Dobson do panelaku
Dobson do panelaku
To musi tazatel posoudit sam. V nasem panelaku vedou na strechu pevne zelezne schudky - ve dvou lidech se da dalekohled dostat nahoru bez problemu, v jednom cloveku je to trochu narocnejsi cviceni, ale take je to proveditelne. Vzhledem k tomu, ze klice mam pouze ja a pak spravce domu (muj soused), nechavam dalekohled nahore ve strojovne vytahu bez obav o jeho bezpecnost. Samotny povrch strechy je kryty piskovanymi asfaltovymi pasy a chodit da se tam zcela bez problemu, a to i za horka v lete. Nevim jak jinde, ale v Plzni se po vetsine panelovych strech pohybovat da (a bezne tak cini stavebnici, opravari, monteri anten nebo spravci bezdratovych siti ).
Turbulence mohou byt problem, zejmena behem soumraku, kdyz probiha nejintenzivnejsi vyrovnavani teplot, ale behem hodiny az dvou se to ustali a pak se podminky prilis nelisi od pozorovani ze zeme (kdy stejne koukame nad strechy okolnich domu). To uz za vetsi problem povazuji vitr, ktery tam fouka o poznani silneji nez pri zemi.
Turbulence mohou byt problem, zejmena behem soumraku, kdyz probiha nejintenzivnejsi vyrovnavani teplot, ale behem hodiny az dvou se to ustali a pak se podminky prilis nelisi od pozorovani ze zeme (kdy stejne koukame nad strechy okolnich domu). To uz za vetsi problem povazuji vitr, ktery tam fouka o poznani silneji nez pri zemi.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Dobson do panelaku
No jo, někdo si to umí zařídit. Pozoroval jsem ze zákrytu - za vysutou výtahovou šachtou na střechu, takže vítr nebyl zase takový problém /až na ořezané pole/. A střecha se chladila spíše 2 - 4 hod. :-/
Dobson do panelaku
Jasne ze je to nouzovka - nemuzeme od toho cekat podminky jako na Havaji. Proste v momente, kdy nemam chut, cas, nebo moznost utect nekam mimo mesto, je to dobre reseni (podle me lepsi nez vytahnou dalekohled vedle baraku). Zrovna na ty zakryty je to idelani - vzbudim se ve 3 rano, vybehnu na strechu, ve 3:15 odpozoruji a ve 3:30 uz jsem zase v posteli ;D
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Dobson do panelaku
Přes všechny problémy a nedostatky má balkonové pozorování pro nás městské jednu velkou výhodu - žádné ztrátové časy spojené s přepravou dalekohledu, lze využít i krátkých chvílí, kdy mezi frontami se vyjasní. Samozřejmě, že vidíme o dvě tři magnitudy míň, chvění vzduchu je často neúnosné. Největší problém je samozřejmě omezený výhled - nejen, že není vidět do zenitu a jeho širokého okolí i horizont je problém. Ale je to možnost častějšího potěšení z dalekohledu.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Dobson do panelaku
cocky napsal: Přes všechny problémy a nedostatky má balkonové pozorování pro nás městské jednu velkou výhodu - žádné ztrátové časy spojené s přepravou dalekohledu, lze využít i krátkých chvílí, kdy mezi frontami se vyjasní. Samozřejmě, že vidíme o dvě tři magnitudy míň, chvění vzduchu je často neúnosné. Největší problém je samozřejmě omezený výhled - nejen, že není vidět do zenitu a jeho širokého okolí i horizont je problém. Ale je to možnost častějšího potěšení z dalekohledu.
Z takových podmínek teda potěšení alespoň já osobně mít nemůžu.. Bohužel. Ikdyž i já občas provozuju tzv. neluxusní pozorování.. co naplat.
Z takových podmínek teda potěšení alespoň já osobně mít nemůžu.. Bohužel. Ikdyž i já občas provozuju tzv. neluxusní pozorování.. co naplat.
Dobson do panelaku
cocky napsal: Samozřejmě, že vidíme o dvě tři magnitudy míň, chvění vzduchu je často neúnosné. Největší problém je samozřejmě omezený výhled - nejen, že není vidět do zenitu a jeho širokého okolí i horizont je problém. Ale je to možnost častějšího potěšení z dalekohledu.
Pozoruji nejčastěji z města, ne sice z balkonu, ale ze zahrady. Výhodou je samozřejmě to, že pozoruji prakticky kdykoliv a to skoro hned, bez velkéch příprav, balení, cestování a přemlouvání někoho. Samozřejmě,že takovým pozorováním jsou nejvíce dotčeny galaxie a mlhoviny, ale o ty v těchto podmínkách přeci nejde a ani nemůže jít. Zato je dost dalších objektů, u kterých to jde. Nemohu ale souhlasit, že by bylo vidět o 2 - 3 magitudy méně. Záleží na zvětšení a podmínkách, ale maximální snížení dosahu přístroje na stelárních objektech je 1 mag, pro většinu pozorování nepřesahuje snížení dosahu 0,5 mag..
Pozoruji nejčastěji z města, ne sice z balkonu, ale ze zahrady. Výhodou je samozřejmě to, že pozoruji prakticky kdykoliv a to skoro hned, bez velkéch příprav, balení, cestování a přemlouvání někoho. Samozřejmě,že takovým pozorováním jsou nejvíce dotčeny galaxie a mlhoviny, ale o ty v těchto podmínkách přeci nejde a ani nemůže jít. Zato je dost dalších objektů, u kterých to jde. Nemohu ale souhlasit, že by bylo vidět o 2 - 3 magitudy méně. Záleží na zvětšení a podmínkách, ale maximální snížení dosahu přístroje na stelárních objektech je 1 mag, pro většinu pozorování nepřesahuje snížení dosahu 0,5 mag..
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dobson do panelaku
Doma mám dobsona 200/1000 a balkon je tak malý že se tam sotva vejde, takže výhled je hodně omezený a tak to taky občas řeším střechou. Jenom je ten otvor hodně malý a leze se do něj po kovovém žebříku takže nic pohodleného to není a sama bych to nezvládla, i když bych měla sílu jako chlap, otvorem prostě člověk s dalekohledem neprojde, Ale to záleží na každém paneláku, výhled je tam sice nesrovnatelně lepší, ale svítí mi světla z dálky a protivné reklamy.. >:(
Dobson do panelaku
idem to vyskušať na streche . je na 6 posch. mám obavy z toho unikajuceho tepla.pride mi meade 12 lightbridge. len aby nehundrali susedia, ked tam budem po 22 hod. loziť.
Dobson do panelaku
Ono jde i o to zda je na paneláku pochozí střecha ( zpravidla dlažba umístěná na terčících). Tam kde je jen úprava tavnou lepenkou, tak správce většinou nepovolí žádné další nerovnoměrné zatížení rovné lepenkové střechy.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC