Ustavení montáže Meade LXD75
Pepan napsal:
Těch 11kg je pro tuhle montáž na hraně( při použití dlouhého Newtona). Za větru a většího zvětšení se to dost klepe. Někde tady na fóru byl však odkaz na člověka, který má na téhle montáži SN8" + point. refraktor + foťák a má zdařilé foto(pointuje ručně-asi šipkama autostaru).Jinak máš pravdu 14kg na tuhle montáž je hodně přehnaný.
Ta montáž je docela slabá. Měl jsem ji možnost u Pepana na Polomu prohlédnout a oťukat,na žádné povětří to bohužel nebude. :'( :'(
Těch 11kg je pro tuhle montáž na hraně( při použití dlouhého Newtona). Za větru a většího zvětšení se to dost klepe. Někde tady na fóru byl však odkaz na člověka, který má na téhle montáži SN8" + point. refraktor + foťák a má zdařilé foto(pointuje ručně-asi šipkama autostaru).Jinak máš pravdu 14kg na tuhle montáž je hodně přehnaný.
Ta montáž je docela slabá. Měl jsem ji možnost u Pepana na Polomu prohlédnout a oťukat,na žádné povětří to bohužel nebude. :'( :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
To Kami:
Už mám zamluven Newton Celestron 150/750 mm.
Je doplněný Crayfordem.S pointačním dal. refraktorem 102/1000 mm bude váha dohromady tak cca 9 kg což je max. vhodné zatížení pro montáž.
Za bezvětří těch 11 kg je strop.Možná pokud by se pointovalo Maksutovem 127/1500 mm nebyl by problém ani používat Maksutov 152/1900 mm, jelikož by oba tubusy byly krátké a méně náchylné na nárazy větru.
V srpnu vyzkouším kamerku na Maksutovu 152/1900 mm s reduktorem na f/5 bez pointačního refraktoru.Exposice tak max. 30 s a skládané.
V září jedu do Zhořce pozorovat s novou ccd kamerou ATIK - 16 na Newtonu 150/750 mm.
Už mám zamluven Newton Celestron 150/750 mm.
Je doplněný Crayfordem.S pointačním dal. refraktorem 102/1000 mm bude váha dohromady tak cca 9 kg což je max. vhodné zatížení pro montáž.
Za bezvětří těch 11 kg je strop.Možná pokud by se pointovalo Maksutovem 127/1500 mm nebyl by problém ani používat Maksutov 152/1900 mm, jelikož by oba tubusy byly krátké a méně náchylné na nárazy větru.
V srpnu vyzkouším kamerku na Maksutovu 152/1900 mm s reduktorem na f/5 bez pointačního refraktoru.Exposice tak max. 30 s a skládané.
V září jedu do Zhořce pozorovat s novou ccd kamerou ATIK - 16 na Newtonu 150/750 mm.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Ahoj, včera jsme testovali sledování objektů montáží LXD75.Montáž vydržela sledovat zaměřený bod max 1,5 minuty(záznam na digitální zrcadlovku).Zdálo se nám to jako poměrně krátká doba. ??? Má někdo zkušenost s dobou, po kterou je tato(podobná) montáž schopna sama sledovat daný objekt?Případně poraďte co u montáže lépe nastavit, aby sledovala objekt přesněji.Díky za info.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Trochu nechápu, co znamená sledovat ? Jedna věc je pozorování, kdy stačí, aby objekt zůstal poblíž středu zorného pole. To snad zůstane, ne ?
Druhá věc je focení pomocí DSLR, a s požadavkem, aby hvězdy zůstaly bodové. Pokud vydržely bodové 1.5 minuty, je to slušný výsledek (nevím ale, co bylo použito za dalekohled nebo teleobjektiv).
Bez pointace (pointačním dalekohledem, mimose a manuálně pomocí pointačního okuláru nebo autopointerem) neustojí delší expozice v jednotkách až desítkách minut ani montáž za cenu přes 100 000,- Prostě pointace je nutnost, a nejedná se o žádnou chybu montáže.
Druhá věc je focení pomocí DSLR, a s požadavkem, aby hvězdy zůstaly bodové. Pokud vydržely bodové 1.5 minuty, je to slušný výsledek (nevím ale, co bylo použito za dalekohled nebo teleobjektiv).
Bez pointace (pointačním dalekohledem, mimose a manuálně pomocí pointačního okuláru nebo autopointerem) neustojí delší expozice v jednotkách až desítkách minut ani montáž za cenu přes 100 000,- Prostě pointace je nutnost, a nejedná se o žádnou chybu montáže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal: Trochu nechápu, co znamená sledovat ? Jedna věc je pozorování, kdy stačí, aby objekt zůstal poblíž středu zorného pole. To snad zůstane, ne ?
Díky za informace, opravdu šlo o focení bodovosti hvězd(DSLR) a vůbec jsem neměl představu, čeho je podobná montáž schopná.Foto bylo prováděno na systému Schmidt-Newton, 200/800 mm.
Díky za informace, opravdu šlo o focení bodovosti hvězd(DSLR) a vůbec jsem neměl představu, čeho je podobná montáž schopná.Foto bylo prováděno na systému Schmidt-Newton, 200/800 mm.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to bylo 200/800 a hvězdy po 1.5 minutě byly OK, je to slušný výsledek. Více to opravdu asi nepůjde bez pointace, nebo bude velký odpad snímků.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal: Pokud to bylo 200/800 a hvězdy po 1.5 minutě byly OK, je to slušný výsledek. Více to opravdu asi nepůjde bez pointace, nebo bude velký odpad snímků.
Pepova montáž má ještě trochu vůli ve šneku,ale jinak chodí dobře. SN8 je spíše na její hranici použití.
Přesto jsou zkušební snímky dobrý.
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... page=0#img
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... age=11#img
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... age=13#img
Zkusíme to při novu znova,možná i s SW90 co by pointerem,jestli to montáž zvládne.

Pepova montáž má ještě trochu vůli ve šneku,ale jinak chodí dobře. SN8 je spíše na její hranici použití.
Přesto jsou zkušební snímky dobrý.
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... page=0#img
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... age=11#img
http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... age=13#img
Zkusíme to při novu znova,možná i s SW90 co by pointerem,jestli to montáž zvládne.

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Včera jsem měl možnost otestovat svoji montáž(LXD-75) a zajímalo by mě, jestli se někomu přihodilo něco podobného:
Montáž po ustavení celkem normálně běžela, dobře najížděla. Jak pokročila noc začala najíždět s velkou odchylkou( ani při 30-násobném zvětšení se vybraný objekt nevešel do zorného pole okuláru).Netrvalo dlouho a baterie byla na dně. >:(
Může slábnoucí baterie způsobovat nepřesné najíždění? ???
Montáž po ustavení celkem normálně běžela, dobře najížděla. Jak pokročila noc začala najíždět s velkou odchylkou( ani při 30-násobném zvětšení se vybraný objekt nevešel do zorného pole okuláru).Netrvalo dlouho a baterie byla na dně. >:(
Tak mně se zatím nic takového nestalo, používám Pb-aku 45 Ah, ale divil bych se, kdyby to při poklesu napětí monočlánků najíždělo přesně.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Já používám 14 Ah Pb akumulátor a s montáží jsem na ní dojel na dno poprvé-takže mě to najíždění a nepravidelný chod motorů dost překvapilo.
Ještě vyzkouším udělat test motorů-jestli tam není zakopaný pes.
Ještě vyzkouším udělat test motorů-jestli tam není zakopaný pes.
To Pepan:
Pro přesné najíždění montáže LXD75 používám Train Drive vždy ve dne před pozorováním,přesnost vyhledávání přes GOTO s zvýší.Jinak při ohnisku 600mm mohu používat exposice 60sec na kameře ATIK-16 bez máznutí snímku.
Pro přesné najíždění montáže LXD75 používám Train Drive vždy ve dne před pozorováním,přesnost vyhledávání přes GOTO s zvýší.Jinak při ohnisku 600mm mohu používat exposice 60sec na kameře ATIK-16 bez máznutí snímku.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Pepan napsal: Včera jsem měl možnost otestovat svoji montáž(LXD-75) a zajímalo by mě, jestli se někomu přihodilo něco podobného:
U me LXD-75 se projevi slabnouci baterietim, ze na hledany objekt ani nenajede, jen se rozjede o cca 15st. a hned se vrati do puvodni polohy.
U me LXD-75 se projevi slabnouci baterietim, ze na hledany objekt ani nenajede, jen se rozjede o cca 15st. a hned se vrati do puvodni polohy.
[quote author=Kami link=board=montaze;num=1184663066;start=15#21 date=08/09/07 - 11:50:26]
Pepova montáž má ještě trochu vůli ve šneku
Moje LXD take, da se s tim neco delat?
Pepova montáž má ještě trochu vůli ve šneku
Moje LXD take, da se s tim neco delat?
To Fox:Vůle ve šnekách jsem měl u obou os.Sundal jsem oba motory a jemně dotáhl imbusákem krajní šrouby-opatrně s citem,nesmí pak jít ztuha otáčet rukou dalekohled v obou osách!!!Před zakrytováním jsem jemně namazal převody vazelínou do -30°C.Chod šneků se zlepšil.
Diky, asi to opatrne zkusim, ale byl bych vdecny za osobni radu. Pozorujeme kousek od sebe, ja jezdim do Bubovic.