C/2007 E2 (LOVEJOY)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Nad ránem se u nás konečně odsunuly cirry, tak jsem zkusil jít chytat Střelce. Obloha byla výjmečně čistá, Mléčná dráha byla vidět ještě pod Lagunou.
Kometu jsem našel pomocí 15x70 a jen přibližné znalosti polohy (zametáním) - takže větším přístrojem je vidět dobře, menší triedr jsem nezkoušel. Je to ale zatím jen takový slabý mlhavý flek jen s nepatrným zjasňováním k jádru. Jasnost nebude moc vysoká, těch 8-8,5 mag by jí mohlo sedět. Úhlově je poměrně veliká.
Fotky jsem pořídil dvě a složil je na sebe. Canon 300D, Sigma 5,6/135mm, ISO 800, 2x4min, 4:38-4:46 SELČ.
(výřez 1:1 má šířku 2°)
Ještě si neodpustím ukázku, jak to vypadalo ve Štíru a ve Střelci. Stihl jsem jen po jedné 4 min expozici, ale vidět je toho dost. Obrázky jsem zmenšil a dal vedle sebe, výřezy M4, M8 a M20 jsou zmenšené na polovinu.
Kometu jsem našel pomocí 15x70 a jen přibližné znalosti polohy (zametáním) - takže větším přístrojem je vidět dobře, menší triedr jsem nezkoušel. Je to ale zatím jen takový slabý mlhavý flek jen s nepatrným zjasňováním k jádru. Jasnost nebude moc vysoká, těch 8-8,5 mag by jí mohlo sedět. Úhlově je poměrně veliká.
Fotky jsem pořídil dvě a složil je na sebe. Canon 300D, Sigma 5,6/135mm, ISO 800, 2x4min, 4:38-4:46 SELČ.
(výřez 1:1 má šířku 2°)
Ještě si neodpustím ukázku, jak to vypadalo ve Štíru a ve Střelci. Stihl jsem jen po jedné 4 min expozici, ale vidět je toho dost. Obrázky jsem zmenšil a dal vedle sebe, výřezy M4, M8 a M20 jsou zmenšené na polovinu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Nadherne snimky, MaGu!

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Tak se mi ji podařilo vidět. Je ještě ralativně nízko ve Střelci, ale stoupá docela rychle na sever
Jinak celkově mě kometa mírně zklamala, doufal jsem, že bude jasnější a nápadnější.
Pozorovali jsme ji z pozorovacího stanoviště Souš v Jizerských horách. Odhadl jsem ji na 8mag, DC3, průměr komy 5'. Dobson 254/1200mm, zv. 48x.
Jinak celkově mě kometa mírně zklamala, doufal jsem, že bude jasnější a nápadnější.
Pozorovali jsme ji z pozorovacího stanoviště Souš v Jizerských horách. Odhadl jsem ji na 8mag, DC3, průměr komy 5'. Dobson 254/1200mm, zv. 48x.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
C/2007 E2 (LOVEJOY)
A ja jsem moc vdecny Cassi, ze jsi mi ji ukazal, byl to uchvatny pohled nikoliv jasnosti, ale typem a vyjimecnosti objektu! 

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
C/2007 E2 (LOVEJOY)
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Tak jsem si dneska přivstal, ale chce to jěště dříve. Strašně brzo se už rozednívá. ::)
http://fotogalerie.starhard.eu/komety/lovejoy/index.htm
Pierre
Pierre
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Dneska ráno jsem ji zkoušel z balkonu v Liberci na sídlišti Rochlice. Byly docela dobré podmínky obloha byla čistá a docela dobře jsem viděl přímým viděním hvězdu delta CrB (4,6mag), takže MHV mohla být kolem 5mag. Docela dobrý na to, že jsem pozoroval z města.
Na kometu jsem šel s R70/700mm, chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do pozice komety, měl jsem menší problém s orientací. Nakonec jsem se dostal do správné pozice. Přímým viděním kometa žádná, bočním pohledem jsem viděl hvězdu 10,8mag, ale kometu pořád ne, to není možný. Pořád se soustředěně dívám bočním viděním a konečně po chvíli vidím strašně slabý difúzní obláček o velikosti cca 5' (brát s rezervou). Lovejoy je docela těžký objekt pro malý dalekohled. Minulý týden byla vidět vidět daleko líp, ale to bylo s dobsonem 254/1200mm
Na kometu jsem šel s R70/700mm, chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do pozice komety, měl jsem menší problém s orientací. Nakonec jsem se dostal do správné pozice. Přímým viděním kometa žádná, bočním pohledem jsem viděl hvězdu 10,8mag, ale kometu pořád ne, to není možný. Pořád se soustředěně dívám bočním viděním a konečně po chvíli vidím strašně slabý difúzní obláček o velikosti cca 5' (brát s rezervou). Lovejoy je docela těžký objekt pro malý dalekohled. Minulý týden byla vidět vidět daleko líp, ale to bylo s dobsonem 254/1200mm

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Pierre napsal: Tak jsem si dneska přivstal, ale chce to jěště dříve. Strašně brzo se už rozednívá. ::)
Pierre
Velmi zdařilé!
Cassi napsal: Lovejoy je docela těžký objekt pro malý dalekohled. Minulý týden byla vidět vidět daleko líp, ale to bylo s dobsonem 254/1200mm :)Na pozorování se ti strašně podepsaly podmínky. Pozoroval jsem ji dnes nad ránem s MHV 6 a byla vidět luxusně snadno v triedru 15x70, možná jí k tomu dopomohly slabší hvězdičky na jejím pozadí, ale byla vidět hned a přímo. Ještě lépe vynikla ve velkém zvětšení refraktorem 100/500.
Fotku vkládám zatím z jednoho záběru, s tím Registaxem to vážně složit neumím
Výřez z fotografie zmenšený na 50%.
Celý záběr komety v Mléčné dráze, zmenšeno
Pierre
Velmi zdařilé!
Cassi napsal: Lovejoy je docela těžký objekt pro malý dalekohled. Minulý týden byla vidět vidět daleko líp, ale to bylo s dobsonem 254/1200mm :)Na pozorování se ti strašně podepsaly podmínky. Pozoroval jsem ji dnes nad ránem s MHV 6 a byla vidět luxusně snadno v triedru 15x70, možná jí k tomu dopomohly slabší hvězdičky na jejím pozadí, ale byla vidět hned a přímo. Ještě lépe vynikla ve velkém zvětšení refraktorem 100/500.
Fotku vkládám zatím z jednoho záběru, s tím Registaxem to vážně složit neumím

Výřez z fotografie zmenšený na 50%.
Celý záběr komety v Mléčné dráze, zmenšeno
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Pierre napsal: Tak jsem si dneska přivstal, ale chce to jěště dříve. Strašně brzo se už rozednívá. ::)
Pierre
Ahoj,
pěkné, mohl by jsi dát nějakou legendu k těm snímkům.
Dík!
D.
P.S. Já jsem se bohužel dnes ráno nedokopal, abych vstal. :'( Takže přesouvám na zítřejší ráno.
Pierre
Ahoj,
Dík!
D.
P.S. Já jsem se bohužel dnes ráno nedokopal, abych vstal. :'( Takže přesouvám na zítřejší ráno.
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Duk napsal:
Ahoj,
Dík!
D.
Na stránkách jsem doplnil informace ke snímkům, viz. "text".
Pierre
Ahoj,
Dík!
D.
Na stránkách jsem doplnil informace ke snímkům, viz. "text".
Pierre
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Ještě jsem zkusil po focení Lovejoye Mléčnou dráhu od Štíra po Orla. Ohnisko bylo nastaveno 18 mm na Tokině 12-24. Bohužel v dané lokalitě je na JV Železný Brod.
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Cassi napsal: Dneska ráno jsem ji zkoušel z balkonu v Liberci na sídlišti Rochlice. Byly docela dobré podmínky obloha byla čistá a docela dobře jsem viděl přímým viděním hvězdu delta CrB (4,6mag), takže MHV mohla být kolem 5mag. Docela dobrý na to, že jsem pozoroval z města.
to : Cassi Podobné podmínky dnes ráno ve 3 hod. při MHV kolem 5 mag. jen slabě viditelný obláček bez jádra. Očekával jsem výraznější vzhled.Také mi chvíli trvalo než jsem jí našel. Radek

C/2007 E2 (LOVEJOY)
Pokus z dnešného rána. Mašinka dnes odmietala poslušnosť, tak som ulovil len 3 lepšie (nepriamo pointované) kusky, ktoré som spojil dokopy.
Tech. info na http://www.hvezdarnicka.sk
Tech. info na http://www.hvezdarnicka.sk
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Nějak se nám na kometu zapomnělo ::)
Na spaceweatheru se objevila pěkná fotografie
Kometa už je vysoko v Draku, sice mě zklamala svou jasností, ale i tak jsem za ní docela rád.
Na spaceweatheru se objevila pěkná fotografie
Kometa už je vysoko v Draku, sice mě zklamala svou jasností, ale i tak jsem za ní docela rád.
C/2007 E2 (LOVEJOY)
Já myslím Martine, že se nepozapomělo, ale pozorovací podmínky jsou trochu aprílové, a tak je to docela problém.
Dnes ráno jsem v půl třetí vylezl na zahradu a málem jsem spadl na hubu.
To jsem v Úpici za 5let neviděl, obloha úžasná a pokud někomu budu tvrdit, že jsem viděl 6,7mag, bude si nejspíš klepat na čelo.
Problém byl, že za 25minut přišla totální deka a tak jsem jen tak zkusil pár 8min. náladovek s pevného bodu.
Dnes už to podcenit nechci, a tak se uvidí.
Na tom snímku je moc pěkně.
D.
Dnes ráno jsem v půl třetí vylezl na zahradu a málem jsem spadl na hubu.
To jsem v Úpici za 5let neviděl, obloha úžasná a pokud někomu budu tvrdit, že jsem viděl 6,7mag, bude si nejspíš klepat na čelo.
Problém byl, že za 25minut přišla totální deka a tak jsem jen tak zkusil pár 8min. náladovek s pevného bodu.
Dnes už to podcenit nechci, a tak se uvidí.
Na tom snímku je moc pěkně.
D.