Tom :hi:
Pointační okulár
Pointační okulár
Konečně jsem sehnal optický kabel (asi 2 metry
). Jenže když do něj pustím červené světlo z diody, tak je (ve tmě) vlákno viditelné jen na konci - je vidět pouze červený bod na konci vlákna - není vidět podél, takže ani vlákno není vidět. Nemáte někdo nějaký fígl, jak na to? Výsledky jsou stejné ikdyž jej nechám v tom průhledném miniaturním obálku. :mad2:
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
Kdo ti tohle poradil ? Optické vlákno je od toho, aby v něm světlo došlo co nejdál, takže ven pronikat nesmí, na stěnách dochází k úplnému dorazu, takže prostě svítit nebude. Nepochopil jsi to špatně? Neměl někdo na mysli tenké skleněné vlákno ze skelné tkaniny, na které svítíš pomocí LED zvenku ?
Nebo svítit na to optické vlákno zvenku. Tak to asi myslel Zdeněk. Rozhodně ne do něj, to je asi nesmysl.
Nebo svítit na to optické vlákno zvenku. Tak to asi myslel Zdeněk. Rozhodně ne do něj, to je asi nesmysl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pointační okulár
viz. čtvrtý nejnovější příspěvek 16.5.2003 od pana Zdeňka. Myslel jsem, že to má vyzkoušené, ta tak mi bylo divný, že je to přece dělaný k vnitřním odrazům.???
nebo to myslel jinak
Dík
nebo to myslel jinak
Dík
Pointační okulár
a ještě viz. svítit na optické vlákno zvenku nebo skelné vlákno = tím chápu zevnitř okuláru, protože kudy jinak z venku?
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
Já to pochopil že se na něj má svítit zvenku, někde zevnitř okuláru, aby ale světlo nešlo optikou do oka, takže někde hodně zboku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pointační okulár
Minulý týden jsem měl dovolenou a tak se mi končně podařilo sestrojit jakžtakž fungující pointační okulár. Použil jsem 20 mm okulár z výprodeje p. Zahajského za necelých 600 kč. Ddvojitý kříž je vyroben z vláken opt. kabelu , ze ktrerých jsem odstranil i ten druhý průhledný plášť. Kříž je umístěný mezi dvě clony vyrobené z obyčejných podložek pro šrouby M10, usazených do vložky ze dvou vrstev papíru aby tam nebyla vůle. To celé je zevnitř napipláno matnou černou barvou, k potalčení všelijakých odrazů. Do boku okuláru jsem vyvrtal díru pro osvětlení červenou led diodou, kterou jsem doplnil potenciometrem k regulaci jasu. První pokusy naznačují, že celý tento fundament je schopný funkce. Tak uvidím o víkendu, bude-li dobré počasí vyzkouším pointování po delší dobu. Snad se to už konečně povede. Takovýto výtvor samozřejmě nelze ani srovnávat s továrně vyrobeným okulárem, ale investovat 5000,- kč do okuláru, který se dá použít jen k pointaci se mi určitě nechce.
Pointační okulár
Už jsem dostal e-mail od Zdenka - chce to totiž jenom přejet brusnou pastou (tím se zvětší ztráty a povrch se trochu zdrsní. Vyhoví zde i zubní pasta s abrazivy
.....to jsou fígle ;D
Zkusím to a dám vědět.
Zkusím to a dám vědět.
Pointační okulár
Zdravím,
tak už se delší dobu zamýšlím nad konstrukcí pointačního dalekohledu. Však jednu informaci tu ještě postrádám.
Někdo z Vás určitě investoval do koupě pointačního okuláru, tedy někdo z Vás ho bude určitě mít a mne by zajímalo, jak je vlastně sestrojen. Již jsme spolu s T.o.mem zkonstruovali několik součástek, a náklady na jejich konstrukci byli minimální (náklady jen na materiál) a věřím, že by ani zde nebyl problém.
Díky :hi:
tak už se delší dobu zamýšlím nad konstrukcí pointačního dalekohledu. Však jednu informaci tu ještě postrádám.
Někdo z Vás určitě investoval do koupě pointačního okuláru, tedy někdo z Vás ho bude určitě mít a mne by zajímalo, jak je vlastně sestrojen. Již jsme spolu s T.o.mem zkonstruovali několik součástek, a náklady na jejich konstrukci byli minimální (náklady jen na materiál) a věřím, že by ani zde nebyl problém.
Díky :hi:
Fotorádce - http://www.fotoradce.cz - Váš poradce v oblasti digitální fotografie&&Lukas Adamec, Your photo-digital adviser&&
- PavelM
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pointační okulár
Pointační okulár mám kupovaný. Sice jsem ho ještě nerozebíral ale zhruba ho můžu popsat takhle. Vypadá jako normální okulár s tím že zespodu je skleněná osnova s velice tenkým dvojitým křížem. Osnova bude tuším umístěna v ohnisku dalekohledu. Na boku je malá malá dírka která je těsně nad touto osnovou. Nad tou osnovou je také zevnitř okuláru malý žlábek. Asi kvůli rozptylu světla po celé osnově. No a tou dírkou svítí červená ledka která je po straně okuláru spolu s bateriemi uložena v kovovém válečku.
Pointační okulár
-> jestli tomu tedy dobre rozumim, staci vyvrtat do okularu dirku, vmontovat kriz a je hotovo??
zatim DIk. :hi:
zatim DIk. :hi:
Fotorádce - http://www.fotoradce.cz - Váš poradce v oblasti digitální fotografie&&Lukas Adamec, Your photo-digital adviser&&
Pointační okulár
T.o.m napsal: Už jsem dostal e-mail od Zdenka - chce to totiž jenom přejet brusnou pastou (tím se zvětší ztráty a povrch se trochu zdrsní. Vyhoví zde i zubní pasta s abrazivy
.....to jsou fígle ;D
Zkusím to a dám vědět.
A už jste to někdo opravdu zkušel?
Totiž možná by to fungovalo s vláknem ze skelné tkaniny, ale asi těžko s vláknem z optického kabelu, protože tyto vlákna mají obvykle 2 vrstvy ze skla z různým indexem lomu, takže vlákno má typicky průměr 125um, ale jádro jen 62,5um nebo 50um (multimódní ) nebo jen 9um (singlemód). K úplnému odrazu docházi na rozhraní jádra a pláště, takže světlo se vede prakticky jen jádrem. Zdrsnění pláště by pak asi nepomohlo, ale netestoval jsem to.
Zkusím to a dám vědět.
Totiž možná by to fungovalo s vláknem ze skelné tkaniny, ale asi těžko s vláknem z optického kabelu, protože tyto vlákna mají obvykle 2 vrstvy ze skla z různým indexem lomu, takže vlákno má typicky průměr 125um, ale jádro jen 62,5um nebo 50um (multimódní ) nebo jen 9um (singlemód). K úplnému odrazu docházi na rozhraní jádra a pláště, takže světlo se vede prakticky jen jádrem. Zdrsnění pláště by pak asi nepomohlo, ale netestoval jsem to.
Pointační okulár
Ještě bych chtěl připsat svoje zkušenosti s výrobou pointačního okuláru. Také jsem se kdysi pokoušel vyrobit okulár s osvětleným křížem a moc se mi to nedařilo. Vždy totiž trochu rušilo to osvětlení. No a nakonec jsem to "vyřešil" tak, že jsem to osvětlení vyhodil úplně a pointuji tak, že hvězdu trochu rozostřím a vzniklý kotouček rozčtvrtím křížem. Samozřejmě pak vidím jen jasnější hvězdy, ale je to velmi jednoduché a velmi přesné.
Pointační okulár
Keneth napsal: -> jestli tomu tedy dobre rozumim, staci vyvrtat do okularu dirku, vmontovat kriz a je hotovo??
zatim DIk. :hi:Snad by to i fungovalo, ale budes to asi muset doplnit clonami pro odstineni odrazeneho svetla.
Kupovane point. okulary maji v ohnisku zamerny kriz,ktery je vyryt na sklenenou planparalelni desticku. Ledka pak sviti do jejiho boku a svetlo, ktere se siri v ni se rozptyluje na zamerne osnove a nevstupuje primo do okularu (uhel sireni pro neryte casti OD je vetsi nez uhel totalniho odrazu).Tobe se pak zda, ze sviti prave jen ta osnova. Ostatni nerozptylene svetlo je pohlceno objimkou ohn. desticky (coz je pri pointovani pomerne dulezite). S vyhodou je proto mozno pouzit napr. krize s ohn. destickou ze starych triedru (popr. cely okular z nej upravit na ointacni doplnenim osviceni zamerne osnovy).
zatim DIk. :hi:Snad by to i fungovalo, ale budes to asi muset doplnit clonami pro odstineni odrazeneho svetla.
Kupovane point. okulary maji v ohnisku zamerny kriz,ktery je vyryt na sklenenou planparalelni desticku. Ledka pak sviti do jejiho boku a svetlo, ktere se siri v ni se rozptyluje na zamerne osnove a nevstupuje primo do okularu (uhel sireni pro neryte casti OD je vetsi nez uhel totalniho odrazu).Tobe se pak zda, ze sviti prave jen ta osnova. Ostatni nerozptylene svetlo je pohlceno objimkou ohn. desticky (coz je pri pointovani pomerne dulezite). S vyhodou je proto mozno pouzit napr. krize s ohn. destickou ze starych triedru (popr. cely okular z nej upravit na ointacni doplnenim osviceni zamerne osnovy).
Pointační okulár
Libor napsal:
Kdysi jsem mel takto vyroben jeden kousek.
Puvodni varianta je jednoduzsi a rychlejsi.Kdysi jsme ji tu na foru nekde uz popisoval, na tu jsem pouzil klasicky datovy kabel, jehoz vlakna jsem zdrsnil. Osviceni zdrsneneho vlakna bylo z venku (cca kolmo na osu okularu). Pak je nutno doplnit 2 clony (pred a za) tak, aby neruselo rozptylene zareni. Pro ty, kteri experimentuji s necim takovym poprve doporucuji prave tuto variantu. Funguje celkem bez problemu takrka na poprve.
Pak jsem experimentoval i s primym osvitem. Kdesi jsem sehnal "COC" kabel (tusim to znamena neco jako "coveringless optical cable", presne to ale opravdu nevim). Byl to nejaky zbytek od jednoho znameho (urcite ho ale nepouzival jako datovy kabel, spise bych ho nez kabel mel asi tedy nazyvat vlakno, aby se to nepletlo). Je samozrejme, ze pokud pustite svetlo cca v ose vlakna, tak to nebude fungovat (na to jsem prisel zahy). Chtelo to trosku hrani a pak to celkem dobre slo. Nekde doma mam i podrobny popis uprav (konce vlakna se musela seriznout sikmo, LED nesvitila kolmo v ose, ale opet pod urcitym uhlem - vlakno a LEd na sebe celne dolehali, povrch vlakna musel byt zdrsnen pro rovnomerny rozptyl ...).
Jak rikam,celkem to i fungovalo, ale zahy jsem pak sehnal klasickou ohniskovou desticku, kde je rytba prece jen jemnejsi a point. okular jsem predelal na ni. Klasicke ohn. desticce se proste zadne vlakno nemohlo vyrovnat.
Mozna bych jeste 1 nebo 2 OD doma nasel ;).
Zdenek.
Kdysi jsem mel takto vyroben jeden kousek.
Puvodni varianta je jednoduzsi a rychlejsi.Kdysi jsme ji tu na foru nekde uz popisoval, na tu jsem pouzil klasicky datovy kabel, jehoz vlakna jsem zdrsnil. Osviceni zdrsneneho vlakna bylo z venku (cca kolmo na osu okularu). Pak je nutno doplnit 2 clony (pred a za) tak, aby neruselo rozptylene zareni. Pro ty, kteri experimentuji s necim takovym poprve doporucuji prave tuto variantu. Funguje celkem bez problemu takrka na poprve.
Pak jsem experimentoval i s primym osvitem. Kdesi jsem sehnal "COC" kabel (tusim to znamena neco jako "coveringless optical cable", presne to ale opravdu nevim). Byl to nejaky zbytek od jednoho znameho (urcite ho ale nepouzival jako datovy kabel, spise bych ho nez kabel mel asi tedy nazyvat vlakno, aby se to nepletlo). Je samozrejme, ze pokud pustite svetlo cca v ose vlakna, tak to nebude fungovat (na to jsem prisel zahy). Chtelo to trosku hrani a pak to celkem dobre slo. Nekde doma mam i podrobny popis uprav (konce vlakna se musela seriznout sikmo, LED nesvitila kolmo v ose, ale opet pod urcitym uhlem - vlakno a LEd na sebe celne dolehali, povrch vlakna musel byt zdrsnen pro rovnomerny rozptyl ...).
Jak rikam,celkem to i fungovalo, ale zahy jsem pak sehnal klasickou ohniskovou desticku, kde je rytba prece jen jemnejsi a point. okular jsem predelal na ni. Klasicke ohn. desticce se proste zadne vlakno nemohlo vyrovnat.
Mozna bych jeste 1 nebo 2 OD doma nasel ;).
Zdenek.
Pointační okulár
Zkoušel dle instrukcí pana Zdenka, ale je to věru šílená práce :mad2:- už bych to znovu dělat nechtěl. Nakonec jsem stejně použil na výrobu kříže ty jemná vlákénka, která jsou hned pod hlavním obalem kabelu (měl jsem v ruce dva typy a u každého byly). Je to taková výplň mezi obaly. Jsou opravdu tenká, skoro nejsou vidět, snad budou sloužit dobře. Já už jen sháním nějaký obyč. krátkoohniskový okulár, který bych mohl z boku navrtat pro osvětlení.
Přeji opravdu hoooodně trpělivosti.
Zkoušel dle instrukcí pana Zdenka, ale je to věru šílená práce :mad2:- už bych to znovu dělat nechtěl. Nakonec jsem stejně použil na výrobu kříže ty jemná vlákénka, která jsou hned pod hlavním obalem kabelu (měl jsem v ruce dva typy a u každého byly). Je to taková výplň mezi obaly. Jsou opravdu tenká, skoro nejsou vidět, snad budou sloužit dobře. Já už jen sháním nějaký obyč. krátkoohniskový okulár, který bych mohl z boku navrtat pro osvětlení.
Přeji opravdu hoooodně trpělivosti.