focení s fuji finepix S5600???

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

kal napsal: co z toho všeho vyplívá?

Na mnoha místech je psáno že na velikosti snímače nezáležíPrave ze zalezi - napr. vetsi pixel = vetsi kapacita naboje = vetsi dynamicky rozsah (lepsi kompakty maji 6EV - "expozicni kroky" - +1EV rozdil znamena napr. dvakrat delsi expozicni cas pri stejne clone a svetelnosti), bezne DSLR asi 8EV, Sigma SD10 asi 10EV, Fuji S3Pro asi 11EV a S5Pro asi 12EV (SD14 ma vic nez SD10, ale ciselne to nevim).
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
kal

Příspěvek od kal »

??? tohle mi fakt nic neříká,
a jaká je optimální velikost snímače?
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak jak ti píše kolega - větší snímač při stejném počtu MPx je lepší pro astrofoto a protože kompakty mají menší snímač, mají i menší velikost buněk, do které chytají světlo. To zanáší šum a snižuje šanci na zachycení slabé hvězdy daným pixelem. Jako plástev si to představ. Čím širší budou buňky, tím snáze se do nich dostane voda, když to budeš kropit hadicí. Jestliže na téže ploše zvýšíš počet buněk, nateče do jednotlivé buňky méně vody za stejný čas. Méně vody je méně fotonů - je menší úroveň signálu nad šumem. takže ideálně na astrofoto jsou snímače s velkými rozměry a menším počtem pixelů a to splňují víceméně jenom zrcadlovky a to je v nich ještě rozdíl - třeba mezi 300D a 350D, kde teoreticky lepší by měla být 300D s 6MPx (v praxi to zas tak hrozně nevychází, 350D je 8MPx ale má lepší elektroniku). U kompaktu 6 MPx je čip třeba 2x menší a to je problém.

Krom toho je výhodou mít možnost sundat objektiv. Pak můžeš fotit přímo v ohnisku objektivu dalekohledu. Kompakt naopak lépe narveš za okulár a můžeš dobře vyfotit planetu afokálně za okulárem. Vše má svá plus a mínus.

Na planety, Slunce a Měsíc vyhoví kompakt určitě, na slabší věci nikoli. Tam neumožní dlouhé expozice protože moc šumí.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Jednoduse shrnuto:

EVF zrcadlovka je marketingovy pojem, je to kompaktni fotak vyhradne bez odnimatelneho objektivu, kde v hledacku je maly LCD monitorek (kouka se prez primarni objektiv), pripadne nahled prez zadni velky LCD.

Kompakt je maly fotoaparat "mejdlicko", kde se kouka zkrze pruhledovy opticky hledacek (nikoli prez primarni objektiv). Taktez je moznost prez zadni velky LCD.

DSLR je fotoaparat, ktery kouka prez primarni objektiv stejne jako EVF zrcadlovka, ale ne na LCD, nybrz soustavou zrcatek, jak bylo uvedeno drive.

Jeste se historicky vyrabely treba Flexarety, ty mely 2 objektivy podobnych parametru, jednim se koukalo a druhym fotilo.

----------------

Nicmene tyto vlastnosti vyse nejsou asi rozhodujici. Rozhodujici je moznost dlouhych expozic (radove minuty), to zadny kompakt nema. A odnimatelny objektiv, ktery nahradis dalekohledem.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
kal

Příspěvek od kal »

dlouhé expozice mě zatím netrápí, zatím na to nemám pořádné vybavení.

Nemohl by mi někdo poskytnout seznam vhodných foťáků?
od použitelných, přes ty ideální, až po ty nejvhodnější??
(s přibližnýma cenama? a parametry)
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Starsi 300D pod 10 tisic nebo 350D za 10-13 podle stavu :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
kal

Příspěvek od kal »

nebyl by trochu širší seznam?? abych měl trochu na výběr?
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Zkusil bych neco od Canonu, nebo Fuji s malym objektivem. Zoom max. 6x.
Napr. Canon A710 apod. Ceny se budou pohybovat nekde kolem 8000Kc.
Pokud by jsi byl ochotny vrazit do toho vic, koupil bych nejaky fotak co umi HD videa. 1280x960. Tezko ale rict jak ty videa budou vypadat, s takovym jsem se jeste nesetkal. Jsou dost drahe. Kolem 14000.

Dodatek.
Kompakt samozrejme pouze v pripade, ze budes fotit afokalne (za okularem).
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:
To snad neeee!
Afokálně , to ano , ale projekcí určitě ne. Tto jde pouze do zrcadlovky.
Děkuji, tvou poznámku jsem víceméně čekal, protože jsem někde vzadu v mozku tušil, že si tyto pojmy pletu a doufal jsem že to píšu dobře. Tak do třetice už se to nestane. To bych tu byl za blbce ještě většího než jsem

Svůj příspěvek nahoře jsem radši opravil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
kal

Příspěvek od kal »

Nikon COOLPIX 8800, bude asi stejně nahov.... jako S5600, že?
Miloš Žák

Příspěvek od Miloš Žák »

kal napsal: Nikon COOLPIX 8800, bude asi stejně nahov.... jako S5600, že? Cokoliv na cem je napsano ultrazoom nebude vhodne na afokalni foceni :)
Budes si muset vybrat. Budto chces fotak s dlouhym zoomem, nebo fotak na afokal, oboje skloubit dost dobre nejde :)
kal

Příspěvek od kal »

Zakov napsal:
Cokoliv na cem je napsano ultrazoom nebude vhodne na afokalni foceni :)
Budes si muset vybrat. Budto chces fotak s dlouhym zoomem, nebo fotak na afokal, oboje skloubit dost dobre nejde :)
z jákého důvodu by to nešlo, nějak to neumím pochopit
(ještě nevím ctj afokal ???)
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Záleží na tom co chceš fotit, zda Měsíc a planety nebo DSO. Na první stačí celkem obyčejný kompakt a držák pro afokální focení za okulárem. Myslím si, že je dobré začít tím. V té fázi jsem teď já. Fotím afokálně kompaktem Canon Powershot A430. Nyní stojí tuším necelé 4000Kč. Zde je ukázka:
Saturn:

Měsíc:

Venuše:

Pro focení DSO to chce foťák s dlouhým časem závěrky, kvalitní poháněnou motáž a pointační dalekohled. V tom by ti měli, ale poradit zkušenější fotografové z fóra. Záleží na tom jak jseš po této stránce vybaven. Já můžu mluvit jen za ty afokální fotky jasných objektů a tam fakt stačí obyčejný kompakt a Dobson. Lze nasnímat i videosekvenci, tu rozložit na jednotlivé snímky, dobré vybrat a opět složit v programu Registax nebo prohnat Registaxem přímo tu videosekvenci v "avi". O tom se zde na Astrofóru dost píše a  je třeba si dobře prohlédnout a prostudovat vlákna kolem snímků a astrofotografie. Já jsem taky vyšel z toho co jsem vyčet na fóru a v literatuře ::)

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Miloš Žák

Příspěvek od Miloš Žák »

kal napsal: z jákého důvodu by to nešlo, nějak to neumím pochopit
(ještě nevím ctj afokal ???)Nerikam, ze to nejde. Jde to, ale je to narocne a hlavne, bez drzaku v podstate temer nemozne :)
Kvuli velkemu prumeru vstupni cocky objektivu fotak spatne "vidi" do okularu s malym prumerem a kratkou vzdalenosti vystupni pupily.

Takhle vypada afokalni konfigurace. Fotak je za okularem a je pridelany na drzaku pro afokalni foceni.
kal

Příspěvek od kal »

Zakov napsal:
Nerikam, ze to nejde. Jde to, ale je to narocne a hlavne, bez drzaku v podstate temer nemozne :)
Kvuli velkemu prumeru vstupni cocky objektivu fotak spatne "vidi" do okularu s malym prumerem a kratkou vzdalenosti vystupni pupily.

Takhle vypada afokalni konfigurace. Fotak je za okularem a je pridelany na drzaku pro afokalni foceni.

joo takhle fotím i já jenomže v ruce  :-/. protože foťák co mám neumí dlouhé expozice, proto ani držák není potřeba. jen ty fotky podle toho pak i vypadají  ::)
Odpovědět