Okulár na afokálne foto

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od Konihlav »

pnin napsal: Mozno to tu uz niekde je preberane, nenasiel som, ale aky je vlastne vztah pri afokalnom foteni medzi ohniskom fotaku a ohniskom okularu - ak pouzijem okular s dlhym ohniskom, mozem pomocou zoomu fotaku dosiahnut porovnatelne detailny obraz ako pri kratkoohniskovom okulare?
DIKtak kdybych znal presnou odpoved, tak bych rad odpovedel. Zatim jsem se snazil podobnou informaci ziskat napriklad zde http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1201866874
MilAN
Věk: 76

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od MilAN »

Výdy platí, že  výsledné ohnisko soustavy je dáno vztahem :
 Fefekt.= Fdalekohledu  *  Ffotoaparátu  /Fokuláru

Pro F foťáku je třeba brát skutečnou ohniskovou vzdálenost, žádnou ekvivalentní ke kinofilmu !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od Roman (Rick) »

Nie náhodou F_efekt = F_dalekohladu * F_fotoaparátu / F_okuláru ? , lebo mi tu inak divné veci vychádzajú ???
MilAN

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od MilAN »

Díky, několikrát jsem ty indexy  přepisoval do srozumitelnosti, až jsem je přehodil.  Už jsem to opravil
elessar

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od elessar »

este dve lamerske otazky... :-[

ako by vzorec vypadal v pripade fotenia zrkadlovkou cez okular bez objektivu?
aky je vztah medzi vyslednou ohniskovou vzdialenostou a zvecsenim?
Dobson: SW 254/1200; Trieder: Kowa BDII 6,5x32mm; okuláre: Nagler 9mm, 16mm, Morpheus 4.5-6.5-12.5, TV plossl 32mm, Scopos 30mm, Vixen HR 3.4mm; Barlow: TV2x; ES komakorektor; SQM; filtre: CLS, UHC, OIII, HBeta
mpe

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od mpe »

Myslíš jako okulárovou projekcí?

Koukni se sem

http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=236
MilAN

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od MilAN »

elessar napsal: este dve lamerske otazky...  :-[

ako by vzorec vypadal v pripade fotenia zrkadlovkou cez okular bez objektivu?
aky je vztah medzi vyslednou ohniskovou vzdialenostou a zvecsenim?Mezi  zvětšením a výslednou ohniskovou vzdáleností není  žádný přímý vztah. Výsledná ohnisková vzdálenost závisí na vzdálenosti od okuláru   do fotografické roviny  ( y) a na ohniskové vzdálenosti okuláru  (f)
Takže pokud jde o vzorec, měl by vypadat :

Fefekt. =  Fdalekohl.  *  (( y/f) - 1)

KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od KpS »

Jen malá poznámka k výpočtu efektivního ohniska pro afokální foto: Vztah uvedený v #16 je přesný jen pokud skutečně jde o "afokální foto", tedy případ, kdy dalekohled je afokální soustava a fotoaparát je zaostřen na nekonečno. Pokud je dalekohled zaostřen vizuálně a obraz se v přiloženém fotoaparátu i podaří zaostřit, vztah už platit nemusí. Dokonce se při takových "pokusech" může stát, že zaostří-li dalekohled dalekozraký, fotoaparát ani zaostřit nepůjde, protože se snaží fotografovat objekt, který je za ním. Musel by zaostřit "za nekonečno".
Bez ohledu na počet dioptrií lze dalekohled zaostřit afokálně přesně a jednoduše tak, že jej zaostřím přes triedr, který je pro mne zaostřen na nekonečno.
Karel
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Konihlav napsal: no ja jsem si pro tento ucel objednal vixeny lv-w 8mm a 13mm, tak az je vyzkousim dam vedet jestli jsem spokojen a jak moc...
Tak som zvedavý aký obraz to bude dávať. Teším sa na tvoje hodnotenie ;).
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Tak ma napadá, či tá veľká výstupná pupila uvažovaných okulárov bude mať skutočne výhodu pri afokálnom foto oproti klasickým "malodierovým" okulárom.
Napadlo ma, či ma zas nebude obmedzovať vstupná pupila okuláru, keďže tá má priemer zopár mm, tým pádom budem mať aj tak orezané zorné pole a na displeji fotáku uvidím staré známe neželané "kolečko" a aj tak to bude strašne vignetovať ???.
MilAN

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od MilAN »

rick01 napsal: Tak ma napadá, či tá veľká výstupná pupila uvažovaných okulárov bude mať skutočne výhodu pri afokálnom foto oproti klasickým "malodierovým" okulárom.
Bavíme se o tom zde již několik příspěvků, ale vidím, že to stále nechceš rozlišit. Směšuješ výstupní púupilu okuláíu ( = onu díru , jak píšeš,) se vzdálenosstí výstupní pupily.
Velikost výstupní pupily ( = podle Tebe oné díry) je závislá pouze na zvětšení a nijak nesouvisí s konstrukcí okulárů, takže si ji "nemůžeš koupit."
Pokud jde o vzdálenost výstupní pupily, o které se často píše v závoslosti na konstrukci okuláru, ta zase nemusí souviset s ohniskem okuláru a tudíš ani zvětšením. A hlavně, vůbec nesouvisí s onou " dírou " - (malou či velkou). Tato vzdálenost je běžně značena E.R.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Ano, už som to tu čítal, ale nejak mi to nepasuje, keďže pri tých long eye okulároch je tá koncová čočka, do ktorej pozeráme o dosť väčšia ???. Tam mi potom nepasuje ani výpočet zväčšenia podľa vstupnej/výstupnej pupily.
MilAN

Okulár na afokálne foto

Příspěvek od MilAN »

Velikost výstupní pupily není   dána velikostí oční čočky.Ta musí být velká kvůli velké vzdálenosti výstupní pupily, ale nijak nesouvisí s průměrem výstupní pupily.
Velikostí výstupní pupily  se rozumí průměr výstupního  optického zvazku (d) , a to je ten údaj, svázaný se zvětšením  ( z) ,  a průměrem objektivu  (D) vztahem :

z= D/d
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Aha, už tomu chápem. Vďaka za vysvetlenie. :D
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Okulár na afokálne foto

Inu, má potom význam kupovať okuláre s LER?
Veď pri nich je výhoda len v pohodlnejšom sledovaní objektu, bez oka nalepeného na čočke, ale fotáku je to vlastne jedno, nie? (aj tak to bude vinetovať)???
Odpovědět