
Nevýrazná dlouhá rovná čára, sem tam zjasnění. Nevýrazné zjasnění uprostřed a jakoby prachový pás. Pozoroval jste někdo podobným průměrem (200mm) náznak toho pásu?
grajda napsal: Tak jsem se díval na kresbu NGC3628, ale obrázky mají natolik malý rozlišení, že jsem toho moc nerozeznal. Konkrétně tato galaxie by mě zajímala, protože jsem k ní napsal toto:
Nevýrazná dlouhá rovná čára, sem tam zjasnění. Nevýrazné zjasnění uprostřed a jakoby prachový pás. Pozoroval jste někdo podobným průměrem (200mm) náznak toho pásu? http://www.nitelite.eu/observing/leo_triplet.htm
SKLP napsal: Tak jsem konečně zapracoval na kresbách z 6.7.2008.
Snad se budou líbit ...
Vše refraktorem 102mm, zv. 31x
Moc hezke kresby, myslim, ze sis vytvoril vlastni nezamenitelny styl
Jestli muzu drobne doporuceni - zkus jasne hvezdy zvyraznit teckou udelanou tenkym cernym fixem doprostred kotoucku. Vypada to (podle me) lepe, kdyz mas stredy hvezd bile a ne sedive.
Taky chválím a obdivuju, že to zkoušíš. Já na to nějak nemám trpělivost. Kreslit celkem umím, ale jsem prostě "lenoch". Tak ať se daří dál - Jupiteři jsou taky supr, hlavně obdivuju, co vše tam vizuelně jseš schopen registrovat .
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
To jsou moc krásné kresby. Taky bych se o něco pokusil, když bych uměl kreslit. Hodně se mi líbí ta kresba mlhoviny Trifid, to je hezky vystiženo, jak je to v dalekohledu za dobrých podmínek vidět.
Newton 200/1000 na EQ5, Newton 130/1000, Tessar 100/500, Tessar 60/210, triedr 20x50