Jurij napsal: Díky za objasnění. Ono jde o to, kdy bych měl trochu víc finančních prostředků, tak bych 100% do většího průměru šel. Ale zase na druhou stranu ta 114tka nemusí být posledním mým přístrojem. Já jsem totiž v týhle oblasti dost amatér a bude to můj první dalekohled. Takže třeba za pár let, až našetřim pár šlupiček a naučim se pozorovat, tak půjdu do většího průměru. Ty tvoje fotky sou faaaakt super ::)
Ale ani nechci vědět, kolik tě to všechno vybavení stálo (ikdyž - jak jsem pochopil - sis toho newtona dělal "na koleně").
Tak se zatim měj.
Jurij :hi:
Ahoj Juriji :hi:
Tak jsem původně teď chtěl začít psát rozsáhlé povídání o tom, proč si myslím, že ta GS280-tka není zas tak dobrý nápad, ale nakonec mě to přešlo. Uvědomil jsem si totiž, že jsem v podstatě taky pořád ještě začátečník a tak nemám moc co radit.
Jenže jsem si taky uvědomil, že zhruba před 3 roky jsem měl o svém prvním dalekohledu úplně stejnou představu. Taky jsem si říkal, že chci jedině paralaktickou montáž, aby se dalo fotografovat, a že začnu menším průměrem, a že dobsona ani za nic, atd. Klidně se přiznám, že jsem jeden čas uvažoval o stejném dalekohledu jako teď ty. ;D Ale potom jsem začal procházet spoustu stránek na internetu věnovaných astronomickým začátečníkům a postupně změnil názor. Na začátku jsem sice většině rad zkušenějších nedůvěřoval, ale teď vím, že měli pravdu. Kdybych si tehdy postavil hlavu, tak jsem si dneska možná na astronomii už ani nevzpomněl. Takže jestli si můžu dovolit jednu skromnou radu: než položíš peníze na pult přečti si o tom všechno, co najdeš a dej na dobré rady zkušenějších kolegů. :nod:
Jeden opravdu dobrý text můžeš najít třeba tady:
http://www.scopereviews.com/begin.html. A když tam člověk, co měl v ruce stovky dalekohledů, říká, že ideál pro začátečníka je 6-8 palcový newton na dobsonově montáži, tak určitě ví, o čem mluví. V podobném duchu ostatně mluví většina podobných stránek. Já k tomu můžu říct jen tolik, že jsem se těch rad držel, postavil si za 10000,- dobsona 200mm a jsem 100% spokojený.
No a teď mi samozřejmě můžeš říct, abych si to kázání nechal pro někoho jiného ;D.... ale ber to spíš jenom jako mojí zkušenost

, takový malý příspěvek do diskuze. Jediná podstatná věc na koupi dalekohledu totiž je, aby si věděl, co kupuješ a co od toho můžeš čekat. Když v tom máš jasno, tak můžeš koupit třeba divadelní kukátko a budeš spokojený ;D ..... a o to přece jde, ne ?
Měj se fajn a napiš, jak si pořídil...
Honza