Filtry pro pozorování Slunce
stana napsal: Představa, že mi špatně upevněný kartonový dekl i s fólií uletí při větrném poryvu, mě dost děsí...Sháněl jsem druhý dekl originál, co mám u dobsona, ale nedá se dokoupit..
ATC ho nemá a v Supře asi taky není k mání...Už jsem přemýšlel o nějakém náhradním řešení, ale nic ně nenapadá..Jedině snad nějaká poklice od hrnce a přidělat s ní nějaké "pružinové náklapy"..Vzal jsem překližku tuším 4 mm, horní frézku vyrobil kruh. Vzal jsem dural pásek asi 2x20, stočil na průměr vyrobeného kruhu. Tyto díly jsem slepil epoxy metal. Na spoj pásku jsem pro jistotu nalepil proužek , který přesahuje spoj na každou stranu asi 2 cm. Vznikl dekl, na vnitřní obvod tohoto krytu jsem vlepil molitanové těsnění do oken, dekl nasadím na tubus, molitan se při tom zmáčkne a krásně to drží, už několik let. když se dobře měří vyjde to na první pokus. když se časem molitan sežvejká vlepí se nový.
ATC ho nemá a v Supře asi taky není k mání...Už jsem přemýšlel o nějakém náhradním řešení, ale nic ně nenapadá..Jedině snad nějaká poklice od hrnce a přidělat s ní nějaké "pružinové náklapy"..Vzal jsem překližku tuším 4 mm, horní frézku vyrobil kruh. Vzal jsem dural pásek asi 2x20, stočil na průměr vyrobeného kruhu. Tyto díly jsem slepil epoxy metal. Na spoj pásku jsem pro jistotu nalepil proužek , který přesahuje spoj na každou stranu asi 2 cm. Vznikl dekl, na vnitřní obvod tohoto krytu jsem vlepil molitanové těsnění do oken, dekl nasadím na tubus, molitan se při tom zmáčkne a krásně to drží, už několik let. když se dobře měří vyjde to na první pokus. když se časem molitan sežvejká vlepí se nový.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys napsal: Podle mne menší šance na spadnutí je při zasunutí dovnitř tubusu. Objímku nasunutou na tubusu zvenku raději ještě po dobu pozorování přilepuju izolepou.
Ovšem záleží jak je řešený vnitřek tubusu, zda tam něco nepřekáží (šrouby hledáčku) a podobně...
Z optického hlediska je to naprosto jedno, záleží na tobě, jak to mechanicky vyřešíš.Jo tak díík. asi to dám dovnitř, abych nemusel prořezávat díry kvůli hledáčkům.
Ovšem záleží jak je řešený vnitřek tubusu, zda tam něco nepřekáží (šrouby hledáčku) a podobně...
Z optického hlediska je to naprosto jedno, záleží na tobě, jak to mechanicky vyřešíš.Jo tak díík. asi to dám dovnitř, abych nemusel prořezávat díry kvůli hledáčkům.
CEL 203/1000 HEQ-5 Synscan, Refraktor SW 80/400 AZ-3, Triedr 10x50 , 20x50 ,
Beru vaše obavy s tím, aby filtr omylem nespadl/neuletěl - sám jsem měl taky takové...
Filtr už mám vyroben k plné spokojenosti a chtěl bych trošku vaše obavy zmírnit. Opravdu stačí filtr vyrobený z pevné lepenky (2 mezikruží a mezi nimi fólie), který má dostatečně dlouhé osazení na daný tubus. Důležité je, aby jste to osazení vyrobili precizně, bez vůle...
Takto jsem si jej vyrobil, při nasazování této "čepice" musím použít obě ruce (filtr musí být na "kolmo" na tubus, jinak jej nelze nasadit) a přitlačit.
Uvědomte si, že pokud bude filtr okolo tubusu natěsno a osazení bude např. 4 cm, tak ten filtr prostě nemůže sám sletět! To je geometrie - protože pokud se pohne jen na jedné straně, tak se "šprajcne" a bude sedět více těsně...
Naopak, já když jej potřebuji sundat, tak musím zase oběma rukama a pomalu vysouvat, aby se nevzpříčil.
Po vyrobení filtru jsem jej nalakoval nitrem - impregnace proti vlhkosti a zároveň vytvrzení, aby nebyla lepenka měkká.
Tady se můžete podívat:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 7.JPG.html
Filtr už mám vyroben k plné spokojenosti a chtěl bych trošku vaše obavy zmírnit. Opravdu stačí filtr vyrobený z pevné lepenky (2 mezikruží a mezi nimi fólie), který má dostatečně dlouhé osazení na daný tubus. Důležité je, aby jste to osazení vyrobili precizně, bez vůle...
Takto jsem si jej vyrobil, při nasazování této "čepice" musím použít obě ruce (filtr musí být na "kolmo" na tubus, jinak jej nelze nasadit) a přitlačit.
Uvědomte si, že pokud bude filtr okolo tubusu natěsno a osazení bude např. 4 cm, tak ten filtr prostě nemůže sám sletět! To je geometrie - protože pokud se pohne jen na jedné straně, tak se "šprajcne" a bude sedět více těsně...
Naopak, já když jej potřebuji sundat, tak musím zase oběma rukama a pomalu vysouvat, aby se nevzpříčil.
Po vyrobení filtru jsem jej nalakoval nitrem - impregnace proti vlhkosti a zároveň vytvrzení, aby nebyla lepenka měkká.
Tady se můžete podívat:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 7.JPG.html
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
No a co je za problém udělat objímku filtru s vůlí řekněme 1 cm, zevnitř na třech čtyřech místech vylepit kousky molitanu, či něčeho jiného pružného, aby se to při manipulaci poddalo, ale při větru drželo a hotovo?
Osobně nedám dopustit na skleněný 110 mm filtr od ATC, krásně žlutooranžový obraz, ale to je o zvyku a vkusu každého soudruha.
Osobně nedám dopustit na skleněný 110 mm filtr od ATC, krásně žlutooranžový obraz, ale to je o zvyku a vkusu každého soudruha.
Toš tak na světě...
Já to mám vyrobeno podobně jako "dvader" a pro "leteckou bezpečnost" mám podobné mezikruží (bez filtru) ještě vnějškem tubusu.
http://www.aldebaran.cz/actions/2005_Ds ... es/144.htm
http://www.aldebaran.cz/actions/2005_Ds ... es/144.htm
MMys: díky za link vypada to pekně, myslite že třeba při zvětšení 240x bude vidět i pohyb - jak se skvrny mění? jinak do toho filtru pudu... i kvuli zatmění v srpnu 
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
V reálném čase samozřejmě ne, tak rychlé ty změny nejsou, ale v řádu hodin se již dají pozorovat změny struktrury skupin skvrn.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
http://www.celestron.com/c3/product.php ... ProdID=562
zdravim, mam tento dalekohlad Celestron 15-45x 50mm.
mozem cezen pozoravat slnko ked pred objektiv dam zvaracie sklicko?
tipujem ze to je hovadina
zdravim, mam tento dalekohlad Celestron 15-45x 50mm.
mozem cezen pozoravat slnko ked pred objektiv dam zvaracie sklicko?
tipujem ze to je hovadina
Není to scestné. Dříve to byla jedna z mála možností, jak Slunce pozorovat.
Je potřeba si uvědomit :
1/ je potřeba zvolit co nejtmavší sklo. Skla mají čísla podle hustoty a je potřeba volit tuším od čísla 13
2/ ta skla nejsou nijak kvalitní, takže čím vyšší zvětšení, tím bude obraz horší. Myslím, že zvětšení 15x je už za hranicí použitelnosti.
3/ vždy pouze před objektiv, nikdy ne za okulár !!!
Je potřeba si uvědomit :
1/ je potřeba zvolit co nejtmavší sklo. Skla mají čísla podle hustoty a je potřeba volit tuším od čísla 13
2/ ta skla nejsou nijak kvalitní, takže čím vyšší zvětšení, tím bude obraz horší. Myslím, že zvětšení 15x je už za hranicí použitelnosti.
3/ vždy pouze před objektiv, nikdy ne za okulár !!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lepsie a bezpecnejsie budes mat ak si kupis astrosolar foliu od baaderu. kupis aj cez tromf.sk
A hraje rolu v tom co uvidim ked zaclonim napr. kebyze to dam na 10" a nezaclonim alebo tu foliu upevnit tak ze vznike priezor len napr 5 cm polomer. ? Ja som nasiel na tej baader folii take svetlejsie pasiky ked sa pozrem proti s vetlu nie ze yb cez ne presvitalo ale su jednoducho svetlejsie od toho ako sa to krcilo, to by som asi nemal pouzivat ci?
Pokud není ve fólii skutečně větší díra (drobonké nevadí), tak jí lze bez problémů používat. Na 10" ti A4 folie v pohodě vystačí - je to lepší než off-axis.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Pokud by mi "uletěl" chromový filtr před objektivem při pozorování slunce, asi bych se vyhnul operaci šedého zákalu. ;D
Proto vždy pevně připevním filtr k tubusu, aspoň lepící páskou.
I některé okuláry, zvláště u větších vstupních pupil při promítání obrazu slunce nevydrží tepelné namáhání.
Proto vždy pevně připevním filtr k tubusu, aspoň lepící páskou.
I některé okuláry, zvláště u větších vstupních pupil při promítání obrazu slunce nevydrží tepelné namáhání.
filtr vyrobený z pevné lepenky (2 mezikruží a mezi nimi fólie),
Jakým lepidlem lepíte karton k folii?
Jakým lepidlem lepíte karton k folii?
SW Dobson 200/1200; SW Plössl 25mm, 10mm; BDP Hyperion 24mm, 13mm, 8mm; SW Planetary 6mm; Omegon LE 5mm; měsíční filtr BDP ND=0.9 (T=12.5%); Bresser 10x50
Já jsem to lepil tenkou oboustrannou samolepicí páskou.