Kresby Měsíce
Kresby Měsíce
Klobouk dolů. Řekl bych, že se to blíží krásným obrázkům pana Rükla z jeho Atlasu Měíce.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Kresby Měsíce
Kresby Měsíce v okolí terminátoru jsou vždy zajímavé zachycením více detailů než zachytí se na fotografii. Pomocí různých grafických technik a stínování lze zobrazit detaily i velikosti několika km.
Na petřínské hvězdárně pomocí Königova refraktoru vzniklo mnoho kreseb Měsíce a autor ing. Antonín Rükl je i autorem řady map Měsíce.
Ta zveřejněná kresba Mare Crisia s kráterem Cleomedes je opravdu pěkná. Sám jsem též používal techniku tečkování při stínování na Měsíci i planetách. Bohužel tyto techniky již trochu ustupuji a přenechávají místo fotografii z orbitální dráhy měsíčních sond, kde je zachyceno větší množství detailů.
Habl
Na petřínské hvězdárně pomocí Königova refraktoru vzniklo mnoho kreseb Měsíce a autor ing. Antonín Rükl je i autorem řady map Měsíce.
Ta zveřejněná kresba Mare Crisia s kráterem Cleomedes je opravdu pěkná. Sám jsem též používal techniku tečkování při stínování na Měsíci i planetách. Bohužel tyto techniky již trochu ustupuji a přenechávají místo fotografii z orbitální dráhy měsíčních sond, kde je zachyceno větší množství detailů.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Kresby Měsíce
Pánové,pěkně kreslíte.
Kdybych nebyl takové kopyto...
Taky jsem to zkoušel,ale vidím,že si Měsíc v dalekohledu od P.Gabzdyla budu muset proštudovat ještě několikrát. ;D
Kdybych nebyl takové kopyto...
Taky jsem to zkoušel,ale vidím,že si Měsíc v dalekohledu od P.Gabzdyla budu muset proštudovat ještě několikrát. ;D
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Kresby Měsíce
Doufám, že tímto příspěvkem neruším nějaká autorská práva apod., ale jistě by byla ohromná škoda se nepodívat a neobdivovat krásu a trpělivost při vytváření následující kresby. Kresba je od autora jménem Harold Hill, který bohužel před asi pěti lety podle mých posledních zpráv zemřel, ale i tak si myslím, že toto dílo je bezkonkurenční.
Jak je na první pohled patrné, kresba byla zpracována rovněž metodou tečkování. Pro mě jako kreslíře Měsíce jsou díla od tohoto autora velkou inspirací..
Jak je na první pohled patrné, kresba byla zpracována rovněž metodou tečkování. Pro mě jako kreslíře Měsíce jsou díla od tohoto autora velkou inspirací..

(Newton 130/900, refraktor 60/700, Mak 127/1500, triedr 10x50)
Kresby Měsíce
To je překrásné!!!!!
Existuje nějaký web autora této kresby?
Nebo publikace?
Nebo publikace?
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Kresby Měsíce
SKLP napsal: To je překrásné!!!!!
Nebo publikace?
Bohužel, zkoušel jsem se dívat na web, ale zatím se mi nepodařilo nic objevit. Nicméně pokud něco najdu, určitě sem dám odkaz. Co se týče publikací, je to podobné, zatím nic.
Mimochodem, na kresbě je znázorněn detail kráteru Santbech, pozorovaný roku 1988 v prosinci. Takže kresba je poměrně stařičká.
Nebo publikace?
Bohužel, zkoušel jsem se dívat na web, ale zatím se mi nepodařilo nic objevit. Nicméně pokud něco najdu, určitě sem dám odkaz. Co se týče publikací, je to podobné, zatím nic.
Mimochodem, na kresbě je znázorněn detail kráteru Santbech, pozorovaný roku 1988 v prosinci. Takže kresba je poměrně stařičká.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Kresby Měsíce
SKLP napsal: To je překrásné!!!!!
Nebo publikace?Harold Hill zemřel ve věku 84 let. Asi jedinou cestou jak se seznámit s jeho vynikajícími kresbami i s postupem, který při kreslení používal, je publikace: "Harold Hill, Portfolio of Lunar Drawings, Cambridge University Press, 1991" .
Nebo publikace?Harold Hill zemřel ve věku 84 let. Asi jedinou cestou jak se seznámit s jeho vynikajícími kresbami i s postupem, který při kreslení používal, je publikace: "Harold Hill, Portfolio of Lunar Drawings, Cambridge University Press, 1991" .
Karel
Kresby Měsíce
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
- Dominika.D
Kresby Měsíce
Ahoj
u tečkování je potřeba asi mít asi velkou trpělivost, kterou já zrovna neoplývám, proto se zatím neodvažuju tečkovací metodu zkoušet.
mých několik kreseb najdete na http://www.ecards.cz/priv-album-astro-43447
jinak Harolda Hilla nesmírně obdivuji...
u tečkování je potřeba asi mít asi velkou trpělivost, kterou já zrovna neoplývám, proto se zatím neodvažuju tečkovací metodu zkoušet.
mých několik kreseb najdete na http://www.ecards.cz/priv-album-astro-43447
jinak Harolda Hilla nesmírně obdivuji...

- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Kresby Měsíce
Tečkování sem dělával, je fakt, že je poněkud náročnější na čas a trpělivost, ale výsledek je vždy lepší než stínování, používal sem ho i na Jupitera, někdy, až budu mít chvíli času, hodím tady něco v plen ze svých early pozorování z doby, kdy Měsíc pro mě nebyl public enemy number one... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Kresby Měsíce
Neni pravda, ze teckovani je vzdy lepsi nez stinovani. Teckovani je ciste technicka metoda, ktera narozdil od stinovani, nevyzaduje temer zadnou vytvarnou praxi. Teckovani je prace na dlouhe zimni vecery, pri prekreslovani nacrtku. Je enorme casove narocne, ale je v nem jistota. Nelze jej ovsem pouzit primo u dalekohledu. Oproti tomu stinovani vyzaduje nejakou vytvarnickou zkusenost a dovednost, v tom je jeho nevyhoda. Ovsem lze jej uzit primo u dalekohledu, nebot je o hodne rychlejsi. Ma navic tu vyhodu, ze to je metoda vytvarna a nikoli technicka a lze v nem tedy dosahnout zretelne autorskeho rukopisu, jiste subjektivity - prostrednictvim vytvarne zkratky lze mnohdy do obrazku dostat dulezite aspekty skutecnosti. Videl jsem jednou obrazek mesice provedeny technikou klasicke perokresby a mohu vam rict, ze byl daleko krasnejsi nez vsechny teckovane obrazky, ktere jsem zatim videl.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Kresby Měsíce
Zdravím, vaše obrázky jsou velice překrásné a jako všechno krásné i pracné. Obrázek pana Harolda Hilla mi
spíš připomíná jako mezzotinta, což by mělo být daleko jednodušší technika, nebýt toho lisu, který má málokdo.
Nejtěšší je rozrnit desku s "kolépkou" a pak postupmým zahlazováním se vytváří bílé plochy a naopak. V lisu se dá vytisknout nějákých 100 grafik...
Pokusil už se o to někdo?
Shqwert...
spíš připomíná jako mezzotinta, což by mělo být daleko jednodušší technika, nebýt toho lisu, který má málokdo.
Nejtěšší je rozrnit desku s "kolépkou" a pak postupmým zahlazováním se vytváří bílé plochy a naopak. V lisu se dá vytisknout nějákých 100 grafik...
Pokusil už se o to někdo?
Shqwert...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
Kresby Měsíce
Pro ztvárnění Měsíce je možné použít mnohých grafických metod. Od klasického stínování tužkou, přes metodu tečkování až po zajímavé techniky jako je akvarelová malba, či lavírování. Fantazii se totiž meze nekladou ani na první pohled vyhlížející technické kresbě. Při zpracování kresby jde hlavně o to, abychom zachytili co možná nejvíce detailů a ve správných poměrech je zakreslili, samotné stínování či tečkování pak dávají kresbě tu pravou jakost a pokud se vše dobře povede, začne kresba vyhlížet i plasticky . Vyvyšování některé techniky nad jinou není na místě. Jak tečkování, tak i stínování je potřeba se naučit. Ona každá technika, pokud je dělána s absolutní přesností je dosti náročná. Např. i právě ono tečkování má některá zásadní pravidla, která je potřeba ke zdárnému konci kresby znát. (tedy pokud se snažíme kresbu dovést k absolutní dokonalosti)
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Kresby Měsíce
Vyvyšování jakékoliv techniky nad jinou vychází pouze ze subjektivního názoru na věc a z osobní obliby, je jasné, že si oblíbím víc jednu techniku než druhou, přirovnal bych to k odhadům mhv při meteorech... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Kresby Měsíce
Od minula neuběhlo ani tak dlouho a už je na světě zase nějaká nová kresba. Tentokrát trojice kráterů Ptolemaeus, Alphonsus a Arzachel. Musím se přiznat, že tato kresba nebyla pořízena u dalekohledu. Jedná se o překreslenou fotografii. I když to možná na první pohled vypadá divně, překreslování fotografií, je vlastně ten nejlepší trénink pro pozdější zpracovávání u dalekohledu. Já osobně jsem to vytvářel tak, že jsem si fotografii zobrazil na monitoru počítače a tak ztvárňoval tuto část Měsíce.
PS: Velký dík za to, že kresba mohla vzniknout patří i Martinu Maškovi, podle jehož fotografie se kresba vytvářela.
Nakonec jen pro všechny, kteří by chtěli přičichnout ke kráse měsíční kresby, jsem napsal článek týkající se všeho potřebného ke kreslení a pozorování Měsíce. Naleznete jej na mých webových stránkách www.kaleidoskop.wbs.cz V sekci "Kreslíme Měsíc".
s pozdravem Arcturus
PS: Velký dík za to, že kresba mohla vzniknout patří i Martinu Maškovi, podle jehož fotografie se kresba vytvářela.
Nakonec jen pro všechny, kteří by chtěli přičichnout ke kráse měsíční kresby, jsem napsal článek týkající se všeho potřebného ke kreslení a pozorování Měsíce. Naleznete jej na mých webových stránkách www.kaleidoskop.wbs.cz V sekci "Kreslíme Měsíc".
s pozdravem Arcturus