Pote jsem na mnoho let astronomii opustil, abych se k ni ve svych 27 letech vratil... Ovsem asi me opravdu vzdy lakala, nebot vzpominam, jak jsem jeste na zakladni skole na odpolednich hodinach nemciny hltal misto gramatiky knizku o dalekohledech z knihovny ve tride, jak jsem lital po mestske knihovne a cetl o velkych dalekohledech, jejich historii...
Čím se pozorovalo za totality?
Rovnez jsem dostal od rodicu Astrocabinety, hodne me jako dite ovlivnily. Koukam, ze nejenom ja zacal s brylakem! Ja pouzil tenkrat trubku od vysavace, brylove sklo, okular z astrocabinetu a jak jsem byl stastny!
Pote jsem na mnoho let astronomii opustil, abych se k ni ve svych 27 letech vratil... Ovsem asi me opravdu vzdy lakala, nebot vzpominam, jak jsem jeste na zakladni skole na odpolednich hodinach nemciny hltal misto gramatiky knizku o dalekohledech z knihovny ve tride, jak jsem lital po mestske knihovne a cetl o velkych dalekohledech, jejich historii...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
m101 napsal: Kromě výše zmiňovaných objektivů bych ještě připoměl taky si myslím legendární 50/540...Ty objektivy 50/540 se prodávaly v sadě s okuláry
Zeiss H 25 a H 16. Zaváděcí cena sady byla 1 600 Kčs, pak klesla na 1 200 Kčs a nakonec na 400 Kčs.
Ještě dva tyto objektivy mám (z jednoho jsem měl hledáček) a chystám se z nich udělat binokulár. Na Měsíc by byl jistě lepší, než Somet Binar 25 x 100, zvětšení 100x by měl zvládnout při dobré kvalitě obrazu.
Zeiss H 25 a H 16. Zaváděcí cena sady byla 1 600 Kčs, pak klesla na 1 200 Kčs a nakonec na 400 Kčs.
Ještě dva tyto objektivy mám (z jednoho jsem měl hledáček) a chystám se z nich udělat binokulár. Na Měsíc by byl jistě lepší, než Somet Binar 25 x 100, zvětšení 100x by měl zvládnout při dobré kvalitě obrazu.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Za kolik a jak byl dostupný v té době takový Somet Binar / Monar 25x100?
Pokud si vzpomínám na inzeráty v Říši hvězd, tak Somet Binar 25 x 100 byl kolem 7 000 Kčs, podle stavu, v jakém se do té doby (již v 80. letech to byl 40 roků starý přístroj) dochoval. Velmi často měl "zamrzlé" nastavení očního rozestupu.
Kafka
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
První dalekohled co já pamatuju cenu byl Proximus 100/1000 za 10 000,- což bylo mnohem víc, než plat mojí matky.
Prošel jsem od astrocabinetu, přes brýlák z čočky za 50 Kč a papírové trubky až po mini"lídlák". Nakonec se nejvíc osvědčil triedr 10x50 za před 12 lety nejnižší možnou cenu 1500 Kč
Prošel jsem od astrocabinetu, přes brýlák z čočky za 50 Kč a papírové trubky až po mini"lídlák". Nakonec se nejvíc osvědčil triedr 10x50 za před 12 lety nejnižší možnou cenu 1500 Kč
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Také jsem měl Astrocabinet 90. Díval jsem se s nim převážně na měsíc a někdy i přes okno v paneláku na sídlišti (bylo mi asi 7let). Dalekohled vlastním stále, uklizený ve sklepě v originální krabici asi 18let. Možná, že ho zkusím dát dohromady a zavzpomínat na dětská léta:-)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Dobré ráno všem
,
ještě jsem našel doma tuto fotografii,ani nevím,kde jsem k ní přišel...http://album.volny.cz/m312008/browse.ph ... wse_page=0
ještě jsem našel doma tuto fotografii,ani nevím,kde jsem k ní přišel...http://album.volny.cz/m312008/browse.ph ... wse_page=0
Já jsem k Vánocům dostal někdy v roce 1975 východoněmeckou stavebnici, která se jmenovala Optik Montage Experiment, nebo tak nějak. Byla v ní i optická lavice. Dodal jsem si k tomu vlastní "hranol", vyrobený slepením mikroskopických podložních sklíček a naplněný vodou.
Postavil jsem několik dalekohledů z brýlových čoček a z papírové roury, na níž se navíjely koberce. K tomu jsem používal mikroskopický okulár. Protože mi vadila barevná vada, tubusy jsem neustále prodlužoval a od půlmetrového ohniska objektivu dalekohledu jsem přešel až k dvoumetrovému. Docílil jsem tak sice docela malé barevné vady, ale kloudně zamířit s tím monstrem na cokoliv bylo kvůli jeho délce skoro nemožné.
Později jsem sehnal nepatrně poškozené součásti objektivu Monaru. Ty jsem slepil dohromady kanadským balzámem a získal tak první dalekohled, který mi slušně ukázal haldu DSO, o kterých jsem do té doby jenom mlsně četl...
Postavil jsem několik dalekohledů z brýlových čoček a z papírové roury, na níž se navíjely koberce. K tomu jsem používal mikroskopický okulár. Protože mi vadila barevná vada, tubusy jsem neustále prodlužoval a od půlmetrového ohniska objektivu dalekohledu jsem přešel až k dvoumetrovému. Docílil jsem tak sice docela malé barevné vady, ale kloudně zamířit s tím monstrem na cokoliv bylo kvůli jeho délce skoro nemožné.
Později jsem sehnal nepatrně poškozené součásti objektivu Monaru. Ty jsem slepil dohromady kanadským balzámem a získal tak první dalekohled, který mi slušně ukázal haldu DSO, o kterých jsem do té doby jenom mlsně četl...
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Ja jsem si taky postavil brylak, ale nebylo to nic moc. Pak se mi podarilo sehnat slusny dublet 60/1040 a s tim jsem zpocatku koukal ubastlenym okularem. Jenze jsem nemel zadnou montaz a pozorovani tedy bylo velmi obtizne. V dnesni dobe ceka dublet pouze na potrebne obrabene soucasti, vse ostatni jiz k tomu mam pripraveno.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
KDan napsal: Já jsem k Vánocům dostal někdy v roce 1975 východoněmeckou stavebnici, která se jmenovala Optik Montage Experiment, nebo tak nějak. Byla v ní i optická lavice. Dodal jsem si k tomu vlastní "hranol", vyrobený slepením mikroskopických podložních sklíček a naplněný vodou.
Taky jsem měl, a hranol vyrobil úplně stejně ;D ;D ;D
Taky jsem měl, a hranol vyrobil úplně stejně ;D ;D ;D
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
m101 napsal: To Algol77: ty stavebnice se jmenovali Astrocabinet 80 a 90,měl jsem obě-ještě něco bude na půdě
.Je až s podivem,kolik lidí tyto stavebnice ovlivnilo....
Myslím,že Němcům by se mělo pěkně poděkovat. 95% astroamatérů vyrostla díky této nevšední stavebnici. Já sám se počítám do těchto 95% ;D
Myslím,že Němcům by se mělo pěkně poděkovat. 95% astroamatérů vyrostla díky této nevšední stavebnici. Já sám se počítám do těchto 95% ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Jo jo Kami já jim v koutku duše děkuju pořád
,bylo tam i takové supr divadelní kukátko,a"okuláry"byly tuším barevně odlišeny.Určitě bych taky kolem 90r poděkovat rusům za Zenit11 a i Smenu jsem měl,ale Bčo tam nešlo-dával jsem tam párátko na zuby :)Taky jsem kupoval Pentagon 4/200 a chvilku mi trvalo než jsem doma přemluvil rodiče o koupi-tuším,že stál 1600Kčs a byla to půlka výplaty 
Také jsem jako dítě měl "Optik montage" z NDR. A bylo to moje jediné "astrovybavení ". Neměl jsem nikde v okolí možnost seznámit se s nějakým astronadšencem, natož dalekohledem. Takže já začal až s nástupem internetu a zjištěním, že existuje kurz broušení v Rokycanech. Od té doby se snažím pokud možno tvořit něco sám (i když dnes je to cesta proti proudu).
To je paráda, že se téma takhle ujalo, radost počíst.Až teď mi došlo ,že jsem měl taky východoněmeckou optickou stavebnici asi tu samou jako m101.
Ten dalekohled co z toho šel postavit měl hrozně malej průměr,asi 20mm a byl do hranata z černýho plastu.
Musím ji u našich někde vyhrabat a zjistit co to přesně bylo.
Časem by ji možná užily i moje děti. Né že bych je chtěl do něčeho nutit,ale běda jim když je nenadchne!
Taky si vzpomínám,že nám vedoucí na astro-kroužku radil jak si udělat dalekohled.Měli jsme vylejt vnitřek roury tabulovou barvou,do toho čočky a hotovo.Mně se to tenkrát zdálo podezřele jednoduchý a o nic se nepokusil.
Ten dalekohled co z toho šel postavit měl hrozně malej průměr,asi 20mm a byl do hranata z černýho plastu.
Musím ji u našich někde vyhrabat a zjistit co to přesně bylo.
Časem by ji možná užily i moje děti. Né že bych je chtěl do něčeho nutit,ale běda jim když je nenadchne!
Taky si vzpomínám,že nám vedoucí na astro-kroužku radil jak si udělat dalekohled.Měli jsme vylejt vnitřek roury tabulovou barvou,do toho čočky a hotovo.Mně se to tenkrát zdálo podezřele jednoduchý a o nic se nepokusil.
-
wolfy
Astrokabit sem mel taky, teda jeste doma ho nekde mam mozna i kompletni.
Kamarad si brousil na zrcadlo a jako zdroj materialu pouzil sklene vicko od zavarovacky. Byl to prumer 10cm a na dalekohled byl patricne hrdy a ja mu ho patricne zavidel.
Kamarad si brousil na zrcadlo a jako zdroj materialu pouzil sklene vicko od zavarovacky. Byl to prumer 10cm a na dalekohled byl patricne hrdy a ja mu ho patricne zavidel.