Jako relativne cerstvy majitel noveho dalekohledu (Newton 150/750) samozrejme premyslim, jak ho vylepsit. Obzvlast kdyz ho momentalne nemohu vencit. Pri hledani inspirace na webu jsem samozrejme narazil na radu informaci o zlepseni obrazu. Sametka do tubusu je jasna a uz jsem si ji i poridil. Jenze pred jejim nalepenim docela uvazuji o nejake te clone, nebot po nalepeni tapety by se tam jiz davala dost spatne. Co jsem pochopil z diskuzi, tak jde predevsim o tri - na vstupu okularoveho vytahu, pred zrcadlem kryjici hranu a na vstupu do tubusu. Mel bych s dovolenim par otazek:
1) clona na vstupu do tubusu je myslena 1. clona v tubusu, nebo clona ve tvaru masky, ktera se umistuje jeste pred tubus (viz. napriklad
http://astrotechnika.wz.cz/WWW/KontrTip4.htm)
2) Jak moc zavisi umisteni clony pred zrcadlem? Je mi jasne, ze pri rozmistovani vice clon se rozmery a umisteni pocita (resp. zakresluje), ale v pripade sametky toto odpada, tak jestli nestaci ji umistit treba 1 cm pred zrcadlo a s otvorem deme tomu 2 mm prekryvajici hranu zrcadla. Proc se tak hloupe ptam - zkousel jsem si to podle navodu zakreslovat, ale evidentne jeste vsemu nerozumim, nebot mi vyhazely nesmysly

3) kam se umistuje clona na okularovem vytahu? Uvazuji spravne, kdyz si myslim, ze na tu posubnou trubku, do ktere se strka okular? Druha varianta by byla zevnitr tubusu, ale mam pocit, ze pri zasunuti vytahu bych ji prave tou trubkou zase rychle odstranil...
P.S.: Mate nekdo zkusenosti s lepenim sametky do tubusu maleho prumeru, kam se moc nedaji strcit ruce?