Mozaika - souhvězdí Labuť

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MartinV.

Mozajka - souhvězdí Labuť

Příspěvek od MartinV. »

Ahoj Honzo!!

Už ne 21 či 28 polí, ale rovnou 56 :o? Tak to je odvaha. Jsem zvědav jak se s tím popereš. Neplánuješ nakonec i to co všechno nafotíš prohnat pak ještě jednou, ale přes Ha? Přeji ti hodně pevných nervů v pokračování fotografování Labutě a pak zejnéna nervů strávených u PC.

MartinV ;)
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

7 řad ! ;)

No to máš při našem počasí práci na několik let...
Tak přeju, ať to vyjde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
KDan

Příspěvek od KDan »

Tohle by byl úkol pro malý robotizovaný dalekohled jako vyšitý...

Vzhledem k tomu, že focený model celkem ochotně "postojí" v rámci rozpoznávací přesnosti takové mozaiky po mnoho let (Barnardových hvězd naštěstí mnoho není), považuju to za krásný nápad; pro mě daleko půvabnější, než když někdo léta lepí model z milionů párátek... Myslím, že výsledná fotka bude zdobit různé fotografické soutěže a možná by mohla koketovat i s Guinessovou knihou rekordů, či minimálně s muzeem pozoruhodností v Pelhřimově.

Rozhodně se těším, fandím Tvé výdrži a držím palce!

KDan

Příspěvek od KDan »

Hodně zvědavý jsem také na křížové skládání a ladění mozaiky... To bude pěkný kus grafické práce.
KDan

Příspěvek od KDan »

Ufff. Dostal jsem mail od jednoho přítele a kolegy, který se mě ptal, jestli jsem svůj příspěvek #17 myslel ironicky, nebo vážně. Myslel jsem ho rozhodně vážně!
Chtěl jsem jím říct, že výsledná mozaika bude velkým datovým souborem, pokud nebude její datová redundance násobně redukována a že její zpracování bude vyžadovat patřičný čas (a nervy), srovnatelný s časem, který různí rekordní modeláři věnují svým modelům.
Takže chci svůj příspěvek uvést na pravou míru. Ironie v něm nebyla žádná. Naopak. Kdybych měl tolik času a neměl ještě i jiné zájmy, taky by mě lákalo něco podobného - i když asi menšího - zkusit.

Zatím jsem zvládnul mozaiku z pouhých čtyř záběrů.  ::)
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Tak to poloviční rozlišení opravdu znatelně usnadnilo práci. Neděle je sice vtahu ale mám tiff na který mohu nabalovat další data. Přechody jsou v něm takřka neviditelné, bohužel trochu vylezou, když vše mergnu a upravím pro oko a webový náhled. To ale teď zas tak nevadí. Velikost tedy klesla z 1,2GB na 400MB.
Mám pár nových postřehů ... vyrovnání barevných přechodů není vůbec problém. Prostě se na sebe srovnají R/G/B kanály a ono to sedí velice pěkně. Problém č.1 je šum = ne všechny série jsou dělané stejným počtem/časem. Jediné řešení které se mi zdálo efektivní bylo používat buď Gausovské rozmazání s hodnotou od 0.2-0.3 nebo velice slabý unsharp. To vše selektivně v každém kanálu zvlášť na velice malou oblast přechodu (chvilku to zabere). Další nástroje kterými se krásně vyrovnávají přechody jsou křivky (posun), úrovně (in/out), selektivní barva, saturace/hue.
U posledního framu vpravo jsem se s tím nebabral už vůbec, je tvořená z pouhých 3 expozic a šumový přechod je natolik jasný, že je jediným východiskem dofotit ty 4 expozice, aby se dosáhlo stejného počtu snímků v sérii, jako u předchozích. Je tam spíše jen tak přilepený.

Tady je, doufám, barevně reálná verze mozajky složené kompletně v Adobe PS. Odstranilo to také neduh v projekci kterou dělá Autopano a snímek je vždy mírně protažený.

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ahoj,

tak znovu menší aktualizace, mám hotovou komplet první řadu. Ne že by toho hodně přibylo (snad jen ten Bernard vpravo a doexponována série se Srpkovkou), ale nedávno mě Cassi upozornil na značnou deformaci mozajky v pravé části. Byla komplet zdrcnutá kvůli nevhodně zvolenému referenčnímu snímku. Skládalo se od Ameriky a u 7 snímku Registar odmítal tak zplácnutý obraz zregistrovat k sousedovi. Ani podpůrné transformace v PS nebyly k ničemu. Zregistroval jsem tedy všechny snímky znovu ale k 5 sérii. Zhruba uprostřed. Registar si krásně zarovnal snímky do stran a viditelná deformace není takřka patrná.
Všechny zregistrované tiffy jsem naházel do Photoshopu, zarovnal a zpracoval přímo tam. Liboval jsem si jaké je to ulehčení ... ladil jsem to celou neděli. Jenže když jsem to teď prohnal Autopanem, dostal jsem stejný, ne-li lepší výsledek za 5 minut. ;D. Autopano bude asi jediná šance jak k sobě upnout 2 patra, Registar to nezvládně, protože bude mít snímky různě deformované, byť jen nepatrně, a ručně by to bylo o nervy (spíše už bylo).
Také jsem sepsal údaje o expozicích, než je zapomenu (jsou v xls souboru).
http://www.space-walk.info/misc/labut.xls

QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Nazdar Honzo,

musím říct, že vždy s velikým ůžasem čekám, co se vyloupne za další střípek do té mozaiky. Je to paráda. :o
Držím palce jak na snímání, tak na zpracování.

s pozdravem Lukáš ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pořád jsem Honzo čekal, že v té řadě doplníš i jeden snímek doleva od Ameriky. Obávám se, že budeš mít ještě víc práce s tím snímkem, než jsi čekal. Bez toho vlevo mi to přijde škoda. Jinak zřejmě teď uvažuješ fotit nahoru od této řady. Protože dole toho zatím asi tolik vidět nepotřebujem.. už dvě řady, tato a ta nad ní vytvoří fantastický snímek.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Ja bych zase cekal alespon jednu radu i smerem dolu :-)

Kazdopadne je to neco uzasneho!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ZV

Příspěvek od ZV »

MaG napsal: Pořád jsem Honzo čekal, že v té řadě doplníš i jeden snímek doleva od Ameriky. Taky bych si myslel, že by bylo škoda mít Severní Ameriku bez Aljašky :-). Jinak nemůžu než smeknout.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Mag:
Ono je také otázka kam až doprava fotit, je mi už teď jasné, že to nestihnu všechno a asi bude lepší věnovat čas komplexu na hlavním pásu, než se hnát k řasám (alespoň tento rok). Když vidím ty slabé struktury táhnoucí se vpravo, rád bych pokračoval i dál, jenže z jednoho snímku navíc se potom stanou 2+ ve vertikálním směru. Navíc čím dále od zdrojového snímku přikládáš, tím více zdeformovaný obraz je. Tohle je asi takové rozumné maximum.  
Ten levý snímek určitě vyfotím, Amerika je tam hodně natěsno. Jenže teď potřebuju hlavně zjistit, co se stane až připlácnu 2 nahoru, jak si s tím Registar+Autopano poradí, dost se toho bojím, protože vím, že ručně to s touto délkou nepůjde.

Ladis: řada dolů a nahoru samozřejmě v plánu je (myslel jsem to tak, že mám dokončenou 1 řadu, určitě ne celý snímek)

Technický dodatek: Hodně lidí zde tvrdilo, že DSS špatně zarovnává snímky. Ten problém se vyskytuje pouze pokud je ve snímku mraky hvězd (širokoúhláče nebo například poslední snímek v této mozajce). Posunováním prahu se toho moc nezmění ale je na to jeden 100% lék. Stačí nastavit v options zarovnávání z Automatiky na Bilineární. Pak si ten program poradí naprosto se vším

Teď jsem přibližně zde ...

Už se těším od října na Orion, to bude pohoda ... tam bude stačit pole 2×3 :D
ZV

Příspěvek od ZV »

Nebál bych se, že si s tím AutoPano neporadí. Přesvědčil jsem ho ke složení 5x5 snímků 135mm objektivem (mozaika Velkého vozu), které jsem pořídil před 14 dny - ještě to potřebuju trochu doladit ve Photoshopu, pak to taky hodím na fórum.
Nešlo to plně automaticky a chtělo to trochu ruční práce v editoru AutoPana, ale žádné klikání na hvězdy - jenom zhruba označení překrývajících se obdélníků pro dvojice snímků, kde se automatická registrace nepovedla, zbytek už zvládl program sám.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Honzo, vypadá to nádherně. Ještě bych se chtěl zeptat, ve kterém programu máš udělanou tu mapku. Chystám se znovu na Pelikána - tentokrát mozaiku (i když jenom ze 2 snímků). V Carte du Ceil tam ale nemám obrysy mlhovin a zorné pole CCD kamery nejde otáčet, jenom posouvat. Vyřešil jsem to starou technikou: vytiskl jsem si obrázek, který jsem našel na internetu a ručně tam dokreslil kompozici. Mít to ale v počítači by nebylo k zahození.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Sasa3 napsal: Honzo, vypadá to nádherně. Ještě bych se chtěl zeptat, ve kterém programu máš udělanou tu mapku. Chystám se znovu na Pelikána - tentokrát mozaiku (i když jenom ze 2 snímků). V Carte du Ceil tam ale nemám obrysy mlhovin a zorné pole CCD kamery nejde otáčet, jenom posouvat. Vyřešil jsem to starou technikou: vytiskl jsem si obrázek, který jsem našel na internetu a ručně tam dokreslil kompozici. Mít to ale v počítači by nebylo k zahození.
V CDC se dá nastavit zorné pole v "Nastavení -- > zorné pole okulárů --> ccd pole". Jde nastavit i úhel, číselně. Problém je, že CDC nepovolí vložit na plochu třeba 30 polí najednou, to tě ale asi trápit moc nebude. Neumí také zobrazit víc zorných polí pod různými úhly. Vždycky je nutné zvolenou kompozici uložit jako nastavení a napsat si někam úhel.
Nedá se ale říct, že bych se podle toho programu nějak řídil doslova na hvězdy, spíše to mám pro představu kde jsem/co bude na dalším záběru.
Pro tebe by byl možná lepsí software The Sky který umí mozajky lépe, vím to ale jen z článků, praktickou zkušenost s tím nemám.
Odpovědět