Kufřík na okuláry

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
eastman

Kufřík na okuláry

Příspěvek od eastman »

Já to chtěl i s tou vystýlkou. Ty kusy se jednoduše natrhají a je to. Tady na těch obrázcích je vystýlka i nahoře. Ale možná není původní, takže bych ji musel sehnat jinde.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Zbych »

Tady se diskutovalo někdy před 3,5 roky, tak to tu chci trochu oživit, určitě je za tu dobu spoustu nových poznatků.

Chci si udělat kufr asi na 6 2” okulárů, tak mne třeba zajímá, jestli jsou lepší (lehčí, pevnější) klasické kufry nebo skořepinové nebo jiné.

Jestli je mít na výšku nebo na ležato (názor stana už znám :)). A co výstelka, jakou doporučujete?
Regulus

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Regulus »

Já bych klidně šel do hliníkového:
Hliníkové kufříky do 500,- Kč seženeš i v Hornbachu, nebo Bauhasu. V jednom z těchto obchodů (bohužel, již nevím v kterém) jsem ho kupoval kolem 300,-Kč. Byl však bez vnitřní molitanové vystýlky. Menší kufřík s molitanovou vystýlkou, která je dělena na centimetrové čtverečky a podle velikosti okuláru, nebo jiného předmětu si vyrobíš otvor vytrhnutím potřebného počtu těchto čtverců mají ve stříbrno-černém provedení a stál něco málo přes 500,- Kč. Já jsem s ním velmi spokojen .
Risben
Mám něco podobného, cca 300kč v obi, vybral jsem jeden který má na obalu vyfocenou kameru (jako že je na kameru). Taky tam mám ty trhací čtverečky a okulár mám nastojato. Nejsem si ale jist, jak by ten molitan udržel větší a těžší dvoupalcové, no snad jo.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
kalik

Kufřík na okuláry

Příspěvek od kalik »

Co nějaký takový kufřík?

http://www.siba.cz/www-siba-cz/eshop/2- ... es-case-02

Bude dražší, ale oproti těm hypermarketovým vypadají bytelně. U levných hliníkových kufřků jsem si všiml, že mají například plastové rohy a z hliníku jsou tam snad jen vnější hranové lišty.
WO Megrez 72/432, 24 mm,14 mm, 4,7 mm Explore Scientific, VIXEN Porta II, PENTAX 8x42 DCF CS
Regulus

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Regulus »

No ten můj a jemu podobné má z hlíníku nejen obvodové hrany... prostě něco takového:
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
seminko3

Kufřík na okuláry

Příspěvek od seminko3 »

Já mám kufřík takový jako ukázal Regulus a okuláry uspořádány takto :

Víko má samozřejmě také molitan a okuláry jsou pěkně přiťáplé,aby se nemohly při manipulaci pohnout. ;)
JoKr
Věk: 66

Kufřík na okuláry

Příspěvek od JoKr »

Na uloženie časti astropríslušenstva som využil plastový kufrík od príklepovej vŕtačky .
Vnútro je vyložené molitanom, otvory vyrobené pomocou ulamovacieho nožíka. Zatiaľ slúži k spokojnosti.
Mates
Věk: 63

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Mates »

Jestli je mít na výšku nebo na ležato (názor stana už znám Smiley
Já se přikláním (a mám to tak) k uložení nastojato. Ušetří se manipulace (a ztrácení :)) s polovinou krytek. Ty spodní tam totiž nemusí být nebo mohou být v kufříku napevno.
alda
Kontaktovat uživatele:

Kufřík na okuláry

Příspěvek od alda »

Já se přikláním (a mám to tak) k uložení nastojato. Ušetří se manipulace (a ztrácení :)) s polovinou krytek. Ty spodní tam totiž nemusí být nebo mohou být v kufříku napevno.
Nechci tu dělat flame, ale ono se řekne na stojato, ale vemte "nastojato" větší okuláry, dejte z každé strany minimální ochranou vrstvu molitanu, karimatky nebo něčeho podobného a do bežného hliníkového kufru to nevejde (chtěl jsem takto mít 2" Ultimy LX a ani náhodou) :-)
stana

Kufřík na okuláry

Příspěvek od stana »

A proč to cpát do plytkého hliníkového kufru..Dnes je tolik dostatečně hlubokých plastových beden na nářadí, že si můžeš vybrat..
Ale je to opravdu celé o tom, zda a co tam všechno chceš do kufru/bedny nacpat..Myslím třeba, že tam má někdo i hledáčky a tubusky se zrcátky a jiný pall mall-všehochuť. Mně prostě přišlo jednodušší, ta manipulace s vrstvennými karimatkami a kruhovými otvory..
P.S. Jo! A ještě nezanedbatelná výhoda vertikálu a hlubší bedny je ta, že díky vysokému okraji cca 40 mm oproti niveletě karimatky lze prostě okuláry jen tak pokládat hala bala a zůstávají v "hřišti"/mezi mantinely.. ;)
P.S.2. A to, že tem plasťák můžeš bez obav postavit i do blata, tak to už jsem říkal..Dokonce by snad i plaval, ale to jsem nezkoušel.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Zbych »

seminko3, ty molitanové čtverečky ti tam drží jak?

stano, já tam chci cpát jen ty 2" okuláry. Pelmel bude v jiném.
seminko3

Kufřík na okuláry

Příspěvek od seminko3 »

Ty čtverečky byly v kufříku již při koupi a je to takový celý blok tlustý 6-7cm.Nejsou nařezány úplně,aby byly volné,ale jen z části a ty si vybereš které chceš vyndat.Celé to drží pěkně pohromadě. ;)
Vedle jsem jen jako měřítko dal svůj nejdelší okulár Radian 6.Výška spodní části je 10 a vrchní 6cm.
Koupil jsem ho v Obi za 300kč a doplnil ještě svým molitanem,protože tlušťka těch co tam byly nestačila a při zavření vznikla mezera. ;)
stana

Kufřík na okuláry

Příspěvek od stana »

http://img845.imageshack.us/img845/2517/obraz228.jpg
Jako zručné kopyto jako já tuto vyřezávací operaci zvládl "fpohodě"..A stálo mě to 1 x karimatku a odlupovací tenký nožík.. ;)
Úplně dole je karimatka bez otvorů jako nárazník a pak horních 5 vrstev je děrovaných podle otisků od okulárů..
Okuláry ala mrkev jsou navíc odolné i proti otiskům prstů, když tam není zrovna krytka.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Kufřík na okuláry

Příspěvek od Zbych »

Máte někdo zkušenosti s plastovými kufry Explorer Cases, Storm Case, Peli Case, B & W nebo Vanguard? Viz třeba zde: http://www.odolnekufry.cz
Odpovědět