Tak ještě dovětek k Churáňovu. Ono je tam trošku problém, že směrem na SV se rozprostírá taková ta plejáda hotelů a ty už trošku svítí a celkově je v okolí i několik lamp. Naopak směrem na JZ je nicota dokonalá, ale široko daleko tam nenajdeme větší louku, která by navíc byla dostupná autem, taková tam opravdu není. Přímo za stanicí tím směrem je Malý polec, což je slať rašeliníkem oplývající, ta by dalekohledy neunesla

. Navíc je to I. zóna NP. Takže pozorování přímo na Churáňově je omezené jenom na samotný vrchol, kde bychom teda byli v těsném sousedství stanice, anebo na pár luk těsně pod ním. Osobně se nebráním vůbec žádnému stanovišti a plně se podřídím, ale je pravda, že na větší setkání by možná byly vhodnější lokality ještě trošku víc "do srdce" Šumavy. Cituji MP: "Jen by to chtelo povoleni na vjezd autem nekam dal od silnice a "obydlenych mist." - to se nám na Churáňově právě nepodaří, tam není kam. Směrem na SV jsou hotely, směrem na JZ slatě a smrky, smrky, smrky a zase jenom smrky

.
Co se světel z Německa týče - s těmi bych si příliš nelámal hlavu, jih v oblasti Kvildy či Filipovky zdaleka ještě nesvítí. To vím opravdu z vlastní zkušenosti, za to dávám ruku do ohně.
Páteřní příjezdové cesty jsou téměř po celé Šumavě slušné, třeba zrovna na úseku Kvilda - Modrava je asi dva roky komplet nový asfalt. To je taky opravdu v pohodě.
Pro Michala: Ta chatka vypadá opravdu fajn, i si vybavuji si, která to je. A tak bych se tam bez problémů mohl stavit a hodit s nimi řeč nezávaznou řeč... Fillipovka je super, jen by zase chtělo prozkoumat okolí a najít nějakou dostupnou louku, což v daných místech na druhou stranu taky může být problém... Jen co se vrátím domů, tak to tam můžu prozkoumat, teď jsem ještě ve škole v Praze.
Co se termínu týče, chcete na jaře, v létě, nebo obojí

? Asi by bylo nejlepší nechat hlasovat... Já osobně studuju VŠ, takže jsem flexibilní takřka maximálně. Nicméně... Kdybychom chtěli ten sraz udělat ještě na jaře, jediné noci, které jsou ještě jakž takž tmavé a jsou kolem novu, nastanou začátkem května. 1. května je myslím i státní svátek, a tak toho by se možná taky dalo využít... Pak asi dlouho nic, protože je Měsíc a po něm slunovrat... Takže pak asi až červenec/srpen. Což by taky nemuselo být špatné... Jediný termín, kdy já vyloženě nemůžu, je 8. - 30. července. Ale v případě potřeby mě vem čert... sic bych se zúčasnil neskonale rád

.
Jak vám připadá ten květen? Třeba od toho 1. do 4. května... Tma by byla dobrá, 5. je hned nov. Berte to čistě jen a jen jako návrh

.