Otáčivé mapy

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
janek950

Otáčivé mapy

Příspěvek od janek950 »

George_CZ napsal: K otáčivým mapám ještě jeden zajímavý poznatek: spojnice schémat souhvězdí jsou u různých map různá  :o O nic nejde, jen jsem žil v domnění, že ta schémata jsou nějak mezinárodně jednotně dohodnuta  ???Spojnice nejsou jednotné na rozdíl od hranic. Řekl bych, že jsou určité spojnice oblíbené v určitých (národních) oblastech. Ale i tam prostě záleží na autorovi map.

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
MaG
Kontaktovat uživatele:

Otáčivé mapy

Příspěvek od MaG »

George_CZ napsal: Asi všichni máte nějakou otáčivou mapku, ať už kupovanou, nebo vlastní výroby - i na webu lze najít pár vystřihovánek. Možná máte i nějaké unikátní historické nebo jen precizní či zajímavé kousky - nechcete se pochlubit, třeba jen fotkou ? Dobrý nápad, alespoň mi pomůžete zjistit přibližný rok vydání:
Byla vydána v Liberci, její zpracování je poměrně precizní, ale mám ji nyní spíše na výstavu do police..

Mám ještě jednu malou, také starší, dohledám a vložím. Tu plastovo-kartonovou jsem používal v terénu též nejvíce, také mi pár zrníček poškrábalo povrch ;)

Větší: http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... mapka1.png

Větší: http://udalosti.astro.cz/sdileni/forum/ ... mapka2.png
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Risben

Otáčivé mapy

Příspěvek od Risben »

Hezký kousek Martine ;). Z toho by si mohli vzít ponaučení i vydavatelé dnešní otáčivé mapky (vydala Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy) o to více, že jsou to profesionálové a při tom udělají takovou koninu, že okrajové nastavovací údaje nechají vytisknou v červené barvě, která samozřejmě ve tmě, při svitu červené baterky není vidět a je tak bez klasického světla nepoužitelná :-/
(je mi předem líto nechápavě hledících začátečníků, kteří v tu chvíli nebudou mít ponětí o co jde).

New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
ceres

Otáčivé mapy

Příspěvek od ceres »

Niekolko metodickych material vratane otacavej mapky mozno najst na strankach hvezdarne v Banskej Bystrici:

http://www.khbb.sk/metmat.html
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
George_CZ

Otáčivé mapy

Příspěvek od George_CZ »

Risben napsal: ..., že okrajové nastavovací údaje nechají vytisknou v červené barvě, která samozřejmě ve tmě, při svitu červené baterky není vidět a je tak bez klasického světla nepoužitelná :-/...Při vlastní individuální výrobě této mapky by možná stačilo zdrojový jpeg selektivně přebarvit příkazem nahraď barvu barvou, třeba ve PhotoFiltre, a teprve poté vytisknout, laminovat atd. ??
MilAN
Věk: 76

Otáčivé mapy

Příspěvek od MilAN »

George_CZ napsal:
Při vlastní individuální výrobě této mapky by možná stačilo zdrojový jpeg selektivně přebarvit příkazem nahraď barvu barvou, třeba ve PhotoFiltre, a teprve poté vytisknout, laminovat atd.  ??
Možná, že je to zbytečná úvaha, protože datum a čas si na mapě klidně nastavím ještě doma na světle. Nepředpokládal bych, že venku po tmě budeme konat výpočty - to vše se děje přeci při přípravě pozorování a hezky v teple a na světle.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vejr

Otáčivé mapy

Příspěvek od Vejr »

George_CZ napsal - na to, ze se jdu ven kouknout na hvezdicky prece nic neplanuji :-)
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
MilAN

Otáčivé mapy

Příspěvek od MilAN »

Ano, takže si nastavím mapu a jdu - a potom mi už je jedno, jaké jsou stupnice, protože během 1 až 2 hodin nepotřebuji tou mapou otáčet
Vejr

Otáčivé mapy

Příspěvek od Vejr »

MilAN - Je videt, ze jste nebyl nikdy s detmi ;)
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
3J

Otáčivé mapy

Příspěvek od 3J »

A boužel červeně jsou i čáry obzorníkové  :-X
MilAN

Otáčivé mapy

Příspěvek od MilAN »

Tahle mapa se mi nikdy nelíbila, je totiž po všech stránkách nepovedená- velmi nepraktická Místo aby se časem = vývojem, mapa zlepšovala, nový autor neponechá nic dobrého na svém místě a vymyslí si svoje , originální. Kdyby tímto způsobem šel vývoj v technice, měli bychom stále nové nulté, ověřovací série a vývoj by nikam nepokročil. U těch map to ale asi vadí méně. Škoda, budeme musek kupovat i mapy z ciziny, ty zůstavají u osvědčené koncepce.
M. Krupa

Otáčivé mapy

Příspěvek od M. Krupa »

George_CZ napsal: Asi všichni máte nějakou otáčivou mapku, ať už kupovanou, nebo vlastní výroby - i na webu lze najít pár vystřihovánek......

Našel jsem mojí první otočnou mapku. Určitě jí většina z vás zná:
http://nio.astronomy.cz/om/index_cz.html

Ještě než jsem si pořídil dalekohled, tak mi to pro základní orientaci na obloze stačilo.

Má tu výhodu, že je tam i letní čas, takže se nemusí přemýšlet nad přepočítáváním.

MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Otáčivé mapy

Příspěvek od MMys »

off topic příspěvky kterak poslat něco ze Slovenska a podobně byly smazány.
MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ladis
Věk: 45

Otáčivé mapy

Příspěvek od ladis »

Risben napsal: Hezký kousek Martine ;). Z toho by si mohli vzít ponaučení i vydavatelé dnešní otáčivé mapky (vydala Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy) o to více, že jsou to profesionálové a při tom udělají takovou koninu, že okrajové nastavovací údaje nechají vytisknou v červené barvě, která samozřejmě ve tmě, při svitu červené baterky není vidět a je tak bez klasického světla nepoužitelná :-/
(je mi předem líto nechápavě hledících začátečníků, kteří v tu chvíli nebudou mít ponětí o co jde).

Presne to mi rovnez vadilo, nechapal jsem, koho napdalo uzit na cisla hodin cervene barvy!

Nakonec jsem vzal cernou fixu a prekreslil hodiny, prace na 5 minut a vysledek je jiz konecne pouzitelna mapa...

Jinak kdyz se tak bavime o souhvezdi, nemate nekdo tip, jak "prekreslit" spojnice souhvezdi v CdC (starsi verze 2.76) do podoby, kterou chci ja?

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Jacquess
Věk: 37

Otáčivé mapy

Příspěvek od Jacquess »

ladis napsal:
.....
Jinak kdyz se tak bavime o souhvezdi, nemate nekdo tip, jak "prekreslit" spojnice souhvezdi v CdC (starsi verze 2.76) do podoby, kterou chci ja?

Tay je na to program, na stránkách CdC http://www.ap-i.net/~cz/download.html dole jsou nástroje a tam to je, ješte jsem to ale nezkoušel.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Odpovědět