astrowiki

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
cacik

astrowiki

Příspěvek od cacik »

Chef napsal:

Mě funkce hledat vyhovuje. Spíše to byla reakce na méně zkušené uživatele a pak nováčky, kteří se chtějí co nejdříve dovědět vše potřebné a místo hledání v příspěvcích astro-fora zakládají duplicitní témata... Což jsem samozřejmě dělal taky:-) ale stačilo mi jedno upozornění a dohledal jsem si co bylo třeba a taky mocný "pan Google" mi také vždy pomohl v hledání;-)
Proto jsem založil toto téma. Je mi ale jasné, že je to časovně neúnosné a tak buďme vděčný za toto fórum, jeho chytré přispěvovatele a jeho funkci "hledat" :-)Velice výstižně napsáno,díky za forum a pokud chci,tak hledám,pokud nenajdu,obracím se formou soukromých zpráv na vytipované fundované účastníky fóra a tím pádem nezatěžuji celé fórum svýmy přihlouplými dotazy - a dozvím se co potřebuji- a jsem opravdu rád...... ;)
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Tomas Merka

astrowiki

Příspěvek od Tomas Merka »

Chef napsal: Zde bych chtěl rozvést téma na založení astrowiki, kde by byli všechny návody atd...
Pokud by tedy měl někdo zkušený chuť a sílu dát něco podobného dohromady třeba na serveru astro.cz s odkazy na astro-foru pro nováčky atd. Tím myslím výběr dalekohledu. Popis dalekohledů. Kolimace atd...prostě všechny ty časté dotazy....
Ja som za a budem pomahat. Podla mna to urcite musime aspon skusit :)
Fedora | Astronomy Project -- http://fedoraproject.org/wiki/SIGs/Astronomy&&TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON, skylux 70/700, triedr 10x50
Chef
Věk: 44

astrowiki

Příspěvek od Chef »

Nebo by šlo aspoň rozšířit cs.wikipedii. Je tam spousta "pahýlů" v sekci astronomie...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Astronomie

20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
pu

astrowiki

Příspěvek od pu »

Chef napsal: Nebo by šlo aspoň rozšířit cs.wikipedii. Je tam spousta "pahýlů" v sekci astronomie...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Astronomie

Nedokazu si na wikipedii predstavit stranku o vhodnosti webkamer pro astro, nebo o tom jak udelat z bile svitliny cervenou, nebo o tom jake jsou vhodne upravy na nejakem seriovem dalekohledu. Ale souhlasim s tebou. Vylozene encyklopedicke znalosti je lepsi doplnovat primo do wikipedie. Jenze to uz chce opravdu odbornika.
Ja jsem si doposud predstavoval spis neco mezi forem a encyklopedii. Nikoli nahradu fora ani nahradu wikipedie, spise jejich doplnek nekde uprostred. Neco kde muze prispivat v podstate i zacatecnik.
pu

astrowiki

Příspěvek od pu »

MMys napsal: No a co má být s tím seeingem ??? Příspěvků s tímhle slovem je na foru neskutečné množství a také je to najde... A celkem se není čemu divit.
Jeste jednou se k tomu tematu vracim, neb vcera vecer po praci uz jsem nejak nebyl ve forme. Uvadel jsem ten priklad zcela zamerne. A zduraznuji ze ne jako kritiku fora. Naopak sem rad ze neco jako toto forum existuje.

Ale zpet. Ja si to mnozstvi uvedomuju. A prave proto jsem to uvedl jako priklad. Jde totiz o charakteristiky systemu jakym zpusobem naklada s infromaci. Wiki ma tendence infromace v ni ulozene vice kategorizovat a provadet nad nimi jistou selekci. Takze pokud bych provedl dotaz typu seeing nebo webkamera nebo dalekohled nebo cokoli obecnejsiho na wiki je velka sance ze se dostanu daleko drive k infromaci kterou hledam. A nejen to dostanu patrne jeste nejakou informaci ktera se bude hodit navic.

Vzorovy priklad. Dejme tomu ze jsem majitel maleho dalkohledu a notebooku a mam chut si vyzkouset nasnimkovat neco webkamerou. Vim kolik mam asi financi. Ukol bude znit asi nasledovne. Udelat si prehled v tom jake jsou moznosti a nalezt optimalni maximum pomer promenych cena/vykon v me cenove kategorii. Wiki je jednoznacne pro podobny ukol vhodnejsi. Nehlede k tomu ze patrne nekde pobliz webkamer bude patrne i navod na zpracovani obrazovych dat, atd. Zkuste zapojit predstavivost.

Wiki pro zmenu bude tezce neohrabana pri jinych ukolech ktere vyzaduji vetsi operativnost a neformalnost. Proste kazda z forem je vhodnejsi na neco jineho. Je bezne ze tyhle formy koexistuji spolu a vzajemne se doplnuji. Takze o tom jestli wiki ano nebo ne bych snad ani nepolemizoval.

Podle me jsou jen dve otazky. Zivotaschopnost a mit prostor. Zivotaschopnost je o poctu lidi a to muze ukazat stejne jenom cas. V tomhle pripade je vyhodou ze hodne lidi se zajmem o astronomii je zkusenych i ohledne pocitacu. Mit vhodny prostor to uz neni otazka pro me. Ja ho nemam. Takze pokud se nekde nejaky najde ochotne se pridam k realizaci.
MP

astrowiki

Příspěvek od MP »

pu napsal: Podle me jsou jen dve otazky. Zivotaschopnost a mit prostor. Tohle je, bohuzel, omyl. Nejvetsim problemem bude uhlidat a utridit obsah. To je prace na plny uvazek pro nekolik lidi, odborne zdatnych. Jinak se budes potykat se stejnym problemem, jako wikipedie : sice se snadno a rychle dostanes k nejake informaci, ale nikdy nebudes vedet, jestli je pravdiva nebo jestli neni prilis jednostranne "orezana".
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
pu

astrowiki

Příspěvek od pu »

MP napsal:
Tohle je, bohuzel, omyl. Nejvetsim problemem bude uhlidat a utridit obsah. To je prace na plny uvazek pro nekolik lidi, odborne zdatnych. Jinak se budes potykat se stejnym problemem, jako wikipedie : sice se snadno a rychle dostanes k nejake informaci, ale nikdy nebudes vedet, jestli je pravdiva nebo jestli neni prilis jednostranne "orezana".
Obavam se ze to je problem celeho internetu a i zde na foru se neustale provadeji korekce nespravnych nebo nepresnych infromaci. To bych opravdu zatim neresil, kdyz neni ani prostor kde to zkusit. To totiz ukaze jenom cas jak kvalitni informace tam budou. Je to silne zavisle na clenech takove wiki.
Eryn
Kontaktovat uživatele:

astrowiki

Příspěvek od Eryn »

Chcela by som upozorniť na to, že existuje sesterský projekt Wikipédie zvaný Wikiknihy. Tam bývajú a môžu sa pridávať rôzne rady a návody, ktoré sami o sebe do Wikipédie nepatria. Česká verzia je tu: [ftp]http://cs.wikibooks.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana[/ftp]

Na záver musím trochu obhájiť Wikipédiu. Áno, jej dosť voľná štruktúra umožňuje mať po určitú dobu zavádzajúce, nepresné či dokonca zlé informácie, ale myslím, že z dlhodobého hľadiska je to úžasná investícia, pretože postupným prispievaním množstva autorov a dopĺňaním zdrojov (na ktoré sa dáva v poslednej dobe čím ďalej tým väčší dôraz) sa napokon dosiahne taká presnosť článkov, akú by - síce veľmi vzdelaný - ale predsa len jeden autor nikdy nemohol dosiahnuť, pretože ten jeden autor bude vždy predstavovať len jeden pohľad na vec. A to, že do Wikipédie môže prispievať každý znamená, že my všetci sme zodpovední za jej obsah. Ak sa tam nachádzajú nezmysly, je to z malej časti aj moja aj vaša vina. A treba to napraviť. ;)
Shqwert

astrowiki

Příspěvek od Shqwert »

Ještě bych dodal ohledně již zmíněnné wikipedii a seeingu. V české wiki seeing sice není, pač je ještě mladičká, ale zato na http://en.wikipedia.org/ je docela pěkně zpracovaná. Mám takový dojem že na to před časem upozornil MMys. Z toho vyplývá, že při hledání informací není radno se jednoduše a líně spoléhat jen na česky psané zdroje.
Toď můj názor.
Shqwert...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
karel.mokry

astrowiki

Příspěvek od karel.mokry »

Ahoj,

Podobne stranky (sice ne jako wiki) bezi na astro.cz:
http://www.astro.cz/rady/
Zajemci o spolupraci jsou vitani, rozsireni stranek o dalsi polozky neni problem - mozna bychom se obcas dostali do sporu ohledne nekterych prilis pozitivnich / negativnich formulaci, ale to se da vzdy ukocirovat.

Nabidka na spoluprace na techto strankach byla na astroforu prezentovana nekolikrat, zatim se bohuzel nikdo neozval. Kontaktovat muzete na info(at)astro.cz pripadne mne na mokry(at)astro.cz

Tesime se na zajemce o spolupraci.

hezky den,
Karel Mokry a tym astro.cz
Odpovědět