Jaký levný Newton 150-200 mm?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Habl

Příspěvek od Habl »

sofram napsal: Samozřejmě že že z rončiho testu se pozná kvalita zrcasla. Mohu zaslat několik materialu i s obrazkama aby jste si udělal obrázek.

Trochu přeháníš! Ronchiho test nebo Foucaltova stínová metoda slouží především k posouzení vlnoplochy zrcadla a nikoliv k zjištění celkové kvality zrcadla ale k případnému odstranění zonálních vad zrcadla při broušení. Elbi má pravdu.
Vlastní ověření celkové kvality optické plochy a celého dalekohledu se může v amatérských podmínkách lépe vyzkoušet na hvězdách (bodový zdroj světla) v celém zorném poli dalekohledu, kde se mohou objevit další aberace (koma, astigmatismus a pod.)

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
sofram
Věk: 67

Příspěvek od sofram »

Jsem přesvědčený že mám pravdu. Prosím o email abych ti polal obsáhlé povídání o Ronchiho testu a hlavně o jeho vyhodnocování. Cituji např. "Vizuálním pozorováním jsme schopni odhalit deformace vlnoplochy vyvolané komou o velikosti tak do 1/10 lambda. Pozorovaná velikost bude evidentně záviset na úhlu pozorování, který svírá s optickou osou. Na optické ose bychom přirozeně u slušné optické soustavy neměli zjistit žádnou komu". Všechny vady tento test odhalí a při jejich komplexních vyhodnocení lze velmi, velmi přesně říc jaká je kvalita optiky
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 18 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60° a 9 mm 60° Bresser 70/700 mm
michal.b

Příspěvek od michal.b »

sofram napsal: Jsem přesvědčený že mám pravdu. Prosím o email abych ti polal obsáhlé povídání o Ronchiho testu a hlavně o jeho vyhodnocování. Cituji např. "Vizuálním pozorováním jsme schopni odhalit deformace vlnoplochy vyvolané komou o velikosti tak do 1/10 lambda. Pozorovaná velikost bude evidentně záviset na úhlu pozorování, který svírá s optickou osou. Na optické ose bychom přirozeně u slušné optické soustavy neměli zjistit žádnou komu". Všechny vady tento test odhalí a při jejich komplexních vyhodnocení lze velmi, velmi přesně říc jaká je kvalita optiky
Zalozte na toto specialni tema a problematiku Ronchiho testu diskutujte verejne. Myslim, ze je vic lidi ktere by to zajimalo, neni duvod resit to soukrome pres emaily. Diky
Habl

Příspěvek od Habl »

Pro celkové posouzení kvalitní optiky je potřebné provést ještě řadu testů a ne jen zmiňovaný Ronchiho test. Mezi ně patří autokolimační test, kaustický test, test interforometrem, proměření fázového kontrastu atd. To bychom neměli možnost vyrobit High End optiku.
Jak jsem již psal amatérsky lze ověřit pouze při pozorování bodových zdrojů v zorném poli dalekohledu což není plně dostačující.
Odkaz na optické testy:
http://www.rohr.aiax.de

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
sofram
Věk: 67

Příspěvek od sofram »

To je jistě pravda. Ronchi test ale odhalí většinu vad optiky a tak jse s vysokou mírou jisoty říci zda je optika špatná, dobrá či velmi dobrá. Nebo ani s tím nesouhlasíte? Podívejte se sem http://posec.astro.cz/search.php?rstext ... &rstema=15
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 18 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60° a 9 mm 60° Bresser 70/700 mm
elbi

Příspěvek od elbi »

sofram napsal: Jsem přesvědčený že mám pravdu. Prosím o email abych ti polal obsáhlé povídání o Ronchiho testu a hlavně o jeho vyhodnocování. Cituji např. "Vizuálním pozorováním jsme schopni odhalit deformace vlnoplochy vyvolané komou o velikosti tak do 1/10 lambda. Pozorovaná velikost bude evidentně záviset na úhlu pozorování, který svírá s optickou osou. Na optické ose bychom přirozeně u slušné optické soustavy neměli zjistit žádnou komu". Všechny vady tento test odhalí a při jejich komplexních vyhodnocení lze velmi, velmi přesně říc jaká je kvalita optiky
Podívej, teoreticky Ronchi možná objeví kdeco, ale jde o praxi.Píšu z vlastní zkušenosti kdy jsem měl možnost koukat pomocí Ronchi okuláru na X zrcadel různé naměřené kvality.A tak vím, že nemáš šanci poznat jestli je zrcadlo excelentní na 1/20 a nebo úplně průměrný na 1/8 a nebo dokonce dost podprůměrný-třeba 1/6...to už by se třeba poznalo, přijde na to..pokud budeš mít zrcadlo celkově třeba plynule podkorigovaný, tak to třeba odhalíš, ale pokud tam budeš mít jednu zónu podkorigovanou a hned vedlejší zase překorigovanou, tak ti to úplně splyne a čáry budou třeba pořád rovný.V tomhle je Ronchi slabej.Ještě tak možná když bys to roztáhl jen na jednu čáru a udělal si tak vlastně fukolta-pokud by nebyl seeing, tak by to bylo dost citlivý.

Jinak ale ty texty co máš budu rád když mi pošleš na můj mejl liborec.n@seznam.cz Rád se přiučím..
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

Merlinii napsal: Na webu jsem si našel řadu výrobců dalekohledů Newton-Dobson a také řadu prodejců. Rád bych poprosil zkušenější o radu, zda znají konkrétní kvalitu a doporučí, zda ten či onen. Jde o Newtony se zrcadlem 150-200 mm, vzhledem k cenovému omezení připadá v úvahu zcela jistě pouze montáž Dobson.

Díky za rady! Michal
Pro dobré pozorování planet hraje hodně faktorů. Největší má jméno seing. S tím místním se dá bojovat změnou pozorovacího místa. V pár knížkách jsem našel teorii o 20cm bublinách vzduchu s rozdílnou teplotou,kdy dávají skvělý obraz přístroje právě pod touto hranicí a ty větší pak ztrácejí. Z mého pohledu je to různorodější a opravdu záleží na místu pozorování,z pohledu místního seingu. Se seingem nad ČR toho moc nezmůžeme. Rozdíl je v šířce sloupce vzduchu,kde mezi krajními body průměru objektivu je více rozdílů v zaostření obrazu.

Mám možnost pozorovat 125 refraktorem,150 a 170 Newtonem a dva měsíce i 310 Newton-Cassegrainem. Z pohledu sběrné plochy a rozlišení je vždy na prvním místě ten největší průměr. Z pohledu seingu jsem zatím narazil na využití 310 velkého průměru. (letošní zima stojí opravdu za to!!!)
Porovnám-li R125 s N150 a N170 během pár let pozorování,tak je na planety pro naše podmínky nejlepší průměr 150-180mm. Kde je světla už poměrně dostatek na vyšší zvětšení a průměr není během roku tak zatížen seingem.

Co bych radil Merlinii,tak koupit dalekohled s 200mm zrcadlem.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět