Šumava Star Party 2008

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Odpovědět
Tharos

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Tharos »

Tak ještě dovětek k Churáňovu. Ono je tam trošku problém, že směrem na SV se rozprostírá taková ta plejáda hotelů a ty už trošku svítí a celkově je v okolí i několik lamp. Naopak směrem na JZ je nicota dokonalá, ale široko daleko tam nenajdeme větší louku, která by navíc byla dostupná autem, taková tam opravdu není. Přímo za stanicí tím směrem je Malý polec, což je slať rašeliníkem oplývající, ta by dalekohledy neunesla :). Navíc je to I. zóna NP. Takže pozorování přímo na Churáňově je omezené jenom na samotný vrchol, kde bychom teda byli v těsném sousedství stanice, anebo na pár luk těsně pod ním. Osobně se nebráním vůbec žádnému stanovišti a plně se podřídím, ale je pravda, že na větší setkání by možná byly vhodnější lokality ještě trošku víc "do srdce" Šumavy. Cituji MP: "Jen by to chtelo povoleni na vjezd autem nekam dal od silnice a "obydlenych mist." - to se nám na Churáňově právě nepodaří, tam není kam. Směrem na SV jsou hotely, směrem na JZ slatě a smrky, smrky, smrky a zase jenom smrky :).

Co se světel z Německa týče - s těmi bych si příliš nelámal hlavu, jih v oblasti Kvildy či Filipovky zdaleka ještě nesvítí. To vím opravdu z vlastní zkušenosti, za to dávám ruku do ohně.

Páteřní příjezdové cesty jsou téměř po celé Šumavě slušné, třeba zrovna na úseku Kvilda - Modrava je asi dva roky komplet nový asfalt. To je taky opravdu v pohodě.

Pro Michala: Ta chatka vypadá opravdu fajn, i si vybavuji si, která to je. A tak bych se tam bez problémů mohl stavit a hodit s nimi řeč nezávaznou řeč... Fillipovka je super, jen by zase chtělo prozkoumat okolí a najít nějakou dostupnou louku, což v daných místech na druhou stranu taky může být problém... Jen co se vrátím domů, tak to tam můžu prozkoumat, teď jsem ještě ve škole v Praze.

Co se termínu týče, chcete na jaře, v létě, nebo obojí :)? Asi by bylo nejlepší nechat hlasovat... Já osobně studuju VŠ, takže jsem flexibilní takřka maximálně. Nicméně... Kdybychom chtěli ten sraz udělat ještě na jaře, jediné noci, které jsou ještě jakž takž tmavé a jsou kolem novu, nastanou začátkem května. 1. května je myslím i státní svátek, a tak toho by se možná taky dalo využít... Pak asi dlouho nic, protože je Měsíc a po něm slunovrat... Takže pak asi až červenec/srpen. Což by taky nemuselo být špatné... Jediný termín, kdy já vyloženě nemůžu, je 8. - 30. července. Ale v případě potřeby mě vem čert... sic bych se zúčasnil neskonale rád :).

Jak vám připadá ten květen? Třeba od toho 1. do 4. května... Tma by byla dobrá, 5. je hned nov. Berte to čistě jen a jen jako návrh :).
ladis
Věk: 45

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ladis »

A co takhle dat rovnou Novohradske hory na loukach primo na hranici s Rakouskem? Prijezdova cesta az k loukam!

http://www.mapy.cz/#x=133707520@y=130666880@z=13@mm=FP
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Miloš Žák

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Miloš Žák »

Urcite bych prijel taky, jen vyberte takove misto, kam dojede dvoutunove auto s motorem vepredu a pohonem zadnich kol :D
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Tharos

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Tharos »

Ještě jeden tip: http://www.mapy.cz/#x=130974704@y=132329440@z=16@mm=FP

Tu louku znám, je mezi Horskou Kvildou a Kvildou, mírně se svažuje na jih, tj. perfektní obzor na jih, leží cca 1060 m.n.m. Ba i v mapě je značená jako vyhlídkový bod, ona se i jmenuje "výhledy" :D. Ještě se tam kouknu, cesta, co si vybavuji, je taky v pohodě. Opět - pouze návrh :).
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

Tharos: kdybys okoukl tu chatu, tak by to bylo moc fajn, protoze mi prijde pro nas ucel jako zcela idealni. Pokud jsi momentalne v Praze, nechces se za nama prijit podivat na MikroAstroCaj (kona se zitra vecer)?

ladis: Novohradske hory by jiste nebyly spatne, na ty muze take nekdy dojit, ale ted bych zkusil spis tu Sumavu .

Co se tyce terminu, tak ted na jare uz moc na vyber neni. Prakticky jen zacatek kvetna - pak uz se znacne zkracuje noc. Vzhledem k tomu, ze odpadla puvodne planovana jarni MHV, myslim, ze by tento termin byl docela dobry.

Dalsi sance je pak az v polovine prazdnin (problematicke kvuli ubytovani v plne sezone, lidi maji naplanovane dovolene atd.), ale mnohem lepe az koncem srpna. To je ovsem Dovolena s dalekohledem a hned zacatkem rijna je pak MHV. Realny termin na vetsi akci bych tedy videl az nekdy v listopadu.
MP

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od MP »

michal.b napsal: Realny termin na vetsi akci bych tedy videl az nekdy v listopadu.... a to uz bude zase mizerne pocasi ;)
Naplanovat velkou akci, aby se "vesla" mezi ostatni i mezi uplnky, je takrka nemozne. Co takhle zacit tim, ze se tady dohodneme na nejakem miste a blizkem case a kdo zrovna bude mit cas, proste prijede ? To, podle mych zkusenosti na tomto foru, vychazi pokazde.

Takze pokud jde o mne : sedim prave v Praze, dalekohledy mam ve Volyni, auto k dispozici, jen musim zitra i pozitri do prace. O weekendu, bohuzel, vypada mizerne pocasi. Ale treba se predpovedi jeste zmeni. A kdyby byl zajem, urval bych jednu noc i mezi vsednimi dny. Toz tak.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

MP: jasne, ale ne kazdy je takhle flexibilni (a presto by se rad zucastnil). Ja jsem treba v Praze, ale pulku veci mam v Plzni a dalsi pulku v Rozvadove. Takze sice muzu s nekym operativne vyjet na jeden vecer nekam za Prahu, ale uz ne na cely vikend na Sumavu. To bych potreboval s velkou pravdepodobnosti vedet alespon 2 tydny predem.
Pavuk_

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od Pavuk_ »

Znie to lakavo,predbezne sa hlasim aj ja. Kedy to planujete ? .. co takto v termine chybajucej jarnej MHV ?

Na Sumave som bol naposledy pred par rokmi splavovat Vltavu takmer od pramena az do Zlate Koruny, ale nepozoroval som.
Sumava je totis najtmavsou lokalitou v CR a rad by som ju niekedy navstivil. Skuste vyber miesta optimalizovat aj s poslednymi LP mapami

Pozeral som na mapku na strane 41: http://www.lightpollution.it/download/iau06slides.pdf
posledna praca Cinzana 2005 prezentovana na IAU 2006 v Prahe
a zameral stred sedej oblasti na Sumave a vyslo mi ze to lezi v mieste obce Modrava t.j. juhovychodne od Srni a zapadne od Kvildy. Samozrejme hocikde od Kasperskych hor juznejsie, v srdci Sumavy to bude bezva...

ladis

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ladis »

Moc by me mrzelo, pokud by akce byla zkraje kvetna. Stale nemuzu chodit (kvuli urazu na lyzich z 1.1.2008 ) a pochybuju, ze zkraje kvetna uz budu litat a moci prijet a normalne se pohybovat. Mnohem vice bych uvital pozdejsi termin.

Ovsem chapu, ze rozhoduje vetsina. Ale snad to vyjde spise na leto...
Obrázek
Ladislav Červinka
MaG
Kontaktovat uživatele:

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od MaG »

Ale no tak Ladis. Já si taky myslím, že mi to nevyjde, i když bych rád. Bude to u mně problém se vzdáleností / cenou, dopravou, časem.. ale kdyžtak se Ladis sejdem v létě, i kdybych tě měl sám odvézt, jestli se to do té doby naučím :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ladis

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ladis »

MaG napsal: Ale no tak Ladis. Já si taky myslím, že mi to nevyjde, i když bych rád. Bude to u mně problém se vzdáleností / cenou, dopravou, časem.. ale kdyžtak se Ladis sejdem v létě, i kdybych tě měl sám odvézt, jestli se to do té doby naučím :)
Dopravu MaGu neres, jestli budu v te dobe ok, klidne muzes jet se mnou! Vsak bydlis par desitek km ode me...
Pokud by akce byla klasicky Pa-Ne, neni co resit, v tydnu je to i pro me nerealne (alespon pro tento rok).

Jinak delas ridicak? Tak drzim palce a hlavne nejezdit nad 200, to maji sice komisari radi, ale neradi to davaj najevo ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
nacelnik

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od nacelnik »

No nechci strašit, ale s nějakým povolením od NP bych radši nepočítal. Plašili bysme tetřevy... Po Šumavě vede dost pěkných asfaltek, ale kolikrát jsou uzavřené i pro cyklisty, natož pro auta.
Jo, kdyby bylo povolení, tak třeba Březník by byl móc pěkný... Ale to by někdo musel mít hódně velkou tlačenku...
Ale zpět do reality. Před 2 roky jsem si na prodloužený víkend vzal dalekohled. Byl jsem na Kvildě a tam, kde se může s autem, ruší všude světla. Problém byl také s vlhkostí v údolích. Po setmění se tam začne válet mlha...
Trochu bych dával šanci jedině snad Zhůří (cca 2 km od H. Kvildy) .

http://www.mapy.cz/#x=131025920@y=132400896@z=13@mm=FP

Tam je odbočka k nějakému býv. voj. objektu. Tam by se snad dalo... Je to asi 1150 m n. m., ale zas už trochu víc do světlem zamořeného vnitrozemí.
Musel by to tam někdo okouknout...

Pak jedině parkoviště před Prášily, ale tam je nějaká chata. Nevím jak je to s osvětlením. Ale tam je to bídných 900 m.
Jinak všechny mě známé lokality leží v údolích.
michal.b

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od michal.b »

Pavuk: vzhledem k tomu, ze jsme se o tom zacali bavit dnes rano, zadny termin zatim neni. Lokalita je vicemene v te oblasti, o ktere mluvis (mapy od Cinzana byla prvni vec na kterou jsem se dival ).

ladis napsal: Moc by me mrzelo, pokud by akce byla zkraje kvetna. Stale nemuzu chodit (kvuli urazu na lyzich z 1.1.2008 ) a pochybuju, ze zkraje kvetna uz budu litat a moci prijet a normalne se pohybovat. Mnohem vice bych uvital pozdejsi termin.

Ovsem chapu, ze rozhoduje vetsina. Ale snad to vyjde spise na leto...
Mno, ja jsem se doslech jine veci (vylet do Rakouska... ;D ). Je jasne, ze zdravi je na prvnim miste, snad se brzy das dohromady.

Ovsem od toho je zde tato diskuze - navrhujte rozumne terminy, na nejakem se nakonec shodnem. Zacatek kvetna je z meho pohledu logicka volba (jako nahrada za MHV a zaroven posledni jarni moznost).

MaG: ja myslim, ze i kdyby nejel nikdo od vas ze severu, tak z Prahy uz by ses s nekym urcite svezl, ale cas budes muset najit sam.
MP

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od MP »

michal.b napsal: Lokalita je vicemene v te oblasti, o ktere mluvis (mapy od Cinzana byla prvni vec na kterou jsem se dival ).Jen mala poznamka z vlastni zkusenosti : Na tech mapach neni podstatna tma v miste, kde stojite, ale ve smeru, ve kterem fotite nebo pozorujete. Takhle mne jednou v Pohori na Sumave docela otravil Linec. Tady mam nekolik smeru, kterym se vyhybam : Susice, Vimperk, Waldkirchen, Pasov a najdou se i dalsi, podle toho, ktery kus oblohy vas prave zajima. Nejaka svetla v blizkosti na zemi mi pri fotografovani moc nevadi, to je problem spis pro adaptaci oci pri pozorovani.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ladis

Šumava Star Party 2008

Příspěvek od ladis »

michal.b napsal:
Mno, ja jsem se doslech jine veci (vylet do Rakouska... ;D ). Je jasne, ze zdravi je na prvnim miste, snad se brzy das dohromady.

Vidim, ze zdejsi tamtamy biji hlasite ;D No situace je takova, ze jakmile budu schopen, razim (doufam ze i s jednim nejmenovanym kolegou odsud) na 2 noci na Nockalmstrasse do Alp (bortle 2, pres 2000mnm). Rozhodne v lete a rozhodne v dobrem pocasi (tzn tyden pred odjezdem dle wetterzentrale mit v lokalite na 99% vysoky tlak, dobre pocasi).
Jestli pojedu jsem rozhodnut. Ano Nejprve tam pojedu soukromne s pritelkyni na road-trip (hochalpenstrasse, nockalmstrasse, krimmelske vodopady, krapnikove jeskyne...), obhlednu nockalm a pote jiz s kolegou pouze na pozorovani.

Tesim se a Sumavu bych bral jako jakysi start do noveho roku, neco jako first light (pro me )
Obrázek
Ladislav Červinka
Odpovědět