Ahoj Mintaka,
Tej úpravy ktorú som spravil sa nemusíš báť.
Hľadáčik drží na tubuse drží dvomi skrutkami.
Ďalšie 2 skrutky držia jeho kryt, ktorý sa odklopí aj s vypínačom.
K vypínaču ide jeden čierny vodič od baterky a od neho 2 červené k LED-kám.
Ja som jeden červený odpájkoval a pripojil ho cez 2k5 trimer. Namiesto neho stačí dať odpor, potom netreba vyrezávať žiadny otvor, odpor zostane vnútri a hocikedy sa dá vybrať (keby si chcel zahladiť stopy)
...plánuju kupovat Red Dot,už jsem měl možnost se podívat přes dva Star pointry a sklamalo mě že tam zanikají slabé hvězdy,tak uvažuju o Sky Surfer III,prý má lepší propustnost a průměr 3cm,tak snad tam ty slabé hvězdy budou vidět.
Nebo zainvestovat do Sky Surfer V s průměrem 4 cm ?
Připojuju se k dotazu, ten obyčejný malý mám a plánuju ho k dobsonu v kombinaci s optickým 9x50, tam by to pro hrubé zamíření mohlo stačit. K Maku bych chtěl ale trošku lepší (tam bude samotný) a taky jsem koukal aspoň na tu III. Nechci zas investovat moc . Je přes něj vidět trochu líp (stelně jak se ptá Lukemon)? Ta V už je dost drahá (1/4 ceny Maka) >:(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
A co takhle toto:
HLEDÁČEK/WO RED DOT (RDF - měnitelná osnova)
Kovový hledáček typu RED DOT (červený bod) se zvětšením 1. Na matinici se promítá záměrná osnova. Plynule regulovatelná jasnost, výběr 4 osnov. Vynikající pro rychlé hledání jasných objektů. Včetně rychloúchytu. http://www.williamoptics.com/wo_shop/ca ... cts_id=474
Mají tam celosvětově poštovné zdarma a vychází to na cca 1250,- jako konečná cena.
Sám jsem si ho tam před cca 14 dny objednal a došel mně do 4 dnů českou poštou .
Jen jsem ho ještě nezkoušel venku, je furt zamračeno a do toho ještě chřipka. Více info je ve vlákně Tip na výhodný nákup: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 665705/240
Sky Surfer III je minimálně o třídu lepší než Star pointery co mám a proto stojí za to si trochu připlatit. Sice není kovový jako WO, ale za tu cenu to není špatné.
SS III je lepsi nez Star pointer (zpracovanim, vetsi okenko je prijemne...), ale zadny zasadni rozdil tam neni, oba jsou to takove lacine plastaky. Oba dva maji cerveny bod prilis jasny i na nejnizsim nastaveni (coz je IMO nejvetsi brzda co se viditelnosti slabych hvezd tyce). Velke plus SS vidim v tom, ze k nemu dostanes 3 ruzne drzaky, coz je super pokud mas vic dalekohledu. Pokud chces neco opravdu vyznamne lepsiho, tak ten od WO je fakt peknej a za ty penize neni moc co resit.
Snad zajímavá varianta by mohly být tyto kolimátory od Binoxu, jen nemají tak univerzální možnosti upevnění. Kolimátor RD30
Průhledový kolimátor s 30 mm tubusem, červéným nebo zeleným záměrným bodem, určený k nasunutí na 11mm lištu.
Kolimátor RD40
Průhledový kolimátor s 40 mm tubusem, červeným nebo zeleným záměrným bodem, určený k nasunutí na 11mm lištu. RD40 mám připraven k montáži na SW 120/600.
Tak ted nevím KoMar píše že SS III je dobré,michal.b že je to laciné plast.
Jde mi hlavně o to,abych přesto viděl slabé hvězdy co okem,muj problém je v tom,když kasickým hledáčkem hledám slabou hvězdu,nejsem si uplně jist mezi tolika hvězd jestli je to ta správná a musím porovnávat hvězdné pole podle atlasu,až potom jdu po hvězdách k cíli.
Asi koupím v bazaru Star Pointer,vysklím ho,udělám mu mířidlo a bude.
Tak pokud jste někdo měl možnost porovnat SS III s WO tak písnite jak jsou na tom ty slabší hvězdy.
Jsem se díval tady: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2009020301
Vypadáto že ten problém propustnosti slabých hvězd je u většiny levnějších red-dotů a +15 až 25% lepší propustnosti asi moc nepomůže oproti Star Pointeru.
Možno trochu od témy, ale riešil som podobný problém. K ďalekohľadu som dostal ten lacný red dot SW. Bol dobrý maximálne na jasnejšie hviezdy alebo planéty. Urobil som spoločnú lištu na ktorej je tento red dot a optický hľadáčik napevno. Cez red dot nájdem rýchlo čo potrebujem a pokračujem optikou. Komplet sústavu hľadáčikov dávam dole a hore. Na požiadanie pošlem foto ak zaujalo, momentálne neviem vkladať obrázky.
Pri pouziti reddotu zamerujes obema ocima, takze pokud ti hledacek sebere nejakych 30% svetla na jednom oku, tak to na dosahu ubere tak 0,2mag, v tom bych problem nevidel. Problem je, pokud je cerveny bod prilis jasny (coz je jak u SS III tak u Sky surferu) - pak narusuje adaptaci a nejslabsi hvezdy zanikaji.
Nerikam ze SS III je spatny, jenom rikam, ze je to laciny plast
Aha,já měl vždy jedno zavřený.A ta regulace jasu na Sky Surferu III nejde dát na minimum tak že by už bod nesvítil?
Těch +25% myslím že je lepší propustnost Red Dotu od Vixenu oproti Star pointeru,tak těch 30% světla mín by mě nevadila pokud by to bylo těch 0,2mag.,to bych si toho ani nevšiml.Jen píšu jak mě zklamal Star Pointer za 300,-kč kde byli vidět jen jasné hvězdy.