Literatura pre zacinajuceho astronoma

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Pro mě se stala kniha Báječný svět hvězd aneb jak se stát hvězdářem takovým začátkem nového směru v mém koníčku. Je to vyvedená kniha ovšem teď nevím jestli se dá sehnat...Dodnes pro mě s Atlasem Měsíce jedna z biblí. :)
Lectorem iustus...
mpe

Příspěvek od mpe »

Když jsem se díval na ty již postarší knížky uvedené výše, které samozřejmě sehrály svoji roli i v mých začátcích tak bych chtěl navrhnout alternativu. Dnení začátečníci mají širší možnosti. Umějí takřka samozřejmě anglicky a mohou tak sáhnout do mnohem bohatší nabídky a dle mého názoru i kvalitnější anglicky psané literatuře od opravdových es vizuálního pozorování.

Z vlastního archivu doporučuji:
Sue French - Celestial Sampler
Stephen O'Meara - Deep Sky Companion (Messier, Caldwell objects, Hidden treasures)
Gary Seronik - Binocular highlights
Walter Scott Houston - Deep-sky Wonders
Patrick Moore - The Observer's Year

Spousta lidí si stěžuje na nabídku televize a rádií a kvalitu jejich programu. Na druhé straně ačkoliv mnoho lidí má doma ipod nebo jiný MP3 přehrávač tak spousta z nich ignoruje zcela nový svět podcastů - médií nové doby. Snad ještě lépe než knížka pomůže nahrát si do ipodu aktuální Sky Tour podcast od Sky&Telescope a nechat se navigovat příjemným hlasem a jednoduchou angličtinou pod tmavou oblohou.

http://www.skyandtelescope.com/observing/podcasts
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro mpe,
no jo, jsou zde ale taky lidi (a v astronomii začátečníci), kteří se ve své době anglicky učit nemohli a teď se jim to už nevyplatí ;). Zase jsem uměl docela dobře rusky ::). Proto tíhnu k literatuře české, byť starší. Mě baví si číst i o tom jaký byl názor na planety v době kdy k nim ještě nelétaly sondy a lidé nebyli na Měsíci ;D. V anglicky psaných textech si můžu tak akorát prohlížet obrázky >:(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
mpe

Příspěvek od mpe »

Jasně. Taky jsem ještě zažil ruštinu :). Já jsem myslel spíš dnešní teenagery do nichž angličtinu lejí již pomalu od mateřské školky.

Jinak začít s jazyky se dá v každém věku. A ty výše uvedené knížky jsou pak skvělá motivace i učební pomůcka.
ladis
Věk: 45

Příspěvek od ladis »

Myslim, ze zacit se neda v kazdem veku

Rozhodne pro cteni astro knizek nestaci vyuka 1-2 roky Aj v CR... Chce to leta sledovani filmu, cteni, pak teprve se clovek chyta, kdyz ma uz solidni zasobu a ma zazite obraty. Ja teprve az po vysoke skole jsem byl schopen si cist opravdu bez problemu anglicke texty. Dnes si ctu cloudy nights, z 99% rozumim v pohode a 1% americke terminologie si odvodim z kontextu.

Treba v 45 bych zacinat ale uz nechtel ;-)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Ladis,
no to je přesně ono ta poslední věta - můj případ - a ještě o něco víc ;). Navíc má člověk spoustu dalších aktivit a v tomhle věku se něco učit ???
UŽ NEEEE!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Peter Godovič

Příspěvek od Peter Godovič »

Podcasty su skvela vec a audioknizky detto. Ten zo S&T si taham pravidelne. Celkom zaujimave info a clovek si aj anglicky jazyk precvici. Ine podcasty som o astronomii nenasiel. Teda nie ze by som ich hladal. Teraz ma napada, ze by som asi mal :-D
Peter Godovič
Peter Godovič

Příspěvek od Peter Godovič »

Hmm, tak som si raz konecne upratal knizky,ked sa clovek stahuje, tak k tomu musi "zial" prist :D

Asi po troch rokoch marneho patrania som konecne narazil na "RNDr. Oldřich Hlad, Ing. Jaroslav Pavlousek: Přehled astronomie. Nakladatelství technické literatury, Praha 1984". Myslim, ze toto bola vobec prva kniha, ktoru som si v yivote kupil. Mohol som mat tak 11 rokov :D

Potom akurat rozne encyklopedie, rocenky a casopisy. Az posledne dva-tri roky som doplnil kniznicu:
Fundamental Astronomy by H. Karttunen, P. Kröger, H. Oja, and M., Poutanen
Uranometria 2000.0 (2nd Edition)
Deep-Sky Companions: Hidden Treasures by Stephen James O'Meara
Deep-Sky Companions: The Caldwell Objects by Stephen James O'Meara
Deep Sky Companions: The Messier Objects by Stephen James O'Meara
NightWatch: A Practical Guide to Viewing the Universe by Terence Dickinson
Turn Left at Orion: A Hundred Night Sky Objects to See by Guy Consolmagno
Star Watch: The Amateur Astronomer's Guide to Finding, Objects by Philip S. Harrington

A este nejake dalsie, co som zatial nevybalil v novom podnajme :)

Peter Godovič
Odpovědět