Burky
Burky
No, já si myslím, že extrémní počasí je častější než tomu bývalo řekněme před třiceti lety nebo i dvaceti lety. V polovině sedmdesátých let, když jsem byl na prázdninách u prarodičů, tak byly za dva měsíce letních prázdnin bouřky mnohem méně častější a méně intenzivní. A tak tomu bylo podle mého až do druhé poloviny osmdesátých let. Řekl bych, že změny, které člověk vnímá při běžném životě, začaly v posledních patnácti letech. Nechci se s nikým přít o to či ono, ale léta bývala klidnější a zimy se sněhem a mrazem byly standardní. Jistě, taky se sem tam objevil nějaký výkyv (myslím, že někdy kolem roku 1979 jsme jako děti měli tři týdny uhelné prázdniny), ale s dnešním počasím se to nedá srovnávat v tom smyslu, že by odpověď zněla: "Je to stejné". Rozhodně není.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Burky
mkcz napsal: No, já si myslím, že extrémní počasí je častější než tomu bývalo řekněme před třiceti lety nebo i dvaceti lety. V polovině sedmdesátých let, když jsem byl na prázdninách u prarodičů, tak byly za dva měsíce letních prázdnin bouřky mnohem méně častější a méně intenzivní. A tak tomu bylo podle mého až do druhé poloviny osmdesátých let. Řekl bych, že změny, které člověk vnímá při běžném životě, začaly v posledních patnácti letech. Nechci se s nikým přít o to či ono, ale léta bývala klidnější a zimy se sněhem a mrazem byly standardní. Jistě, taky se sem tam objevil nějaký výkyv (myslím, že někdy kolem roku 1979 jsme jako děti měli tři týdny uhelné prázdniny), ale s dnešním počasím se to nedá srovnávat v tom smyslu, že by odpověď zněla: "Je to stejné". Rozhodně není.
To je pravda, člověk to dění ovlivněju částečně, ale nemůžeme říci, že uplně. Chybí tady dlouhodobé a kvalitní pozorování Takže asi nejnovějším názorem je to, že se jaksi nacházíme v době meziledové a člověk prostě jenom k vývoj urychluje Tak by se dalo říci že je to přirozené.
To je pravda, člověk to dění ovlivněju částečně, ale nemůžeme říci, že uplně. Chybí tady dlouhodobé a kvalitní pozorování Takže asi nejnovějším názorem je to, že se jaksi nacházíme v době meziledové a člověk prostě jenom k vývoj urychluje Tak by se dalo říci že je to přirozené.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Burky
Jakkoli tu někteří dokážete vzpomínat na intenzitu bouří před 10, 20 i více lety, není to stále dost objektivní. Lidská paměť je nepřesná a vybíravá potvora. Osobně bych strašně rád promluvil s nějakým meteorologem, který si vede statistiku takových jevů. Určitě takové existují. Pak má smysl to hodnotit.
Tím výše řečeným doufám neznehodnocuji vaše osobní postřehy, zda dříve byly bouřky silné či nikoli. Osobně si z před 10 - 15 let pamatuji podobné jako nyní, dále mi paměť už nesahá přesně.
Tím výše řečeným doufám neznehodnocuji vaše osobní postřehy, zda dříve byly bouřky silné či nikoli. Osobně si z před 10 - 15 let pamatuji podobné jako nyní, dále mi paměť už nesahá přesně.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod