Schmidt - Newton Meade

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Duk

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Duk »

vseumel napsal:

Přenosnou paralaktiku do 200 tisíc, která by tohle v pohodě unesla neznám, poraď nám.

Paralaktická montáž, Newton 300mm + tříčočkováý komakorektor pořídíš do 100tis.
Martin už zde uvedl i výrobce, který je schopen to vyrobit. Ovšem né v přenosné verzi.
Ono už je to vtak trochu o diskuzy, popadnout třístovku Newtona s montáží a vyrážet s ní po okolí.
Jen k tem hmotnostem, které jste zde uváděli. Odlehčené verze existují, ale po častém harcováním v kufru auta to bude o nervy s častou kolimací.
Já mám tubus z ocelového plechu, zrcadlo žebrované a celková hmotnost bez příslušenství (hledáček, okulár apod) činí 29kg a tak mi jistě dá většina zkušených za pravdu, že na časté vejletování to není, nemluvě o paralaktice. Ten Dobson je úplně ideální, akorát je potřeba na něm provést několik úprav.
Po dokončení své montáže pro 400mm komoru bude stejnak ta třístovka na Dobsonovi, neboť pro rychlou a snadnou obsluhu nemá konkurenta.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Cztwerec »

No, mě spíš šlo o zhodnocení schmidt - newtona jako celku...Nemám s tímto sytstémem zkušenosti. Mám samozřejmě pevné stanoviště a hledám pro něj vhodný dalekohled. Více mě baví vizuální pozorování, tak to vypadá na dobson 400. Jen by mě asi vadila špatná manipulace. Co bych si občas rád blejsknul, tak asi planety, nebo Měsíc. Líbil se mi SCT od Celestronu, jenže Newton je Newton...
Takže vlastně schmidt - newton nepotřebuje koma korektor, jelikož komu koriguje deska před objektivem, což je asi tak všechno k výhodám, je to tak?
Lectorem iustus...
Duk

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Duk »

Nejsem si jist, zda-li jsi to dobře pochopil s tím SCHMIDT-NEWTON-em, optickému členu (korektoru), který Ti vytvoří rovné pole se stejnak u tohoto systému nevyhneš, navíc poměrnou nevýhodou je i stavební délka.
Stratus
Věk: 73

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Stratus »

Cztwerec napsal:
Takže vlastně schmidt - newton nepotřebuje koma korektor, jelikož komu koriguje deska před objektivem, což je asi tak všechno k výhodám, je to tak?Že by se Schmidtova deska používala pouze jako náhrada komakorektoru, to ne. Podívej se na následující odkaz:

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006030701
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Cztwerec »

40% komy? To je pořád dost...To je snad lepší klasický newton s koma korektorem ???
Lectorem iustus...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od MMys »

Cztwerec napsal: No, mě spíš šlo o zhodnocení schmidt - newtona jako celku...Nemám s tímto sytstémem zkušenosti. Mám samozřejmě pevné stanoviště a hledám pro něj vhodný dalekohled. Více mě baví vizuální pozorování, tak to vypadá na dobson 400. Jen by mě asi vadila špatná manipulace. Co bych si občas rád blejsknul, tak asi planety, nebo Měsíc. Líbil se mi SCT od Celestronu, jenže Newton je Newton...
Takže vlastně schmidt - newton nepotřebuje koma korektor, jelikož komu koriguje deska před objektivem, což je asi tak všechno k výhodám, je to tak?
Pokud tě baví vizuální pozorování, a chceš velký průměr, což je logické, tak Newton s komakorektorem v provedení Dobson je asi to nejlepší, co lze za danou cenu, kterou si určíš, pořídit. Ostatní systémy budou dražší. Navádění za objekty (manuální) není problém. Existují i zařízení, ukazující kam to míří (digitální kruhy - DSC) Pokud toužíš po dalekohledu s pohonem, tak paralaktika s takovým 400mm newtonem je na obsluhu ve srovnání s dobsonem šílená. Pokud tedy velký půměr s pohonem, tak prostě SCT nebo něco podobného kompaktního ve vidlici. Na vizuální pozorování ty SCT nejsou špatné.

Schmidt-newton nepřinese pro vizuální použití (snad kromě odstranění difrakčních paprsků) nic nového. dlouhý tubus zůstane, přidá se rosení korekční desky a bude to těžší. Navíc, více než 250-ku Schmidt Newt. nikdo nevyrábí, pokud vím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Cztwerec »

Vizuálnímu pozorování dávám přednost, jelikož na fotografování prostě nemám trpělivost. SCT se dají sehnat do 100.tis na montáži CG5 a průměru 280mm. Jenže proč utrácet za mobilní dalekohled na paralaktické montáži? Pro mě bude asi nejlepší dobson řekněme 400, který je např. od pana Drbohlava za mnohem přijatelnější cenu. Bez pohonu montáže mi to na občasné fotografování Měsíce bude stačit(s lidlem mi to celkem vyhovuje)...Optika tohoto přístroje(dobsonu) se dá později použít do nového tubusu, s novou a stabilnější vidlicovou montáží s pohonem. Mě šlo o to, koupit si už něco většího, když jsem prodal svého menšího newtona a přitom jsem se bál abych s přibližně stejným průměrem,ikdyž s lepší kvalitou optiky neudělal krok zpět...
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Cztwerec »

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=244 tady je ten shmidt - newton. Jaký je tvůj názor na něj?
Lectorem iustus...
michal.b

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od michal.b »

Cztwerec: kdybys prece jenom chtel newtona s full-aperture korektorem, Intes-Mikro vyrabi 400mm Mak-Newtona. Cena bude nekde kolem 500 tisic az jednoho milionu a tubus vazi 150 kilo 8)

Proc utracet za mobilni dalekohled? Pokud mas pevne stanoviste s dobrymi podminkami (velky pocet jasnych noci, Bortle 4 a lepsi, MHV 6 a lepsi), tak zadny podstatny duvod neni. Pokud takove stanoviste nemas, tak je duvod jasny - cestovani za tmou.

Jinak, pokud neplanujes fotit, opravdu nevidim zadny duvod proc davat velkeho newtona na paralaktickou (vidlicovou) montaz. Mnohem lepsi je nechat ho jako dobsona a vybavit ho motorovym pohonem, viz. napr. http://www.stellarcat.biz/
MMys
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od MMys »

Netvrdím, že je to špatný dalekohled. Po optické stránce nejspíš nebude co vytknout. Ale uplatnění bych viděl spíš na fotografii. Jen pro představu - mám Newtona 210/1000 na montáži EQ6. Hlavně s ním fotím .Dost často se mi stává, že se prostě okem nedostanu k výtahu bez nějaké stoličky pod nohy, a polohy u okulárového výtahu jsou mnohdy opravdu krkolomné. Ano, je možnost otočit dodatečně tubus ve třmenech do vhodnější polohy, ale dělat to po tmě, se zmrzlýma rukama, na dalekohledu vážícím 10-15kg... a 250-ka na paralaktice je ještě horší. Měl kolega.

Od doby co jsem si pořídil kratinký astrograf 185/650, tak jsem zjistil, že daleko častěji na paralaktiku dávám (pro účely podívání se na něco) tento, u kterého k výtahu vždy dostanu. Než tu velkou rouru, i když má větší průměr. Prostě pohodlnost zvítězí nad průměrem. A stejně si jednou na koukání postavím Dobsona.

Navíc maximální průměr SN je opravdu jen 250mm, a pokud je tvé těžiště ve vizuálním pozorování, tak bych na průměru nešetřil. Co takhle skládací dobson - jsou v ČR lidé, kteří ho dokáží postavit. Zkus pohledat, zeptat se na astro-srazech. Taková skládací 350-ka až 400-ka, co víc si přát. Z ovládání strach neměj. Když je to dobře udělané, chodí to jak po másle.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Cztwerec »

Díky ti za zajímavé rady...Mám ještě dva newtony GS 500 a GS 600 starší typy, bohužel...Myslíš si, že po určitém tunningu(montáž, koma korektor) by bylo možné některý z nich použít jako astrograf?
Lectorem iustus...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od MMys »

GS 500 je 150mm f/5 (750mm) Po výměně okulárového výtahu za nízký, doplnění komakorektoru a zvětšení sekundárního zrcátka to bude na dobré montáži šikovná věc na focení.

GS600 je 200/800mm tedy f/4. S ní bude kapku těžší boj, při f/4 a požadavku opravdu kvalitní kresby v celém poli je kolimace soustavy trošku náročnější, a mám obavy, že uložení zrcadla, objímka, tubus, prostě tak jak ten dalekohled je dělaný, bude zdrojem problémů, a bude to chtít výraznou přestavbu. Ovšem pokud máš tu optiku, a možnosti výroby, tak proč ne. Fotit to bude určitě pěkně, podobnou sestavu má třeba Marek Pecka (MP). Ohnisko 800mm při použití DSLR je tak akorát.
MilAN
Věk: 77

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od MilAN »

Stratus napsal:
Že by se Schmidtova deska používala pouze jako náhrada komakorektoru, to ne.Ale ano a to ještě komu neodstraní a vnese barevnou vadu. Nic víc neudělá. Co myslíš Ty ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stratus
Věk: 73

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od Stratus »

Stratus napsal:
pouze jako náhrada komakorektoruNení to pouze. Další důvody jsou:
-primární zrcadlo nemusí být parabolické, kulové je i levnější
-odpadá viditelné upevnění sekundárního zrcadla
-uzavírá tubus
Prostě není to jen za účelem snížení komy.
Ale já vůbec nehájím Schmidt-Newton, můj odkaz měl směrovat Cztwerce k prohlídce i dalších systémů se Schmidtovou deskou, konkrétně SCT. On teď trochu dost mění zadání, ale předtím chtěl dalekohled o průměru cca 30cm na paralaktické montáži. To mu prakticky zbývá jako cenově dostupná varianta jen SCT (např. SUPRA 59 tisíc).
MilAN
Věk: 77

Schmidt - Newton Meade

Příspěvek od MilAN »

To ano. ALE :
- komu to neodstrarní úplně
- vnese barevnou vadu
- zlevní výrobu primáru , ale vnese nesrovnatelně větší zdražení za korekční desku
- uzavře tubus : nebude se do něho prášit, ale výrazně prodlouží dobu temperace
- bude problém s rosením - ten u Newtona prakticky neexistuje

Takže zbývá pouze to uchycení sekundáru jako výhoda.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět