prenosny dalekohlad

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MilAN
Věk: 77

prenosny dalekohlad

Příspěvek od MilAN »

Kromě jiného se celou dobu pozorování budeš plazit po zemi.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
cacik

prenosny dalekohlad

Příspěvek od cacik »

Hurá,mám to doma ;D
ED80,Nagler 11 a Speers waler 7,2
Jakmile vyrobím vidlici,hned toho "kanaďna" otestuji - mám tu nejlepší možnost ty dva okuláry porovnat ;)
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
MrtvyHubar

prenosny dalekohlad

Příspěvek od MrtvyHubar »

Tak som si dnes bol obzriet oblohu 2-3 kilometre smerom od mesta. Mal by som skor povedat,ze som si bol pozriet svetelne znecistenie nez oblohu. Bolo to snad este horsie ako ked sa pozream doma z okna. Od Košíc šľahala obrovska žiara. ako bycele mesto horelo. Nedaleko bola dialnica a popri nej svietilo zopar bilobardov. Osvetlene zdola nahor samozrejme. Takze miesto hviezd v tejto casti oblohy som videl 4 velke luce svetla smerujuce k oblohe, tam nebolo vidno takmer absolutne nic.
Asi jedna tretina oblohy bola asi taka ako ju vidim z okna, mozno o chlp horsia.

A dostavam sa k tomu co som chcel povedat. Skoncim asi ako vacsina ludi co tu na forum pisu. Pridu s xy poziadavkami a predstavovu co by asi chceli kupit a odidu s 8-10" dobsonom. Aj ja zoberiem dosona 8" na balkonove pozorovanie, pripadne vynesenie 300-400 metrov na kraj lesa.

Takze dakujem vsetkym za rady
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

prenosny dalekohlad

Příspěvek od MMys »

Horší to určitě nebylo, bylo to lepší, ale pokud ti do očí svítí lampy, tak nejsi adaptovaný, a oblohu vidíš relativně tmavou ve srovnání s tím světlem okolo. Za městem se zadaptuješ, a vidíš celé to dopuštění v plné kráse (teda spíš hrůze :'( ) Pro porovnání by sis musel třeba jít lehnout na střechu toho paneláku. Nejlépe to jde porovnat fotograficky.

Já bych se ale ještě vrátil k prvopočátku toho dotazu.

Byl jsem ve stejné situaci, ve městě, a bez auta. V tu dobu jsem ho ve městě nijak extrémně nepotřeboval, a hlavní důvod, proč jsem si auto koupil, byla právě astronomie ;)

Nemůžu si pomoct, ale připadá mi, že z města, resp. z místa u města, kam se dá vybavení ještě odnést v ruce, bohužel nic kloudného neuvidím.

Netuším důvody proč nemáš řidičák a auto (finanční, zdravotní, věk... pátrat po tom nebudu) ale myslím si, že vzhledem k tomu, jaká je situace ve městech, je prostě nutnost vyjet někam dál, pokud chceš pozorovat i tzv. "mlhavé fleky" Pokud je to jenom trochu možné, doporučuji udělat si řidičák a pořídit nějaké to přibližovadlo. Rozdíl je markantní, pokud máš kam zajet.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ZV

prenosny dalekohlad

Příspěvek od ZV »

MMys napsal:
Byl jsem ve stejné situaci, ve městě, a bez auta. V tu dobu jsem ho ve městě nijak extrémně nepotřeboval, a hlavní důvod, proč jsem si auto koupil, byla právě astronomie ;)

Jo jo, u mě bylo auto taky zatím nejdražší doplněk dalekohledu, který jsem si koupil :D. Ale je pravda, že od té doby jsem pro něj našel sem tam i jiné využití.

Tmavá obloha se těžko nahrazuje. V případě mlhovin ještě pomůžou filtry, ale galaxie, to je problém. V místě, kde fotím, vidím svou dvoustovkou mnohem víc, než kolik bylo vidět čtyřstovkou z Brněnské hvězdárny na Kraví hoře.

Vyrazit i kousek za město pomůže, když zvolíš správný směr, tak, aby objekt byl na opačné straně oblohy než město (tzn. obvykle je lepší jižní strana města).
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
vaclav1

prenosny dalekohlad

Příspěvek od vaclav1 »

To ZV:
Podobný případ jsem řešil tak,že jsem musel jet 5 km za Beroun na Tobolku.V místě bydliště svítí neskutečně Beroun a pouliční lampy ve vesnici.
Nyní mi vadí pouze Praha na severovýchodě v místě pozorování,ale to se dá oželet.Jihovýchodní až jihozápadní obzor je tmavý bez světel.  8)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
ladis
Věk: 46

prenosny dalekohlad

Příspěvek od ladis »

Presne jak rika MMys, v dnesni dobe pro pozorovani DSO je NUTNE mit auto a moznost vyjet mimo mesto.

Jiz nejakych 10km od mensiho az stredniho mesta (Jicin) je obloha sice ne skvela, ale solidne pouzitelna. Pokud si clovek da praci a jede treba 30km pryc do oblasti mimo mesta, da se hovorit o velmi slusnych podminkach (Borovnice u Nove Paky kousek od Jicina).

Pak je to pouze o tom, zda clovek chce podniknout celonocni pozorovani a ma chut a jede treba onech 30km daleko ci zda mu staci dve tri hodinky pokoukani a vyjede par kilometru za mesto do kopcu a poli...

Obcas je fajn domluvit se s kamardy a dat treba spicha na Jizerce, coz je sice trebas 100km od domu, ale zase to stoji za to :-)

Vse je jen otazka preferenci.

P.S. jeste mam zkusenost, ze v CR casto byva skvely zenit, vyborna MHV, ovsem smerem k obzoru se situace DRAMATICKY zhorsuje. Napr. oblast Tuchom v Trojuhelniku Jicin-Mlada Boleslav-Podebrady. Dle mapy LP se jedna o spickove misto, v realu je zenit sice vyborny, ale obzor je spatny. Takova Ml. Boleslav dokaze hvezdy doslova gumovat z nebe :-(
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
MrtvyHubar

prenosny dalekohlad

Příspěvek od MrtvyHubar »

Z balkona mam v malej casti oblohu MHV 5.0 takze by mi to aso stacilo na nejake jasnejsie DSO ako m27,m13,m42 a pod.

Vodicak mi doteraz nejako nechybal, ale toto leto si ho asi spravim ako doplnok k dalekohladu a zide sa urcite aj do buducnosti.

Este jedna otazka, neviete kde v okoli Košíc je dobre pozorovacie miesto? Pripadne ci nie je k dispozicii mapka svetlneho znecistenia pre Slovensko pdoobne ako som to tu niekde videl pre Cesko?
Odpovědět