Poraďte s kúpou foťaku

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
lada777

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od lada777 »

Ahoj, potřeboval bych prosím poradit. Mám v plánu nyní postupně začít nakupovat výbavu na astrofoto - výhledově EQ6SS, Newton 8´´, nějaké filtry apod. Jako první bych chtěl začít s foťákem. Mám v plánu buď eos 350D, 400D nebo 450D. V čem ale nemám jasno jsou ty vykuchané vs nevykuchané modely (odstranění UV/IR filtru). Na jednich stránkách jsem se dočetl, že i po vykuchání lze fotoaparát používat uplně v pohodě na normální fotografie. Jaká je pravda? Lze vykuchaný použít na focení třeba krajiny nebo naopak nevykuchaným foti astofoto (nejvíce mě lákají mlhoviny nebo galaxie). Díky předem za odpovědi. L
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od Konihlav »

Volil bych 450D (nebo 1000D - mam objednane ja). S nevykuchanym modlelem lze dobre fotit treba galaxie. Naopak pro mlhoviny je mnohem lepsi vykuchany. I vykuchany model potrebuje UV/IR cut/block filtr, ktery blokuje nezadouci spektrum (prave se od puvodniho lisi vetsi propustnosti v blizke IR oblasti, tedy cervene barve, H alfe). Ja jsem zvolil modifikaci tak, ze si necham jen vyjmout filtr a jako nahradni mam jiz koupen Astronomik UV/IR-Block (L-Filter) v provedeni Clip. Timto budu astrofotit. Kdyz bych chtel vyjmecne zkusit i nejake denni foto, mam 2 moznosti, jak to poresit:
1. vzdy si delat rucni/uzivatelske vyvazeni bile, tj. nafotit bily papir a pouzit to pro vyvazeni bile...
2. nahradit Clip filter UV/IR-Block jinym od Astronomiku - OWB (original white balance) se kterym by se mel fotak chovat uplne stejne jako s originalnim filtrem, tedy nemodifikovanym fotakem...
Tolik co ja vim.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MMys »

Souhlas, jenom si nejsem jistý s jednou věcí:

Vyjmutí originálního filtru (odhadem asi 0.6mm tenkého) se posune fokální rovina o několik desetin mm. O tolik je potřeba opravit autofokus (na světelnějších objektivech s kratšími ohnisky to určitě bude poznat), což nevím, jestli u 1000D jde. Některé modely na to měly šroubek v šachtě, ale u těch posledních (450D, 40D) nějak chybí. Asi to je SW záležitost, v nějakém servisním režimu, a není to nikde popsáno.

Pokud to nejde, je prostě potřeba původní filtr nahradit astronomickým (400-700nm) + použít OWB clip filtr pro denní foto.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od Konihlav »

no ja s autofocusem moc nepocitam (tedy v podstate vubec), i kdyz na tu 50mm 1.8 bych rad vyzkousel i denni foto s AF - pro zcela ojedinele pripady.

Pokud to nejde, je prostě potřeba původní filtr nahradit astronomickým (400-700nm) + použít OWB clip filtr pro denní foto.ale kdyz pridam OWB clip do cesty, nestane se, ze by autofokus opet nesel? Podle me kazdy filtr ma vliv na polohu ohniska?

Takze pokud by to neslo, jak jsem puvodne napsal (zpusob 2.), tak by asi bylo nutne puvodni filtr nahradit astronomickym, jak pise Martin, ale OWB tam nedavat a delat vyvazeni rucne pres bily papir...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MMys »

Jenomže clip filtr je před obojím (před AF systémem i před senzorem), kdežto vyjmutí filtru ovlivní pouze cestu objektiv-senzor, nikoli cestu objektiv-AF senzory, chápeš ?

Pokud vložíš jakýkoli clip filtr, tak autofocus bude fungovat korektně, jenom objektiv zaostří o kousek jinak, tedy nekonečno bude zaostřeno (měřeno na stupnici objektivu) ne na rysce nekonečno, ale výsledek bude ostrý.

Jinak, bez OWB to to úplně vyvážit nejde ani ručně. V interiéru nebo bez sluníčka ve scéně to funguje. Problémový je chlorofyl ve vegateci, který má emisi v blízkém IR. Ta zelená pak není hezká zelená :'( A taktéž černá vychází taková trochu teplejší, dohněda. Prostě dokonalé to není ani při manuálním vyvážení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od Konihlav »

Jenomže clip filtr je před obojím (před AF systémem i před senzorem), kdežto vyjmutí filtru ovlivní pouze cestu objektiv-senzor, nikoli cestu objektiv-AF senzory, chápeš ?no prave ze ne tuhle vetu, tak jak je napsana nechapu. Asi nevim, kde si mam predstavit, ze jsou umisteny ty AF senzory. Potreboval bych to napsat bud zleva doprava nebo zprava doleva, od cipu pres puvodni IR filtr atd. v sekvenci po sobe...

Zbytek prispevku ano, to je srozumitelne. S tim vyvazenim a zelenou a hnedou jsem to jiz take nekde cetl, ale zaroven jsem videl snimky Martina Vyhlidala, kde to vypadalo "OK" Nicmene ten OWB clip lze kdykoli dokoupit, vlozit a mit vystarano (snad) ;-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od Konihlav »

DOBRY, uz jsem to pochopil (precetl jsem asi 5x) a konecne mi to docvaklo holt mam pomalejsi chapani :-)
----------
edit: takze cesta je objektiv, clip filtr, AF senzory, puvodni IR filtr, CMOS senzor DSLR ono kdyz tomu nekdo rozumi, je to jasne :-)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MMys »

Ne tak docela ty cesty jsou dvě.

Když je zrcátko sklopené do cesty svazku, je cesta objektiv,  polopropustné zrcátko, na něm se svazek dělí na svazek do hledáčku a svazek na AF senzory.

Když sklopíš zrcátko nahoru, jde světlo přímo z objektivu na senzor s filtrem.

Obě cesty jsou udělané tak, že jsou stejně dlouhé.

Když nyní vyndáš filtr z před senzoru, optická délka cesty k senzoru se změní, kdežto délka cesty k AF senzoru ne.

což se liší od varianty:

Když tam dáš CLIP filtr, změní se optická délka obou cest. A objektiv zaostří o ten rozdíl jinak, ale výsledkem bude opět ostrý obraz.
MilAN
Věk: 76

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MilAN »

No,právě že nebude. Zatím co  před modifikací byla cesta k čipu prodloužená filtrem, kdežo  cesta k měření ne,   po vložení  je cesta k čipu také prodloužena, ale je navíc prodloužena i cesta k měření - A tím tam vzniká rozdíl v zaostření cca 1/3  tlouštky filtru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MMys »

Ale ostré to bude, AF systém točí objektivem, dokud to nemá ostré na AF senzorech. Že nastavení ostření objektivu skončí v jiné poloze je jedno. Pokud jsou obě cesty prodloužené stejně, nic se neděje, dokud je v možnosti ostřícího rozsahu objektivu tento posun vykompenzovat.

S Clip filtrem AF normálně funguje, zrovna tak jako s fotografickými filtry, které se vkládají do držáku uvnitř některých teleobjektivů nebo za objektivy.

-----------------------
edit:
Tedy doufám, že jsme si rozumněli - popisoval jsem případ, kdy je foťák před vložením Clip filtru funkční, tedy buď němodifikovaný, nebo modifikovaný pomocí správného náhradního filtru. Vyjmutí filtru a nahražení Clip filtrem pochopitelně fungovat nemůže, ale to jsem doufám nikde nepsal a rozhodně to tak nemyslel. Ještě se mrknu.

Aha, už to vidím. Ono to je dvojsmyslné, ty poslední dva případy jsem myslel jako každý zvlášť, objasnění obou způsobů úpravy. Jak se chová samotné vyjmutí, a jak se chová samotný Clip. Nikoli vyjmutí filtru, a pak přidání Clip filtru.

doplnil jsem tam poznámku. To co jsem psal bylo pro Konihlava, aby věděl, jak je to tam udělaná a co má o jakého filtru očekávat...
lada777

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od lada777 »

No a teď prakticky. Kde by taková modifikace byla proveditelná?? Vím, že Canon před časem prodával přímo speciály na astronomii, ale nepodařilo se mi najít odkaz. Existuje u nás nějaká firmä, která to provádí? Vím, že ATC něco takového prodávala, ale na jejich stránkách se mi zdá, že už v nabídce nic podobného nemá. Přiznám se, že jako naprostý laik přes elektroniku si na to sám netroufnu..... :-[
triedr 20x60
MMys
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od MMys »

Vyber si foťák, sežeň si filtr a pak se mi ozvi mailem. Úpravu dokážu udělat. Preferoval bych 400D, 450D nebo 1000D. U 350D (tu má kolega) jsou občas záhadné problémy s elektroluminiscencí.

ATC CL-1 byl jenom pro 300D a 350D, pokud se dobře pamatuji. Jestli ještě je nebo není k dispozici, nevím. Z WEBu ATC to není zřejmé, musel bys tam zavolat.

Pro všechny současné typy foťáků Canon má náhradní filtry Baader. U nás je lze koupit přes Supru.
lada777

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od lada777 »

to mmys: díky moc za nabídku, jakmile bude trocha peněz (jsem ženich - čekatel, takže všechny peníze teď sežere jiná instituce), tak kupuju foťák a ozvu se.... doufám, že ta nabídka bude ještě platit (řádově za několik měsíců). Ještě jednou dík!!!
triedr 20x60
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od Psion »

Lada777: to známe, taky jsme tím prošli, tak zhruba za 18 let ahoj :D
lada777

Poraďte s kúpou foťaku

Příspěvek od lada777 »

No tak dlouho snad ne 8-), počítám na podzim. Nicméně už teď jsem se začal dívat a ceny foťáku nicmoc :'( Narazil jsem na pár zajímavých nabídek z bazaru.... Máte s tím někdo zkušenosti? nevím jaká je spolehlivost u fotografické techniky z druhé ruky. Nerad bych koupil něco zdemolovaného. Zase je to úspora tak 50%. Teď babo raď :(
triedr 20x60
Odpovědět